Haal eruit wat je kan gebruiken.
potjandorie,nou was ik de laatste weken bezig audio cd's te rippen in apple's lossless formaat, en nou stel ik zojuist vast die bestandsformaten niet te gebruiken zijn in FCP, wel in imovie...
Weet iemand soms waarom apple's prijzige professionele meest recente videopakket apple's eigen audio formaat .m4a niet ondersteund en waarom het gratis imovie dat wel doet?
(Bewerkt door boni om 16:54, 19-04-2005)
Het lijkt me een kwestie van tijd voor FCP ook Apple lossless slikt.
Johan
bart om 21:39, 16-04-2005bijna verliesvrij omdat conversie altijd verlies geeft
Apple lossless naar AIFF geeft toch verlies?
nou dacht ik net de oplossing gevonden te hebben door bij een kennis met een windoos pc itunes in te stellen op "importeren met apple lossless codering". Zo hield zij meer ruimte over op haar harde schijf en kon ik haar vragen mij bruikbare nummers zonder data en kwaliteitsverlies te zenden via internet, indien het om enkele nummers ging, of op een cd te branden indien het meerdere betrof.
audio cd > import Apple lossless op windoos > persoonlijke compilatie CD > import AIFF op Mac betekend dus verlies van kwaliteit?
Ik meende te weten dat elke kopie van een audio cd op zich zowieso (theoretisch) kwaliteitsverlies met zich meebrengt maar hoe het nu precies zat met apple's lossless codering (verliesloos) was me nog niet echt duidelijk.
Beter dan maar: audio cd > import AIFF op windoos > persoonlijke compilatie CD > import AIFF op Mac?Dan loopt mijn kennis haar pc's harde schijf wel vlugger vol en gaat de veld info tijdens het overhevelen via internet wel verloren natuurlijk...Moeilijke keuze weer...
MacDokter om 17:53, 17-04-2005Apple Lossless gaat zonder verlies heen en terug naar AIFF.
Deze had ik al zelf gevonden: op een windoos pc zijn apple lossless bestanden verliesloos om te zetten naar wma lossless bestanden via het pc progje 'dBpowerAMP'. Da's nodig voor programma's zoals pcdj die vooralsnog geen apple .m4a audiobestanden slikken.
MacDokter om 17:53, 17-04-2005Apple Lossless gaat zonder verlies heen en terug naar AIFF. Dat is ook waarom de techniek (van Meridian) lossless wordt genoemd: er gaat niets verloren. Het is geen verliesgevende compressie, zoals MP3 of AAC.
Al is lossless geen verliesgevende compressiemethode, conversieslagen zijn per definitie niet verliesvrij. Daarom zij ik in mijn eerdere post "bijna verliesvrij". Beslist geen reden om de conversie AIFF>Lossless>AIFF maar achterwege te laten.
(Bewerkt door bart om 9:19, 18-04-2005)
Verliesvrij is dus NA de conversie naar analoog geluid. Daarom is de conversie AIFF -> Lossless dus verliesvrij. En dus de conversie terug ook. Als jij argumenten hebt tegen die stelling, dan hoor ik ze graag onderbouwd van je!
Correct me if i'm wrong.
MacDokter om 10:02, 18-04-2005Waarom verwacht jij dat de conversie verliesgevend zal zijn?
tjonge jonge wat het woordje -bijna- al niet teweeg kan brengen...(wat verre van mijn bedoeling was, het woordje -bijna- was alleen bedoeld om geheel correct te zijn)
Dat AIFF>lossless>AIFF theoretisch verliesvrij is, ben ik met je eens.Er vindt immers geen datareduktie plaats, maar datacompressie.ik heb heb hier onlangs uitgebreid over geproken met een terzake zeer deskundige ingenieur, omdat ik ook dacht dat AIFF>lossless>AIFF verliesvrij was. Hij gaf een lezing/demonstratie aan de hand van een Powerbook en Itunes over wat er gebeurt bij datareduktie- en datacompressietechnieken, waarbij ook Apple's lossless voorbij kwam.(overigens konden de windonezen in de zaal maar moeilijk geloven dat het allemaal zo snel en makkelijk ging...hihi)Hij stelt dat compressie- en reduktie-convertors niet volmaakt zijn, en dat de convertor zelf voor verlies zorgt. Na conversie zijn de verschillen tussen origineel en geconverteerde bestanden meetbaar.let op: meetbaar, niet hoorbaar.
Overigens is Apple lossless het eerste formaat waar ik enthousiast van wordt; op datreduktie gebaseerde formaten zijn aan mij niet besteed.
(Bewerkt door bart om 21:36, 18-04-2005)
@Macdokter, je had het over de thechniek van meridian, daar heb ik is even naar 'gegoogeld, en het leverde dit op:
"De filosofie van Meridian
De filosofie van deze fabrikant uit het Verenigd Koninkrijk bestaat uit een zeer goed doordacht concept, gebaseerd op het zo lang mogelijk digitaal transporteren van de vanaf een CD of DVD uitgelezen signalen. Dit idee van mede-oprichter en hoofdontwerper Bob Stuart lijkt relatief simpel: de opnames worden immers tegenwoordig in het digitale domein gedaan, zodat in principe deze oorspronkelijk digitale opnames moeten kunnen worden gereproduceerd zonder enige verandering ten opzichte van het origineel, zolang het signaal maar in het digitale domein blijft, het liefst tot aan de luidspreker!
De uitvoering van deze filosofie is echter complexer dan in eerste instantie gedacht wordt. Er moeten diverse obstakels overwonnen te worden, voordat er daadwerklijk een digitale snelweg naar de luidspreker loopt. Het uitgangspunt van Meridian kan met recht een ideaalbeeld worden genoemd: analoge geluidssystemen zijn aan vervorming onderhevig; er wordt aan het bronsignaal iets toegevoegd of weggelaten, waardoor het origineel beschadigd wordt. Die vervorming kan weliswaar prettig in het oor liggen, maar wijkt wel af van datgene wat de artiest, producent en geluidstechnicus heeft bedoeld met de opname. Lange tijd hebben audiofielen desondanks het recht gehad om te klagen: digitale opname en weergave stond bij lange na niet op het niveau waar het nu is.
Meridian gelooft in het nauwkeurig afstemmen van componenten die perfect op elkaar aansluiten, waardoor een totaal systeem ontstaat, zonder dat men haastig op zoek moet naar componenten die een willekeurige samenvoeging worden waar met bekabeling de laatste tweaks worden toegepast om een goede klank en muzikale tonen uit de set te krijgen. De ontwikkeling van Meridian Lossless Packing is het beste voorbeeld van de digital to the speakers filosofie van Meridian. Verder is een eenvoudige bediening een zeer belangrijk aspect van het genot van een Meridian systeem.
MLP
Meridian Lossless Packing (afgekort MLP), staat voor een verliesvrije data-reductie. De grootste voordelen ten opzichte van de data-reductie zoals deze gebruikt wordt bij o.a. DTS, Dolby Digital en MP3, is dat er geen informatie wordt weggegooid, maar slechts efficiënter wordt verpakt."
voor wie verder wil lezen, bovenstaande tekst heb ik hier gevonden: http://www.hifi.nl/recensies.php?id=2259
Op dit forum komt men nog eens wat te weten!
(Bewerkt door boni om 5:17, 19-04-2005)
bart om 15:03, 18-04-2005[Hij stelt dat compressie- en reduktie-convertors niet volmaakt zijn, en dat de convertor zelf voor verlies zorgt. Na conversie zijn de verschillen tussen origineel en geconverteerde bestanden meetbaar. let op: meetbaar, niet hoorbaar.
Heel interessant gegeven, had hij ook bewijzen voor die stelling, en wat is er gemeten? Want ik ken zelf alleen het fenomeen: niet meetbaar, wel hoorbaar. Iets wat bij high end audio nogal eens voorkomt. Er is bijvoorbeeld duidelijk verschil tussen goede kabels te horen, maar vaak niet te meten. In ieder geval niet als je naar de frequentiecurve kijkt of met testtonen aan de gang gaat. Ik ben wel benieuwd naar de achtergronden (ik ben zelf altijd een beetje cynisch bij sommige onderzoeken, omdat je vaak beide kanten van een stelling kunt aantonen).
Ik heb niet naar de exacte testmethodes gevraagd, maar het is b.v. op de volgende wijze te doen:neem een origineel en het geconverteerde bestand en vergelijk die dmv fasedraaing en optelling.Na fasedraaing van 1 vd bestanden kun je de twee optellen. Zijn de bestanden gelijk dan blijft er niets over, zijn ze ongelijk blijf je met residu zitten; de afwijkingen tussen de twee.Doe dit maar eens met een aiff en een daarvan afgeleide MP3; da's schrikken!
bart om 15:19, 19-04-2005De betreffende man doet onderzoek naar werken met AV-formaten in het digitale domein, om zo tot een goede en efficiente struktuur te komen voor radio en televisie opslag/bewerking/uitzending en archivering.Een van de huidige bottlenecks is de grote reeks conversies die plaatsvinden, vaak ook nog met datareduktie.(vandaar dat b.v. de huidige radiozenders vaak zo beroerd klinken; dat is nu een opstapeling van conversies en dataredukties op hetzelfde bestand...)
Om andere Audio-Maccers een leiddraad te kunnen geven zou 'k de bevindingen van in dit draadje wel is opnieuw onder de aandacht willen brengen met een andere titel.één van deze bijvoorbeeld:
1) Welke import codec te kiezen in itunes?2) Verliesloos (lossless) audio rippen met itunes.3) basis audio bib aanleggen met itunes.
Er bestaat daarrond nog heel wat verwarring. Onlangs kwam mijn PC buur klagen dat de kwaliteit van audio cd's die hij gebrand had met het door mij aanbevolen itunes ondermaats was op zijn hoogwaardige stereo keten. Tja, goedbedoelend heeft apple standaard 128 bits AAC cd ingesteld... Prima voor ipod gebruik natuurlijk.
Een andere kennis had graag zijn mp3's willen converteren naar Wav of Aiff om hogere kwaliteit te verkrijgen...
Een Maccer op dit forum importeerde zijn cd's in WAV bestanden om compatibel te zijn met pc's. Deed ik ook in het begin, tot ik ontdekte dan mijn mac de tag info van het wav bestand 1 op 2 keer kwijtspeelde tijdens backups en bij opnieuw toevoegen aan itunes.
nou mijn hoofdbrekens zijn eindelijk opgelost. En wie zoekt die vindt. Dus dit draadje zal wel opgemerkt worden door de audiofielen (in spé)...