https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iCloud-icoon.jpg
Toen Apple in augustus een jaar geleden aankondigde foto’s in iCloud te gaan scannen op kinderporno werd al snel duidelijk dat niet iedereen daar blij mee was. De storm van kritiek was zo groot dat de lancering ervan in ieder geval een paar maanden werd uitgesteld.

Daarna hoorden we lang niets meer over, maar in een interview van Joanna Stern voor The Wall Street Journal met Apple’s Senior Vice Presiden...
vandaag 13:56

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleMusic-icoon.jpg
Misschien heb je het al in het algemene nieuws meegekregen, Kanye West (die zich inmiddels Ye noemt) ontpopt zich recent steeds meer als een antisemiet. In eerste instantie door een tweet met de tekst “going death con 3 On JEWISH PEOPLE”, waarna hij tijdelijk van Twitter verbannen werd.

Buiten de spelfout (het zou Defcon 3 moeten zijn) lijkt het vooral een uiting van Kanye’s mentale staat, hij zou lijden aan een bipolaire stoornis. Inmiddels lijkt hij compleet de weg kwijt, in een interview met samenzwerings-aanhanger Alex Jones vertelde hij onder andere dat hij ook goede dingen ziet in Hitler. Dat deed hij met een masker over zijn gezicht, niet echt een uiting van een stabiele persoonlijkheid.
<...
vandaag 13:42

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirDrop-icoon.jpg
Toen Apple tijdens de recente protesten in China de optie om AirDrop voor iedereen te limiteren tot 10 minuten was er kritiek, Apple zou toegeven aan de Chinese autoriteiten. Maar mogelijk had het daar niets mee te maken, want in de Release Candidate van iOS 16.2 blijkt dit voor ons allemaal te gelden.

Hieronder zie je de huidige instellingen voor AirDrop, die te vinden zijn in Instellingen → Algemeen → AirDrop. Zoals je kan zien zijn de opties daar om het helemaal uit te zetten, het alleen voor contacten aan te zetten of altijd en voor iedereen. In iOS 16.2 wordt die laatste optie aangepast naar “Iedereen voor 10 minuten”, als je AirDrop daarna nog actief wilt hebben zal je het zelf dus weer opnieuw aan moeten zetten.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/im...
vandaag 13:07

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Security-and-privacy-icon.jpg
Hoewel Apple zich al tijden laat voorstaan op privacy was er ook altijd kritiek, onder andere omdat lang niet alle data in iCloud versleuteld was. Daardoor konden overheidsdiensten, met de juiste papieren, toch gegevens opvragen als ze dat nodig vonden.

Apple heeft nu aangekondigd dat in de komende tijd er een heleboel verbeterd gaat worden aan de beveiliging van onze data in iCloud, waarbij ook meteen de beveiliging van iMessage (de Berichten-app) ook meegenomen wordt. De uitrol hiervan is niet overal ter wereld op hetzelfde moment, maar zou bij ons uiterlijk eind komend jaar een feit moeten zijn.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/ima...
vandaag 10:14

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Apple-Car-icoon-2.jpg
Toen Apple Project Titan startte in 2018 was het de bedoeling om een auto te ontwikkelen zonder stuur, waarin de mensen voorin hun stoel kunnen draaien naar de mensen achterin, de auto zou het werk doen. Maar de verwachtingen voor zelfrijdende auto’s waren toen te hooggespannen.

Keer op keer blijkt dat er simpelweg teveel situaties blijven waarop niet ingespeeld kan worden, en wetgevers zijn ook actief bezig met het beslissen wie er eigenlijk verantwoordelijk is als er iets mis gaat. Waarschijnlijk heeft dit alles meegespeeld met de aanpassingen van de plannen bij Apple, inmiddels zouden de pre-prototypes wel degelijk een stuur hebben, en de auto laten overnemen zou alleen op snelwegen een optie zijn.


Eerst zouden ze bij Apple van plan zijn geweest om de Apple Car rond de 120.000 dollar in de markt te...
gisteren 12:27

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppStore_icoon.jpg
Apple heeft vandaag de grootste update van prijsbepaling aangekondigd sinds de App Store van start ging: ontwikkelaars krijgen er 700 nieuwe prijsstellingen bij. De goedkoopste optie is nu 29 dollarcent, de duurste optie is maar liefst 10.000 dollar (alleen op aanvraag).

Vanaf die 29 dollarcent kunnen ontwikkelaars nu de prijzen verhogen in stappen van 10 cent tot aan 10 dollar, daarna per 50 cent tot 50 dollar, etc. Daarbij hoeven prijzen niet meer op ,99 te eindigen, het wordt ook mogelijk om af te ronden op ,90 of gewoon op een rond bedrag. Dat laatste zou vooral voor bundels of jaarlijkse abonnementen van pas komen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppStorePurchaseUsingFaceID.jpg


Prijzen en wisselkoersen[/b...
gisteren 12:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FindMy-icoon.jpg
Sinds een paar jaar hebben we ook de Zoek mijn-app (Find My) op de Mac, waardoor die weer wat minder van je iPhone afhankelijk wordt. Maar hoewel daarin de locatie van AirTags te zien is, kan je er niets mee, waardoor je toch weer een iPhone of iPad nodig had.

In de meest recente bèta-versie van macOS 13.1 blijkt dit gelukkig te zijn aangepast. Je krijgt nu niet alleen de locatie van je AirTag(s) in beeld, maar net zoals met een iPhone of iPad kan je ze nu bijvoorbeeld ook een geluid laten afspelen en er is zelfs een mogelijkheid om je er naartoe te gidsen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ZoekMijnVentura13.0.1.jpg

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie[
...
gisteren 11:21

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleMusic-icoon.jpg
Ben je een liefhebber van karaoke, of hou je er gewoon van om thuis af en toe eens lekker met een nummer mee te zingen (zoals ondergetekende), dan heeft Apple binnenkort een erg fijne functie in Apple Music speciaal voor jou. Deze nieuwe functie heet Apple Music Sing.

Deze maakt gebruik van de live teksten die veel songs in Apple Music al hebben. Je ziet daarbij niet de hele tekst in één keer, maar die verschuift steeds op het moment dat die gezongen wordt, je weet dus altijd ‘waar je bent’. Daar wordt binnenkort de mogelijkheid aan toegevoegd om de stem van de originele zang zo goed als mee weg te draaien, waardoor je dus mee kan zingen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhoneiPadAppleTVAppleMusicSing.jpg

...
6 december 2022 - 18:17

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchUltra-Series1-icoon.jpg
Veel sporters houden graag data bij, bijvoorbeeld wat je prestaties zijn of je hartslag, welke je afstand je hebt afgelegd, etc. Daarbij is een Apple Watch een uitstekend hulpmiddel, maar tijdens het sporten is het natuurlijk niet altijd even handig als je voor die data steeds op je pols moet kijken.

De beste oplossing is dan waarschijnlijk een bril met heads-up display, waarbij je alleen de data in beeld houdt die voor jou bij wat je op dat moment doet belangrijk is. De net uitgebrachte ENGO 2 is daarbij met een gewicht van maar 36 gram de lichtste optie die op dit moment op de markt is. Deze bril met heads-up display maakt gebruik van ActiveLook, in de video hieronder kan je goed zien wat daarmee allemaal mogelijk is.


Hieronder de tekst die het bedrijf zelf bij de presentatie naar buite...
6 december 2022 - 13:03

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FindMy-icoon.jpg
Apple’s Zoek mijn netwerk is een prima oplossing voor heel erg veel dingen. Zo kan je er je locatie mee delen, zoekgeraakte of gestolen iPhone of iPad mee vinden, hetzelfde met jouw Mac, je AirPods of je Apple Watch en natuurlijk items met een AirTag lokaliseren.

Maar Zoek mijn (Find My) laat de lokatie niet altijd even precies zien, dus vooral bij diefstal en dergelijke moet je erg voorzichtig zijn met voorbarige conclusies trekken. Want als een lokatie van jouw verloren device ergens wordt aangegeven dan k...
6 december 2022 - 12:18
Volgende pagina