(schrijffoutje eruit gehaald)
(Bewerkt door Vitruvius om 20:24, 2-06-2004)
Johan
aaiBoek om 20:21, 2-06-2004Het bereik van de iTrip is ongeveer 3 meter. Net leuk voor in de auto of in de eigen huiskamer, of zoals ik soms, op het podium. Moet wel een heel plichtsgetrouwe bromsnor zijn om jou daar mee te pakken. Nee, het mag niet, zucht, maar schiet de wet hier niet een beetje te kort?Johan
3 meter ? Niet te filmen. Wat denken ze nou, dat ik bij Schiphol hiermee het radioverkeer kan verstoren en een Jumbo naar beneden haal ? Compleet maf die gasten.En ik vraag die kennis wel om hem door te slikken om te voorkomen dat ie bij de grens gepakt wordt. Met een condoom en een heleboel yoghurt moet dat wel lukken
Denk dat sommige mensen TE voorzichtig doen met een aankoop in het buitenland (zolang je maar geen illegale dingen meeneemt zoals opgezette dieren enzo)
MacJunk
Kijk op www.douane.nl wat de mag en niet mag.
Truukje;Maak voor je iPod alvast een factuurtje die je zou kunnen tonen!
-/-/-enri
Het truukje van Henri begrijp ik niet helemaal. Hij bedoelt een nep-factuur om te laten zien dat je hem eerder al in NL had gekocht? Wie neemt er nu de facturen mee van alles wat hij bij zich heeft? Als men dat checkt (theoretisch mogen ze dat) ben je nog verder van huis.
Tip. Laat je kennis de ipod mini wel even testen voordat hij de winkel verlaat. Mocht hij het niet doen en je komt er in Nederland pas achter, dan kan het misschien wel even duren voordat hij gerepareerd kan worden.In mijn geval mocht ik de ipod in de winkel uitpakken en op een willekeurige machine in de winkel aansluiten. Geweldig !! Ik ben een kwartiertje met een G5 aan het stoeien geweest terwijl de Ipod werd opgeladen. De muziek van die G5 ook maar even op ge-upload en ik had genoeg muziek om in het vliegtuig naar te luisteren. (die muziek was ik natuurlijk wel kwijt toen ik hem op mijn eigen machine moest gaan aansluiten).
Success .
Ronald
Je zou het ding ook in de verpakking kunnen laten, of apart in een andere verpakking kunnen opsturen naar: jezelf!Zo heb ik wel eens ram opgestuurd vermomd als 'sweets' of 'gift' in een gewone platte doos (FedEx etc.)
(Bewerkt door Panico om 9:13, 3-06-2004)
Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit specifieke ding niet goed ken. Ik zie een FM frequentiebereik staan waarbinnen je kan kiezen ... maar kan zo snel even geen goede tabel vinden waar je kan kijken in wlke gebied je dan zit.
Iedereen die wel eens met een radiografisch autootje heeft rondgereden, weet hoe snel je storingen krijgt (in de straat van de tandarts raak je je auto kwijt). Iedereen die wel eens een babyfoon aanzet in een normale woonwijk, weet hoeveel andere huishoudens je dan te horen krijgt, hoewel je eigen praktische bereik altijd bijzonder beperkt lijkt te zijn.
Het punt is natuurlijk dat je niet weet wat je gaat storen. Of wat jou gaat storen: lijkt me niet fijn om de baby van de buren door je romantische muziekje heen te krijgen. Oftewel: het zou prima kunnen werken, maar voor hetzelfde geld wordt jij zelf flink gestoord door een andere bron in jouw omgeving. En dan kan je er weinig aan doen klagen bij de fabrikant gaat niet echt helpen dan. En wellicht stoor jij er zelf iemand anders mee, zonder het te weten.
Wie 'vroeger' bijvoorbeeld een modem in Duitsland kocht, kon daar ook problemen mee krijgen omdat dan een blauw stickertje ("Ministerie van Verkeer en Waterstaat, aansluitfactor 1.0, enz.") op de achterzijde ontbrak. Dat exact datzelfde merk en type modem (wat duurder) in Nederland werd verkocht, met stickertje, was voor ambtenaren geen excuus.
Maar waarom zo zenuwachtig? De kans dat je tegen een controleur aanloopt die jouw iTrip ziet, en ook weet dat die niet helemaal voldoet aan Nederlandse normen, is heel klein.
Bij dat "niet voldoen aan Nederlandse normen" kun je nog vraagtekens zetten trouwens. Het gaat er nu volgens mij alleen om dat dat alleen niet gecontroleerd is door de aangewezen instantie.
Voor mij zouden de (vaak niet zo enthousiaste) verhalen van mensen die al zo'n ding hebben, eerder een reden zijn om 'm maar niet te kopen...
Tomorrowstand om 10:06, 3-06-2004Zo'n ding kan op veel grotere afstond andere zaken storen. Daarom zijn ze natuurlijk illegaal, dat is echt niet om consumentjes te pesten. Je moet er toch niet aan denken dat iemand met zo'n ding zonder nadenken een ziekenhuis binnenwandelt (of: er zelf binnen gebracht wordt). Daar staat behoorlijk wat storingsgevoelige apparatuur waar toevallig wel mensen van afhankelijk zijn.
In veel ziekenhuizen wordt het beleid rond GSM's al een stuk soepeler en staat er niet bij de deur al een bordje 'GSM uit!', alleen bij die afdelingen waar te verwachten is dat storing door GSM's wel heel vervelende gevolgen zou hebben. Die versoepeling heeft een puur praktische reden: veel mensen zijn goed bereikbaar per GSM en het aanleggen van speciale mobiele netwerken in een ziekenhuis (bijvoorbeeld DECT) is kostbaarder dan gebruik maken van de GSM-infrastructuur.
Waarom begin ik nou over GSM's in ziekenhuizen, en niet over de FM-zendertjes? Heel simpel: als apparatuur al niet gestoord wordt door GSM's, dan is het al helemaal ondenkbaar dat het door een iTrip gestoord zou worden. Een huis-, tuin- en keuken GSM zendt uit met een vermogen van ca. 2 Watt, een iTrip zit rond de 10 mW - een factor 200 lager dus. Wel is het zo, dat de lagere frequenties in de FM-band (87 tot 108 MHz) moeilijker te dempen zijn dan de frequenties van een GSM (900 MHz / 1800 MHz).
In een ziekenhuis zijn er trouwens nog veel meer 'stralende' dingen. Er is vaak een draadloos oproepsysteem, een systeem voor telemetrie (patienten lopen met een kastje via welke hun hartslag in de gaten wordt gehouden op een centrale monitor), draadloze DECT-telefoons, portofoons en zendapparatuur voor contact met de hulpdiensten, maar ook röntgenapparatuur en de MRI-scanner van de radiologie stralen dat het een lieve lust is. Tegenwoordig komen daar DECT en WiFi bij. Maar van die apparaten zijn ofwel de stralen ingesloten door lood (röntgen) of een kooi van Faraday (magnetisme en radiogolven van de MR), of het vermogen en de kwaliteit is in wet- en regelgeving goed gereguleerd.
Waar je je eerder zorgen over zou moeten maken, zijn de goedkope magnetrons (die stralen rond de 2 GHz) of oude televisies die ook aardig wat storing kunnen opwekken. Maar het meest gevaarlijke is toch nog wel het stopcontact.
Uit het stopcontact komt namelijk wisselstroom met een heel vervelende frequentie: 50 Hz. Daar is het lichaam erg gevoelig voor. Onder de juiste omstandigheden kan een stroom door je lichaam van nauwelijks een milliampère dodelijk zijn. Daarom besteden de technische diensten ook erg veel aandacht aan maatregelen om dat gevaar in te perken.
En ondertussen snijdt de chirurg lustig voort met een wisselstroom van enkele ampères, maar wel in de kilohertzen. Diathermie of electrochirurgie wordt dat genoemd: snijden met stroom, net zo nauwkeurig als een scalpel maar met het voordeel dat bloedingen onmiddelijk gestelpt worden. Daar ga je, gek genoeg, niet dood aan.
Toivo.
Om wildgroei in de ether te voorkomen, zijn zendgemachtigdeneen soort vergunninghouders voor een bepaald frequentie-gebied.Ook al is het zendertje nog zo pokke-klein. Daar gaat het om...
Het is domweg onmogelijk een storing te veroorzaken met z'n ding op een frequentie waar een zendgemachtigde op uitzendt. Hooguit incidenteel bij één of twee ontvangers. En om een wérkelijk probleem te hebben zal die zendgemachtigde eerst een klacht moeten indienen. Dat doen ze niet, want ze worden gewoon niet (merk- of meetbaar) gestoord. En zonder zo'n klacht is er gewoon niets aan de hand. Dus waar hebben we het over..?
En al zouden ze wél een klacht indienen: de enige controlerende instantie in Nederland zal het iTrippie niet eens kunnen localiseren met een bereik van drie à vier meter, laat staan dat ze je een boete gaan geven. Uitgesloten. Dus waar hebben we het over..?
Enig punt blijft dat dergelijke FM-zenders (hoe zwak dan ook) bij wet niet verkocht mogen worden in Nederland. Dat is zo en daar valt niks tegen in te brengen. Dáár hebben we het dus over..!
Laat ik nou toevallig bestuurslid zijn van een officieël zendgemachtigde. Dus ik kan onze eigen zender eens proberen te gaan storen en gaan klagen bij de instanties. Eens kijken of ze mij kunnen vinden...
Nee, dat zou net zoveel effect hebben als in Amsterdam aangifte gaan doen van je gestolen fiets in met de verwachting dat de politie de dader wel even zal oppakken...
[ Ger ][/news]