Canon EOS 300D
17 april 2005 - 14:03   
geplaatst door: Jan Pelt
Ik heb mijn EOS300D camera nog niet zo lang en heb eens wat foto's (niet-gemanipuleerde 3000 x 2000 pixels hoogste kwaliteit in jpg) aangeleverd bij een Combifoto om te zien wat die ervan brouwen. In de winkel leek het resultaat wel aardig, maar toch wat vreemd en niet knetterscherp. Thuis naast het eMac beeldscherm lijken de afdrukken qua kleur zwaar overdreven. Desbetreffende winkel werkt met een vrij nieuw Agfa minilab en over de winkel stond een heel verhaal in een professioneel fotoblad.
Dan verwacht een mens toch beter.
Wie heeft hier een goede suggestie? Moet IK nou met colour management aan de gang, mijn foto's vooraf bewerken? Of heeft iemand toevallig betere EOS300D resultaten bij een andere fotohandel of massa-afdrukcentrale?

(Bewerkt door Jan Pelt om 14:05, 17-04-2005)

Alles sal regkom.
Canon EOS 300D
17 april 2005 - 17:41    reactie #1
geplaatst door: Pako
In welke kleurenruimte fotografeer je? AdobeRgb lijkt me de beste.
En dan: openen in PS mét kleurmanagement aan; met ook AdobeRgb.

Dan is het even trial&error: jij fotografeert en levert aan; en retoucheert (donkerder/lichter maken)...
Met andere woorden: als je je foto's klaarmaakt voor afdrukken kijk je naar voor jou het beste resultaat op je beeldscherm; vervolgens laat je een afdruk maken en weet je dus het resultaat. Als het dan nog donkerder/lichter moet weet je na een paar keer precies wat het beste resultaat oplevert.

PS: ook Colorsync gebruiken voor je beeldschermcallibratie!

Canon EOS 300D
17 april 2005 - 18:36    reactie #2
geplaatst door: MacFanGuy
Nou ja, dat laatste... Doe het nou niet met Colorsync, maar investeer OF zelf in een hardwarematige calibrator, OF zoek iemand die er een te leen heeft. Uiteindelijk is de beeldscherm calibratie van COlorsync leuk, maar het is en blijft nattevinger werk.

Overigens heb ik geen ervaring met het laten afdrukken van foto'a van de 300D, maar ik ken wel iemand die er één heeft, waarvan ik ook het beeldscherm en de printer heb gecalibreerd, en de resultaten waren geweldig goed...

Huh? Wat is dat, een PixelFreak?
Canon EOS 300D
17 april 2005 - 20:38    reactie #3
geplaatst door: Robert
Allereerst is het niet helemaal scherp zijn van de foto's omdat foto's uit een digitale camera eigenlijk nog verscherpt moeten worden, bijvoorbeeld met het filter Unsharp Mask (zo heet het echt, maar daar de geschiedenis van uitleggen neemt teveel plek in) in Photoshop.

De makkelijkste manier vindt ik nog altijd een plek waar je uitdraait uitkiezen en daar een paar printjes laten maken en vervolgens naast je monitor houden.
Als dat afwijkt calibreer ik de monitor met Gamma Control (te vinden op http://www.michelf.com/projects/gamma-control/) en daarna geen problemen meer.

Mocht je heel zeker van je zaak willen zijn dan kan je de kleurcorrecties op een kopie doen, mocht je dan nog ergens anders willen uitdraaien kan je daarvoor ook een calibratie maken.

En dure calibratie oplossingen zijn vast erg goed, maar deze manier van werken voldoet al jaren voor deze professionele fotograaf :wink:

(en als je geen enkel verlies wilt dan bewaar je belangrijke foto's altijd eerst even in een losless formaat (zoals .psd of .tif) en pas aan het eind weer naar jpeg)

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Canon EOS 300D
17 april 2005 - 21:48    reactie #4
geplaatst door: MacFanGuy
 :happy:  je monitor aanpassen aan je foto... Is ook een manier om aan kleurmanagement te doen!  :happy:
Huh? Wat is dat, een PixelFreak?
Canon EOS 300D
17 april 2005 - 22:00    reactie #5
geplaatst door: Robert
Tja, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan :wink:
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Canon EOS 300D
17 april 2005 - 22:20    reactie #6
geplaatst door: Pako
Volgens mij is enige vorm van colormanagement -inclusief Colorsync- beter dan niet. Afgezien van allerlei andere -duurdere- mogelijkheden.
Waar het om gaat is dat je leert beoordelen hoe je foto's uit je camera er uit zien op je scherm en wat je kan doen om ze er op de afdruk beter -goed- uit te laten zien.
Canon EOS 300D
17 april 2005 - 22:46    reactie #7
geplaatst door: iBookie
@Jan pelt: ik heb een 300D al een klein jaar en laat de afdrukken altijd via Pixum verwerken. Ik bereik hiermee verbluffende resultaten. Ook qua kleur en scherpte. Inderdaad ik moet mijn monitor afstellen op de foto. In de meeste gevallen druk Pixum iets donkerder af dan mijn scherm, maar scherpte is niets op aan te merken. Ook bij problemen maakt Pixum géén probleem, niet tevreden, even mailen, en ze doen alles opnieuw. ik heb dit nu 2x meegemaakt.

Ik heb ook grotere formaten laten afrdukken (30cm) en ook daar is de foto haarscherp en prachtig van kleur. Recent     heb ik ca. 450 foto's van onze vakantie in Maleisie hier laten doen, gewoon 10x15 en er waren er ca. 10 te donker naar mijn zin. Maar als ik zou willen doen ze deze opnieuw, gelukkig heb ik ook een Canon Pixma staan en kan ik evt. zelf nog de afdrukken maken  :wink:

Succes, want aan de camera kan het niet liggen :-)

-------------------
De wereld wordt iPod en iTMS.....
www.jemida.nl/blog
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 02:19    reactie #8
geplaatst door: Jan Pelt
@iedereen fijn dat jullie meedenken. Ik ben bang dat ik eigenlijk eerst mijn (vrij nieuwe eMac) scherm moet calibreren; ergens moet je een 'standaard' neerzetten; en dan evt. correcties op de foto's uitvoeren. Niet dat ik mijn scherm moet afstellen om verkeerd afgedrukte foto's te verevenen, dat lijkt mij onzin. Aangezien ik vrij aardige resultaten heb gehad bij het maken van een geprint (CYMK) boekje bij Multicopy, terwijl ik bij een andere drukkerij bij het zien van de proofs zo de tent ben uitgelopen, ga ik eerst nog eens wat rondshoppen bij andere afdruk-labs.
En even een budget vrijmaken voor een kleurcalibrator, anders weet ik niet eens of m'n camera fatsoenlijke plaatjes aflevert. Ik had de camera op Parameter1 staan, dat is een soort default waarde met één tikkie meer helderheid, contrast en sharpness. (misschien is dat al shyte?) en op het beeldscherm léék alles best in orde.
Stap twee lijkt mij dan evt. een colour profile bemachtigen van de afdrukcentrale, als-ie d'r te ver naast zit, wat eigenlijk niet zou mogen. MacFan had daar een artikel over; ook nog eens bestuderen.
Ik was er dus al bang voor: calibreren en rondshoppen wordt het.

(Bewerkt door Jan Pelt om 2:46, 18-04-2005)

Alles sal regkom.
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 08:06    reactie #9
geplaatst door: Robert

Citaat
Jan Pelt om 2:19, 18-04-2005
Niet dat ik mijn scherm moet afstellen om verkeerd afgedrukte foto's te verevenen, dat lijkt mij onzin. Aangezien ik vrij aardige resultaten heb gehad bij het maken van een geprint (CYMK) boekje bij Multicopy, terwijl ik bij een andere drukkerij bij het zien van de proofs zo de tent ben uitgelopen, ga ik eerst nog eens wat rondshoppen bij andere afdruk-labs.

Nou bedankt Jan, de eerste keer dat mijn advies als onzin wordt afgedaan. Noem het calibratie en het klinkt plotseling een stuk beter. Doe hetzelfde via Colorsync en het is cool. Maar het komt allemaal natuurlijk op hetzelfde neer, alleen is mijn methode lekker simpel, suit yourself.

Dat het in druk goed gaat en bij de afdrukcentrales niet is normaal, in mijn ervaring staan alle Macs die ik tot nu toe heb gehad altijd erg fatsoenlijk afgesteld voor druk en alle afdrukcentrales zijn gecalibreerd op Windows, natuurlijk juist hun grootste markt...

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 10:03    reactie #10
geplaatst door: vonne
Probeer een andere afdrukcentrale:

Erg goed, maar lastig als je Frans niet zo goed is: www.photoways.com
Aanvaardbaar en dichtbij: ah.nl

Canon EOS 300D
18 april 2005 - 10:07    reactie #11
geplaatst door: Jan Pelt

Citaat
alle afdrukcentrales zijn gecalibreerd op Windows, natuurlijk juist hun grootste markt...

Ik heb alleen een bepaalde selectie uit een hele rits foto's vanaf een CF kaartje één op één naar CD gekopiëerd, daar komt nog geeneens Windows aan te pas.

Alles sal regkom.
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 10:30    reactie #12
geplaatst door: Robert
Begrijp ik, maar het zag er redelijk uit bij de afdrukcentrale (hoogtwaarschijnlijk gecalibreerd voor Windowsgebruikers, anders hadden ze erg veel ontevreden klanten) en niet zo lekker daarna bij jou, op een Mac...
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 10:39    reactie #13
geplaatst door: Pako
ik betwijfel of afdrukcentrales op basis van Windows'callibratie' werken.
het lijkt me meer voor de hand liggen dat ze 'fotografisch' calibreren (wat dat ook mag betekenen) terwijl PC's en Macs beeldschermRGB en/of drukwerkgecallibreerd zijn.
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 10:56    reactie #14
geplaatst door: Jan Pelt

Citaat
Pako om 10:39, 18-04-2005
ik betwijfel of afdrukcentrales op basis van Windows'callibratie' werken.
Gelukkig, nou zegt iemand anders het...
Bij de minilabjes die ik gezien heb, wordt ter calibratie een digitaal gegenereerd fotografisch plaatje afgedrukt met trapsgewijs verlopende kleurvakjes, die worden door een densitometer gehaald en het lab wordt elektronisch bijgetweakt om een -volgens de densitometer- zo goed mogelijke afdruk te krijgen; en deze cyclus diverse malen achter mekaar, omdat van elke kleur de curve wordt ingeregeld. (printen=>densitometer=>curve bijregelen=>weer printen, net zolang tot het in orde is.)

(Bewerkt door Jan Pelt om 10:58, 18-04-2005)

Alles sal regkom.
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 10:57    reactie #15
geplaatst door: Robert
Wat ik schrijf is uit ervaring, tegenwoordig komen steeds meer mensen met CD-ROMs die ze zelf gebrand hebben en dan ook prints verwachten zoals ze ze zelf thuis gezien hebben. Ik heb dan ook op de verschillende plekken waar ik m'n afdrukken laat maken gezien dat ze duidelijk richting Windows opgeschoven zijn.

M.a.w. ik kon vroeger bijna zonder aanpassen een print laten afdrukken, en had plotseling veel te donkere prints. Sindsdien doe ik een correctie in Photoshop in de Curves van ongeveer Input: 98 Output: 152 Dus een absoluut stevige correctie. Als ik bij de centrale een foto op een van hun monitors open is ook meteen te zien dat ze met Windows gamma werken.

Wel voor de duidelijkheid, bij een vaklab is dit niet zo. Maar ik behaal dezelfde kwaliteit voor een fractie van de prijs door alleen maar deze aanpassingen te doen bij de 'standaard' afdrukcentrale.

Wel even voor de volledigheid, ik laat op dit moment voornamelijk drukken op een Fuji Frontier, Jan Pelt had het over een AGFA.
Deze machines hebben vaak een automaat actief die de meest grote bagger nog fatsoenlijk weet te krijgen, nadeel is dat je geen idee hebt van wat er gebeurt en er dus ook niet tegenaan te calibreren is.
Dus als dat een AGFA met de automaat aan is (heb geen idee hoe AGFA die functie zelf noemt) zou ik voor serieuze calabratie altijd prints uit laten draaien zonder die functie.

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 11:09    reactie #16
geplaatst door: Jan Pelt

Citaat
Fool om 10:57, 18-04-2005
Deze machines hebben vaak een automaat actief die de meest grote bagger nog fatsoenlijk weet te krijgen,
OK, this makes sense...de Windows consument komt met rare bagger aanzetten en de AGFA machine 'maakt' er wat van. Jan Pelt komt met perfecte plaatjes aanzetten (even overdreven natuurlijk) en er komt bagger uitzetten, logisch. Ik probeer eerst wat andere, niet-AGFA labs.

Alles sal regkom.
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 11:47    reactie #17
geplaatst door: Pako
Op zich maakt het niets uit: het komt er dus op neer dat je een (test)print van het lab waar je mee werkt neemt en op basis van kleurmanagement en callibratie je afdrukken dusdanig bewerkt dat je 'weet wat je krijgt'.
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 13:57    reactie #18
geplaatst door: MacFrankie
Windows plaatjes, Mac plaatjes, wat een onzin allemaal! Normale, niet bewerkte foto's, zijn Canon plaatjes of Minolta plaatjes of Nikon plaatjes of ............

Deze foto's kun je bewerken, met de bijgeleverde programmatuur, bv om rode ogen te verwijderen. Deze bewerking, en een bewerking zoals bijvoorbeeld het bijsnijden, doen niets met de kleuren of de kleurprofielen! Tenzij je natuurlijk de foto's aanpast aan je beeldscherm, ipv dat je je beeldscherm (en je printer en evt je camera) calibreert om de kleuren zo weer te geven als ze opgenomen zijn.

Zelf vind ik digitale fotografie een verademing tov analoge fotografie! Als ik een foto bewust ging onderbelichten om zo een bepaalde sfeer te creeren, dan wist de (analoge) afdrukcentrale daar weer iets main stream achtigs 18% grijswaarde belichte foto van te maken! Met de komst van de digitale fotografie werd het ineens mogelijk om ook deze opnames perfect afgedrukt te krijgen, zonder naar de vakfotograaf te moeten gaan.

Ik druk vrijwel alles via de Hema af. Tot een jaar geleden kreeg je daar prima prints op Fuji papier, tegenwoordig is het op merkloos papier. Ze zullen de Fuji centrale wel ingeruild hebben voor een andere / eigen centrale. Met uitzondering van de huidtinten op sommige "moeilijke" foto's, ben ik nog steeds tevreden over de kleuren van de Hema prints! Voor die foto's heb ik een vakfotograaf in de buurt. Kost een stuk meer (3 a 4 maal het Hema tarief), maar dan heb je ook perfecte afdrukken!

Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 14:21    reactie #19
geplaatst door: Robert

Citaat
MacFrankie om 13:57, 18-04-2005
Windows plaatjes, Mac plaatjes, wat een onzin allemaal! Normale, niet bewerkte foto's, zijn Canon plaatjes of Minolta plaatjes of Nikon plaatjes of ............

Even voor de duidelijkheid, deze discussie begon met Jan die met de foto's bij de fotoboer langsging.
Ik nam aan dat die foto's eerst door z'n Mac waren gegaan (het heet hier tenslotte MacFreak) en dat bleek uiteindelijk niet zo.
Verder vermeldde Jan dat er een stevig verschil was in hoe het er daar en bij hem uitzag. M.a.w. hoe schermen staan afgesteld was nogal belangrijk.

We hebben het dus helemaal niet over Windows of Mac plaatjes. Kortom, ik krijg het gevoel dat het draadje niet zo goed gelezen is...

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 14:33    reactie #20
geplaatst door: Pako
Punt is dat MacFrankie de plank ook helemaal mis slaat -ongeacht of het draadje gelezen is-.
Alle fabrikanten houden rekening met kleurruimtes (veelal- en al het goed is AdobeRGB) en die refereren in het OS (Colorsync) en/of in je applicatie aan kleurmanagementsystemen.

Juist de instelling van je camera (kleurruimte), je monitor (Colorsync) en je applicatie (Photoshop>colormanagement met bijbehorende profielen) maken of breken de kleurweergave door het hele proces!

Je maakt de foto op een 300D (kleurruimte AdobeRGB), opent de foto op je Mac (scherm colorsync) in Photoshop (Colormanagement mbv AdobeRGB) en maakt een afdruk in een Fotolab (...: op basis van fotografische prints kleurinstellingen).

Wanneer het eindresultaat niet naar je zin is zul je in een eerder stadium je instellingen moeten aanpassen om een weergave te krijgen van hoe het er in de print uit komt te zien!

Canon EOS 300D
18 april 2005 - 14:42    reactie #21
geplaatst door: Robert
Op zich klopt dit, alleen staat een 300D standaard op sRGB afgesteld (en zo zijn we weer terug bij Windows:wink:) en moet de gebruiker de boel overzetten naar AdobeRGB(!)
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 17:13    reactie #22
geplaatst door: Pako
Kon je toch kiezen? En of het sRGB of AdobeRGB is maakt niet uit, dat is dus de startkleurruimte waar je de rest van je workflow dus op aansluit...
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 18:32    reactie #23
geplaatst door: Robert
Yep, kan je kiezen, maar maakt wel heel veel uit. AdobeRGB is een veel 'ruimere' kleurruimte dan sRGB.

Nooit (!) in sRGB laten staan, alleen goed als je bij voorbaat veel weg wilt gooien...

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Canon EOS 300D
18 april 2005 - 18:53    reactie #24
geplaatst door: Pako
OK, ik krijg ook wel eens te horen -van Windows-gebruikers- dat plaatjes op webspace van mij er te donker uit zien maar die bekijken ze dan ook op een PC met Windows op een ongecalibreerde monitorÂ…