Aperture Library op orde?
14 februari 2010 - 11:51   
geplaatst door: cool
Bij deze een quote van Karel Apple uit een ander draadje :
Het is trouwens geen slechte gewoonte om de originelen niet te verplaatsen naar de Aperture Library. Ik doe het ook niet, dat maakt mijn fotobeheer erg flexibel.

Ikzelf heb een tijd voor het dilemma gestaan of ik mijn digitale foto's moest consolideren naar de Aperture Library. Uiteindelijk knoop doorgehakt en toch gedaan. Ben er blij mee omdat dit volgens mij het meest flexibel is:
Naast Time Machine het Aperture Library-bestand (of meerdere library's in mijn geval) regelmatig op een externe schijf backuppen en klaar.
Op de tweede plaats vind ik het wel een stuk opgeruimder zo i.p.v. al die duizenden losse raw en jpg bestanden in onnodig veel mapjes terwijl binnen Aperture alles al op orde is eigenlijk.
En, mocht ik ooit voor een ander programma gaan kiezen dan kan ik altijd nog de masters exporteren.

Maar ik begin de discussie eigenlijk omdat ik altijd bezig ben om te kijken of het niet beter kan of misschien zie ik wel iets over het hoofd waardoor het toch niet handig is wat ik doe. Ik ben benieuwd naar andere werkwijzen.

met vriendelijke groet, Cool

MacBook Pro M1 - 16 inch 2021, 16GB
Aperture Library op orde?
14 februari 2010 - 12:09    reactie #1
geplaatst door: karel apple
Ik wil wel even toelichten hoe ik het doe (en waarom ik de masters buiten Aperture houd).

Ik bewaar al mijn originelen in één grote map op een externe HD. Daarmee houd ik de originelen buiten TimeMachine (uit ruimte-overwegingen) en houd er een aparte backup van op twee andere externe HD's (waarvan ik er één buitenshuis bewaar)

De Aperture library staat op mijn interne HD, is daarmee een stuk kleiner en loopt gewoon mee met de TM backup.

Aperture Library op orde?
14 februari 2010 - 14:18    reactie #2
geplaatst door: cool
Oke, dankjewel Karel voor de toelichting.
Ik snap wel dat het een veilig idee is om zo om te gaan met de originele bestanden. Het blijft wel lastig volgens mij om op de originelen disk iets terug te vinden. En met name als je de datum waarop de foto geimporteerd is niet meer weet.
Kwa handelingen, waarmee ik vooral doel op het exporteren van de foto's uit je camera, heb je er in jouw situatie ook meer werk aan.
Ik ga rechtstreeks de Aperture Library in. Een kortere weg is er niet. Maar misschien is dit voor jou geen belangrijk argument.
Ik heb overigens niet alle library's op de interne disk van de computer staan. Dat zou inderdaad teveel zijn voor TimeMachine.


MacBook Pro M1 - 16 inch 2021, 16GB
Aperture Library op orde?
14 februari 2010 - 14:25    reactie #3
geplaatst door: karel apple
De originelen vind ik terug via Aperture. Daarin is het veel makkelijker zoeken en daarvoor ga ik niet in de Finder rommelen.
Bij het importeren van de foto's uit de camera kun je bij Aperture aangeven waar de masters moeten komen te staan, ook hier geen extra handelingen t.o.v. jouw werkwijze dus. Het enige is dat ik de backup op de tweede ('uithuis') schijf handmatig moet doen, maar dat is te overzien. De rest gaat automatisch.
Aperture Library op orde?
14 februari 2010 - 14:47    reactie #4
geplaatst door: cool
Dat was ik even vergeten maar zo kan het natuurlijk ook ja, helder verhaal.
Ik heb het een tijdje geprobeerd op een soortgelijke manier (met een 'ongeconsolideerde' library) maar het gevolg was in mijn geval dat de thumbnails regelmatig niet meer correspondeerde met de originele bestanden. Vervolgens een tijd wachten totdat de boel weer opgebouwd was. Misschien is dit euvel inmiddels verholpen in latere versies en update's. Wellicht ga ik het toch weer eens uitproberen op jouw manier want ik zie er wel voordelen in.
Thanx!

MacBook Pro M1 - 16 inch 2021, 16GB
Aperture Library op orde?
14 februari 2010 - 14:48    reactie #5
geplaatst door: Rudolf
Ook hier aanvankelijk gekozen voor de weg van karel apple. Dat was al in versie 1.0, maar ben daar toch op rasse schreden van teruggekomen. De Apple-oplossing in Aperture is gewoon flexibeler en alles is razendsnel terug te vinden, terwijl externe opslag een bron van fouten is in verband met back-up's en het risico op verbroken links vooral bij upgraden van je HD's.

Omdat ik voor mijn rond 1,2 TB grote en 75.000 foto's bevattende database in Aperture bij mogelijke problemen meteen wil kunnen blijven doorwerken, koos ik voor een integrale back-up van alle werkbestanden op een Drobo-systeempje met daarin vier HD's. Af en toe maak ik van de op FW-800 aangesloten externe HD-werkschijf met een synchronisatieprogramma een back-up naar de Drobo. Opslag buitenshuis van een extra setje HD's is dan vervolgens nog een peulenschil. Er zijn dan: de werkschijf, Drobo backup binnen handbereik en ten slotte een Drobo backup buitenshuis.

Aperture Library op orde?
14 februari 2010 - 15:17    reactie #6
geplaatst door: karel apple
Ach ja, met de luxe van een Drobo zou ik het misschien ook anders doen, maar dat valt buiten mijn (amateur)budget.

Ik snap alleen een paar dingen niet in je post: Wat bedoel je met de 'Apple-oplossing'? En die bron van fouten ivm back-up's?

Wat betreft het risico van de verbroken links: dat heb ik nooit gehad, je moet alleen natuurlijk wel de nieuwe schijf dezelfde volumenaam geven als de oude....

Aperture Library op orde?
14 februari 2010 - 16:23    reactie #7
geplaatst door: Rudolf
@karel apple: "Apple-oplossing". Daarmee bedoel ik de database-structuur van Aperture.

"Bron van fouten ivm back-up's?".
Volgens jouw methode moet je ten minste één extra back-up maken: naast het werkbestand van Aperture, óók de extern (buiten Aperture} opgeslagen foto's. Voorts compliceert dit, want de links kunnen verbroken raken. Inderdaad o.a. door een nieuwe HD die je - even vergeten - niet precies dezelfde naam meegeeft. Natuurlijk, een kleinigheid, die gemakkelijk is te voorkomen, maar pijnlijk en met  vervelende gevolgen, mocht je er even niet aan gedacht hebben. Impliciet betekent dit dat je op de HD met de externe foto's inderdaad niet moet rommelen, want anders zijn de rapen gaar.

Op zichzelf heb ik weinig kritiek op jouw werkwijze! Het is meer dat de door Aperture gekozen oplossing (alles in de Aperture Library) prima bij mijn werkwijze past en de kans op fouten, hoe klein ook, minimaliseert.  Mijn belangrijkste reden om deze route te kiezen is dat gemakkelijk meerdere back-up's te maken zijn die allemaal actueel kunnen zijn en bij mogelijke problemen meteen zonder tijdverlies ingezet kunnen worden.

Aperture Library op orde?
14 februari 2010 - 16:43    reactie #8
geplaatst door: cool
Er is iets voor te zeggen om de originele bestanden te behouden omdat Aperture er toch iets mee doet. Er wordt i.i.g. gecomprimeerd. Apple Library is kleiner dan de de map met originele foto's.
MacBook Pro M1 - 16 inch 2021, 16GB
Aperture Library op orde?
14 februari 2010 - 19:13    reactie #9
geplaatst door: macvooh

Citaat
cool om 16:43, 14-02-2010
Er is iets voor te zeggen om de originele bestanden te behouden omdat Aperture er toch iets mee doet. Er wordt i.i.g. gecomprimeerd. Apple Library is kleiner dan de de map met originele foto's.


whot???

das geen waar.

aperture laat je masters intact.

FREAK!
Aperture Library op orde?
14 februari 2010 - 19:49    reactie #10
geplaatst door: cool
@ macvooh:
Dat zou heel goed nieuws zijn!
Ik ben geen wetenschapper op het gebied maar ik blijf me dan toch afvragen waarom de Aperture Library kleiner is dan de map met de originele fotobestanden.
MacBook Pro M1 - 16 inch 2021, 16GB