Misschien zijn dit domme vragen, maar eens moet men het toch leren.
Hans
(Bewerkt door hans2611 om 7:56, 9-03-2004)
Om het PRAM te wissen hou je bij het aanzetten van de Mac de Command-Option-P-R toetsen ingedrukt totdat je meer dan 1x de opstartgong hoort. Dan laat je de toetsen los waarna de Mac doorstart. Soms kan het wissen van het PRAM problemen oplossen zoals het niet op willen starten van de Mac.
Een inconsistent resourcefork klinkt als een beschadigde applicatie, misschien moet je het desbetreffende programma eens overnieuw proberen te installeren.
Jar bestanden zijn dacht ik Java-bestanden, maar dat weet ik niet zeker.
Succes!
Herstarten, zodra je de lachende mac ziet ALT en APPEL toets ingedrukt houden, net zo lang totdat hij vraagt of je je bureaublad opnieuw wil opbouwen. In Mac OS 9 dus. Niet in X.
Je andere punt: Vanaf 10.3 heeft defragmenteren van Norton nauwelijks toevoegende waarde meer. Op dit moment. Norton defragmenteerd op een manier die al lang niet meer van toepassing is: Hij rangschikt zijn defragmentatie op voor hem bekende groepen: Bootgegevens, Applicaties, Systeemmap enz. Hij optimaliseert niet, hij groepeert. Er zitten al heel veel standaard defragmentatie processen in panther gebouwd. Eén daarvan is dat alle files kleiner dan 20MB na elke gebruik worden gedefragmenteerd. Of dat in de praktijk genoeg is? Durf ik je niet met zekerheid te vertellen. De tijd zal het leren zullen we maar zeggen
(Bewerkt door Henk Batelaan om 1:37, 7-03-2004)
Dennissie om 1:09, 7-03-2004Defragmenteren doe je met Speeddisk van Norton Utilities.
Het kan met Speeddisk, maar wees gewaarschuwd. Gebruik altijd de juiste, laatste, versie voor je Mac anders kun je alle bestanden verliezen. SpeedDisk optimaliseert door de harddisk-driver opdrachten te geven. Is jouw Mac nieuwer dan SpeedDisk of gaat er iets anders mis (vastloper, stroomstroring, etc.), dan is er niets meer te doen om je harddisk te herstellen! Ik spreek uit ervaring, ik heb al heel wat klanten in de afgelopen jaren gehad die alles kwijt waren...
Met TechTool Pro (laatste versie is 4) kun je veel veiliger je schijf optimaliseren. Deze geeft de Finder opdracht bestanden te verplaatsen. Pas na een voltooide kopieergang van een bestand wordt deze op de oude plek verwijderd. Geen stroomstoring of vastloper die het proces kan laten 'ontploffen' in een verloren disk.
(Bewerkt door hans2611 om 16:46, 7-03-2004)
In de meeste .jar's staan hoofdzakelijk .class bestanden, dat zijn bestanden die door de Java interpreter kunnen worden uitgevoerd. Ik heb nog nooit van een Java virus gehoord, maar eens moet toch (helaas) de eerste keer zijn.
Nu is Java in de "sandbox" mode zetten, dat wil zeggen dat OSX Java een stukje geheugen geeft, waarin het alles mag doen, maar daarbuiten kan het niks. Daarnaast kan Java ook op de volledige mode draaien, zodat er bestanden kunnen worden weggeschreven en meer van dat soort dingen. Java in de sandbox mode is altijd veilig, zo heeft geen enkel virus kans je Mac te beschadigen.