Afgelopen week ben ik overgestapt naar een wat hogere klasse... Echter het verschil in geluidskwaliteit tussen vinyl en ipod is zo groot dat het naar wordt. Een nieuwe speakerkabel lost iets op... maar niet genoeg. De ipod klinkt kaal en leeg, vinyl warm en vol. Ik ben alles behalve een audiokenner.. wellicht is er iemand die nog een truc in de mouw heeft?Ik zou natuurlijk weer de cd's van zolder kunnen halen.. echter.. de luxe van een aanhoudende mix van puike plaatjes kan ik niet meer missen...
Echt doen !
Goed op letten dat de equaliser uitstaat.Dan moet het goed klinken.Op mijn Denon set klinkt het prima.
Komend weekend test ik dezehttp://www.son-video.com/Rayons/Hifi/Amplis/Micromega_A60.html nog....maar ik verwacht geen grote verschillen...
Om het plaatje compleet te maken... het spul pompt door deze http://www.mitcables.com/products/products.asp kabel
(Bewerkt door rtgr om 17:11, 27-07-2005)
Je gaat je vinyl zelfs niet meer willen bekijken :D
Vinyl gaat er nooit uit
Maq
Als je een voedingsadapter heb aangesloten op de dock kun je eens proberen om de adapter onderom in de stekkerdoos te steken. Ook de volgorde van de stekkers in de stekkerdoos maakt verschil( eerst versterker dan vinyl daarna alle digitale spul zoals de en ipod).
Groet
Cd kwaliteit is en was pure marketing, echt heel heel goed is het nooit geweest......mijn "oude" platen klinken echt stukken beter dan cd, ook al hoor je af en toe een tik!
RnR
EQ uit maakt inderdaad wat verschil, maar jubelen doe ik nog niet... Een andere versterker is mijn laatste hoop
@reiniererens
Volgens mij is het probleem van cd dat er te veel onhoorbare tonen op staan. Vinyl is warmer omdat het afgestemd is op het menselijk gehoor. CD is gewoonweg te clean... Vinyl is een totaalervaring
Het kan em in de combinatie van speler (vinyl, iPodDVD, SACD etc.) versterker, gebruikte kabels, jespeakers en zelfs in de achtergrondruis zitten.Een goed voorbeeld van de ruis is het 'klassieke'Marshall geluid. Volgens sommigen komt dit door eenruis rond de 100Hz en volgens weer anderen komthet door een ruis rond de 60 Hz en dit het zich alleenbij Amerikaanse opnames voor ...
Voor vinyl geldt ook zoiets denk ik. De ruis die in elkeplaat zit en de (vermeende) grotere dynamiek van vinyl kunnen voor een (subjectief) betere luisterervaringzorgen op sommige installaties. Ik heb dit thuis al meer-dere keren uitgetest en ben tot de conclusie gekomen dat vinyl over het algemeen inderdaad wat 'vetter' klinkt, maar dat een CD 'mooier' klinkt op mijn huidige installatie.
Vreemd genoeg komen mijn MP3's en AAC's (waarschijnlijk door minder goede codering, namelijk 128 kbs) dichter in de buurt van een 'vette' sound dan AIFF en WAV bestanden op 'CD' kwaliteit.
Gelukkig ben ik muziekliefhebber en niet audiofiel en is hetluisteren naar muziek voor mij belangrijker dan een opname zo zuiver mogelijk overbrengen, hoewel er natuurlijk grenzen aan zijn.
Wanneer je nu een hele cleane audiobron neemt, zoals een cd-speler, zal hetgeen je hoort ineens heel "vervelend", want "anders", klinken. Gewoonweg omdat er veel meer informatie (met name hoge frequenties) naar de versterker wordt gestuurd die deze (met name hoge) frequenties niet goed kan verwerken. Daardoor zal het op zich goede signaal vervormd raken en door de luidsprekers worden weergegeven op de manier zoals deze het vervormde signaal van de versterker ontvangen. Er zullen meer hoge noten naar de luidsprekers worden gestuurd die echter in enige mate vervormd zullen zijn. Het menselijk oor is, qua vervorming/valsheid, voornamelijk gevoelig voor hoge noten. Vandaar dat een cd-speler op een redelijke of slechte installatie niet klinkt zoals die zou moeten klinken.
Een platenspeler levert veel minder hoge frequenties af waardoor de vervorming door het menselijk oor minder duidelijk wordt waargenomen.
Dit probleem wordt met de jaren overigens minder, omdat met het verstrijken van de jaren het oor minder goed hoge frequenties kan horen. Ook het probleem van slecht weergegeven muziek wordt dus steeds minder.
Er is daarom nog hoop. Gewoon even wachten.
Ilja om 17:24, 27-07-2005Als je een voedingsadapter heb aangesloten op de dock kun je eens proberen om de adapter onderom in de stekkerdoos te steken. Ook de volgorde van de stekkers in de stekkerdoos maakt verschil (eerst versterker dan vinyl daarna alle digitale spul zoals de ipod).
Ik ben geen audiofiel, wel een muziekliefhebber. Met een heleboel eigenaardigheden van audiofielen kan ik een heel eind meegaan. Luidsprekerkabels dikker dan ik ooit nodig zal hebben om de bassen zo soepel mogelijk te laten klinken, gouden stekkers om overgangsweerstand in contacten te reduceren, de nieuwste MOS-FET technologie om vervormingsloos te versterken, zwaar overgedimensioneerde voedingen dat het spul met twee vingers in de neus kan voorzien van stroom, en ga zo maar door.
Maar al die draconische maatregelen leiden in hifi-zaken nogal eens tot 'ik-heb-een-betere-installatie-dan-jij'-gesprekken met meestal argumenten van de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Zo stond ik jaren terug in zo'n winkel te wachten op mijn beurt, terwijl een man een flink paar meter dure luidsprekerkabel kocht. De verkoper wrong zich in allerlei bochten de man duidelijk te maken dat hij het wel goed moest aansluiten, dit hier en dat daar en vooral niet andersom. Toen de klant domweg vroeg: "Waarom?" was de verkoper even uit het veld geslagen, keek wat moeilijk en verklaarde daarna met een heel wijs en zelfverzekerd gezicht: "Anders moet de stroom tegen de letterjes in!" Ik barstte in lachen uit.
De verkoper bedoelde het ongetwijfeld goed. Hij wilde de klant duidelijk maken dat hij z'n luidsprekers in fase moest aansluiten, en dat de lettertjes op één van beide aders in de kabel daarvoor een handig hulpmiddel waren. Maar hoe het nou ook alweer precies zat was-ie vergeten.
De audiofielenmafia probeert argeloze muziekliefhebbers soms dingen wijs te maken met argumenten waarvan fysici de haren te berge rijzen. De goedgelovige volgelingen van die discutabele beweging laten zich nodeloos honderden euro's uit de zak kloppen.
Laat je niet gek maken.
Hoe dan ook: aansluiten en lekker luisteren. Een betere kwaliteit van je iPod muziek op je stereo-installatie krijg je trouwens al snel wanneeer je een hogere bitrate dan 128 neemt (helaas de kwaliteit van de iTMS ... )
(edit: link naar htforum toegevoegd)
(Bewerkt door Borgmonster om 12:44, 28-07-2005)
Sluit ik me volledig bij aan!
Doe de stekker van de voeding er andersom in ofwel draai de steker deel 180 graden De net voeding werkt met wissel spanning op een nul lijn en een voedings lijn.
Waneer in een geluid installatie de nul en voedings lijn gekruist staan treed er interferentie op die soms hoorbaar is dooor extra versterking of uitdoving van frequenties.
Het heeft dus in dit gevalniks te maken met de volgorde van stekkers steken
Toivo om 12:06, 28-07-2005CitaatIlja om 17:24, 27-07-2005Als je een voedingsadapter heb aangesloten op de dock kun je eens proberen om de adapter onderom in de stekkerdoos te steken. Ook de volgorde van de stekkers in de stekkerdoos maakt verschil (eerst versterker dan vinyl daarna alle digitale spul zoals de ipod).Nee werkelijk, nou zakt mijn broek af! Zeg je nu echt dat de volgorde waarin de stekkers in een stekkerblok zijn gestoken invloed hebben op de geluidskwaliteit? Dat is baarlijke nonsense! Want wat is dan 'onder' en wat is 'boven'? En hoe adviseer je apparatuur aan te sluiten op een stekkerblok waar twee rijen naast elkaar zitten? En überhaupt, welk fysisch principe ligt er aan ten grondslag?Ik ben geen audiofiel, wel een muziekliefhebber. Met een heleboel eigenaardigheden van audiofielen kan ik een heel eind meegaan. Luidsprekerkabels dikker dan ik ooit nodig zal hebben om de bassen zo soepel mogelijk te laten klinken, gouden stekkers om overgangsweerstand in contacten te reduceren, de nieuwste MOS-FET technologie om vervormingsloos te versterken, zwaar overgedimensioneerde voedingen dat het spul met twee vingers in de neus kan voorzien van stroom, en ga zo maar door.Maar al die draconische maatregelen leiden in hifi-zaken nogal eens tot 'ik-heb-een-betere-installatie-dan-jij'-gesprekken met meestal argumenten van de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Zo stond ik jaren terug in zo'n winkel te wachten op mijn beurt, terwijl een man een flink paar meter dure luidsprekerkabel kocht. De verkoper wrong zich in allerlei bochten de man duidelijk te maken dat hij het wel goed moest aansluiten, dit hier en dat daar en vooral niet andersom. Toen de klant domweg vroeg: "Waarom?" was de verkoper even uit het veld geslagen, keek wat moeilijk en verklaarde daarna met een heel wijs en zelfverzekerd gezicht: "Anders moet de stroom tegen de letterjes in!" Ik barstte in lachen uit.De verkoper bedoelde het ongetwijfeld goed. Hij wilde de klant duidelijk maken dat hij z'n luidsprekers in fase moest aansluiten, en dat de lettertjes op één van beide aders in de kabel daarvoor een handig hulpmiddel waren. Maar hoe het nou ook alweer precies zat was-ie vergeten.De audiofielenmafia probeert argeloze muziekliefhebbers soms dingen wijs te maken met argumenten waarvan fysici de haren te berge rijzen. De goedgelovige volgelingen van die discutabele beweging laten zich nodeloos honderden euro's uit de zak kloppen.Laat je niet gek maken.
Ik weet dat het voor veel mensen klinkt als complete onzin maar het maakt wel degelijk uit. De meeste stekker dozen zijn serieel in opbouw, maw. de stroom komt op een plaats binnen en gaat via de eerste aansluiting naar de tweede enz. Ieder apparaat stuurt "vervuiling" terug naar het stroom net en beinvloed daarmee alle volgende apparaten. Digitale apparaten zijn de ergste "vervuilers" meestal veroorzaakt door de interne wordclock ed. en horen daarom achteraan in de stekkerdoos thuis. De reden dat een versterker als eerste in het rijtje komt is dat de voeding van de eindversterker nogal wat stroom zou moeten kunnen leveren wat moeilijker gaat als hij achteraan in het rijtje komt.
Ik ben geen wetenschapper maar heb het zelf ondervonden dat er wel degelijk verschil is.
Ook ik ben een muziekliefhebber, zij het dan met een audiosysteem van een behoorlijk nivo, maar ook ik snap niet alle in de audiofiele wereld aangeprezen "wonderen" zonder het te horen, en niet pas na tweeweken pietluttig zoeken naar en verschil, maar gewoon meteen merkbaar.
De fases van luidsprekers maken inderdaad wel degelijk verschil niet zo als de fases van een stekker en voeding, ik weet dat er ook luidspekerkabels zijn die dmv mangneet velden een bepaalde richting op beter geleiden dan de andere kant op. Vond ik eerst ook bla bla maar was toch vrij duidelijk hoorbaar.
Inderdaad je moet je zeker niet gek laten maken, als je niet hoort of niet wil horen gewoon niet kopen, maar neem dan in ieder geval de moeite om te luisteren. En niet ieder verschil is een verbetering.
Maar het verhaal over de plek van een stekker in een stekkerblok, daar is geen fysische verklaring voor. Een stekkerblok is niet seriëel opgebouwd maar juist parallel. Bij een 1x8 stekkerblok (één rij van 8 contacten) lopen twee metalen strips van beneden naar boven. Die strips bestaan elk weer uit twee tegen elkaar gepuntlaste metalen strips. Ter hoogte van een 'stopcontact' wijken die twee helften iets uit elkaar met een opening die net iets nauwer is dan de metalen pool van de stekker die er in gaat. Steek je daar een stekker in, dan veren de twee helften iets uit elkaar en klemmen dan min of meer om de pool.
Jouw theorie is dat een stekker die onderaan zit (daar waar de draad binnenkomt) te maken zou hebben met de "vervuilde stroom" van alle verbruikers boven hem. Dat is onzin om twee redenen: (1) de interne weerstand van de metalen strip die alle acht 'stopcontacten' van stroom voorziet is verwaarloosbaar ten opzichte van de overgangsweerstand tussen strip en stekkerpool. Volgens de wet van Ohm (U = I x R) heb je weerstand nodig om een spanning (potentiaalverschil) te kunnen krijgen. Geen weerstand en wel stroom is nog steeds geen spanning. Geen spanning betekent in dit geval geen storing, althans niet een storing veroorzaakt door de interne weerstand van de strip. En van de contactweerstand van één pool van een stekker heeft geen van de andere apparaten last.
De tweede reden dat het onzin is, is dat electrische stroom zich enorm snel verplaatst, orde grootte lichtsnelheid (maar niet precies de lichtsnelheid). Stel nu dat de iPod inderdaad netvervuiling zou geven (daar kunnen we een heel andere discussie over beginnen) en dat via de stekker zou afgeven, dan propageert die storing onmiddelijk door het hele stekkerblok, maar ook door de rest van je huis. Tot de plek waar het gefilterd wordt.
Draai voor de aardigheid maar eens een brandende lamp uit z'n fitting (Voorzichtig! Heet!) en draai 'm er dan weer langzaam in tot het moment dat-ie net contact begint te maken en wat knippert. Dat geeft een enorme storing op je electriciteitsnet en soms kun je dat in je versterker terughoren. Maar je kunt dat met elke lamp in je huis doen, bijna gegarandeerd hoor je dat steeds even goed terug op je versterker.
Als je dat al hoort. Want tegenwoordig zijn de voedingen in apparaten als hifi versterkers enorm goed, uitgevoerd met flinke filters. Of het zijn zelfs schakelende voedingen, die een nog stabielere en storingsvrijere gelijkspanning afgeven.
Een stekker linksom of rechtsom in een stopcontact steken kan (helaas) wel verschil maken. De reden daarvan is, dat het elektriciteitsnet in huis bestaat uit twee draden: een fasedraad en een nuldraad. Alleen op de fasedraad staat spanning, dat wil zeggen die draad heeft een potentiaalverschil ten opzichte van 'aarde', het referentiepunt. De nuldraad heeft geen spanning, dat wil zeggen dat het potentiaalverschil met aarde verwaarloosbaar klein is. Hij is niet nul, maar wel klein. Het verschil in wel of juist niet spanning ten opzichte van aarde, dat doet 't 'm.
Is een apparaat goed gebouwd, dan komt de netspanning niet verder dan de transformator. De uitgang van de transformator heeft geen potentiaal ten opzichte van aarde, in theorie althans. De twee draden aan de uitgang van de trafo hebben wel potentiaalverschil ten opzichte van elkaar, maar niet ten opzichte van aarde. Een zwevende voeding.
In praktijk kan daar van alles mis gaan. De galvanische scheiding die de transformator moet bewerkstelligen is niet helemaal 100% en dan lekt er wat stroom. Die stroom zoekt een weg en als die weg door een signaalpad loopt, dan wordt dat keurig versterkt en kun je een brom horen.
En de fase van luidsprekers is heel mooi te zien, zelfs, met de juiste apparatuur. Je moet dan een goede installatie hebben die ook zeer laagfrequent (<10 Hz) trillingen kan weergeven. Dat lukt lang niet elke versterker, maar als je je luidsprekers wel eens op en neer hebt zien gaan op het ritme van de bobbels in je vinyl, dan lukt het.
Zet je luidsprekers naast elkaar. Neem een functiegenerator (toongenerator) en laat die een sinusgolf genereren van ongeveer 100 Hz en een uitgangssignaal van ongeveer 100 mV. Sluit dat signaal aan op beide kanalen (links en rechts) van je versterker. Begin met de volumeknop op 0 en draai 'm langzaam open tot je de toon goed luid hoort. Desnoods uitgangsspannign van de toongenerator nog wat omhoog schroeven. Draai nu de functiegenerator in frequentie naar beneden tot zo'n 5 Hz en let op je conussen. Je ziet ze als het goed is gelijktijdig in- en uitbewegen.
Zet nu de versterker uit (of zacht) en sluit op één van de luidsprekers de draden andersom aan. Niet op beide, maar op één. Versterker weer aan en zie - wanneer de ene conus naar binnen beweegt, beweegt de ander naar buiten. Je luidsprekers staan uit fase!
Geen functiegenerator? Doe dan het volgende experiment. Sluit het signaal van een bron mono op je versterker aan. Bijvoorbeeld het linker kanaal van je tapedeck op zowel je linker- als rechterkanaal van je versterker zetten. Sommige versterkers hebben ook een mono-knop, kan ook. Een mono zender op je tuner zoeken werkt ook.
Zet de luidsprekers weer dicht bij elkaar, en draai de conussen naar elkaar toe. Je hoort nog steeds mono geluid. Draai nu van één van de luidsprekers de fase om (draden omwisselen dus), en met de versterker op het zelfde streepje... hoor je het geluid veel zachter! De beweging van de ene dooft die van de ander uit. Wat overblijft aan geluid is dat wat via reflectie, kasttrilling etc. alsnog in je oor komt.
Luidsprekers uit fase geven een heel onwezenlijk pseudo-stereo effect. Sommige radiozenders zoals Sky Radio brengen opzettelijk een frequentieafhankelijk faseverschil aan tussen L en R (naast andere heel vieze dingen als compressie van dynamiek en kleuring van het geluid door EQ, om nog maar te zwijgen van het veranderen van de pitch hoewel dat tegenwoordig ook kan zonder de toonhoogte van een nummer te veranderen, of het knippen van hele coupletten) om de zender 'er uit te laten springen' op het moment dat je aan het zoeken bent op je radio.
Zo. Tot zover deze les van Toivo.
Ilja om 14:20, 28-07-2005Ik weet dat het voor veel mensen klinkt als complete onzin maar het maakt wel degelijk uit. De meeste stekker dozen zijn serieel in opbouw, maw. de stroom komt op een plaats binnen en gaat via de eerste aansluiting naar de tweede enz. Ieder apparaat stuurt "vervuiling" terug naar het stroom net en beinvloed daarmee alle volgende apparaten. Digitale apparaten zijn de ergste "vervuilers" meestal veroorzaakt door de interne wordclock ed. en horen daarom achteraan in de stekkerdoos thuis.
Dat is een leuke redenering, maar ik hecht er niet zoveel geloof aan. De vervuiling wordt niet alleen in de richting van de hoofdschakelaar af gestuurd, maar alle richtingen op door de elektriciteitskabels heen. Dus als je de digitale apparatuur op het eind zet gaan ze lekker terug naar de eerder op de stekkerdoos aangesloten aparatuur. Die redenering van jou lijkt mij daarom niet te kloppen.
De reden dat een versterker als eerste in het rijtje komt is dat de voeding van de eindversterker nogal wat stroom zou moeten kunnen leveren wat moeilijker gaat als hij achteraan in het rijtje komt.Ik ben geen wetenschapper maar heb het zelf ondervonden dat er wel degelijk verschil is.
In dat geval zal er dus een meetbare spanningsverlaging zijn door aangesloten apparatuur? Stel dat die verlaging 30 V is, oftewel (30/230) 13%. De versterker werkt intern niet op 230 V maar op een veel lagere. Die wordt ook met 13% verminderd, i.c. misschien maar enkele Volts lager. De versterker wordt voor de interne stroomvoorziening gesteund door, onder andere, condensatoren die stroom "opslaan". Dus als de aanleverspanning (230 V) naar de versterker, of elk ander apparaat, verminderd is zal de werking geheel niet verminderd worden omdat deze een interne energieverzorging heeft. Door de interne stroomafhandeling zal een digitale ruis ook geen invloed hebben op het signaal dat uiteindelijk door de luidsprekers wordt uitgezonden (d.i. de muziek dus).
De fases van luidsprekers maken inderdaad wel degelijk verschil n(i)et zo als de fases van een stekker en voeding, ik weet dat er ook luidspekerkabels zijn die dmv mangneet velden een bepaalde richting op beter geleiden dan de andere kant op. Vond ik eerst ook bla bla maar was toch vrij duidelijk hoorbaar.
De fase van de luidsprekeraansluiting is inderdaad wel belangrijk. Dat is zonder meer te horen. Maar een magnetisch veld in een kabel (om de geleidende kern heen) zou voor beinvloeding van het signaal in de lengterichting van de kabel moeten zijn gelegen. Dat is in de praktijk alleen met een spiraalvormige magneet in de omhulling te realiseren. Dat zou pas een beinvloeding van je signaal zijn!! En niet op een positieve wijze, want afhankelijk van het magnetische veld zullen of de hogere danwel de lagere frequenties worden versterkt of verzwakt. Ze kunnen zelfs uitgedempt worden! Lijkt me niet aan te raden!
Maar om de boel even naar het eigenlijke topic te halen... ik ben geen audiofiel en ik laat me niet gek maken... ik was gewoon toe aan een fatsoenlijk geluid.. maar haal me met nieuwe spullen meer op de hals dan met het oude. Al zou het best kunnen dat wat Borgmonster stelt waar is... een nieuw matras moet je ook inslapen.
Mijn spul is bij een audiofiele winkel gekocht en ik moet zeggen dat ze geen poging gedaan hebben mij gek te maken. Ik heb een beperkt budget en daar proberen ze het beste van te maken. Kijk, ik heb een redelijke high-end kabel (met flinke korting).. een jaar geleden had ik me nog kapot gelachen om de sukkel die dat koopt, maar verschil is er zeker. Het probleem is volgens mij dat high-end fabrikanten compromisloos spul verkopen.. is de geluidsbron niet helemaal optimaal, dan is het geluid dat ook niet. Het materiaal is alles behalve vergevingsgezind.
Feit blijft dat de digitale bron niet levert wat ik gehoopt had... ik ga er maar aan wennen
Wel erg fijn om zoveel uitgebreide antwoorden te ontvangen!
Als ik het goed begrijp heb je een cambridge audio versterker en gebruik je MIT cables. (welke luidsprekers)
Ken de kabels (gebruik ik ook) en ken het geluidsnveau van je versterker. (ook de macromedia ken ik als merk)
Je heb dus gewoon een goede bovengemiddelde set.
verwacht je dat je mac hetzelfde niveau heeft?
Je heb je muziek in MP3 of AAc staan (ga in ieder geval gewoon naar ongecomprimeerd AIFF)
De D/A convertor van je mac is de bottleneck.
Op de highend markt beginnen ze nu heel voorzichtig met digitaal geluid vanaf een HD. Dit kost nog vele duizenden euro's. verwacht je dat je mac hetzelfde kan.
gaat echt niet werken hoor. Je audiobron is gewoon niet goed genoeg, in ieder geval niet op het niveau van de rest van je set.
Het gelul over stekkers slaat kant noch wal zolang we over een gecomprimeerde muziekbron spreken
Ik doe dan verder ook niet mee met de nationale sport op dit forum nl. het zoveel mogelijk afzeiken van mensen die er een andere mening op na houden.