Apple TV 4K 2021 Dolby Atmos?
17 januari 2022 - 22:53   
geplaatst door: PeterS
Kop geüpdatet met juiste ATV

Hoi

Mijn Apple TV is verbonden via HDMI met een receiver waar ik Dolby Surround 5.1 kan afspelen.

Ik veronderstel dat Dolby Atmos Music ook naar de hoogte kanalen zal streamen. Ik overweeg dan ook mijn huidige receiver te vervangen en dan naar een 7.1.4 opstelling te gaan voor Dolby Atmos.

Om Dolby Atmos albums-titles te spelen van Apple Music heb ik de audiostructuur van de Apple TV gezet op Dolby 5.1 en inderdaad kan ik Dolby Atmos albums, bv van 'Norah Jones Come away with me' afspelen naar  mijn receiver en ik ontvang surround geluid.

Nu is mijn vraag: is de Apple tv gezien de instelling die ik moet maken beperkt tot 5.1? Of zal ik straks bij een nieuwe receiver ook surround geluid gaan ontvangen op de hoogte speakers, en komt er een andere aanduiding te staan bij de audiostructuur; wie heeft deze 7.1.4 setup al voor elkaar met een Apple TV en kan mij informeren?
Bewerkt: 18 januari 2022 - 13:03 door PeterS
Apple TV 4K 2021 Dolby Atmos?
18 januari 2022 - 07:23    reactie #1
geplaatst door: puk1980
Heb je de 4K of de HD versie van de Apple TV?
https://www.macrumors.com/guide/apple-tv-hd-vs-apple-tv-4k/
Je hebt de 4K versie nodig voor Dolby Atmos.


https://support.apple.com/nl-nl/HT204069

https://support.apple.com/nl-nl/HT212714

Citaat
Op een Apple TV 4K met de nieuwste versie van tvOS kunt u naar muziek, films en tv-programma's luisteren in Dolby Atmos. Selecteer een van de volgende configuraties om te zien hoe u geluid kunt afspelen in Dolby Atmos of surround sound.

Citaat
Ga op de Apple TV 4K naar 'Instellingen' > 'Video en audio' en selecteer 'Audiostructuur'. Controleer onder 'Meeslepende audio' of 'Dolby Atmos' is ingeschakeld. Als de opties 'Meeslepende audio' en 'Dolby Atmos' niet worden weergegeven, kan het zijn dat u de configuratie van uw thuisbioscoopsysteem moet wijzigen.

Zie ook: https://www.iculture.nl/gids/dolby-atmos/
Certified Terminal Guru.
Apple TV 4K 2021 Dolby Atmos?
18 januari 2022 - 09:41    reactie #2
geplaatst door: MacFrankie
Dolby Atmos klinkt goed, maar dat ligt meer aan de mix dan aan de techniek. DTS 5.1 klinkt ook goed.

Ik heb een Apple TV 4K 2021 met een Dolby Atmos receiver, en een 5.1 speaker setup. Dat klinkt fantastisch, maar ik vind Dolby Atmos niet beter klinken dan andere HD audio formaten of een goede DTS of zelfs een goede DD track.

Ik heb ook wel eens een film gezien met Dolby Atmos en een 5.1.2 speaker setup, en dat klinkt (natuurlijk) fantastisch, maar eerlijk gezegd vind ik de hoge speakers niks toevoegen. Ja, misschien denk je 1 of 2 keer per film dat je echt iets boven je hoort wat je ook boven je moet horen, maar het maakt niet het verschil, de filmbeleving gaat er niet enorm op vooruit.

Wat wel het verschil maakt, is een set goede speakers! 5 goede speakers en een subwoofer die je, op de momenten dat het moet, voelt, dat maakt indruk, dan beleef je een film ipv dat je naar bewegende plaatjes kijkt.

Bottom line: staar je niet blind op de techniek, Dolby Atmos 7.1.4 uit een soundbar klinkt slechter dan good old Dolby Digital 5.1 uit een goede receiver en een set goede speakers.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Apple TV 4k 2021 Dolby Atmos?
18 januari 2022 - 13:22    reactie #3
geplaatst door: PeterS
@puk1980

Dank voor je aanwijzing bezit een 4K versie 2021

@macfrankie

Bedankt voor je reactie en ik begrijp je opmerkingen goed, maar hoe raar het ook klinkt ik probeer de technische mogelijkheden te vinden en omdat dit toch allemaal vrij nieuw is, Apple biedt audio eerst nu muziek in Atmos aan, en ik kan weinig op internet vinden.

Mijn huidige surround versterker heeft geen hoogte kanalen, wellicht kan ik met een extra eindversterker iets bereiken. Ofwel het wordt een nieuwe versterker met voldoende kanalen, maar ik stream graag mijn eigen muziek met Apple Music, dus ben ik op zoek of 7.1.4 Dolby Atmos technisch mogelijk is.