Verschil in geluidskwaliteit Mac mini en oude iMac
10 juni 2021 - 10:51    reactie #100
geplaatst door: ardie
@herbert hifi
Voor audiofiele vragen zit je beslist verkeerd op dit forum. Wat de mac betreft, kan niet beter. Iedereen probeert een steentje bij te dragen.

Ik lees ook hier weer dat het (mac)technisch allemaal geen verschil moet maken en dat het waarschijnlijk afhankelijk is van wat voor weer het was, de hoeveelheid alcohol in je bloed ;) of je gestressed was of niet (ik overdijf uiteraard). Het komt er vaak op neer (zie eerdere 'audiofiele' draadjes) dat het allemaal hetzelfde moet klinken want het zijn nullen en enen, je moet blind testen, dan kom je erachter dat het niets uitmaakt en dat het vooral tussen je oren zit!

Er zijn weinigen die er open voor staan dat dingen hetzelfde kunnen meten maar dat het toch heel anders klinkt. Ik denk dat de meeste reageerders ook nooit de gelegenheid hebben gehad om zelf te ervaren wat voor verschillen versterkers, DAC's en kabels kunnen hebben. Ze hebben ergens gelezen dat het onzin is en houden daaraan vast. Met alle respect verder, ik hoef niemand van het tegendeel te overtuigen. Ieder zijn ding. Een beetje kort door de bocht maar ik lees het hier geregeld.

Wat je vraag betreft denk ik dat het te technisch is. Dan kom je uit op wat voor DAC-chip, clock, implementatie, voeding etc. wordt gebruikt. Dat wil je denk ik helemaal niet weten of wel? Tip: als je je USB geluid wilt verbeteren plaats dan een iFi Audio iPurifier3 tussen mac en DAC.

Excuus als iemand zich persoonlijk aangevallen voelt, dat is niet mijn bedoeling. Ik wil ook geen discussie verder hierover, wou dit gewoon even kwijt als 'mede-audiofiel'.
Verschil in geluidskwaliteit Mac mini en oude iMac
10 juni 2021 - 11:13    reactie #101
geplaatst door: GeorgeM
@ardie: volgens mij ga je uit van een paar verkeerde aannames, bijvoorbeeld dat er hier geen audiofielen zouden zitten (ik ben er een).

Maar ook een audiofiel moet altijd opletten wat er getest wordt, en in dit geval klopte de test aan de bron al niet (want niet uitgevoerd met dezelfde bestanden).
Verschil in geluidskwaliteit Mac mini en oude iMac
10 juni 2021 - 11:16    reactie #102
geplaatst door: nnsa
De spijker op de kop.

Als je twee apparaten wilt vergelijken moeten natuurlijk alle overige ingrediënten exact hetzelfde zijn, en dat is bij streaming audio simpelweg niet zeker vast te stellen. Dus met lossless bestanden, exact dezelfde DAC die exact hetzelfde aangesloten is, etc.

En zo is het. Ik zou überhaupt niet met streaming audio testen, maar met een DSD bestand, lokaal op het device.
Verschil in geluidskwaliteit Mac mini en oude iMac
10 juni 2021 - 11:57    reactie #103
geplaatst door: Herbert Hifi
Inderdaad Mac is super.
Allemaal bedankt voor jullie input!
Ik ben er een heel stuk verder mee gekomen.
Bij deze sluit ik het forum af, want de Mac Mini is inderdaad weg.
Ga ik weer verder met genieten van het mooie geluid nu. Daar kan niemand iets over zeggen, want dit zijn mijn eigen ervaringen.
Het enige jammere is wel dat deze in dit forum nauwelijks serieus zijn genomen. Instead allemaal fixe meningen (vóór zelf eerst eens iets beluisterd te hebben). Ik heb er weer van geleerd.
Succes allemaal. Ik lees geen reacties meer.

Verschil in geluidskwaliteit Mac mini en oude iMac
10 juni 2021 - 12:06    reactie #104
geplaatst door: boiing
Er zijn weinigen die er open voor staan dat dingen hetzelfde kunnen meten maar dat het toch heel anders klinkt. Ik denk dat de meeste reageerders ook nooit de gelegenheid hebben gehad om zelf te ervaren wat voor verschillen versterkers, DAC's en kabels kunnen hebben. Ze hebben ergens gelezen dat het onzin is en houden daaraan vast.
Je mag hier alles kwijt, en ik gelukkig ook. Deze discussie hebben wij al eerder gehad Ardie, het is jammer dat je van bepaalde aannames uitgaat maar niet de feiten bespreekt. Zo gaat het vaak in 'audiofiele' discussies. Ik reken me zelf ook tot een gevorderde muziekliefhebber met een aardig technisch inzicht in de hele keten en heb de wereld aan apparatuur beluisterd de afgelopen jaren.

Ik heb juist vanaf het begin het digitale deel en het analoge deel proberen te scheiden. Over het tweede kun je discussiëren, een ander gevoel hebben, subjectief van mening verschillen. Dat is ook het leuke van muziek en audio-apparatuur. Maar het deel van de nullen en de enen: daar ga je me niks wijsmaken. Als jij een dure digitale kabel beter vindt klinken dan een goedkope zit dat tussen je oren: dat is aantoonbaar en meetbaar onmogelijk. Ik heb daar destijds ook links bij gegeven met vele onderzoeken/testen die dat soort onzin ontkrachten. Net als die iFi Audio iPurifier3, weggegooid geld*. Aan een digitaal signaal valt niks op te poetsen, het is nul of een en je hebt een stabiele klok nodig. De meeste DAC's hebben hun eigen klok (het USB signaal komt asynchroon binnen, de DAC 'reclocked' het) en dan valt er niets te verbeteren tussen USB en DAC! Nogmaals: voor analoge zaken is het een heel ander verhaal.

* De magische woorden die zoals zo vaak om de hoek komen kijken: noise en jitter. Beide zaken zegt de 'iFi Audio iPurifier3' te elimineren. Het grappige is dat die twee problemen uiteraard bestaan, alleen het eerste (noise) niet in het digitale signaal. Al eerder gezegd, het is nul of een en daar zit een voltageverschil tussen. Uiteraard kan er 'noise' op de lijn zitten maar die zal nooit het verschil tussen 0 en 5V vertroebelen. Wat erin gaat aan bits komt er aan de andere kant uit, 'noise' heeft geen invloed. Eerste onzinnige bewering dus. V.w.b. jitter: een bestaand 'probleem' dat zeker de muzikaliteit kan beïnvloeden. Maarr: een normaal geprijsde DAC heeft al zo'n stabiele klok dat dergelijke afwijkingen ruim buiten het hoorbare bereik zouden vallen. In het geval van de iFi Audio iPurifier3 is het helemaal flauwekul omdat een DAC zelf 'reclocked', de klok in de Purifier doet dus zinloos (dubbel) werk. Vandaar mijn conclusie dat het weggegooid geld is.

En @Herbert Hill: ik heb nooit beweerd dat wat jij hoorde niet klopte of tussen je oren zit. Het is heel goed mogelijk dat er toch iets verkeerd stond of ging specifiek met de mini. We kunnen daar niet verder mee experimenteren.. En de andere zaken (over het digitale deel) zijn uitgebreid besproken :wink: :shakehands:.

Tenslotte:
Voor audiofiele vragen zit je beslist verkeerd op dit forum.
Dit vind ik erg flauw. Ik denk dat je hier meer kunt leren over hoe zaken écht in elkaar steken dan op menig audio-forum. De onzin eruit filteren, wat is daar mis mee? Als je over het digitale traject niet precies weet hoe het werkt dan ben je toch nieuwsgierig en wil je daar meer over weten? Je leest iets waarvan je denkt: mm, zou best kunnen. Je gaat zelf ook op onderzoek uit en komt tot de conclusie dat het wel ongeveer klopt wat er gezegd werd. Of niet, en dan kom je met steekhoudende tegen-argumenten. Het digitale domein is juist het makkelijkste deel om feitelijke dingen over te zeggen en conclusies aan te verbinden. Waarom is het zo lastig om daar normaal over te praten?
Bewerkt: 10 juni 2021 - 13:16 door boiing