Een vriend van mij heeft een laserprinter (niet van Apple, nl. DEClaser 1152) aan een oude Mac hangen, aangesloten via de modempoort (printerpoort zou ook wel gekund hebben denk ik, maar doet niet veel ter zake). Deze laserprinter werd gewoon zo direct herkend en hij kan er zonder problemen tekst e.d. mee printen. PDF was al moeilijker, daar moest hij kiezen om de pdf als image (afbeelding) te printen, anders werkte het niet.
Nu zit hij met hetzelfde probleem in Powerpoint. Hij wil een aantal slides afprinten waarin een paar tekeningen voorkomen en daar zit volgens mij het probleem. De pagina's worden gespoold en daarna als hij moet beginnen met printen komt er een foutmelding in de aard van "Er heeft zich een postscript fout voorgedaan, gelieve de finder te activeren voor meer informatie" En als hij dan de finder activeert, komt er een melding waar je kunt kiezen om het afdrukken te annuleren, uit te stellen of om opnieuw te proberen. Maar de slides krijgt hij dus niet geprint.
Wat is hier juist het probleem met die postscript? En vooral: hoe is dit op te lossen? En waarom lukt het wel gewone tekstbestanden te printen en zo van die slides (met een paar figuren) niet?
Misschien kun je eerst een pdf maken om deze daarna af te drukken.
Succes!
hitchhiker om 16:29, 12-03-2006Met behulp van de LaserWriterprogrammatuur van 8.6 kun je in ieder geval uitvissen óf ie inderdaad Postscript 1 is én hoeveel geheugen er bijv. in zit.
Waar kan je die zaken dan juist nakijken, want ik vind ze niet zo direct.Hij is inderdaad al stokoud, maar het is gewoon een aardigheidje. Gewoon leuk als we die nog werkende zouden krijgen.
(Bewerkt door Spink om 23:19, 12-03-2006)
Bij OS9 (of 8) heb je 2 mogelijkheden om te printen: rechtstreeks "op de voorgrond" en via Printmonitor op de achtergrond. Het probleem bij Printmonitor (is een programma wat om onduidelijke reden in de extentiemap staat) is dat het standaard maar 600 KB geheugen toegekend heeft gekregen (of ongeveer 600 KB, dat is te lang geleden voor mij). Dus als je de geheugenruimte naar pak 'm beet op 10 MB zet, zou het veel beter moeten gaan.
Je kunt ook afdrukken op de voorgrond, maar dan moet je vaak erg lang wachten tot de print eruit komt, en kun je de computer niet voor andere dingen gebruiken.
Dus zoek in de extentiemap van de systeemmap naar Printmonitor, appeltje "i" enz.
Als de printer zelf weinig geheugen heeft duurt het alleen langer, maar dat mag volgens mij geen postscript fout geven.
Maar ik raad je voor een betere foutopsporing aan omníet met de PrintMonitor te werken, want in geval vaneen error (al dan niet PostScript) kan een programmavaak een beter antwoord bieden dan de PrintMonitor.
Tijdens het spoolen heeft die als een "ja-knikker" allegegevens die op 't eerste oog nodig zijn wel gekregen,maar fonts of een TIFF in een EPS blijken pas veel laterin de verwerking boven water te komen en nodig te zijn.Als de (PS) RIP die request wil doorgeven, dan weet dePrintMonitor daar geen raad mee en krijg je een errordie vaak nergens op slaat.
Zonder PrintMonitor is beter voor PostScript-klussen.