istijn om 23:29, 31-05-2006
Heren, dank voor de reacties. Het is nu bedtijd, maar ik zal er het weekend mee aan de slag gaan. Ik vrees dat het punt van f0xmuld3r hout snijdt en dat een externe schijf voor problemen kan zorgen. @vanAncum, ik ben met je eens dat niets kan tippen aan de suprematie van Mac OS X, maar ik ben gewoon benieuwd naar andersoortige systemen en dit systeem zit er (in ieder geval van filmpjes die op internet staan) erg mooi uit. Daarnaast heb ik nog een iBook G3 500 Mhz met 128 mb geheugen en daar loopt Mac OS X voor geen meter op. Misschien kan ik daar Opensuse op zetten, omdat die een betere performance heeft. Althans dit werd mij duidelijk op verschillende fora.
groet, iStijn
In z'n algemeenheid zijn de systeemeisen van Linux lager (het is immers niet voor niets zo populair in 3e wereld landen waar ze gewoon oude PC's hebben).
Echter, ik betwijfel of Suse wel lekker draait op de door jou genoemde hardware - althans als je een grafische schil (standaard KDE voor Suse) wil draaien.
Als je per se Suse wilt proberen raad ik je aan om een andere Windowmanager te kiezen die minder resources nodig heeft (Xfce, Openbox, Fluxbox etc..). Met een zware GUI als KDE of Gnome zou ik zeggen dat 256mb ram toch echt een minimum is.
Maarja: met een andere GUI dan mis je wel de eye-candy van KDE en/of Gnome.
@vanAncum: de kracht van de desktops van Linux (KDE/Gnome etc) zit 'm er in dat je hem helemaal kan instellen op jouw voorkeuren. Alles, maar dan ook alles kan worden ingesteld. Resultaat daarvan is idd wel dat de interface soms een rommeltje wordt. Echter: KDE en Gnome zijn beiden inmiddels wel degelijk op een goed niveau aangekomen...
Het gevoel dat me hier wel eens bekruipt is alsof mensen getrouwd zijn met Apple en dus gezonde kritiek (goed in elke relatie) en oog voor elkaars gebreken niet mag ofzo..
Ik werk met zowat alle OS'en waar ik m'n handen op kan leggen (verschillende Linux flavours, alle windows varianten sinds 3.1, OS/2, BeOS TOS etc. etc.) en 1 ding kan ik wel zeggen: elk systeem heeft goede en zwakke punten.
En ongeacht wat mensen je proberen wijs te maken: er zijn geen 100% objectieve maatstaven voor welk OS de 'beste' is (nog even daargelaten wat de definitie van 'beste' is): kortom, dat is ook grotendeels smaak (of, voor sommigen - religie).
Ik kom te vaak mensen tegen die een oordeel vellen over een OS terwijl ze er zelf nog nooit (serieus) mee gewerkt hebben.
Kortom: ik moedig juist het uitproberen van dit soort dingen aan en laat de mensen zelf een oordeel vellen.
Succes dus met Linux!
Ps; een andere Linux variant die makkelijk is, is Ubuntu (standaard Gnome desktop) en anders Kubuntu (met KDE)...
(Bewerkt door f0xmuld3r om 19:23, 1-06-2006)
(Bewerkt door f0xmuld3r om 19:26, 1-06-2006)