(Bewerkt door pakito om 10:21, 29-09-2004)
Ik kom er op terug!
http://www.octiv.com/index.asp?content=iTunes
Johan
-----edit
Ik heb even gekeken en ik heb nog een oude Peak 2.6 liggen. Is voor OS 8 en 9, maar draait ook in classic.Kun je zo krijgen.
(Bewerkt door aaiBoek om 12:05, 29-09-2004)
http://homepage.mac.com/beryrinaldo/AudioTron/MacMP3Gain/
Oeps, zag dat het om Aiff bestanden ging en geen mp3tjes !!!
dan moet ik met mijn voorganger instemmen Bias Peak, of Spark XL (helaas niet gratis)
ik weet niet zeker of je met het onderstaande programmaatje (weer wel gratis) kan Normalizen, want dat is de functie die je namelijk nodig hebt......
http://audacity.sourceforge.net/
(Bewerkt door nuskyn om 12:03, 29-09-2004)
pakito om 10:20, 29-09-2004Dan heb ik nog een vraagje, ik moet dus een zevental bestanden op hetzelfde geluidsniveau brengen, maar ik moet ze ook met een (30-band) Equalizer volledig afmixen. Doe ik dit voor dat ik het geluidsniveau aanpas of liever erna? Alvast bedankt!
waarom nog een EQ? ik denk overigens dat je masteren bedoeld. Je moet met totaal-eq erg voorzichtig zijn; het is snel teveel en met name een terts-EQ maakt het er meestal niet mooier op. gebruik liever een echt goede enkel- of dubbelbands-eq, als je toch iets moet corrigeren.(naast het optrekken/dempen van bepaalde frequenties introduceren terts-eq's ook fase-ellende die je terug kan gaan horen) Van wat ik op je site heb gehoord lijkt me dat ook niet echt meer nodig. (mooie liedjes!)Doe je het wel, doe het dan voordat je de nivo's gelijk legt, want equalising veranderd ook weer het totale geluidsnivo van een song. (pas op dat je signaal daardoor niet gaat pieken!) Het is niet meer van invloed op de verhoudingen tussen songs als je dezelfde eq tepast op al je songs.
Je hoeft maar 1 probleemgebied aan te pakken (het laag) gebruik daarvoor bij voorkeur een zo goed en eenvoudig mogelijk filter. Een enkelvoudig parametrisch filter moet voldoende zijn. Parametrisch wil zeggen dat je naast de frequentie en op/af ook kunt instellen hoe smal/breed het te bewerken gebied wordt. Zoek met een smalle freq.bandinstelling (= de zgn Q-factor: smalbandig=hoge Q waarde/breedbandig=lage q waarde) naar het probleemgebied dan zit je "spot on" op de hinderlijke frequentie. Daarna kun je voorzichtig de bandinstelling verbreden tot je je probleem voldoende onder controle hebt. Filter heel voorzichtig, 1-of een paar dB minder moet al een behoorlijk effekt hebben.
Heeft dit niet het gewenste effekt, dan zit het probleem mischien wel ergens anders...(gebruik goede speakers, of in ieder geval speakers waarvan je weet hoe ze klinken en waar je op kunt vertrouwen)
succes!
(Bewerkt door pakito om 10:34, 30-09-2004)
Compressie betekend in dit verband het beperken van de dynamiek in het signaal.Pieken worden verhoudingsgewijs verzwakt, harde pieken meer dan zachte.Hierdoor komen de zachtste-en hardste passage binnen een nummer dichter bij elkaar. Het geluid wordt "compacter" (lekkere term, maar je zult het idee wel begrijpen). Daarnaast heb je limiting; pieken in het geluid zullen nooit boven een ingestelde waarde uitkomen;ze worden hard begrensd. Limiting is, mits goed toegepast, minder klankbepalend dan comprimeren.Eigenlijk geldt hetzelfde als met eq-en: goed opletten/luisteren bij het kiezen van een instelling, en met mate toepassen.Tja... "goed" werken met geluid blijft een vak, en dat gaat zeker op voor masteren....De beste volgorde:- het probleem in het laag corrigeren met een beetje eq- lichte limiting toepassen (voor jouw soort muziek vindt ik compressie minder geschikt)- evt normalizing als laatste, al doe ik dat liever door nivo's handmatig gelijk te leggen/te corrigeren.
succes maar weer!
(Bewerkt door bart om 21:49, 30-09-2004)