audio-cd's
26 juli 2004 - 17:45    reactie #25
geplaatst door: neoman
Oh ja, en met de slijtage valt het ook wel mee. Ik ben behoorlijk zuinig op mijn spullen en tegenwoordig gebruik ik alleen nog maar gewone CD-R's. Dus met die slijtage zit het ook niet echt verkeerd. Maar ik gebruik wel altijd merk CD's nooit witte CD's van een of andere duister merk.
audio-cd's
26 juli 2004 - 17:48    reactie #26
geplaatst door: Paulus Morssink
Blijft nog de vraag aan Soundmac hoe zijn CD's na een retoutje Italië versleten zijn. Of wordt "Kinderen voor Kinderen" gebruikt om er op de camping mee te keilen?
Nee serieus, van afspelen slijten ze toch niet? Hooguit van krassen en zonlicht, had ik begrepen. En daarbij zou de kleur (zilver, blauw, groen) heel veelzeggend zijn. Dus toch nog kwaliteitsverschil tussen AudioCD en CDRom?
audio-cd's
26 juli 2004 - 18:03    reactie #27
geplaatst door: eric van de beek
Blanco cd's (audio CDR's en gewone CDR's) zijn in elk geval kwestbaarder dan voorbespeelde cd's. Dit komt doordat blanco cd's de informatie op een organische dye gebrand wordt. Bij voorbespeelde cd's wordt de informatie er echt ingeperst.
CD's gebruikt in de auto slijten sneller, hoorde ik van een bibliothecaris die cd's archiveert. Dit komt doordat auto-cd-spelers minder goed geventileerd worden. Een cd in zo'n speler wordt dus warmer dan in andere spelers.
Veel slijtage van cd-r's wordt verder veroorzaakt doordat de laklaag niet dekkend is. Die is poreus, zodat het vocht dat doordringt een chemische reactie aangaat met de organische dye.
Zie ook de cd-r-test in PC Active van september 2003, waaruit blijkt dat zelfs sommige ongebruikte cd-r's  het al binnen twee jaar af laten weten.
eric
audio-cd's
26 juli 2004 - 18:06    reactie #28
geplaatst door: neoman
Ik heb hier nog een leuk voorraadje staan van diverse CD-R's zowel gewone als audio CD-R's. Buiten de kleur die varieert van wit, blauwgroen tot blauw-indigo. Kan ik ook optisch weinig verschil ontdekken. De coating (zowel aan voor als achterzijde) lijkt weinig houvast te bieden voor serieuze verschillen (bij Sony discs wit metallic bij TDK matwit en bij Philips en Imation eveneens wit metallic). In de dikte van de coating kan ik ook geen verschillen meten. Ik heb alle merken met een micrometer nagemeten en kom in alle gevallen op 1,200 mm. En zoals ik al zei mijn oren kunnen ook geen verschil waarnemen. Ik bewaar alle CD's altijd netjes in het doosje en zelfs mijn eerst beschreven CD's (al weer een redelijk aantal jaartjes geleden) doen het nog prima.
Dus wie een serieus en onderbouwd verschil weet mag het zeggen! :wacko:
audio-cd's
26 juli 2004 - 18:16    reactie #29
geplaatst door: neoman
@eric van de beek,

Het verschil in CD-R's (al dan niet speciaal voor audio) en voorbespeelde CD's staat buiten kijf en daarmee heb je de spijker op zijn kop geslagen. Een krasje op de coating (de matte zijde bedoel ik dan) van een CD-R leidt in bijna alle gevallen tot een probleem disc. Daarom, bewaar CD-R's netjes in het daarvoor bestemde doosje, leg ze niet in de volle zon, bewaar ze niet in te vochtige ruimten en raak met je vingers niet de gevoelige lagen aan. Als je je aan die simpele regels houdt en kwalitatief goede CD-R's koopt moet je volgens mij jaren vooruit kunnen.

edit:typo

(Bewerkt door neoman om 18:17, 26-07-2004)

audio-cd's
26 juli 2004 - 21:49    reactie #30
geplaatst door: bart

Citaat
Kan ik concluderen dat het antwoord op mijn vraag is dat er voor de gemiddelde luisteraar geen hoorbare verschillen zijn tussen een audo-CDR en een gewone CDR? Geen antwoord heb ik gekregen op mijn vraag of audio CDR's robuuster zijn, dus minder snel stuk gaan, slijten.

Er zijn geen technische verschillen tussen cd-r's en speciale audio cd-r's m.b.t. geluidskwaliteit en 'robuustheid".

audio-cd's
26 juli 2004 - 22:31    reactie #31
geplaatst door: Paulus Morssink
Kijk en zo kom ik dus al jaren geen stap verder. Bij elke winkel, bij elke leverancier, en nu weer bij elk ongetwijfeld deskundige Freak ben ik ten volle bereid zijn relaas voor waar aan te nemen; alleen, in alle kwaliteitsdiscussies op dit forum kom je zo snel terecht bij overtuigingen als "ik doe dit altijd al zo en ik zou niet weten waarom het niet goed zou zijn".
En een overtuiging vind ik net even iets anders dan objectieve deskundigheid.

Waarom leiden al die overtuigingen tot verschillende conclusies?
Met alle respect: welke instantie kan hier nu echt het allerlaatste woord over spreken?

audio-cd's
26 juli 2004 - 22:52    reactie #32
geplaatst door: Guus
Er bestaat niet zoiets als objectief onderzoek, elke onderzoeker heeft zijn eigen gedachten en zijn eigen belangen.

Ben je er echt in geïnteresseerd dan? Zoek je de perfecte CD, de perfecte auto en de perfecte vrouw?  :happy:

Is gewoon goed niet goed genoeg?

Guus

Een Apple is emotie...
audio-cd's
26 juli 2004 - 22:57    reactie #33
geplaatst door: neoman
Wijze woorden Paulus Morssink! Ik zat net precies hetzelfde te denken. Het valt me op dat sommigen uitspraken doen die op zijn minst van een zekere stelligheid getuigen, al dan niet onderbouwd. Even later komt er met het grootste gemak iemand die het tegendeel beweert en soms zelfs een eerder betoog volledig onderuit haalt. De argeloze passant moet daardoor toch wel haast in verwarring raken. Het doet me wel weer aan mijn studietijd denken. Een van de eerste lessen die ik leerde was dat je altiijd een gezond kritische houding moet aannemen ten aanzien van nieuwe wijsheid. De grootste wijsheid die je kunt leren is dat de wijsheid die je wordt aangeboden en de wijsheid die als algemeen geldig wordt beschouwd misschien geen wijsheid is. De wetenschap past haar theorieën dan ook voortdurend aan met voortschrijden van inzicht. Misschien moet de doorsnee MacFreaker dat ook eens doen :satisfied: En misschien moeten we ook eens leren onze beweringen wat meer te onderbouwen. Zodat de passant weet of het hier een mening of een feit betreft. Maar ik zie ook wel een lichtpuntje: aan het eind van draadjes die soms uit de hand lopen blijf ik toch vaak achter met het idee dat we er allemaal weer wat van geleerd hebben en daarmee is het oorspronkelijke uitgangspunt wel wat dichterbij gekomen ook al hebben we de finish misschien niet bereikt. :smile:

Wat dit draadje betreft denk ik dat er niets anders opzit dan contact met een fabrikant op te nemen die dan uitsluitsel moet geven over de vermeende fundamentele verschillen tussen CD-R en audio CD-R's.  :happy:

(Bewerkt door neoman om 23:03, 26-07-2004)

audio-cd's
27 juli 2004 - 11:57    reactie #34
geplaatst door: MacFrankie
OK, dan nu een eindconclusie, helemaal onderbouwd! :biggrin:

CD-R's zijn er in verschillende smaken:
* er zijn verschillende capaciteiten (74 min / 650 MB, 80 min / 700 MB, 90 min / 800 MB)
* ze zijn er in verschillende kwaliteiten
* ze zijn er in algemene data en specifieke audio variant, waarbij de audio variant bedoeld is voor een audio CD recorder.

Audio CD-R's hebben niet per definitie een hogere kwaliteit dan 'gewone' CD-R's, misschien is dat gemiddeld het geval (dikkere beschermingslagen enz), maar kan per merk / disc verschillen.

Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
audio-cd's
27 juli 2004 - 12:02    reactie #35
geplaatst door: muntmacman
Lijkt me een redelijke en ter zake conclusie.
audio-cd's
27 juli 2004 - 12:54    reactie #36
geplaatst door: Paulus Morssink
puntkomma.... de vraag dringt nu naar voren:
"Ze zijn er in verschillende kwaliteiten": ongetwijfeld; maar: is er enige samenhang met de prijs?
Kun je stellen: hogere prijs = betere kwaliteit?
Zijn er merknamen die (oei, oei) OBJECTIEF bekend staan als beter?
audio-cd's
27 juli 2004 - 21:55    reactie #37
geplaatst door: Sylvester
In België heeft men in de consumentengids een test gepubliceerd, ivm prijs/kwaliteit van CD's en DVD's.
In Nederland is dat misschien ook als eens in de nederlandse consumentengids gepasseerd.

 MacBook Pro 11.3 15" i7 2.3 Ghz 500SSD
audio-cd's
27 juli 2004 - 22:11    reactie #38
geplaatst door: neoman
Misschien dat je ons ook even kunt vertellen wat de uitkomst in België was want zover liggen de buren er nou ook weer niet vandaan. :biggrin:
audio-cd's
27 juli 2004 - 23:05    reactie #39
geplaatst door: MacFrankie
Die technieken veranderen elk jaar (met DVD's zelfs elke maand). Dus hou gewoon de (helaas, PC) bladen in de gaten, daar staan met enige regelmaat tests in.

Waar gaat deze discussie nu eigenlijk over? Koop gewoon goede CD-R's, liefst van een merk dat je kent en waar je goede ervaringen mee hebt (ja, dat kan een paar doosjes kosten voordat je die gevonden hebt). Verwacht niet dat merk X voor 10 cent per CD dezelfde kwaliteit levert als een goed merk voor 80 cent tot een euro!

Ik gebruik van alles: Philips, Sony, Emtec, Verbatim, Fuji, TDK, ..., en alles naar volle tevredenheid!

Bij DVD's is het allemaal wat kritischer. Daar is de mediacode van belang. Maar gelukkig levert Apple een van de beste DVD-R's! Voor DVD+R (brandt m'n superedrive ook) is Philips erg goed. Maar OK, dit is een heel ander draadje...

Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
audio-cd's
27 juli 2004 - 23:20    reactie #40
geplaatst door: Sylvester
Het staat volledig op internet, maar niet toegankelijk voor niet-leden, helaas...
Ook denk ik dat ik de tekst niet mag kopiëren of merken noemen.
Het is een test van anderhalf jaar geleden, dus prijzen en merken komen niet meer overeen, maar we kunnen toch nog wel wat leren.
Dus ik probeer een beetje samen te vatten :
De test omvat : Data CD-r, Data CD-rw, audio CD-r en audio CD-rw , totaal 41 soorten en merken.
De laatste twee modellen zijn dus speciale CD's die gebruikt kunnen worden in huiskamer-CD-recorders. Deze audio CD's zijn anders geformatteerd en duurder, een deel gaat naar de auteursrechten. Deze zijn ook bruikbaar in een PC. Andersom (data CD in CD-recorder) gaat niet. De prijs van een audio-CD-r is gemiddeld dubbel zo duur als een data-CD-r.
Testen die gedaan werden : krasbestendigheid, schokken, warmte (-20 tot +70), UV straling, solventen, meegeleverde doosjes.
Alle geteste CD's zijn van een goede kwaliteit en krijgen een gemiddelde tot zeer goede beoordeling.
Toch vertoont 3% te grote fouten, vlak na de eerste keer branden. Ze zijn onbruikbaar.
De tests leren ons dat een lagere snelheid van branden niet per definitie meer kans op slagen is.
CD's zijn vooral gevoelig voor krassen en UV-licht. Vooral de CD-RW's zijn zeer gevoelig aan UV-licht.
De meest kwetsbare zijde is de bovenkant, waar je de titel op schrijft. De beschermlaag is hier zéér dun en vlak daaronder zit de data.
De andere kant (onderkant, waar de straal door gaat), is beschermd met een 1,2mm dikke laag polycarbonaat en is dus beter beschermd dan de bovenkant.
Compatibiliteit : soms kan het gebeuren dat de CD ok is, maar toch lukt het branden niet. Niet alle cd's zijn compatibel met jouw drive. Gewoon testen is de boodschap. Eventueel driver updaten.
Geen van alle geteste CD's die werden opgenomen, kon op alle afspeelapparatuur. Altijd was er wel een probleempje bij een paar toestellen. Over het algemeen hebben CD-RW's meer problemen.
Vooral de laatste nieuwe modellen van toestellen gaven minder problemen.
De kleur van de CD  varieert, en er is geen enkel verband met kwaliteit of compatibiliteit.
Er zijn altijd meer problemen met zelf opgenomen CD's , dan met CD's uit de winkel.
Waarom?
Vooropgenomen muziekCD's hebben een ander procédé. Hier worden de gegevens op de CD 'geperst'.
Bij opneembare CD's wordt de laag vervormd of gewijzigd. Deze techniek van 'vervormen' veroorzaakt een lager weerkaatsing van de laser dan bij vooropgenomen 'geperste' CD's.

Tot zover een beetje techniek enz...
Nu de resultaten in't kort, zéér kort want ik mag geen merken noemen  :
Alle CD's kunnen niet zo goed tegen krassen. Warmte geen probleem, behalve voor alle RW's. UV-straling gaat dan weer minder goed, geeft veel problemen. Alle CD's kunnen zeer goed tegen solventen.
En dan nu het belangrijkste : Er zit GEEN ENKELE lijn in prijs t.o.v. de kwaliteit.
De goedkoopste Data-CD-r kostte toen 0,45 euro, de beste koop kost 0,49 euro, de beste uit de test kost 0,77 euro, de duurste : 1,40 euro
De goedkoopste Data-CD-rw kostte toen 1,39 euro, de beste koop en beste uit de test 1,90 euro, de duurste 1,99 euro
De goedkoopste Audio-CD-r kostte toen 1,09 euro, de beste koop 1,28 euro, de beste uit de test en tevens de duurste 1,51 euro
De goedkoopste Audio-CD-rw kostte toen 2,16 euro, de beste koop en beste uit de test en duurste 3,77 euro.

Hopelijk hebben jullie er iets aan.


 MacBook Pro 11.3 15" i7 2.3 Ghz 500SSD
audio-cd's
29 juli 2004 - 13:56    reactie #41
geplaatst door: eric van de beek
Zie hieronder wat ze op het cd-freaks-forum (www.cdfreaks.com) zeggen over het verschil in cd-r-kwaliteit:

7) Q: What makes media "good" or "bad"?

   A: This can become a long and fiery debate. Everyone has a preference for a certain brand, certain dye type, etc., etc. There is no such thing as a list of "good" or "bad" media. There is no good or bad dye type. It's the combination of drive, media and burn speed that makes or breaks a disc. The manufacturer of the discs can take a good dye and make it bad, and vice versa. The plastic disc that the media is constructed on must be perfectly flat in order to proved a smooth reflective surface for the dye, and the list of things that go into a "good disc" continues. As burn speeds increase, we are rapidly reaching the end of the possibilities for media, at least at it's current prices.  So, a good disc is one that works for you in a reliable way. You have to test the media in your own drive to know.

8) Q: How do I know if I'm buying "good" media?

   A: You don't. You can buy the brand that has consistently worked for you, or others, but never assume that it will perform exactly like that last spindle did. Price is no indicator either, as often the best media can be had at bargain prices, (or high prices), under a variety of labels. Poor media is also sold with well-known names on the label.

Q: If Brand A CDR are made in Factory X and Brand B CDR are also made in Factory X, the quality must be the same right?

A: No this is simply not true. While some factories are known for higher quality media than other factories, the factory itself is not a guarantee of quality. Most factories have internal quality control. During the quality control process, it is likely a grade is assigned to each batch of CDR. They may also have different lines which produce different grades of CDR. Different brands may demand different minumum grades for their CDRs. Futhermore, it is possible some brands also have their own seperate quality control to ensure all the CDRs they release achieve a certain minimum standard. What this means is the factory should not be regarded as the sole determinant of quality of the CDR. Don't be surprised if CDR from one factory under one brand name perform consistently worse then CDR from the same factory under a different brand name.

eric