mp3 nog een beetje opkrikken
26 januari 2010 - 15:26   
geplaatst door: Laro
Kan je mp3 nogeen beetje opkrikken voordat je het op een cd zet als .aif-bestand? Dynamiek/hoge tonen enzo. In iTunes kan je met de equalizer tijdens het afspelen wat regelen maar hoe 'bak' je dat in het bestand?
mp3 nog een beetje opkrikken
26 januari 2010 - 15:28    reactie #1
geplaatst door: Kapotlood
Je zou het misschien een beetje uit elkaar kunnen trekken,
maar tonen die er niet (meer) zijn kun je ook niet terugkrijgen.
Dus buiten een beetje "buitenproportioneel" oppoetsen zal niet
zomaar gaan... niet met een druk op de knop in ieder geval :)

Mvg,
Joram

mp3 nog een beetje opkrikken
26 januari 2010 - 16:06    reactie #2
geplaatst door: bacon
Met Switch kun je een heleboel veranderen aan je mp3 bestand(en ook andere-):
http://www.nch.com.au/switch/plus.html
of:
http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/10703967

(Bewerkt door bacon om 16:08, 26-01-2010)

"De wereld gaat aan vlijt ten onder" 1956 (!!) Boektitel Max Dendermonde
mp3 nog een beetje opkrikken
26 januari 2010 - 16:54    reactie #3
geplaatst door: KJ
Dat soort programma's trekken een MP3 compleet uit zijn verband. Dynamisch gezien is kun je niet heel erg veel meer doen aan een MP3 zonder de hele dynamiek van een nummer te veranderen.
KJ
Set your mind to elegant electronic music: http://www.eevolute.com
mp3 nog een beetje opkrikken
26 januari 2010 - 23:29    reactie #4
geplaatst door: Ger Nijkamp
[news]Simpel gesteld: iets dat er niet (meer) in zit, kan geen enkel programma er weer bij verzinnen.

:confused:

[ Ger ][/news]

Website: gernijkamp  
Linkedin: gernijkamp
mp3 nog een beetje opkrikken
27 januari 2010 - 07:28    reactie #5
geplaatst door: Sypie
Dus: óf opnieuw rippen in AAC formaat óf een betere download zoeken.
mp3 nog een beetje opkrikken
27 januari 2010 - 08:47    reactie #6
geplaatst door: Jules
Tja. We hebben het hier in feite over de edele kunst van het remasteren (en dat dan vanaf een bronbestand van zeer beperkte kwaliteit).

Met kennis en kunde en wat plugins die slimme psycho-acoustische trucs toepassen, kun je wel degelijk een prettiger klinkend resultaat behalen, maar de winst ten opzichte van een vergelijking van je 'slechte' mp3 met een bronbestand van hoge kwaliteit is zeer beperkt.

De simpelste van deze trucs is wat we vroeger de loudnessknop noemden. In feite niets meer dan een equalizer-preset die lage en hoge frequentie benadrukt en de middentonen daarmee relatief wat zachter maakt. De zeer geavanceerde opvolger van de loudnessknop is de - volledig parametrische (dat betekent instelbare) - multiband-compressor. Een belangrijk apparaat voor iedere masteringengineer.

Beide apparaten zijn echter vooral geschikt voor het gebruik bij bronnen van goede kwaliteit. Ze voegen namelijk geen frequenties toe waar die er niet zijn. Bij een slechte mp3 ben je doorgaans alles boven de 12 of 14 KHz kwijt, het frequentiegebied daarboven krijg je nooit terug met een equalizer of multiband compressor. Ook is het stereobeeld van mp3's met een lage bitrate altijd sterk samengedrukt vergeleken met het origineel. Dus ook dat zou je willen herstellen.

Voor het 'faken' van hoge frequenties en het 'herstellen' van het stereobeeld bestaan dus weer andere psychoacoustische hulpmiddelen die meestal worden samen gevat onder de noemers exciter, enhancer, stereo-imager, etc.. We kennen er allemaal minstens 1: het 'enhance' schuifje in iTunes. Naast dat het een loudness-effect lijkt te hebben, voegt het ook subtiel wat frequenties toe en trekt het wat aan het stereobeeld. Soms met aardig resultaat, soms klinkt het nergens naar.

Het blijkt daarbij dat het resultaat vaak toch weer afhankelijk is van de kwaliteit van je bronbestand, en - het grote nadeel van Apple's schuifje - je kunt 'm alleen maar harder en zachter zetten. Er valt verder niets aan in te stellen.

Het allergrootste nadeel van het post-processen van muziek is dat je er vrijwel altijd iets van maakt dat de artiest niet bedoeld heeft. Je kunt je oren dus wel in enige mate wat extra plezier schenken door een slechte bron wat op te peppen, maar er is geen enkele garantie dat het resultaat in de buurt komt van het ongecomprimeerde origineel en met een beetje pech kun je zelfs de volledige 'sfeer' uit een stuk muziek slopen.

(Bewerkt door Jules om 8:48, 27-01-2010)

mp3 nog een beetje opkrikken
27 januari 2010 - 09:29    reactie #7
geplaatst door: bacon
Bovenstaand verhaal beschrijft precies waarom ik een incidentele afkeer heb tegen de nogal vaak voorkomende opvatting dat iets "perfect" zou moeten zijn volgens de absolute, academische, akoestische en theoretische regels. Een opvatting waarbij de verpakking belangrijker is dan de inhoud (Billie Holiday geremasterd......).

(Bewerkt door bacon om 9:43, 27-01-2010)

"De wereld gaat aan vlijt ten onder" 1956 (!!) Boektitel Max Dendermonde