Snellere NAS met high res USB uit
11 november 2022 - 08:39   
geplaatst door: ardie
Hoi MF'ers,
Ik wil mijn basic Synology DS115 NAS vervangen door een snellere zodat het browsen sneller gaat. Van de week een DS218 besteld, blijkt dat er geen standaard audio uit is via USB! Ik wil high res naar mijn DAC, dat wordt dus niet meer ondersteund, bizar! Weet iemand een goed alternatief? Ik zat te kijken naar Qnap, is dat wat?
Dank voor de reacties alvast!
Snellere NAS met high res usb uit
11 november 2022 - 09:07    reactie #1
geplaatst door: Sypie
Het is in de basis natuurlijk een NAS, netwerk verbonden opslag, en geen streaming device waar alles in zit om direct er uit te gooien naar een audio- of video-output. Dat zal Qnap ook niet zo 1-2-3 hebben.

Wat wel kan is vanaf je NAS streamen naar een netwerkapparaat die deze stream kan omzetten naar een audio- of videosignaal. Dat kan je NAS ook door middel van Audio Station. Sommige receivers kunnen ook verbinding maken via het netwerk om zo de stream op te pakken en te verwerken.
Snellere NAS met high res USB uit
11 november 2022 - 09:23    reactie #2
geplaatst door: ardie
Weer een apparaat ertussen is niet de bedoeling. Heb je zelf een NAS voor USB? Probleem is dat het moeilijk te vinden is wat welk apparaat kan. Ze werken meestal wel met Airplay, Bluetooth en Ethernet lees ik.
Snellere NAS met high res USB uit
11 november 2022 - 10:34    reactie #3
geplaatst door: nnsa
De meest in de buurt komende oplossing is een NAS aanschaffen met een HDMI-aansluiting. QNAP heeft deze in het programma.
Snellere NAS met high res USB uit
11 november 2022 - 16:15    reactie #4
geplaatst door: MacFrankie
@nnsa
Er zijn ook Synology NAS-sen met HDMI, bv de Play serie. Echter, HDMI biedt niet de oplossing die ardie zoekt!

@ardie
Een NAS koppel je gewoonlijk aan je netwerk (raad eens waar NAS voor staat...), niet (rechtstreeks) aan je tv, receiver, DAC of computer.

Wat voor DAC heb je? Heeft deze ethernet of wifi?
Hoe speelde je voorheen je audio af?
Heb je nog ergens een Airport Express liggen? Deze heeft een optische digitale uitgang welke je misschien kunt gebruiken.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Snellere NAS met high res USB uit
11 november 2022 - 16:24    reactie #5
geplaatst door: nnsa
@nnsa
Er zijn ook Synology NAS-sen met HDMI, bv de Play serie. Echter, HDMI biedt niet de oplossing die ardie zoekt!
Bedankt @MacFrankie. Niet vervelend bedoeld, maar dat is mij ook bekend. En ik heb een QNAP-NAS met HDMI. Die zou je kunnen aansluiten op een receiver met HDMI-input, of het audio-signal aftappen van de HDMI-uitgang als je percé wilt. Vandaar dit antwoord.

Maar ik gebruik dit niet. Wel zoals jij beschrijft: (HD)Content staat op de NAS en wordt via een app (in mijn geval Plex) die dit kan afspelen afgespeeld, dus niets met usb-gepruts.

Om de NAS sneller te maken kan je kiezen voor SSD ipv HDD en voor een snel bekabeld netwerk met Gigabit verbindingen en switch.
Bewerkt: 11 november 2022 - 17:33 door nnsa
Snellere NAS met high res USB uit
11 november 2022 - 22:03    reactie #6
geplaatst door: ardie
Bedankt voor alle antwoorden. Jammer genoeg wordt mijn vraag niet goed gelezen. Ik wil alleen maar een snellere NAS met high res usb uit. Zo speel ik nu ook naar alle tevredenheid. Het enige wat niet optimaal is is het browsen in mijn muziek die op de NAS staat. Dat duurt meestal lang maar wellicht ben ik ook gewend aan de snelheid van handmatig een CD opzetten. CD pakken, in de speler doen en Play drukken. DS Audio moet elke keer weer alles inlezen wat veel tijd kost. Samenvattend, ik hoef geen andere setup, alleen een snellere NAS met USB uit. De NAS heeft SSD, de traagheid ligt denk ik meer aan de processor, 800 Mhz, single core volgens mij.
Snellere NAS met high res USB uit
12 november 2022 - 07:54    reactie #7
geplaatst door: jaco123
@ardie: Volgens mijn mis je de essentie van de antwoorden: Een NAS is geen apparaat dat bedoeld is om geluid af te spelen. Dat jouw Synology het kennelijk als extraatje kan maakt dat jij op zoek bent naar weer zoiets. Maar het lijkt er op dat die extra optie bij hedendaagse NAS-sen een zeldzaamheid is? (afgaand op de berichten hierboven, heb er zelf niet naar gezocht).

Tegenwoordig (en vroeger eigenlijk ook al...) is het gebruikelijk dat je de dingen scheidt:
- NAS voor veel centrale opslag
- Apparaten die verbinden met de NAS en er dingen meer doen

Op die manier heb je één apparaat (je NAS) met veel/grote harde schijven en je kunt met andere apparaten daar gebruik van maken, bijvoorbeeld al je Macs om TimeMachine-backups te maken op de NAS, een AppleTV of een app op een SmartTV om je film-verzameling te bekijken en in jouw geval ben je op zoek naar een apparaatje om high-res audio af te kunnen spelen.

Wordt je zoektocht daar niet simpeler van?

Geen idee of je een kant-en-klaar oplossing wil of van een beetje knutselen houdt. In dat laatste geval zou je eens naar Hifi-berry kunnen kijken. Gebaseerd op een raspberry pi, met een uitbreidingsprintje met een goede DAC of een SPDIF-interface. Of nog simpeler: alleen een raspberry pi met daarop bijvoorbeeld HifiBerryOS, Volumio of vergelijkbare software.

Als je voor kant-en-klaar gaat zal het even zoeken zijn, want de meeste audio-streamers lijken geïntegreerd te zijn met een DAC, maar er is vast ook wel een die alleen audio-streaming doet.

(ben er zelf helaas niet zo in thuis, mijn (NAD/BlueSound) versterker heeft een uitstekende dac en verbindt rechtstreeks met mijn NAS).
Snellere NAS met high res USB uit
12 november 2022 - 09:45    reactie #8
geplaatst door: ardie
Het gebruik van een NAS snap ik helemaal. Ik benut idd maar een klein deel van de mogelijkheden. Voor data gebruik ik Time Machine en Cloud voor backup. Muziek heb ik gescheiden. NAS is naar DAC en voor onderweg of bij vrienden mijn muziek afspelen. Het enige dat ik wens is dat het browsen wat sneller gaat, verder supertevreden. Als dat niet kan (of aan de reacties te lezen, het eigenlijk niet mag, ik gebruik de NAS niet zoals het bedoeld is) dan is dat geen ramp. Ik ga mijn setup verder niet aanpassen met een streamer oid. Spotify, Tidal etc. gebruik ik niet. Beetje old school😁. Dank voor het meedenken iig!
Snellere NAS met high res USB uit
12 november 2022 - 09:54    reactie #9
geplaatst door: JJmac
Zou de traagheid iets te maken kunnen hebben met het geheugen van de NAS?
Ik gebruik maar 30% van m'n Mac, Maar dat is 30% meer dan Windows
Snellere NAS met high res USB uit
12 november 2022 - 10:25    reactie #10
geplaatst door: nnsa
Hier misschien nog wat inspiratie uit een al wat ouder artikel:

https://audiophilestyle.com/forums/topic/31679-can-an-nas-connect-directly-to-a-usb-dac/

Als er binnen MacFreak verder geen ervaring is om een NAS middels de usb-uitgang met een dac te verbinden (schijnt/scheen wel te kunnen) dan kom je vermoedelijk bij Synology of QNAP o.i.d. uit. Om High Res Audio af te kunnen spelen moet er dan wel een forse processor in zitten en wordt zo’n systeem m.i. nodeloos duur, maar dat terzijde.
Snellere NAS met high res USB uit
12 november 2022 - 11:02    reactie #11
geplaatst door: Sypie
Zou de traagheid iets te maken kunnen hebben met het geheugen van de NAS?
RAM,CPU en een draaiende schijf denk ik:
* Marvell Armada 800 MHz Dual-Core CPU
* 512MB DDR3 RAM

Ik heb een 420+ met SSD's voor de cache, ik draai er VM's op, en met 4 schijven in een Synology Hybrid RAID. Dat gaat als de brandweer, al moet ik wel zeggen dat ik weinig via de webinterface doe.
Snellere NAS met high res USB uit
12 november 2022 - 11:19    reactie #12
geplaatst door: Kapotlood
Het is misschien wat meer handwerk, maar heb je ooit gedacht aan een NAS op basis van een Raspberry Pi? Die bieden namelijk zowel NAS-bordjes als DAC-bordjes… dan zou je een combinatie NAS/DAC kunnen maken waarmee het allemaal kan zoals je wilt.

Kost wat meer eigen werk, maar je hebt wel meer snelheid en meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan zoiets:
https://www.headphonesty.com/2021/04/how-to-build-raspberry-pi-network-music-streamer-with-touchscreen/
Snellere NAS met high res USB uit
12 november 2022 - 11:30    reactie #13
geplaatst door: TLM
Probleem lijkt vooral te zijn dat Synology in al zijn wijsheid besloten heeft afspelen via USB audio te slopen uit DSM 7, dat kan je hier o.a. nalezen.

Dus als je al zou besluiten een nieuwe Syno NAS aan te kopen, doe je er best aan te zorgen dat er geen DSM 7 op staat. Geen idee of dat met recente toestellen zelfs mogelijk is.

Ben een jaar of drie afgestapt van Synology wegens dergelijke vreemde beslissingen.
Snellere NAS met high res USB uit
12 november 2022 - 20:34    reactie #14
geplaatst door: MacFrankie
Het gebruik van een NAS snap ik helemaal. Ik benut idd maar een klein deel van de mogelijkheden. Voor data gebruik ik Time Machine en Cloud voor backup. Muziek heb ik gescheiden. NAS is naar DAC en voor onderweg of bij vrienden mijn muziek afspelen.
Je hebt blijkbaar een fancy DAC, je speelt high res muziek, maar je stoort je niet aan het geluid dat je NAS maakt? Dat verbaast me! Ze worden doorgaans niet voor niets weggestopt in een meterkast...

Citaat
Het enige dat ik wens is dat het browsen wat sneller gaat, verder supertevreden.
Wat is browsen voor jou?
In de Finder of Verkenner door de bestanden heen bladeren?
In je browser door de DSM settings heen gaan?
In Infuse Pro op je Apple TV door je films bladeren?
Wat vind je daar langzaam aan gaan?

Citaat
Als dat niet kan (of aan de reacties te lezen, het eigenlijk niet mag, ik gebruik de NAS niet zoals het bedoeld is) dan is dat geen ramp. Ik ga mijn setup verder niet aanpassen met een streamer oid. Spotify, Tidal etc. gebruik ik niet. Beetje old school😁. Dank voor het meedenken iig!
Het boeit mij niet dat je je NAS anders gebruikt dan wat gebruikelijk is. Als het kan, en het werkt voor jou, dan moet je dat vooral doen!

Voor mij is een NAS een bestandsopslag, mijn privé cloud, mijn backup, mijn ...

Maar het is niet mijn mediaspeler. Dat is een andere functie, en andere apparaten zijn daar beter in.

Wil je dat niet? Prima. Maar weet dat de wereld verandert.

Vroeger was een HTPC met een tv tuner mijn ultieme droom: één apparaat voor alles! Kan de DVD speler weg, de DVD / HDD recorder, één AV bron apparaat!

De klassieke tv is aan het verdwijnen, zelfs DVB-C is al aan het verdwijnen, alles wordt IP, alles streaming, al dan niet uit de meterkast.

Zeg wat je einddoel is (en audio op je USB uitgang is dat net, dat is een middel), som op welke apparatuur je allemaal hebt, dan proberen wij een oplossing te zoeken!
Bewerkt: 13 november 2022 - 11:54 door MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Snellere NAS met high res USB uit
13 november 2022 - 17:38    reactie #15
geplaatst door: ardie
Er zit een SSD in, die hoor je niet. Browsen in DS Audio (app van Synology). Het is wat TLM schrijft, de laatste firmware ondersteunt USB audio niet meer. De nieuwste Synology NAS'en draaien allemaal op de laatste firmware (logisch), die zijn een pak sneller maar ondersteunen dus geen audio meer. Maar ik laat het verder hierbij, weinig (geen) mensen hier met een NAS aan een fancy DAC hier :biggrin:.
Snellere NAS met high res USB uit
13 november 2022 - 19:00    reactie #16
geplaatst door: MacFrankie
O, er zijn hier mogelijk velen met een fancy DAC, alleen die zitten op een wifi of bedraad netwerk...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Snellere NAS met high res USB uit
14 november 2022 - 00:34    reactie #17
geplaatst door: HEXDIY
Na een verhuis heb ik hier een redelijk ouwe "fancy" usb DAC klaarstaan: ARCAM rDAC. Die heeft een optische S/PDIF, een USB2 poort én cinch uitgangen. Nog niet geïnstalleerd.

En ook een Synology DS 211j. Maar hier is geen bekabeld internet. Ik betrek dat via WiFi van de buren- met hun uitdrukkelijke toestemming- dus daar ben ik niet zoveel mee tot ik eens een UTP kabeltje tot bij hen trek.

Bovendien ook een ouwe Apple TV2, A 1378. Die heeft een S/PDIF optische poort, alsook een HDMI uitgang.

Gewoon even luidop meedenken hier (proof-of-concept):
als ik de ATV2 verbind met de ARCAM rDac met een optisch kabeltje, kan ik die tandem makkelijk inlussen in het WiFi huisnetwerk, dus zonder USB.
Zou je naar een gelijkaardige setup niet kunnen streamen/ Airplayen met een nieuwere Synology NAS
onder DSM7 via WiFi?

Zo een ouwe tandem hoeft niet veel te kosten. Enne, zoals hier reeds gesteld: een antieke Airport Express biedt ook heel wat WiFi DIY mogelijkheden.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
Snellere NAS met high res USB uit
14 november 2022 - 10:47    reactie #18
geplaatst door: Spooter
Maar waarom niet je NAS gebruiken waar ie voor bedoeld is? Gewoon streamen via de utp kabel?
Wat is je streamer? Kan je niet via de software daarvan de NAS benaderen (bv. via SMB)??

Genoeg mensen die HIGH res streamen op die manier...
Snellere NAS met high res USB uit
14 november 2022 - 13:34    reactie #19
geplaatst door: Quokka_61
Zoals hierboven ook al gesteld, de TS is uiteraard vrij zijn muziek af te spelen zoals hij zelf wil, maar naar HiRes-muziek willen luisteren en daarvoor een NAS als muziekspeler gebruiken is nogal tegenstrijdig. Een NAS beschikt niet over de benodigde rekenkracht, geheugen en kwaliteitssoftware om optimaal rendement uit HiRes-muziek te halen, en daarmee is de meerprijs voor deze bestanden moeilijk te rechtvaardigen.

Er zijn weinig interessegebieden die zo doordesemd zijn van suggestie en hocus-pocus als de ‘audiofilie’, maar wil je daadwerkelijk het kwaliteitsverschil ervaren tussen CD- en HiRes-kwaliteit, dan benut je een NAS uitsluitend als passieve bron voor je muziekbibliotheek. Het afspelen van de muziek doe je op een computer, die je (net als je NAS) bij voorkeur bekabeld in een netwerk hebt hangen, en waarop je een goede ‘music player’ hebt draaien. Ik heb zelf uitsluitend ervaring met HQPlayer van Signalyst, maar andere bekende applicaties zijn Audirvana of Jriver. Dergelijke software maakt upsampling, filtering en dithering mogelijk, waarbij de grenzen worden bepaald door de rekenkracht van de computer (en i.g.v. Windows- of Linux-machines: de grafische kaart!) en door de mogelijkheden van de DAC. Er is meer ruimte tot ‘fine-tuning’, maar door je muziek zo af te spelen kun je zelfs met gewone ‘boekenplank-luidsprekers’ tot verbluffende resultaten komen. Het is ieders goed recht deze moeite niet te willen nemen, maar verwacht dan geen objectieve verschillen bij het beluisteren van resp. HiRes-muziek, vs. CD’s of moderne MP3-bestanden.
Snellere NAS met high res USB uit
15 november 2022 - 17:23    reactie #20
geplaatst door: ardie
Mijn DAC kan prima high res muziekbestanden uitlezen van mijn NAS via USB. Dat is echt het punt niet. Die hoeven echt niet nog een keer geup-/downsampled worden of op een andere manier bewerkt te worden in Audirvana of Jriver. Maar discussie is voor mijn part al gesloten hoor. Als iemand er toch nog iets over wil melden dan kan dat uiteraard.