Na lange tijd is mijn ouwe heer over en wil panther op zijn Emac. Dit heb ik geïnstalleerd, maar nu is er geen classic omgeving aanwezig. Weet iemand hoe dat kan?
Mvg,
Bazzz
Moet je nou mac os 9 hebben om classic te instaleren of kan dat vanaf de cd van panther?Ik zelf heb de instalatie cd van panther en een upgrade naar tiger, hoe pak ik dat dan aan?En als het wel zo is dat je 9 nodig hebt voor classic, kan dit dan ook met de cd van 8.6? (ik heb geen cd van 9)
Help!
Allereerst even iets rechtzetten; Er is geen upgrade van OSX.Als je een CD/DVD van Tiger hebt, dan heb je een compleet systeem, dus je zou eventueelzelfs kunnen overwegen om een hele schone installatie te doen. Dit is zelfs aan te raden,omdat het upgraden van een ouder systeem nog wel eens kleine bugs/probleempjes kan veroorzaken.
Maar je hebt inderdaad OS9/Classic nodig. In grove lijnen is dit de werkwijze (bij een schone installatie);- Stop de DVD in de computer en start met 'C' ingedrukt op- Start dan het Schijfhulpprogramma op en kies voor het tabblad wissen- Wis de HD, en kies indien gewenst voor 2 of meer partities (handig is om je documentenop een andere partitie dan je systeem te bewaren bijvoorbeeld)- Zorg dat als je partities maakt, dat de partitie waar het systeem op komt, toch zeker10Gb groot is. Dit in verband met nog te installeren programma's, en OSX gebruikt de HDnamelijk ook als virtuele buffer.Let op dat als je de HD wist, dat je hem formateert als HFS+ (of HFS+ journaled),en dat je de optie "installeer OS9 opstartbestanden" (of zoiets) aanvinkt
Als dat helemaal naar je zin is, kun je beginnen met OSX installeren;- Loop de stappen door van het installeren, maar zodra je een knopje met "aangepaste installatie"(of iets dergelijks) ziet, dat je daar op klikt, in plaats van op "installeer".- Je ziet dan een waslijst met allerlij opties van wat je allemaal wel en niet kan installeren.- Vink alles uit wat je niet wilt hebben/nodig hebt (extra taalbestanden, printerbestanden e.d.)- Klik op installeer- Als je klaar bent met installeren, is het even een kwestie van de stappen doorlopen met betrekkingtot het instellen van je gegevens enzo, maar dit spreekt voor zich.
Daarna start je de computer op, en knal je de OS9 CD (Classic) erin, en herstart je hem met C ingedrukt.Dan installeer je OS9, en kun je OS9 programma's installeren.
Let er wel even op dat het érg aan te raden is om OS9 op een aparte partitie te installeren.Mocht je namelijk ooit besluiten om OS9 weg te doen, dan kun je gewoon die partititie legen,zonder dat je bang hoeft te zijn dat je ook stukjes van OSX weggooit. OS9 programma's installeerje dan op dezelfde partitie als waar OS9 op staat, dus zo ongeveer;- 1 partitie met OSX (met alle OSX programma's)- 1 partitie met de bestandjes plaatjes e.d. (dit is handig als je later OSX nog eens wilt herinstalleren,of als er een probleem met je systeem is bijvoorbeeld)- 1 partitie met OS9 (met OS9 programma's)
Hopelijk maakt dit 't allemaal wat duidelijker
Mvg,Joram
p.s.: OS8 en lager gaat trouwens niet werken. Je hebt 9.2.2 nodig
Dat is ook de voornaamste reden om OS9 op een andere partitie te zetten.Daarnaast hoor je zo af en toe eens verhalen van mensen die wel eensproblemen hebben met hun systeem of sommige programma's, omdat OS9een beetje vervelend doet (omdat het op dezelfde plek draait als OSX).
Dus, het kán wel, maar het is beter/veiliger als je het op een andere partitie zou kunnen zetten
Partities maken is voor gewone gebruikers sowieso af te raden; je moet er zeker een duidelijk plan mee hebben, anders eindig je vaak met een te grote en te kleine partitie.
De laatste keer dat ik die verhalen over OSX/OS9 problemen heb gehoordwas overigens met Jaguar... ik weet niet precies hoe goed/slecht ze samenspelenals we over Panther of TIger vragen. Maar als jij in OSX opstart zie je zeker wetende onzichtbare bestanden van OS9, en andersom precies hetzelfde.Iemand die niet weet wat die bestanden doen, gooien ze makkelijker weg en verknallenhun systeem op die manier.
En Archiveer en Installeer werkt ook niet altijd even lekker hoor. Kijk maar naar dedraadjes die worden gemaakt als mensen een systeem upgraden naar een volgendeversie (10.3 -> 10.4 waren al een handvol draadjes). Met zo'n Archiveer en Installeerschijnen mensen nogal eens kleine problemen tegen het lijf te lopen.... variërendvan mailtjes die verdwijnen, wachtwoorden die niet onthouden worden tot zelfskernel panics (enkele gevallen).
Een Archiveer en Installeer is overigens geen schone installatie Ik heb het bij mijn Panther naar Tiger namelijk eerst ook gedaan, en ik kwam nog kleinerommeltjes tegen die dan weg zouden moeten zijn.
Je moet of een losse OS9 install disc hebben (en je Mac moet dan in OS9 kunnen opstarten)of de Classic van de installatieschijf van je Mac gebruiken...
Het mooie is dat Classic onder OS X gewoon een OS 9.x installatie gebruikt, geen emulatie.Alleen voor de Macs die niet van OS 9 op kunnen starten is die installer in een ander jasje gegoten,en die zit dan bij de hardware installatie schijven van die Mac.
De 10.0 Retail versie werd gewoon geleverd met een aparte OS 9.1 cd; de latere versies niet meer.Ook geen aparte "Classic" installer.
>> Andre van Duin: Het is kennelijk niet óf OS-9 installeren óf "gewoon Classic onder OS-X gebruiken", want als ik op het iBook van mijn vriendin (Tiger) een klassiek programma wil starten protesteert hij omdat OS-9 niet is geïnstalleerd.
Ik voel me steeds dommer worden....
(Bewerkt door Paulus Morssink om 19:50, 12-01-2006)