O ja, en bij AAC blijven alle tags netjes staan!!
(Bewerkt door neoman om 18:16, 21-02-2005)
Verder is't maar hoe je het bekijkt en waarvoor het moet dienen natuurlijk.Als beroeps DJ speel ik regelmatig met een luidspreker-versterker set van tienduizend euro op feesten voor zeshonderd personen. Dan ga ik echt geen gecomprimeerde bestanden gebruiken want door zo'n set ervaart men vooral de afname van rendement door comprimering wel degelijk hoor!
Mijn basiscollectie muziek staan netjes geript in AIFF bestanden op een 500 gig lacie disk en van daaruit converteer ik ze, al naar gelang van mijn behoeften (laptop, ipod, email bijlage), al eens naar MP3 en of (meestal) AAC. Maar de oorspronkelijke ongecomprimeerde AIFF formaten als uitgangspunt nemen vind ik als audiofiel gewoon de beste manier. Betaalbare harde schijf ruimte is tegenwoordig toch geen probleem meer.Nadeel van Apple lossless is dat die bestanden (nog?) niet te bewerken zijn in audio mastering programma's. En ook, zoals ik al opmerkte, wat is de zin van die apple lossless comprimering die een 20% kleinere bestanden aanmaakt dan AIFF, met de harde schijf formaten van tegenwoordig?
Dus origineel ongecomprimeerd AIFF formaat rippen voor maximum kwaliteit en dito luidsprekers natuurlijk, en van daaruit, al naargelang de behoeften meteen echt verkleinen naar MP3 of bij voorkeur AAC. Van originele kwaliteit voor het compacte naar beneden comprimeren kan altijd. Van klein compact bestand terug naar de oorspronkelijke kwaliteit is onmogelijk. Het rendement is eruit en dat kan je niet meer terugkrijgen.
Wist je dat één van de redenen waarom top DJ's in grote discotheken nog steeds vasthouden aan vinyl platen, de 'warmere' klank is?Het digitale muziek tijdperk heeft veel voordelen, maar de veel killere, koele klankkleur is het grootste nadeel. Nu heb ik het niet over ipod's en gemiddeld thuisgebruik natuurlijk, en zelfs niet over de kleine tot middelmatige DJ set.
(Bewerkt door boni om 18:29, 21-02-2005)
Edit: domme fout verwijderd.
(Bewerkt door neoman om 18:22, 21-02-2005)
Nou, over mijn individueel ervaren/aanvoelen van weergave op grote PA sets het volgende: moest ik heel de avond enkel MP3 (320 bits- vbr/ kwaliteit -hoogst) afspelen valt het nog wel mee, en hangt het van het soort muziek af. Soms zit ik er dan ook wel naast of het nu AAC/MP3 of ongecomprimeerd is. Ga ik echter MP3 combineren met AIFF bestanden dan ervaar ik bij het mixen toch echt wel een gemis aan rendement, aan helderheid, gewoon aan kwaliteit. Dus zeg ik tegen derden; speel alleen mp3's of alleen AIFF, ga ze liever niet door elkaar gebruiken. Dan valt het voor de doorsnee feestvierder niet op. Die is zowieso al minder kritisch in zijn gehoor/beleving.
'k weet niet of je de muziek van gotan project / La Revancha Del Tango, kent. Die speelde ik eerst op originele cd op feesten tijdens diner's en de week daarna bij wijze van technologische vooruitgang vanaf mijn laptop in MP3 in hoogste bitrate. Wel ik dacht dat er iets aan mijn speakers stuk was!De week daarop diezelfde originele cd in AAC/hoogste bitrate omgezet. Dat was al stukken beter. Zit er voor mij toch nog een onvolkomenheid in. Wanneer ik overschakel op mono (lange feestzaal, één luidspreker meer naar links, de andere meer naar rechts gericht) is zelfs die AAC comprimering niet meer te pruimen. Vandaar dat ik bij mezelf zei: wat zit ik hier toch te comprimeren, koop toch gewoon een grote ext. firewire lacie schijf en 't is opgelost.Schijfruimte uitsparen is natuurlijk altijd wel meegenomen -mettertijd komt men toch weer schijfruimte te kort- en daarvoor zag ik in het begin wel uit naar die apple lossless formaat, Maar pc programma's kunnen daar dan weer niet mee uit de voeten. Komt er nog bij dat ik voor mijn dj performance toch terug gegrepen heb naar mijn klassieke cd koffers en draaien met pc als aanvulling beschouw. Af en toe brand ik dan nieuw compilaties van cd's, en daar ga ik dan toch geen apple lossless bestanden op branden. Nee, ik ben zelfs strikt teruggekomen om mijn persoonlijke regel: op mijn (zelf gecompileerde) cd's staan de originele bestanden. de rest op de laptop.
(Bewerkt door boni om 20:10, 21-02-2005)
neoman om 18:20, 21-02-2005De discussie over compressie en wat je wel en niet kunt horen is hier al vele malen gevoerd. Zelf speel ik met apparatuur die heel wat meer kost dan jij noemde en ik moet de eerste mens nog tegenkomen die kan horen dat ik AAC gebruik.
Sorry, maar voor een audiofiel is dit echt brullen.
Als je je realiseert dat wij (ik met een aantal audiofiele vrienden) de originele CD's en de kopies er blind uit pikken, dan wil het al helemaal niet over AAC hebben.
Pak Google erbij en lees eens wat er zoal technisch mist aan een kopie en laat je oren dan eens wapperen.
Het gaat hier dus helemaal niet over ervaren ofzo, gewoon blind testen en feilloos eruit pikken.En dan worden die kopies al op enkele snelheid gebrand, op speciaal geselecteerde CD's etc.
En vanuit iTunes afspelen wil ik het al helemaal niet hebben.
En aangezien de kosten van de apparatuur belangrijk worden gevonden (ondanks dat er vreselijk dure rommel te koop is) mijn versterker is de New Audio Frontiers Integated 845 SE en de speakers de Reference Two van hetzelfde merk: http://www.newaudiofrontiers.com/
Fool's bericht is mij uit het hart gegrepen; datareduktie (wat door hele volksstammen datacompressie wordt genoemd) is hoorbaar, welk formaat of bitrate je ook kiest.
boni om 18:10, 21-02-2005Verder is't maar hoe je het bekijkt en waarvoor het moet dienen natuurlijk.Als beroeps DJ speel ik regelmatig met een luidspreker-versterker set van tienduizend euro op feesten voor zeshonderd personen. Dan ga ik echt geen gecomprimeerde bestanden gebruiken want door zo'n set ervaart men vooral de afname van rendement door comprimering wel degelijk hoor!
Dan ben ik toch wel benieuwd hoe we de populariteit van DJ tools zoals Traktor en Final Scratch kunnen verklaren en die worden toch echt volop gebruikt door DJ's die van hun DJ fee van 1 avond de rest van hun leven heel veel plezier kunnen hebben bij de Yab Yum en geloof me daar zitten echt hele verschrikkelijke vervelende audiofreaks bij tussen...
Enkele maanden geleden weer in een pc magazine een test gelezen. Verscheidene specialisten, in een optimale ruimte om muziek te beluisteren pop, klassiek, jazz etc. Opdracht: haal de muziek stukken eruit die datacompressie ondergaan hebben.Conclusie van het onderzoek: Muziekfragmenten die minimaal op 192 bits gecomprimeerd waren, konden niet onderscheiden worden van de originele door het test-team.Het zij zo.zelf hoor/voel ik soms feilloos wanneer data compressie is toegepast. zeker als ik het originele bij de hand heb. Maar niet in elke situatie. Hier thuis bijvoorbeeld, beluister ik nu achtergrond muziek via itunes aangesloten op een gewone versterker, met vier degelijke JBL boxen van 250 euro 't stuk. AIFF -AAC en MP3 door elkaar. En eerlijk gezegd, ik hoor geen verschil.
Voor mij hangt het dus enorm veel af van het vermogen van de installatie, het aantal geproduceerde decibels, de omgeving, en misschien zelfs nog wel de stemming waarin ik ben.Ik noem mezelf dus geen audiofiel.Wanneer ik echter op de stage' sta, en een situatie zich voordoet waarin ik kan toewerken naar een explosieve climax in de zaal, die climax bereikt heb en die nog een tiental minuten wil aanhouden, en dan een klote @&"é gecomprimeerd muziekbestand gebruik waar het rendement uit is om aansluitend op het vorige muziek stuk te mixen merk ik dat gewoon aan de sfeer die in de lucht hangt!!!
Niet dat feestvierders dan naar me toekomen om me er op te wijzen dat de klankkwaliteit niet goed genoeg meer is, maar ik kan ze gewoon niet houden op de dansvloer. Het is alsof er zodanige vermindering van luchtdruk is, van kleurklank, van.... Eigenlijk is dit niet in woorden uit te leggen. Een laatste woord dat ik erop wil plakken is 'energie'. Alles is energie. Energie hangt in de sfeer. Goei DJ's pikken dat gewoon op. Ook al weten ze dat intellectueel dikwijls zelf niet.In deze energie/sfeer context schrijvend, is het me al dikwijls opgevallen dat men vrij makkelijk praat over het feit dan DJ (en andere artiesten - entertainers) hun publiek moeten kunnen 'aanvoelen'.
Mijn inziens is dus muziek brengen naar een publiek toe meer dan een kunnen 'horen' alleen. Ook meer dan een intellectuele technische benadering. Een soort combinatie van allerlei factoren dus met als belangrijkste pijler het aanvoelen van de sfeer en de mogelijkheid hebben er mee in interactie kunnen treden.
@KJ, over het waarom van de populariteit van dj tools zoals traktor, final scratch, pcdj, bpm studio etc kan ik kort zijn. Het past allemaal in de digitale revolutie, de tijdsgeest, nieuwe indrukken, invloeden, nieuwe technologiën etc. We worden overspoeld door nieuwe mogelijkheden. En het is normaal dat daar mee geëxperimenteerd wordt.
Ik kan alleen maar putten uit wat ik rond mij zie gebeuren. Jonge aankomende dj's zijn in hun puberteit overspoeld met de digitale live style, het is een deel van hen geworden, en zij kunnen prima uit de voeten met een computerscherm en bepaalde software tools voor zich.Dit is slechts mijn ingekleurde mening nu, maar wat ik meen waar te nemen is dat diegene onder hen die echt talent in hun bloed hebben, net die meerwaarde dus, wat hen onderscheidt van andere digitale geniën zich niet focussen op een scherm terwijl ze optreden. kijk maar in de groten discoteken. zelfs de professionele cd spelers worden daar dikwijls nauwelijks gebruikt. Laat staan de computer met DJ traktor etc.
Wie of wat is de 'Yab Yum' eigenlijk?
@eric, volumeverschillen zijn inderdaad zeer vaak hoorbaar. Dat is dan ook één van de dingen die de DJ via zijn hoofdtelefoon steeds opnieuw moet checken. Ik gebruik itunes dan ook alleen maar thuis, en in het weekend op mijn laptop alleen als snel overzicht/ opzoek/beheer programma. Itunes heeft ook geen hardware controller zoals pcdj en is daar ook niet voor gemaakt. Absoluut noodzakelijk vind ik dat zelf.heb verder een usb maya audiokaart aan mijn laptop gekoppeld waarmee itunes zonder speciale driver zelfs niet werkt. Die driver installeer ik dan ook niet meer, want dat werkt pcdj weer niet meer zoals het hoort...verder trek ik volume verschillen, evenals bas, mid en hoge tonen gelijk op mijn mengpaneel.Op een beetje deftig mengpaneel heeft elke ingang zijn eigen bas/mid/high knopje.
gecomprimeerde audio bestanden waar de 'push' uit is krijg je op die manier echter niet terug in hun oorspronkelijk rendement hoor!
Kijk, ik ben Beroeps dj in deftige feestzalen sinds '87. eind jaren tachtig had ik de eerste minidisc speler. Die overgang van analoge 'warme' vinyl geluidsdragers naar het opneembare mini digitale schijfje ervoer ik al als een verkilling. met heel die datacompressie van tegenwoordig, vooral voor praktische redenen, is dat niet alleen meer een koelere klank, maar ook nog is een afname van rendement.Dus hier moet ieder voor zichzelf keuze's inmaken. Afwegen, compromissen maken etc.
héhé. ik hou er mee op voor vandaag.groetjes allemaal.
(Bewerkt door boni om 0:59, 22-02-2005)
(Bewerkt door boni om 1:02, 22-02-2005)
(Bewerkt door boni om 1:07, 22-02-2005)
boni om 0:12, 22-02-2005Wie of wat is de 'Yab Yum' eigenlijk?
boni om 0:12, 22-02-2005@KJ, over het waarom van de populariteit van dj tools zoals traktor, final scratch, pcdj, bpm studio etc kan ik kort zijn. Het past allemaal in de digitale revolutie, de tijdsgeest, nieuwe indrukken, invloeden, nieuwe technologiën etc. We worden overspoeld door nieuwe mogelijkheden. En het is normaal dat daar mee geëxperimenteerd wordt.Ik kan alleen maar putten uit wat ik rond mij zie gebeuren. Jonge aankomende dj's zijn in hun puberteit overspoeld met de digitale live style, het is een deel van hen geworden, en zij kunnen prima uit de voeten met een computerscherm en bepaalde software tools voor zich.Dit is slechts mijn ingekleurde mening nu, maar wat ik meen waar te nemen is dat diegene onder hen die echt talent in hun bloed hebben, net die meerwaarde dus, wat hen onderscheidt van andere digitale geniën zich niet focussen op een scherm terwijl ze optreden. kijk maar in de groten discoteken. zelfs de professionele cd spelers worden daar dikwijls nauwelijks gebruikt. Laat staan de computer met DJ traktor etc.
Ik denk dat je niet helemaal begrijpt hoe Final Scratch kan werken in bijvoorbeeld met samenwerking met Traktor. Vanwege die plaat met het SMPTE spoor kunnen nog gewoon je ye good ol' draaitafels worden gebruikt. Dit wordt trouwens gebruikt door DJ's die zeer getalenteerd zijn, een Francois Kevorkian bijvoorbeeld die al dj-de in legendarsische studio 54 in New York en daarnaast als producer en remixer heeft samengewerkt met artiesten van Madonna tot aan Kraftwerk.
Ik heb niet al te lang geleden ook een interessant optreden gezien van 2 DJ's die volop gebruikt maakten van Ableton Live en hierdoor nummers ongeveer ter plekke konden remixen. Ik denk dat het bekende staren naar een beeldscherm wel mee valt zo lang je maar je control surface goed inricht.
Persoonlijk denk ik trouwens dat je gewoon moet gebruiken wat je makkelijk vind en je goed mee mixed
Maar eigenlijk hoor ik ook niet bij dat DJ-segment hoor. Kijk maar is op mijn homepage in 'photgallery/ Working as a DJ on oldyear's eve '04. Draaien voor een publiek dat zelfden of nooit in discotheken komt is heel wat anders dan wat de meesten met de term 'DJ' tegenwoordig associëren... Mixen op zich heeft daar een heel ander (beperkter) dimensie. Ook draai ik op alternatieve-rookvrije fuifen, waar de decibels niet oorverdovend staan, en waar mensen dan zelfs weer op blote voeten dansen op o.a etnische trance muziek! http://www.dimensidansi.be/
(Bewerkt door boni om 16:51, 22-02-2005)
boni om 16:30, 22-02-2005Ook draai ik op alternatieve-rookvrije fuifen, waar de decibels niet oorverdovend staan, en waar mensen dan zelfs weer op blote voeten dansen op o.a etnische trance muziek! http://www.dimensidansi.be/
Veel van mijn BalFolk muziek komt van MP3, en ik moet tegeven: Klinkt heel vaak heel slecht, en daarmee bedoel ik: Het is gewoon slecht ge-encodeerd. En dan wordt dat Nep-laag van mp3 weer 'nagemaakt' bij het afspelen, en of het boemt, of het is er niet, maar't klinkt nooit.
Paul
(Bewerkt door Bibster om 18:02, 22-02-2005)
ah, nu werkt de link naar boombal wel...
(Bewerkt door boni om 19:31, 22-02-2005)