Hoe het beste live-muziek opnemen
28 oktober 2005 - 08:32   
geplaatst door: bartje
We zijn van plan om van een rockrally muziekwedstrijd podcasts te maken. Hierin willen we fragmenten steken van de groepen die spelen.

Hoe nemen we het best op ? Het is in een ruimte waar veel mensen zullen zijn.

Ik was van plan om via mijn Powerbook opnamen te maken. Maar hoe is de kwaliteit het best ? Kan ik eventueel rechtstreeks aftappen van de mengtafel ?

RapidNed : alles voor de nederlandstalige RapidWeavergebruiker !
Hoe het beste live-muziek opnemen
28 oktober 2005 - 08:57    reactie #1
geplaatst door: JH
Rechtstreeks aftappen van de tafel levert weliswaar een goede geluidskwaliteit op, maar de balans (mix) is vaak niet goed. Instrumenten die akoestisch al een hoop herrie maken, staan vaak zachter in de tafelmix.
Het is dus een beetje 'op hoop van zege', wat betreft de uiteindelijke bruikbaarheid van zo'n opname.
Overigens, je moet er wel zeker van zijn dat alle instrumenten via de tafel gaan, anders heeft het sowieso geen zin....
Het mooiste zou zijn om een 24-sporen opnamen te maken via de tafel : alle kanalen dus apart uitgestuuurd naar je Powerbook. Maar ja, dan moet het daar technisch wel kunnen en je moet de juiste hard- en software hebben.

Je kan ook een ( of twee) overhead microfoon ergens ophangen of neerzetten : dan heb je weliswaar een minder direct geluid, maar wel weer meer 'ambience' (zaalsfeer) en bovendien de zaalmix.

De audio-input van de Powerbooks is redelijk, maar ook niet meer dan dat. Ik zou het niet gebruiken voor cd-opnames, maar voor een demo is het okee. O ja , het is voor podcasts, nou dan is het wel goed genoeg.

Mac-musician
Hoe het beste live-muziek opnemen
29 oktober 2005 - 23:59    reactie #2
geplaatst door: SantiBanks
kzou persoonlijk proberen een usb interface of firewire audio interface te vinden voor weinig of gewoon te leen en toch de outputs van de mengconsole te gebruiken. Gebruik hier de FOH mix voor en niet de monitor mix... Aangezien de laatste meer ongebalanceerd is (omdat iedereen zichzelf altijd boven de rest wil uithoren). (FOH= front of house = de mix die de zaal te horen krijgt).
Heb een enorme verzameling soundboard recordings hierzo die zelfs nog van veeeel verder terug dateren (jaren 70 en 80) en die zijn gewoon erg goed en vaak nog beter dan sommige officiele live opnamens van de zelfde vergelijkbare concerten...
Enige nadeel is dat je dus amper zaalambience hoort en het zo du smeer lijkt op een rehearsal outtake of gewoon studio opname.
Misschien dus raadzaam om toch overhead microfoons te gebruiken of gewoon nog 2 mics voor in de zaal te plaatsen voor het publiek en die ook in de FOH te mixen (maar zorg dat jij op je powerbook een aparte mix krijgt waar audiance is ingemengt en dat de audiance dus niet in de zaal zelf te horen valt. Maar goed dat moeten ze maar willen dan...)

24 sporen opnemen simultaan raad ik af met een powerbook... G5je is daarvoor beter op ze plaats. (Pro tools HD systeem nodig vrees ik...)

Hoe het beste live-muziek opnemen
30 oktober 2005 - 00:36    reactie #3
geplaatst door: aaiBoek
Ik knutsel graag met die dingen. Ik ken natuurlijk de situatie niet, ik stel me een enorm popconcert voor.

2 mics in het midden van de zaal, liefst ter hoogte van de tafel, boven elkaar met de as in het midden. De linker richt je op de rechter speaker en de rechter richt je op de linker speaker (daarom de asjes boven elkaar), in  een hoek van maximaal 90 graden. Hoe hoger ze kunnen, hoe beter lijkt me. Ligt ook aan de zaal. (Dat heet een x/y opstelling.)

Die prik je in twee vrije kanalen op de tafel en stuur je met aux ofzo naar je opnemer.

Als je gelegenheid hebt om het uit te proberen, kun je er wat van de andere kanalen bijmixen.

Johan

(Bewerkt door aaiBoek om 21:36, 30-10-2005)

Macfreako ergo sum
Hoe het beste live-muziek opnemen
30 oktober 2005 - 18:28    reactie #4
geplaatst door: MusicMacMike
Naar mijn idee (zo doen wij het):

Als er geld en middelen genoeg beschikbaar zijn: multitrack openemen (op Alesis HD24 bv.: goedkoop en te huur) via de direct outs van de FOH desk (als die er op zitten, anders via een fake link plug in de Inserts). 24 tracks direct de HD24 in. Daarbij minimaal 2 zaal mikes gebruiken en op 2 sporen opnemen. En later (gedelayed) mee mixen voor de juiste balans.
De HD's van de Alesis zijn met de FirePod aan een Mac te knopen. De HD24 kan ook in een netwerk hangen en via FTP zuig je de tracks eruit.
Elke audio sequencer kan er dan zo mee overweg. Of je mixt af op een losse console. Veel vrijheid dus, maar bewerkelijk.

Als er echt vet veel middelen zijn: losse extra tafel op het (active) stageblock inprikken en op een HD24 opnemen vanuit deze tafel. Desnoods 24 losse pre-amps. Dan kan de FOH m/v draaien aan de gains (en alles wat er aan electronica vòòr de Direct Outs ligt) zonder dat dat de opname beïnvloedt.

Op 1 na simpelste: inderdaad vanaf de FOH de stereo mix gebruiken die naar de PA gaat. Maar ook hier op 2 losse tracks de mikes opnemen en er later bij mixen. In totaal dus 4 tracks nodig, dus 4 inputs op de PowerBook (leen USB doosje?).

Voor al het bovenstaande geldt: de ambiance mikes in de mix vervroegen (of FOH mix vertragen natuurlijk) met het aantal meters dat ze van de PA stacks hingen. Soms werkt een AB opstelling goed (mikes L & R halverwege de zaal) en soms X/Y (in het midden met een 60 tot 90 graden hoek onderling, waarbij beide kapsels exact onder elkaar liggen). De keuze ligt aan de opstelling van de PA stacks, de zaal en de akoestiek aldaar.
In een audio sequencer als ProTools of Logic kan je simpelweg de ambi mikes eronder schuiven in de tijdlijn.

Zo tapen wij al jaren en dat gaat uitstekend.


Succes! MMM.

Mac, mac, mac, anders word ik gek.
Hoe het beste live-muziek opnemen
30 oktober 2005 - 20:11    reactie #5
geplaatst door: Ger Nijkamp
[news]Ik heb een hele tijd geleden een concert van Magna Carta[/url] vastgelegd met een doornormale mengtafel, een lijntje vanaf de FOH mengtafel en twee losse microfoons in de zaal. Niks fancy, gewoon spul. Een Tascam tafel en een paar simpele SM 58's van Shure geloof ik (meer was er niet beschikbaar). Ik stuurde de mix toen door naar een DAT-recorder, maar dat kan uiteraard ook een PowerBook zijn. Ik stond verbaasd van de kwaliteit die gehaald werd. Eén van m'n opnames is zelfs gebruikt op een officiële verzamel-CD van Magna Carta.

Eén tip: zorg dat je al bij het soundchecken al 'meedraait'. Als je aan het begin van het optreden de boel nog goed moet zetten qua sound ben je al bij het derde liedje voordat het een beetje klinkt.

[ Ger ][/news]

Website: gernijkamp  
Linkedin: gernijkamp