Ik ben sinds korte tijd in het bezit van een schitterend electronisch drumstel, namelijk de Drum-Tec Diabolo Rock-editie, welke enigzins is uitgebreid met wat extra cymbals. De bijbehorende module is een Roland TD-12, maar ik heb eventueel ook de mogelijkheid een Roland TD-20 te gebruiken.
De bedoeling is om de Roland module aan te sluiten aan mijn iMac (2,8 Ghz Intel Core 2 Duo met 4 Gb 800 Mhz DDR2, onder Snow Leopard), hierop Superior Drummer 2.0 te installeren en zo de sublieme kits te gebruiken welke Superior Drummer mij beschikbaar stelt.De vraag is, hoe doe ik dit? Door gebruik te maken van een Midi-cable? Of juist USB?De bedoeling is natuurlijk om 0-latency te hebben (geen/nauwelijks merkbare vertraging tussen de daadwerkelijke slag op het drumsetje en de vertaling welke de Mac moet maken voor het weergeven van een andere kit).
is er iemand die hier ervaring mee heeft, of iets soortgelijks?
Ik heb eventueel budget om nog het een en ander aan te schaffen, om daadwerkelijk tot 0-latency te komen.
Ik ben benieuwd of het forum mij dit keer ook goed kan helpen, aangezien dit misschien niet echt een Mac-gerelateerde vraag is.
Alvast bedankt!
O ja; Ik heb de beschikking over Apple Logic Pro en natuurlijk Garageband..
Maar een klein beetje latency hoor je echt niet.En de latency zal over het gehele gedeelte van je drumopname zitten, dus alles heeft dezelfde vertraging.Tenzij je het in meerdere takes opneemt.
Als je dat doet, dan moet je wel elke take vanuit de basistrack moeten opnemen, dan houd je altijd maar 1x je latency. Doe je dat niet dan zal iedere take extra latency meenemen en ga je het wel horen.
Maar dat heeft allemaal niets te maken met het aansluiten op je mac. Dit gaat via midi, dat heeft geen latency!Hoe aan te sluiten weet ik niet, via een externe geluidskaart denk ik.
Als er ook maar IETS is met latency in mijn studio dan is het alles wat ik met MIDI aanstuur. Ik bedoel het signaal gaat van OS -> (evt. USB oid) -> MIDI Interface -> MIDI kabel -> MIDI IN apparaat en vervolgens het apparaat dat geluid uitstuurt naar je audio interface wat ook latency opleverd. En MIDI is ook nog eens een serieel protocol en voor hedendagse standaarden behoorlijk verouderd. Helaas is de adaptatie van OSC nog veel te laag.
Ik heb budget over om een goede audio interface te kopen. Het budget wat nog "over" is, is ongeveer 1500 euro. Ik neem aan dat ik daar wel iets voor kan vinden. Maar, ik ben erg nieuwsgierig met wat je nou daadwerkelijk bedoeld met audio interface? Wat kan ik ermee? En wat is de toegevoegde waarde, behalve het verlagen van de latency (vertraging, toch?)
- betere geluidskwaliteit- meer in- en outputs- minder latency
Je kan natuurlijk eerst proberen om je drumkit aan te sluiten op je iMac (dus nog zonder extra audio-interface) en kijken hoe dat bevalt qua latency en geluidskwaliteit. Hiervoor heb je dus wel een usb/midi-kabel nodig, maar dat zijn de kosten niet.
Goede geluidskwaliteit, compact kastje, veel in- en outputs én midi-aansluitingen.
Verder is een goede afluisterset en/of goede koptelefoon heel belangrijk: Voorbeeld van betaalbare en prima klinkende actieve monitors:http://www.feedback.nl/recording-monitoren/krk/rp-8-g-2
En vwb de Studio monitoren, die had ik toevallig al op het oog.. Prima dingen en lekker geluidje.. Enkel wat weinig hoog, maar dat is niet echt nodig bij opnemen van louter drums..
http://www.i4-muzique.nl/recording/studio-monitoren/genelec-8030-apm-p-377.html
Ook de Genelec's zijn actief trouwens.
Ik heb laatst de M-Audio 2626 aangeschaf, verbazingwekend goede kaart. Ik had nooit zo'n hoge pet op van M-Audio maar deze kaart is toch echt een uitzondering (8 in, 8 uit en 2 maal ADAT). Deze doet gewoon niet onder van een RME Fireface 800 en kost de helft minder:
http://www.i4-muzique.nl/computer-hardware/firewire-geluidskaart/audio-profire-2626-p-961.html
Maar, is er iemand die me dit nu eens presies uit kan leggen hoer dit zou moeten werken?
Maar goed, wat wil je nou precies weten? Graag concrete vragen!
Goed, concrete vragen dus..
Ik ga vanuit m'n Roland TD12/20 naar de audio interface met een midikabel? En dan vanuit de audio interface weer naar de iMac/Mini/MacBook Pro of enigzins ander audio-bewerkingsachtig computer ding waarop Superior Drummer staat geïnstalleerd. Klopt dat?
Waarom dan niet vanuit de module vandaan direct naar de iMac lid met USB? Lijkt mij dat je dan minder vertraging hebt (latency) omdat je het signaal dan maar 1x hoeft door te geven?
Toch? Of juist niet?
De kwaliteit van de audiokaart/interface bepaalt de latency en niet de hoeveelheid apparaten.Maar zoals ik al zei, probeer het eerst eens met de interne geluidskaart (dus direct je Roland aansluiten op je iMac) en kijk hoe het bevalt qua latency en geluidskwaliteit. Je hebt dan wel een usb/midi-kabel nodig, tenzij je Roland een USB-uitgang heeft.Is het niet goed (genoeg), dan kan je altijd nog een externe interface kopen.
Je sluit je Roland TD aan op de iMac. Waarschijnlijk via USB. Het signaal dat over de USB bij de Mac binnenkomt, is een MIDI-signaal (ook als het over USB binnenkomt is het een MIDI-signaal). Dit MIDI-signaal bevat geen geluid, alleen maar een stroom informatie zoals bijvoorbeeld: note-on; Velocity=90; Pitch=60; note-off. Op je Mac draait een software synth/sampler - bijvoorbeeld Superior Drummer - en daarmee 'map' je die MIDI-noten naar specifieke klanken, bijvoorbeeld het geluid van een snare-drum voor deze specifieke noot met pitch 60, en laat dit geluid horen.
Nu er eenmaal een geluid is, moet dit je computer weer uit, je wilt het immers horen. Dit kan met de ingebouwde audio-uit van je iMac, of met een duurdere (betere) oplossing zoals een losse audio-interface, die ook weer via een USB- of FireWirepoort op je Mac is aangesloten. Via die 2e USB verbinding loopt dus - in dit geval - geen MIDI, maar een of meerdere digitale audio-signalen. De audio-uit (1 of meerdere audio-uits) van de interface sluit je vervolgens weer aan op je afluisterset, een koptelefoon of je hifi-versterker.
Wat zijn de voordelen van zo'n externe audio-interface?- Betere klank- Mogelijkheid om gelijktijdig diverse geluiden uit te sturen naar verschillende outputs.- Als je opnames met microfoons of andere fysieke klankbronnen wilt maken, kun je er meerdere tegelijkertijd naar verschillende gescheiden sporen opnemen, zodat je achteraf kunt mixen. Als je dus - bijvoorbeeld - een 'echte' drumkit wilt opnemen, kun je boven iedere trommel en bekken een microfoon hangen (als je ze hebt) en iedere microfoonopname krijgt zijn eigen spoor in bijvoorbeeld Logic.- Minder latency (inderdaad is dat vertraging) dan ingebouwde audio-uit.
Op www.toontrack.com is ook een forum te vinden wat je waarschijnlijk specifieker kan helpen als je niet verder komt. Je krijgt daar antwoorden van Toontrack medewerkers, snel en behulpzaam...