https://www.macfreak.nl/modules/news/images/TeslaLogo-icoon.jpg
GM staat nog steeds alleen in het besluit om te stoppen met het aanbieden van Apple CarPlay als optie. Maar Tesla hoeft hier helemaal niet mee te stoppen, dat merk heeft het nog nooit aangeboden, maar er zijn wel meerdere manieren om het toch aan de praat te krijgen.

Maar ondanks het bijna totaal buitensluiten van Apple tot nu toe, heeft Tesla nu zelf aangekondigd dat Apple Podcasts binnenkort ondersteund gaat worden.


Om straks van Apple Podcasts te kunnen genieten in een Tesla moet je één van de volgende modellen hebben: Model 3, Model Y, Model...
gisteren 10:07

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/USB-C-icoon.jpg
Naast een nieuwe MacBooks en iPads staan er nog meer nieuwe producten op stapel. Geen Macs of iPhones ditmaal, maar accessoires. En hoewel er geruchten de ronde deden dat ze in oktober zouden arriveren, heeft Apple zijn invoer-randapparatuur met USB-C nog niet uitgebracht.

Lang gewacht en stil gezwegen, een leaker voorspelt dat ze binnenkort toch echt te koop zullen zijn.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zARt.USB-accessoires.jpg


Iedereen die verwachtte dat Apple – in navolging van de iPhone 15 – ook zijn accessoires bij de vernieuwde 24-inch iMac zou hebben voorzien van USB-C-accessoires, kwam bedrogen uit. Apple koos ervoor...
8 december 2023 - 20:55

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FinalCutPro2020-icoon.jpg
Toen Apple recent onder andere Final Cut Pro 10.7 uitbracht kon je in het nieuwsbericht op MacFreak daarover in de release notes al lezen dat de functie om automatisch door de tijdbalk scrollen tijdens het afspelen was toegevoegd. Eindelijk, want daar werd al heel erg lang om gevraagd.

Dit betekent dat je tijdens het afspelen van je materiaal in Final Cut Pro 10.7 dus niet meer zelf steeds horizontaal hoeft te scrollen, de app doet het nu voor jou.


Automatisch door de tijdlijn scrollen begint pas als de afspeelkop het midden van de tijdlijn bereikt. Zodra dit het geval is, blijft de afspeelkop in het midden van de tijdlijn terwijl het scrollen plaatsvindt. Het scrollen zal stoppen wanneer er ...
8 december 2023 - 11:10

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/ApplePay-icoon.jpg
Apple Pay is inmiddels bij zo’n beetje alle banken van Nederland een optie, een relatief kleine bank als ASN biedt het ook al een tijdje aan. Dat wil trouwens niet zeggen dat dit nu voor alle kleine banken het geldt, bij Triodos is dat bijvoorbeeld nog niet het geval.

Maar er zijn nog meer partijen met betaalkaarten waarvoor Apple Pay interessant kan zijn, bijvoorbeeld de credit cards van de ANWB.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ANWBCreditCardBetalenMetApplePayHero.jpg

klik of tap vo
...
8 december 2023 - 10:35

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS17-icoon.jpg
Sinds iOS 17.1 en watchOS 10.1 kan je snel en makkelijk contactinformatie uitwisselen tussen twee iPhones en Apple Watches, en natuurlijk ook van een iPhone naar een Apple Watch. Alle details daarover vind je in dit artikel, en in de video hieronder zie je de korte versie ervan.

Maar als iOS 17.2 uitkomt, waarschijnlijk is dat komende week, dan kunnen we op die manier van alles wat in je Wallet zit ook makkelijk met een ander delen.


Denk aan bijvoorbeeld boarding passes of kaartjes voor de bioscoop, zodat degene die ze allemaal heeft ze makkelijk kan doorgeven aan alle anderen die ze later nodig hebben. Ook in dit geval moet je natuurlijk eerst je iPhone ontgrendelen om het te kunnen ...
8 december 2023 - 09:40

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Safari-BigSur-icoon.jpg
Twee dagen geleden kon je hier op MacFreak lezen dat je met een simpel AppleScript in één keer meerdere tabs in Safari in een nieuw venster kan openen. Daardoor gingen meer mensen met tabs experimenteren, en daardoor werd iets heel erg handigs ontdekt.

Het was Jack Wellborn die ontdekte dat je in zo’n beetje alle browsers voor macOS tabs net zoals in de Finder kan selecteren en verplaatsen.


Het is dus mogelijk om meerdere naast elkaar gelegen tabs te s...
8 december 2023 - 09:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone15ProEnProMax-icoon.jpg
Hoewel de microfoons in alle huidige iPhone modellen ruim voldoende kwaliteit leveren voor  het voeren van gesprekken waarin onze stem duidelijk en helder hoorbaar is, zijn er wel degelijk opties te bedenken waarvoor nog betere microfoons nodig zijn.

Denk daarbij vooral aan situaties waarbij het geen mens is dat luistert, bijvoorbeeld als het gaat om dingen die met AI te maken hebben.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone15MicrofoonsEnAansluitingen.jpg


Voorbeelden daarvan zijn Siri en het dicteren van tekst. Daarvoor is de kwaliteit van de huidige microfoons niet altijd voldoende, zeker als er sprake is van achtergrondgeluid dat overheersend of op een andere manier storend is.

Volgens de goed in...
7 december 2023 - 13:44

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MachineLearning-icoon.jpg
Dat er ook binnen Apple steeds meer aandacht is voor AI kon je al vaker hier op MacFreak lezen. Maar dan gaat het altijd om beleidsplannen, voornemens en dat soort dingen. Maar wij, de eindgebruikers, zien maar zelden iets concreets daarvan voorbij komen.

Dat is nu anders, want het door Apple net geïntroduceerde framework MLX is speciaal bedoeld voor machine learning op Apple Silicon.


Als je op de post hierboven klikt kan je het hele draadje op X volgen. En mocht het je allemaal boven je pet gaan, daar is bijvoorbeeld ook te zien dat MLX ondersteuning biedt voor LoRA, Mistral, [url=https://en.wiki...
7 december 2023 - 10:47

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookAir15-inch2023-icoon.jpg
Mark Gurman heeft op Bloomberg laten weten dat volgens zijn bronnen Apple begin 2024 komt met nieuwe iPad Pro’s, iPad Air en een MacBook Air. De iPads zouden nu in de planning staan voor eind maart, de MacBook Air zou al eerder kunnen komen.

Als dat klopt dan zal de MacBook Air waarschijnlijk zonder verdere ruchtbaarheid een update krijgen, voor de iPads zou een presentatie wel mogelijk zijn.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.15-inchMacBookAir2023PresentatieSlide.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Bij de update van de MacBook Air ligt...
7 december 2023 - 10:25

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone15ColorLineup-icoon.jpg
Recent schreef de Democratische senator Ron Wyden (voor de staat Oregon) een brief aan het Amerikaanse departement van justitie, waarin hij kritisch is over het feit dat het gedrag van mensen in kaart wordt gebracht door te kijken welke meldingen (notifications) mensen binnenkrijgen op hun telefoons.

Tot nu toe mocht Apple van de overheid hier kennelijk niets over zeggen, dat veranderde toen deze brief openbaar werd.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.WWDC2018GegroepeerdeNotificaties-iPhoneX.jpg


Mocht je denken dat het inzien van welke push-mel...
7 december 2023 - 10:06
Volgende pagina