Ik vraag dit mede omdat ik windows slechts sporadisch (eens in de maand) gebruik. Programmas functioneren de eerste 10 minuten tergend langzaam omdat er - vooral door McAfee - updates worden geïnstalleerd en scans uitgevoerd. Ik heb de neiging om McAfee onder Windows er weer af te halen of in ieder geval minder actief te laten zijn. Vraag me echter af of dat voor mijn MacBook en onder OS X geïnstalleerde programmas en documenten ook een gevaar oplevert.
(Bewerkt door lector om 21:17, 15-02-2007)
lector bedoelt waarschijnlijk dat Mac OS ongevoelig is voor windows-virussen
diskMAC
Succes, AirMac
(Bewerkt door mkuiter om 2:17, 16-02-2007)
Draai je Windows onder Parallels, dan heb je Windows op een Mac en niet op een PC. Bestandssysteem (journaled) is onbruikbaar voor de virussen en eventueel de spyware. Het is te ingewikkeld voor virusschrijvers en daarom bestaan er, naar mijn mening, nog steeds geen virussen voor de Mac (wat een zegen!).
Zelf heb ik Windows middels Boot Camp geinstalleerd (ook maar voor 1 progje) en heb daarvoor AVG Antivirus en Spyware van Grisoft uit Tsjechie geinstalleerd. Beide zijn gratis en voldoen prima. Note: NOOIT Symantec (Norton) gebruiken - is een ramp voor je systeem. Gebruikt veel te veel veel bronnen.
http://www.parallels.com/products/desktop/faq/4/#4-6
Je moet niet vergeten dat bij Parallels Windows in een Disk Image staat (en niet rechtstreeks op het HFS+ volume), en deze Disk Image is toch echt NTFS of FAT, waardoor alle virussen, wormen en ander gespuis prima werken in Windows. Zelfs eventuele gedeelde mappen lopen risico (zie link hierboven).
Maar Windows m.b.v. Parallels draait m.i. gewoon onder Tiger (virtualisatie), dus op een Mac en dan hebben de virussen m.i. geen enkele invloed. Wellicht kunnen nog wat meer mensen hier op reageren.
Hoe dan ook komt het er op neer dat je een volle versie van Windows draait die dus gewoon vatbaar is voor virussen.
Een van de weinige manieren om Windows applicaties te draaien op een Mac zonder dat je kans hebt op Windows virussen is door een emulator als WINE te gebruiken. Je draait dan namelijk geen Windows, maar een klein beetje extra software op je Mac waardoor de Windows applicatie kan draaien.
Nog een opmerking: als firewall gebruik ik het gratis en prima functionerende Zone Alarm.
Vrgr,diskMAC
Ik heb indertijd expres de Boot Camp partitie tbv Windows NTSF geformatteerd en niet FAT. De Mac kan NTSF niet lezen (en omgekeerd net zo), maar FAT wel. Ik wilde interactie tussen beide voorkomen. Op deze wijze kan ik van de suggestie van Powerbooky geen gebruik maken, maar ... ik heb nog een externe HD voor backups van zowel de Mac als van Windows, en deze heb ik wel FAT geformatteerd. Dat biedt dus de oplossing voor de tip van Powerbooky. Hoewel extra bewerkelijk. Dat wel.Zal het eens laten bezinken.
Ter verduidelijking: ik gebruik Windows alleen voor een banking programma. Die zijn er weliswaar ook voor de Mac, maar dit progje ken ik al zoveel jaar en ik heb er een hele mooie structuur in opgebouwd. Te lui op opnieuw te beginnen met een ander programma ...
@Macsel: lees net jouw bericht. Is een mogelijkheid, want emailen en internet gebruik ik niet meer in Windows, behalve dan tbv het banking programma (Bank Offline van Davilex). Maar dat kan ik ook middels Tiger.
(Bewerkt door DiskMac om 11:36, 16-02-2007)
Zoals met elke Windows installatie; zodra "het" toegang heeft tot internet, heb je virusscanners e.d. nodig, hoedan ook. De beste Windows installatie is dan ook die installatie ZONDER internet-connectie, en als alle software op voorhand is gecontrolleerd kun je prima afzien van continue actieve virusscanners.
Maar... wat is Origramma? Wat doet dat? Spyware van de baas?
NTFS of FAT maakt voor een virus niets uit, die werkt op beide even goed.
OS X kan NTFS-partities prima lezen, alleen niet schrijven.
Bootcamp is onveiliger dan Parallels. Onder Bootcamp heeft Windows (en dus een eventueel virus) direct toegang tot de harde schijf. Hoewel zo'n virus een HFS-partitie niet kan lezen of beschrijven (alhoewel... MacDrive...), zou hij hem wel kunnen wissen of verminken. Dan is je Mac OS weliswaar niet besmet, maar hij zal dan ook niet meer kunnen opstarten. Omdat Windows onder Parallels geen directe toegang tot de harde schijf heeft, speelt dit daar niet.
Gedeelde mappen zouden gewist kunnen worden, maar dan moet je gewoon zorgen dat je geen belangrijke mappen deelt. Of de gedeelde map op een HFS-partitie staat of op FAT maakt niets uit, want voor Windows ziet een gedeelde map eruit als een netwerkmap. Zoals bekend (of niet...) maakt het onderliggende bestandssysteem bij een netwerkmap niets uit, omdat dat door het delende besturingssysteem (in dit geval OS X) geregeld wordt.
Het beste is natuurlijk om Windows geen internettoegang te geven, maar als je het wel nodig hebt, dan zou je kunnen overwegen om op de Mac Internetdeling, de Firewall en de Persoonlijke webserver aan te zetten (de laatste is om de eerste twee te laten samenwerken), en in Parallels voor Shared Networking te kiezen. Handiger is het om een router met ingebouwde firewall (bijv. Airport Express) te gebruiken.
Beperk het internetgebruik onder Windows alleen tot het hoogst noodzakelijke (bv telebankieren). Met de nodige voorzorgsmaatregelen (zie boven) en een risicomijdend surfgedrag is de kans op virussen of trojaanse paarden erg klein, en heb je naar mijn mening niet eens een virusscanner nodig.
Maak een backup van je virtuele Windows-schijf. Dan kun je bij de geringste verdenking deze terugzetten en binnen een minuutje of wat kun je weer met Windows spelen.
We moeten het virusgevaar onder Windows nu niet meteen gaan overdrijven. Voordat ik overstapte op de Mac (had ik trouwens veel eerder moeten doen ) heb ik jarenlang met Windows gewerkt, en de enige keren dat mijn virusscanner alarm sloeg was bij besmette mails (niet mailen dus onder Windows) en bij het downloaden van illegale software Kortom, gebruik je gezonde verstand; dan valt het allemaal wel mee...
(Bewerkt door jaq om 4:25, 17-02-2007)
Ik zie het zo, je koopt een Mercedes maar je gooit er Aldi motorolie in.
Ik heb ook jarenlang zonder virusscanner rondgesurfd en toch echt maar een enkele keer een virus gehad (via een Word-document, dus niet eens via internet).
Het belang van die scanners wordt vooral opgeblazen door de producenten die regelmatig persberichten de wereld insturen met angstaanjagende verhalen die de kranten maar al te graag publiceren. Ze hebben er natuurlijk alle belang bij dat mensen erg bang zijn en al die software kopen.
Voor mijn gevoel is je eigen gedrag veel belangrijker voor de veiligheid. Download je onbekende software? Open je die leuke mailtjes van kennisen? Bezoek je dubieuze websites? Heb je javascript aanstaan in je browser? Welke browser gebruik je? Hoe up-to-date is die? Wissel je regelmatig documenten uit met anderen?
Als je met al die dingen rekening houdt, is het echt wel veilig een up-to-date XP te draaien zonder virusscanner.