Opnamen waterval - deel II
27 juli 2004 - 19:18    reactie #25
geplaatst door: muntmacman
Ok, voor alle geinteresseerden dan de Jecklin disk:

Een schijf met een doorsnede van 30 cm maak je bijvoorbeeld van hout (triplex of dergelijk, niet te dik). Bekeed beide zijden met een dempend materiaal (vilt ondertapijt voldoet prima en kost niks). Schroef er twee universele microfoonhouders (klemmen) op (ongeveer 10 cm van de rand verwijderd). Als je een derde universele klem demonteert, kun je die aan de rand van de schijf vastmaken, zodat je hem op een hengel kunt monteren. Plaats nu twee rondomgevoelige microfoons in de klemmen, zondanig dat het midden van de koppen van de microfoons in het midden van de schijf zitten op zo'n 10 cm van de schijf vandaan. Klaar is kees.

Opnamen waterval - deel II
27 juli 2004 - 21:29    reactie #26
geplaatst door: Paulus Morssink
... en hoewel de microfoons rondomgevoelig zijn neem ik aan dat dit apparaat als geheel wél gericht kan/moet worden op het object, te weten met de klemmen+handvatten aan de afgewende zijde?
(En wie was Jecklin? Is ie er rijk mee geworden?)  :dontgetit:
Opnamen waterval - deel II
28 juli 2004 - 04:32    reactie #27
geplaatst door: M Siethoff
Altijd condensator of pzm microfoons gebruiken met een dat recorder of een ibook/powerbook met HD recording.
Het probleem met dynamische microfoons is dat ze een proximity effect hebben. Ze klinken dus alleen goed bij close miking technieken wat je met een waterval meestal wel kunt vergeten. Goede condensator microfoons behouden hun spectrum ook bij lange afstand (windkap niet vergeten). De afstand is van groot belang bij dit soort opnames.
Bias Peak is een goed maar prijzig programma voor dit soort werk. Heeft erg goede nabewerkings mogelijkheden die je vaak heel goed kunt gebruiken met probleem opnames.

(Bewerkt door M Siethoff om 4:34, 28-07-2004)

(Bewerkt door M Siethoff om 4:40, 28-07-2004)

Opnamen waterval - deel II
28 juli 2004 - 12:03    reactie #28
geplaatst door: ook peter
Opnemen doe ik met Audacity (in combinatie met iMic in mijn geval). Gratis en voor niks bij sourceforge.net
iPhone ? my phone !
Opnamen waterval - deel II
28 juli 2004 - 12:27    reactie #29
geplaatst door: MacDokter

Citaat
Paulus Morssink om 21:29, 27-07-2004
... en hoewel de microfoons rondomgevoelig zijn neem ik aan dat dit apparaat als geheel wél gericht kan/moet worden op het object, te weten met de klemmen+handvatten aan de afgewende zijde? (En wie was Jecklin? Is ie er rijk mee geworden?)  :dontgetit:

De Jecklin-schijf of -disk is uiteraard te richten, zoals je zelf al beschrijft. Ik weet niet zeker of het dezelfde Jecklin is van de electrostatische hoofdtelefoons, maar die heeft in ieder geval lekker verdiend.

Het leven wordt vooruit geleefd, maar achterwaarts begrepen
Opnamen waterval - deel II
28 juli 2004 - 14:42    reactie #30
geplaatst door: muntmacman
Het richten van de jecklin disk geldt eigenlijk alleen in het horizontale vlak. Verticaal maakt niet zo veel uit. Hooguit omdat rondomgevoelige microfoons nooit helemaal 'rond'om gevoelig zijn.
Opnamen waterval - deel II
28 juli 2004 - 22:18    reactie #31
geplaatst door: bart

Citaat
M Siethoff om 4:32, 28-07-2004
Het probleem met dynamische microfoons is dat ze een proximity effect hebben. Ze klinken dus alleen goed bij close miking technieken

Het proximity effekt is iets anders: het is een laagopslingering die optreedt als een microfoon dicht bij een bron wordt geplaatst. (en is daarmee een afwijking tov de normale frequentiekarakteristiek v.d microfoon)
Het proximity effekt is eigenlijk ongewenst, tenzij men dit effekt beoogt.(popzangers/dj's)
Elk type microfoon heeft er last van, ongeacht of het een condensator-of dynamische microfoon is.

Opnamen waterval - deel II
29 juli 2004 - 00:18    reactie #32
geplaatst door: M Siethoff
Bart,

Ik verwoorde het niet goed. Het was erg laat, heheh
Wat ik bedoel is dat je met een condensator microfoon altijd het volle geluidsspectrum hebt.
Of je nu dichtbij of van veraf opneemt. Bij een dynamische microfoon heb je het na enkele centimeters al gehad. Natuurlijk heb je bij C microfoons ook proximity. Al heb je met een omni (rondom gevoelig) daar veel minder last van dan met een gerichte (nier/supernier). Transienten en impuls worden veel beter verwerkt bij condensator microfoons. Alleen heb je daar weinig aan als je niet lossless opneemt. Deze vallen bij compressie methodes zoals mp3/minidisk etc vaak helemaal weg.

(Bewerkt door M Siethoff om 0:32, 29-07-2004)

Opnamen waterval - deel II
31 juli 2004 - 23:19    reactie #33
geplaatst door: Paulus Morssink
Ik ben enthousiast over wat-er in dit waterdraadje aan deskundigheid naar boven is gekomen. :thumbs-up:
Ik heb nu mijn portable DAT-recorder AIWA HD-S200. Komt er in de kritieken niet gek van af.
Maar wat krijg je: je past de adviezen toe en dan openen zich nieuwe perspectieven én nieuwe vragen.
Zoals: :music:

-- de batterij van het ding is wijlen. Ziet er vreemd uit, niet erg gangbaar. Enig idee waar je die nog kunt kopen? Ligt er ergens een onder het stof?

-- idem: handleiding ontbreekt. Waar krijf je zo'n ding nog (of een kopietje)?

-- Geen gezicht: zo'n klein stukkie high tech en dan mijn twee forse Røde NT3 microfoons ernaast. Toch zou ik ze graag op elkaar willen aansluiten. ik heb wel een verloopplugje om mijn twee Electet condensator microfoons naar mini-jack te schakelen (wat de DAT nodig heeft) maar ik zou liever de NT3's gebruiken, die klinken veel voller. Alleen, kun je die twee dikke gebalanceerde snoerstekkers koppelen aan een minijack zonder dat er signaal of kwaliteit verloren gaat?

-- output van de DAT is ook weer mini-jack (maar ik wil natuurlijk niet terug naar analoog) of infra-rood. Eenmaal op headquarters aangekomen kan ik die via S/PDIF adapter wel in mijn 7100 krijgen en met Sounddesigner verwerken, maar het zou natuurlijk leuk zijn als ik er al meteen op locatie via mijn PoBo mee kon spelen. Dus de vraag: hoe kom je van infrarood naar USB... zonder de oever van de waterval vol te bouwen met studio-apparatuur?

wie heeft er tips?