Na een druk fotoseizoen heeft ie een redelijk volle externe LaCie disk tot gevolg. Redelijk netjes geordend mbv iview media pro.Dataverlies is zijn grootste vrees. Onlangs vroeg hij me advies en ik begon over xserve raid enzo..
Hoe slaan jullie je foto's op? (-> rekening houdend dat je er een hoop hebt!)
+ overige tips van fotografen welkom.
Ik ken een paar fotografen, en die houden een Lacie-schijf als backup, en zo nu en dan een tape alsreserve back-up.
- Joram
Een andere oplossing is de goedkoopste G5 te kopen en daar 2 hdd's in te zetten, zeg 400Gb per stuk en dan OSX raid gebruiken. Raid 1 mirror, dan heb je altijd 2 kopieën van de foto's.
Heeft de fotograaf gelijk zijn extra systeem, voldoende opslag (de single G5 kan overigens makkelijk meer dan 2 harddisks aan) en z'n backup.
Eeeuh, de op 1 na goedkoopste dan, want een superdrive is wel handig.
(Bewerkt door solocomp om 15:59, 6-01-2005)
macvooh om 15:23, 6-01-2005floppy's? Tape? euhhh welcome to the 21st century waar je met moeite je fotoserie op een cdtje krijgt.Dit gaat hier over kwaliteitsopnames van ... hoge kwaliteit
Raid 1 mirror is een systeem die 1 harde schijf de hele tijd gelijk houdt aan een 2de, dit zorgt er voor als hd 1 uitvalt je door kan werken omdat die data op hd 2 nog steeds staat. Als je dan een vervanger voor hd1 hebt en die aansluit zal het systeem hem gelijk weer uptodate maken en hd 1 en 2 weer exact gelijk maken.
(Bewerkt door osxy om 16:44, 6-01-2005)
Ik ben weliswaar geen professioneel fotograaf, maar bezit wel een redelijke hoeveelheid beeld. Ik doe het volgende: 1. Beeld bewaren in mijn Mac in iPhoto.2. Hetzelfde beeld bewaren op mijn LaCie.3. Hetzelfde beeld bewaren op CD's, éénmaal per maand één of meerdere nieuwe CD's aanmaken.4. Al het beeld (dagelijks update) plaatsen bij een 'commercieel' bedrijf als bijvoorbeeld Flickr..., waarbij ieder voor zich kan bepalen in hoeverre het beeld beschikbaar is voor anderen of helemaal níet beschikbaar is voor anderen.
Tape streamer? duurt dat niet extreem lang?
dvd backup zie ik nog niet echt als optie vanwege tfeit dat dvd geen standaard zal blijven/worden.
een dubbel diatheek systeem zou het dus moeten worden?
Ik denk dat voor jou als je altijd alles beschikbaar wilt hebben dat je dan wel met harde schijven moet werken in ieder geval, en dan iets erbij als backup, en dan het liefst ook iets wat je op een andere plek kan bewaren, zodat je in geval van brand ofzo ook niks kwijt bent. Dus cd, dvd of tape, want als je alle foto's en op gewone schijven moet zetten en dan ook nog gaat backuppen naar externe schijven wordt het wel erg duur.
(Bewerkt door Fredrik om 9:21, 7-01-2005)
Nog even een vraagje, zo'n Xserve RAID systeem lijkt mij wel efficiënt. Maar heb je hiervoor nog een computer nodig die constant aanstaat (of server) of kan zo'n RAID systeem op zichzelf bestaan?
En, het zou dus ook perfect mogelijk zijn om een RAID-1 systeem in een G5 te schakelen?
bedankt voor de reacties tot nu toe
Tijmac om 17:16, 6-01-2005ikzelf zou als ik hem was zo'n tapestreamertje aanschaffen, niet zo duur als een complete G5
voor mensen die al heel hun leven in die business zit zijn bepaalde investeringen wel te veroorloven.persoon heeft zoiezo thuiscomputer nodig.en.... ik vrees echt dat tape veel te traag en omslachtig is. time is ook money é
dat andere systeem van iomega lijkt me wel iets voor jaarlijkse backup.
dus RAID 1 systeem en jaarlijks backuppen op die iomega dingen... mja.... ziet er al helderder uit.
Tape is een belachelijk verouderd systeem waar je maar weinig informatie per eenheid op kwijt kunt met hoge seek-times tegen veel te hoge kosten bovendien. Er is maar één groot voordeel aan tapes, en dan met name aan DLT-tapes, dat die jarenlang data kunnen opslaan zonder dat je er naar hoeft om te kijken.
Maar ik kies voor harde schijven. Een 250 Gb IDE harde schijf kost momenteel met USB/FireWire casing (zelf effe inbouwen) zo'n EUR 190,-. Je kunt 'm rechtstreeks op je Mac aansluiten en hoeft geen moeilijke dingen te doen. Als je zelf een goede routine bedenkt om je dagelijkse/wekelijkse productie te backuppen, vul je zo'n schijf in een half jaar tot een jaar. Sticker er op en wegleggen, zo heb je een goed archief. Wil je meer zekerheid, schrijf dan je gegevens twee keer weg op dezelfde (!) harde schijf en maak van die harde schijf een kopie op een tweede harde schijf. Een soort poor-mans-RAID.
Ter vergelijking: Een DDS-4 tape kan met compressie zo'n 40 Gb opslaan, maar foto's in JPEG laten zich niet zo hard comprimeren en dan kom je eerder uit op 20 Gb. Voor een vergelijkbare capaciteit ben je dan weliswaar nog wel minder kwijt (ca. E 160,-) dan een 250 Gb harde schijf met casing (ca. E 190,-), maar je moet dan wel dertien tapes wisselen en een eeuwigheid wachten. En bovendien een eeuwigheid wachten. DLT-tapes zijn sowieso duurder: voor een capaciteit van 250 Gb heb je 7 tapes (totaal ruim E 300,-) nodig.
Harde schijven is dus de goedkoopste en snelste oplossing. Je kunt het nog mooier doen dan USB-casings en een goedkope G4 of nog goedkopere beige G3 (deze bijvoorbeeld) vullen met een aantal schijven (let op, kunnen vaak niet groter zijn dan 120 Gb!) en dat ding als een Network Attached Storage (NAS) aan je Macintoshes koppelen. Een G5 heb je echt niet nodig, da's zonde van zo'n mooie computer.
Maar eigenlijk heb je er helemaal niet een machine voor nodig! Adam Kalsey schreef er al over, en de reacties op zijn artikeletje wijzen in de richting van bijvoorbeeld de Ximeta NetDisk of de Linksys NSLU2 netwerkkastjes om je USB-drives tot SAN te maken. Keus genoeg dus.
Overigens heeft de wetenschapper Jim Gray van IBM interessante gedachten over storage in de toekomst. Lees het in dit artikel (even voor gaan zitten). Hij verstuurt zijn onderzoeksdata over de hele wereld, gewoon in computers die volgestouwd zijn met harde schijven. En hij doet interessante uitspraken over de toenemende capaciteit van harde schijven, terwijl de toegangssnelheid niet evenredig meegroeit. Dat betekent dat je in de toekomst knotsen van harde schijven hebt, die je maar via een relatief klein kanaaltje kunt vullen. Interessant leesvoer zo voor de vrijdagmiddag.
Toivo.
Feit blijft dat de persoon zoiezo een PowerPC computer zal aanschaffen (bezit nu enkel powerbook) voor vast gebruik thuis.
........
zoals ik ook al zei: prijs is niet het grootste probleem, die investering is mooi terug te winnen op termijn.