Ik wil ook graag overstappen van pc naar mac. Adobe kan via mac en 3dstudiomax en rhinoceros via windows (heb ik voor mijn werk nodig)
Windows via bootcamp lijkt me het snelst werken, maar ik hoor weleens over problemen met de windows versie. Hoe weet ik dat ik windows xp sp2 aanschaf, is dat hetzelfde als "XP Professional Upgrade (32-bits)"? Hier kan ik namelijk makkelijk aan komen (legaal).
Waar moet ik bij het installeren van windows op letten? Ook was ik eigenlijk niet van plan een antivirus te gebruiken, dit vertraagd de boel zo.
Oh ja, kan ik dan via beide systemen op internet?
Bij voorbaat dank, Steven
Ik gebruik zelf Windows Vista Home Premium via Bootcamp vanwege eenspel wat ik graag speel, en dat gaat helemaal vlekkeloos. Zonder problemenhet internet op kunnen, de maximale kracht van m'n iMac benutten (iets watmet VMware en Parallels niet kan omdat je Windows dan emuleert).
1 puntje, onafhankelijk van de keuze die je maakt; neem voldoende RAM.Windows XP en Vista zijn net als de zware applicaties die je gaat draaienbehoorlijk geheugen-gevoelig, en draaien stukken soepeler als je voldoendegeheugen in je computer hebt zitten
Als je nu een nieuwe Windows XP of Vista koopt, dan werkt het direct.Een nieuwe Windows XP had naar mijn weten al SP2, en zo niet dan zijn er opde support-site van Apple goede hulp te vinden: http://www.apple.com/support/bootcamp/
Succes en welkom hier trouwens!
Mvg,Joram
Je kunt met je Windows installatie technisch gezien in principe alles wat je ook op/met je iMac kunt.Eea afhankelijk van de software in Windows, maar internet, scannen, printen, usb etc werkt gewoon.
Zelf werk ik met Parallels (3.x, build 5608).Groot voordeel is dat je je programma's 'door elkaar' (coherence) kunt draaien, je merkt dan eigenlijk niet dat Windows draait als je bv. Adobe 3d draait.Met bootcamp heb ik geen ervaring, maar werkt ook goed als ik de berichten mag geloven.Je dient dan bij opstart te kiezen welk OS je wilt starten en dat kan soms lastig zijn als je toch even weer in Win of OS-X wit werken. Dan duur dat wat langer....
Een (OEM) Win sp2 versie is niet hetzelfde als een upgrade versie! Bij een upgrade dient een ander (ouder) besturingssysteem reeds geïnstalleerd te zijn, de naam zegt het al, UPGRADE.
Succes!
smeyles om 9:40, 25-08-2008Oh ja, kan ik dan via beide systemen op internet?
In de nieuwste MacFan, nr 78, die deze week uit komt, zullen ze aandacht aan VirtualBox besteden.
Kun je me iets meer vertellen over de plannen van Rhinoceros inzake mac? Waar kan ik hier het laatste nieuws over horen?
Is er een datum gepland voor een volledige versie?
Je kunt de ongelooflijk goede ondersteuningsafdeling (zelden zo een snelle en goede meegemaakt) een mailtje sturen dat je graag een Mac Beta wenst te ontvangen. Wij draaien hier nu de tweede Beta en die is al 100% beter dan de eerste, dus is veelbelovend.
Een bedrijf zal altijd een gewenste releasedatum voor ogen hebben, maar kan natuurlijk pas echt gepland worden als alle fouten uit de Beta's zijn. Ik weet helaas niet de planning voor de Macversie.
smeyles om 9:40, 25-08-2008Waar moet ik bij het installeren van windows op letten?
Als je VMWare Fusion laat werken op je Bootcamp partitie, dan heb je het beste van twee werelden. Je kunt dan zowel opstarten in Windows (zonder bschikking over Mac OS X dus), of onder Mac OS X met VMWare Windows er gewoon bij doen. (Dit doe ik dus met Parallels omdat ik de Coherence functie beter vind dan de vergelijkbare Unity functie onder VMWare). Dual boot in Windows is sneller dan virtualisatie, maar het hangt van de programma's af hoeveel je daarvan merkt.
Belangrijk: als je een OEM-versie van Windows gebruikt, dan krijg je activatieproblemen bij het schakelen tussen Bootcamp en VMWare, omdat deze als verschillende hardware worden gezien. Gebruik dus vooral een volledige versie. Bootcamp werd ondersteund vanaf Windows XP SP2 uit mijn hoofd gezegd.
Zoals gezegd: RAM, RAM en nog RAM. Ook een sterke grafische kaart helpt. Bespaar niet op een antivirusprogramma. Windows kan gewoon niet zonder.
Ik heb veel goede berichten gehoord over het gebruik van alleen AVG als antivirusprogramma, is dat afdoende denk je?
Steven
Daar moet als het goed is een partitie voor worden aangemaakt, weten jullie hoe groot deze moet zijn? Dit kan je geloof ik achteraf niet aanpassen.
Is de ruimte op deze partitie nodig voor de software van windows of ook voor de bestanden die daarop gemaakt worden?
Hoe kan ik trouwens mijn pc-bestanden het beste overzetten op de mac? Ik heb een externe schijf aan mijn pc hangen (NTFS geformatteerd), maar kan ik deze wel aan de mac koppelen?
Als ik windows en mac op de imac heb, moet waarschijnlijk een aantal bestanden naar de één en een aantal naar de andere, iemand een tip?
En is het mogelijk dat ik adobe- of officedocumenten niet kan openen op de mac?
Alvast bedankt!
Er zijn verschillende manieren om je pc-bestanden over te zetten. Als je ze op de externe NTFS-schijf hebt staan kun je die koppelen aan je mac en gewoon kopiëren. OS X leopard kan bestanden van NTFS-schijven lezen. (maar je kunt geen bestanden direct vanaf OSX terugplaatsen) Dus als je bestanden naar OS X wilt halen dan start je op in Leopard en kopieert die bestanden gewoon naar mappen op je iMac. Moet je bestanden naar de windowsomgeving halen, dan start je op in boot camp en kopieer je bestanden naar de windowsomgeving.
Als je adobeprogramma's op de mac gebruikt, kun je gewoon de adobebestanden openen die je in windows hebt aangemaakt. Datzelfde geldt in principe voor office-bestanden. Alleen bestanden van publisher, access en project zijn op de mac niet te openen. Word, excel en powerpoint wel.
Ik werk namelijk ook met 3d bestanden dus daar moet dan waarschijnlijk ook ruimte voor vrijgemaakt worden? Die 32 gig is waarschijnlijk nodig voor windows en office?
Kan ik deze externe harde schijf gebruiken om tegelijkertijd zowel windows- als de mac-bestanden te backuppen?
met het gratis programma Winclone kan je achteraf je bootcamp partitie via een omweg vergroten. Met bootcamp de partitie verwijderen, dan opnieuw een partitie met de gewenste grootte aanmaken en dat clone terug zetten met winclone.
smeyles om 21:57, 27-08-2008De partitie die je dus aanmaakt voor windows is tevens de "schijf" waar je zowel de software als de bestanden (in windows gemaakt) opslaat?Ik werk namelijk ook met 3d bestanden dus daar moet dan waarschijnlijk ook ruimte voor vrijgemaakt worden? Die 32 gig is waarschijnlijk nodig voor windows en office?Steven
En je externe nfts geformatteerde HD kan je vanuit mac beschrijven met NFTS for mac zoals hierboven al beschreven.Maar ik raad je een een externe HD in windows formaat te gebruiken en een tweede externe HD in mac formaat te gebruiken. Zo veel kosten HD's tegenwoordig niet meer.En je kan ze allebei aangekoppeld laten aan je mac.Vanuit windows kan je dan weer met macdrive je mac geformatteerde schijf gebruiken.
(Bewerkt door boni om 23:06, 27-08-2008)
Is het andersom ook mogelijk: in windows zitten en van de mac-partitie lezen en schrijven?
boni om 22:52, 27-08-2008Vanuit windows kan je dan weer met macdrive je mac geformatteerde schijf gebruiken.
Denk even met me mee, bovenstaande schreef ik eerder al.Wat zou dan het antwoord op je vraag zijn?
Als je vanuit windows / bootcamp opgestart bent en via macdrive een externe mac geformatteerde HD kan lezen / schrijven, waarom zou je dan niet je mac geformatteerde partitie kunnen lezen / schrijven op je interne harde schijf?
Dit draadje kan nog nuttig zijn voor je.Gaat over het niet lukken van kopiëren van grote aantallen muziekbestanden van de bootcamp partitie naar de interne mac partitie.Vandaar dat ik twee externe harde schijven (de ene mac en de andere pc geformatteerd) aanraadt voor wie veel en grote bestanden (professioneel) wil gebruiken op mac en pc.Voordeel is dat je dan ook automatische back up software op je windows / bootcamp partitie kunt gebruiken zoals shadowprotect (review over) hetwelk ik gebruik.
Wijl werkend in windows/bootcamp maakte shadowprotect automatisch backups met interval via macdrive op een mac geformatteerde externe HD, maar terugzetten ervan via de shadowprotect/windows boot recovery CD ging niet.Logisch natuurlijk.Van men imac startte ik op van de shadowprotect windows boot cd, dan vroeg de software me om de bron bestanden aan te geven. Die stonden op een mac geformatteerde ext. HD en macdrive zit natuurlijk niet ingebouwd in de shadowprotect/windows boot cd...Vandaar dat ik nog een externe HD aangeschaft heb en die geformatteerd heb in NFTS.
Uit me geëxperimenteer kwam nog een interessante bevinding: heb als test de bootcamp/windows partitie verwijderd, en dan via bootcamp opnieuw een grotere partitie aangemaakt. Dan de shadowprotect/windows boot cd in men imac geduwd, ervan opgestart, bronbestanden op de ext. NFTS HD aangegeven, dan als doelschijf de nieuwe bootcamp partitie aangeduid en shadowprotect begon netje het windows systeem en bestanden van de NFTS HD terug te kopiëren naar de bootcamp partitie op men imac!Daarna terug van de windows/bootcamp partitie herstart en alles stond precies zoals voorheen en werkte perfect!
Winclone daarentegen gebruik je dus vanuit mac met als nadeel dat je geen automatische regelmatige backups kunt maken van de wijzigingen in bootcamp/windows.Met schadowprotect en een externe NFTS geformatteerde HD heb ik wanneer ik in windows / bootcamp werk dus een timemachine-achtig backup systeem zoals op men mac mac partitie met OSX Leopard (niet zo knap natuurlijk).
The best of both worlds now!
(Bewerkt door boni om 3:33, 28-08-2008)
NTFS echter is niet/slecht gedocumenteerd waardoor alleen Microsoft een volledige en betrouwbare driver kan leveren. Alle NTFS drivers die niet van Microsoft zijn, ken ik als ''best effort" met garanties tot aan de deur.
FAT32 wordt wel normaal ondersteund zonder toeters en bellen door beide kanten, maar dan mogen je bestanden niet groter zijn dan 4GB per stuk.
Flix om 10:36, 25-08-2008In de nieuwste MacFan, nr 78, die deze week uit komt, zullen ze aandacht aan VirtualBox besteden.
Indeed Flix; het artikel is gebaseerd op versie 1.6 maar die jongens zijn snel en alweergearriveerd bij 1.6.4. Wellicht een aantal pijnpuntjes reeds verdwenen?
Als ik het goed begrijp dan lijkt me dit het beste:1 windowspartitie met bootcamp instellen (ntfs), macdrive om te lezen en schrijven van/naar 22 macpartitie, alle documenten, backuppen met timemachine naar externe schijf3 extra partitie voor ...
Zo zijn alle documenten toegankelijk voor beide systemen en worden alle documenten gebackupt. Als mac crasht, kan deze dan vanaf de externe hd worden geboot? Alleen windows is dan niet gedekt...