https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Safari-BigSur-icoon.jpg
Eén van de vele erg prettige dingen in Safari is de Reader-weergave. Hiermee kan je een artikel lezen zonder dat je gestoord wordt door allerlei dingen die naast de tekst te zien zijn. Een zegening als je je liever echt even op de tekst wilt kunnen concentreren.

In Safari in zowel iOS als macOS heb je daarvoor een knopje linksboven in de adresbalk, daarop klikken is voldoende. Voor de liefhebbers van sneltoetsen, dit kan ook via de toetsencombinatie Command + Shift + R (waarbij de R natuurlijk voor Reader staat). Maar in iOS heb je daarbij ook meteen een aantal instellingen voor specifiek voor de website die je op dat moment bezoekt, terwijl die in macOS lijken te ontbreken.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SafariBigSurReaderWeergave-1.jpg[/...
9 maart 2021 - 13:32

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch-icoon.jpg
De recente update voor macOS 11 Big Sur en de updates voor iOS en iPadOS waren bedoeld om daarin een probleem met de beveiliging op te lossen, en hetzelfde geldt voor watchOS 7.3.2. Dus ook hier niets nieuws, maar ‘achter de schermen’ worden we wel beter tegen kwaadwillenden beschermd.

Bij al deze updates gaat om een ‘gat’ in Webkit wat gedicht wordt, en Webkit is de motor waarop onder andere Safari draait. Dat deze update ook voor watchOS nodig is laat zien hoezeer deze motor in de verschillende besturingssystemen van Apple gebruikt wordt. Waardoor de vraag gesteld wordt of dat het hele ecosysteem niet extra kwetsbaar maakt. Een hack die werkt voor Webkit is kennelijk voldoende om zow...
9 maart 2021 - 10:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS14-icoon.jpg
Net zoals de update voor macOS 11 Big Sur staat er ook een update voor iOS 14 voor alle gebruikers daarvan klaar op de servers van Apple. En net zoals bij de Big Sur update is deze ‘alleen maar’ bedoeld om een gat te dichten, en je device dus veiliger te maken.

Meer over wat er precies is aangepast in deze update kan je vinden op deze pagina van Apple zelf. De update voor iOS is met 143,6 MB gelukkig wel een stuk kleiner dan die voor de macOS Big Sur, die maar liefst 2,44 GB bedraagt. Er zitten trouwens geen nieuwe dingen in deze updates, daarvoor moet je nog even wachten op iOS 14.5, dat waarschijnlijk over twee weken uitgebracht zal worden.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS14.4.1ReleaseNote...
9 maart 2021 - 08:58

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BigSur-icoon.jpg
Apple heeft een update voor macOS 11 Big Sur op de servers voor je klaarstaan. Deze update brengt geen nieuwe dingen, maar is voor de volle honderd procent erop gericht om je Mac beter te beveiligen. Meer daarover op deze pagina, waar je kan lezen dat het vooral het dichten van ‘een gat’ in Safari betreft.

In de link hierboven zie je dat het gaat om een correctie in WebKit, dat is de motor waarop Safari draait, dezelfde informatie komen we dan ook tegen op de pagina over Safari 14.0.3. En Webkit wordt door macOS voor veel meer dan alleen Safari gebruikt, dat is waarschijnlijk ook de reden dat deze update beslist niet klein is uitgevallen. In de schermafbeelding van de release notes hieronder kan je die grootte zien, die is dus maar liefst 2,44 GB.
[url=http...
9 maart 2021 - 08:14

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/macfreak3_logo.png
Alle trouwe bezoekers weten het inmiddels allang: iedere week is er in de MacFreak Shop een weekaanbieding. Dat betekent dat er van één van de artikelen in ons assortiment de bij ons toch altijd al heel erg lage prijs nòg wat verder naar beneden bijgesteld wordt.

Vorige week was de weekaanbieding een M1 13-inch MacBook Pro met extra korting, deze week gaat het om de nieuwe Mac mini met Apple’s eigen M1 processor. Dit is de uitvoering met 8 GB RAM werkgeheugen, 512 GB aan erg snelle SSD opslag, een 8‑core CPU (processor) en 8‑core GPU (videogedeelte), die allebei ook heel snel zijn.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.2020MacMiniM1-2.jpg
[/ur
...
8 maart 2021 - 18:42

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Displays.png
Er zijn al een tijd geruchten dat er bij Apple gewerkt wordt aan een overschakeling naar miniLED displays, zowel voor iPads als voor alle Mac-modellen met een scherm. Daarbij komt nu een bericht van DigiTimes (betaallink) dat daarnaast ook gewerkt wordt aan OLED schermen voor iPads en Macs.

De Apple Watch was Apple’s eerste device met een OLED display, sinds de iPhone X zijn bijna alle iPhones ook van zo’n display voorzien (de iPhone SE 2020, iPhone XR en iPhone 11 zijn de uitzonderingen). De voordelen van OLED displays zijn mooiere kleuren en betere beeldkwaliteit, energiezuiniger dan LCD’s, ze bieden een hogere helderheid en zijn dunner en flexibeler dan LED. De nadelen zijn meer kans op inbranden, minder energiezuinig bij weergave van veel wit, minder goed bes...
8 maart 2021 - 12:13

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTVPlus-icoon.jpg
Precies een week geleden kon je hier al lezen dat de hoofdrolspeler in de Apple TV+ televisieserie Ted Lasso bij de Golden Globes de prijs voor Best Television Actor in de categorie Musical/Comedy Series had gewonnen. Inmiddels zijn daar weer drie prijzen aan toegevoegd.

Nu gaat het om de Annual Critics Choice Awards, waarbij Ted Lasso won in alle drie de categorieën waarin deze serie was genomineerd. Dat was voor de de series zelf (‘Best Comedy Series’) en ook hier de hoofdprijs voor acteur Jason Sudeikis, die de prijs Best Actor in a Comedy Series in ontvangst mocht nemen.


Als laatste kreeg Hannah Waddingham de prijs voor Bes...
8 maart 2021 - 11:20

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iMovie-Mac-icoon.jpg
Eén van de aantrekkelijke dingen en grote voordelen die Apple ons biedt is het zo naadloos mogelijk samenwerken van de verschillende devices en de software daarop. Van tijd tot tijd komen er dan ook updates uit voor de software die alleen daarop gericht zijn.

Bij versie 10.2.3 van iMovie voor de Mac is precies dat het geval, in de release notes hieronder kan je zien dat het eigenlijk alleen maar gaat over beter samenwerken met iMovie voor iOS. Dat betekent trouwens niet dat je deze update kan overslaan als je geen iOS-device hebt, want het laatste punt in de release notes, de onvermijdelijke ‘Verbeteringen in de stabiliteit en betrouwbaarheid’, gelden voor alle gebruikers.

[img]https://is3-ssl.mzstatic.com/image/thumb/Purple124/v4/4...
8 maart 2021 - 10:51

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FinalCutPro2020-icoon.jpg
Recent bracht Apple een update voor Final Cut Pro uit die alleen maar “Verbeteringen in de stabiliteit en betrouwbaarheid” bracht. Maar de updates van de bijbehorende programma’s Compressor en Motion bleken toch de moeite waard, daarom bij deze daar nog even aandacht voor.

Bij beide is deze update bedoeld om beter te werken op macOS 11 Big Sur. Maar bij Motion is er een nieuwe ‘Auto Shrink’-optie aan het tabblad ’Text Layout’ toegevoegd. Daarmee kan de tekstgrootte automatisch worden verkleind. En in Compressor zijn de  HEVC-proxy-instellingen geoptimaliseerd voor gebruik in Final Cut Pro. Dit alles vind je ook hieronder, want onder de links naar deze apps vind je ook steeds de release notes van de verschillende programma’s.

Citaat
[img]https://is2-ssl.mzstatic.com/image/thumb/PurpleSource114/v4/f0/46/26/f04626ba-aa43-8e59-9c79-5a78cf83e07
...
8 maart 2021 - 10:40

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iMac-Pro-2017-icoon.jpg
In december 2013 bracht Apple de zwarte cylindervormige Mac Pro uit, in de paar jaar daarna kwam er weinig uit Cupertino voor gebruikers die veel rekenkracht nodig hebben. Tot precies vier jaar later, toen Apple in 2017 de iMac Pro uitbracht, één van de allerbeste computers ooit door Apple gemaakt.

Die laatste zin staat daar niet voor niets, het is een staaltje techniek dat het lukte om een 3,0‑GHz 10‑core Intel Xeon W-processor te bouwen in zo’n dun model, inclusief scherm. Het koelsysteem in dit model was zo goed uitgedokterd dat die behuizing nooit een probleem is geweest, en de iMac Pro gewoon zijn volle snelheid kon halen. Know-how die Apple de komende tijd waarschijnlijk minder nodig zal hebben, de eigen chips verbruiken veel minder stroom dan die van Int...
6 maart 2021 - 19:41
Pagina: Vorige pagina