ja, wat betreft geslaagde dingen. Volgens mij komen die altijd in drieën. Dus een foto ook. Uit welke drie dingen een goede foto bestaat is eenvoudig. In willekeurige volgorde:
1. Compositie: je onderwerp(en) en hoe je ze in beeld brengt en afkadert, welk type lens gebruik je.2. Techniek: hoe geslaagd is het technisch qua belichting, sluitertijd, etcetera.3. Moment: het juiste moment maakt of de foto net wel of net niet goed is.
Voldoet je foto slechts aan 1 van de 3 kenmerken, dan is het een kiekje.Voldoet je foto aan 2 van de 3 kenmerken, dan is het een goede foto.Voldoet je foto aan alle 3 de kenmerken, dan is het een grandioze foto en wellicht rijp voor een prijs.
Criterium 1 staat los van het type camera, dat ligt enkel aan de fotograaf. Criterium 2 slaat zowel op de fotograaf als op zijn spullen, want hoe beter de camera en lens, hoe beter de belichting zal zijn. Criterium 3 is simpel gezegd bij digitale camera's vaker beter dan bij analoge. Dat komt omdat je al snel 5x zoveel foto's schiet, dus de kans dat je het juiste moment 'pakt' is groter.
Ergo: als je aan de compositie wilt werken, maakt het niet uit welke camera je neemt. Wil je juist werken aan de techniek, dan is een goede investering in goede spullen (dus ook lenzen!) op zijn plaats. En gaat het je om veel leuke foto's maken van het 'juiste moment', dan is een digitale camera de beste keuze.
In alle gevallen geldt dat een spiegelreflex je meer creatieve ruimte geeft. Door de mogelijkheden, betere en verwisselbare lenzen, en door de snelheid (shutter lag) die zelfs bij de snelste compact vreselijk irritant is. Je hebt dan 1 foto van net voor het gebeurde... en 1 foto van net daarna. Precies het juiste moment lukt je betere met een spiegelreflex.
Ik heb een tijd analoog spiegelreflex gebruikt, heerlijk. Daarna een digitale (compact) camera gekocht, waarop heel veel handmatige instellingen zitten die ik nog steeds niet goed weet te gebruiken. Na een serie zwart-wit foto's met deze camera en oneidnig veel snap-shors (ja, het is leuk maar minder leerzaam dan je denkt om je foto's direct te kunnen zien) ben ik nu weer terug bij analoog: eenvoudigweg omdat (zeker bij zwart-wit) veel meer nuance in je foto (klaar grijstinten, licht- en stofuitdrukking) te verkrijgen is met een veel beperkter inzicht. Bij een analoge camera leer je echt hoe fotografie werkt (scherpte-diepte, contrast etc) (zeker als je zelf zwart-wit gaat afdrukken) en digitaal is toch een sort rekenmatige afgeleide van analoog. Voor mij is met digitaal veel moeilijker een echt mooi resultaat te bereiken dan met analoog.
Ik fotografeer trouwens analoog (Leica R8 en RE en Minolta 7000i) en digitaal (Nikon D100 en Canon Ixux I) en kan beide apprecieren voor verschillende doelen.
Het komt er op neer dat ik gewoon aan mezelf moet aan vragen wat ik wil. Wil ik meer geld uitgeven voor een digitale versie of neem ik "genoegen" met een analoog. Hoe graag ik ook een digitale-SLR wil hebben, het is en blijft een dure camera. En in mijn ogen is het enige voordeel van een DSLR dat je snel foto's kunt schieten en daardoor snel je resultaat zult zien. Wat ik persoonlijk wel een erg groot voordeel vind. Ik heb de Canon D300 al voor een prijs gezien van 750,= Dus het wordt steeds aantrekkelijker om een digi te kopen.
Ik zal er nog even een nachtje over slapen...of 2...3...4..5
Wel heb ik nog een vraag een jullie (jullie= iedereen die reageerd en heeft gereageerd)Met wat voor een soort lens kan ik het beste beginnen, en kan ik de meeste kanten mee op?Want bij de meeste camera's zit een 28-90 objectief, heb ik daar genoeg aan, heb ik dan ook wel meer zoom dan op mijn canon a70 (3x zoom)? Of kan ik beter een andere lens aanschaffen?
Thanks
Als je een goede investering wilt doen, koop dan vooral goede lenzen. Daarmee worden alle foto's beter. je kunt beter een body van 400 euro kopen en een lens van 1600 euro, dan andersom.
Het is waar dat de lens de grootste bijdrage aan de kwaliteit van de foto heeft, en dat je daar (in tegenstelling tot wat veel mensen doen) niet op moet bezuinigen, maar de body heeft wel degelijk een bijdrage in de kwaliteit van de foto, denk maar eens aan belichting.
Het is net als met een stereo installatie, de meeste mensen geven veel geld uit aan de apparatuur en bezuinigen op de luidsprekers, terwijl ze dat beter andersom kunnen doen.
(Bewerkt door muntmacman om 20:30, 28-10-2004)
Kies desnoods een factor 2 duurder. Dus een body van 400 euro met een lens van 1600 euro maakt pertinent betere opnamen dan een body van 1600 euro met een lens van 400 euro.
Ik zeg niet dat ik zelf een goedkope body heb. Maar ik ben wel blij dat ik (veel) meer dan de prijs van de body in lenzen heb geïnvesteerd!
Ik ben alleen bang dat ik niet zo lang kan wachten en dat met Kerst een nieuwe camera uit Lapland onder de boom ligt. Half december ga ik 'm pas aanschaffen, omdat er dan wel hele scherpe aanbiedingen zullen zijn.
Hoe een digitale camera omgaat met licht op zijn CMOS en hoe de informatie geprocessed wordt is van essentieel belang voor de kwaliteit van je foto.
In het geval van analoog gaat dat niet op. Een goedkope body kan dan met een goede fotograaf en een goede (dure) lens net zo'n goede foto maken als een dure body.
Een analoge body plus goede scanner zital dicht tegen de prijs van een 300D aan.In het kader van 'al doende leert men' isde Canon 300D een prima optie. Helaasben je er dan nog niet. Er komt eens een moment dat je een goed objectief van iemand leent en ziet wat dat met je foto-kwaliteit doet. Dan is het hek van de dam en kun je zakken vol centjes naar de foto-zaak gaan tillen, in ruil voor glaswerk.
Ik zou graag digitaal gaan (maar dan een D70, net even wat mooier dan de 300D).Helaas kan ik het glaswerk niet betalen,dus blijf ik nog maar even analoog. Ikfotografeer niet veel dus de verbruiks-kosten blijven binnen de perken.
En Pako: wel goed lezen hè: er stond in mijn laatste post duidelijk bij: "Maar als we eens uitgaan van een analoge body".
Afgezien daarvan is de kwaliteit van de lens natuurlijk maatgevend voor de technische kwaliteit van je 'negatief'. Het oog van de fotograaf blijft echter maatgevend voor de kwaliteit van de foto.
Pako om 9:49, 29-10-2004Het oog van de fotograaf blijft echter maatgevend voor de kwaliteit van de foto.
Kijken doe je voornamelijk met je hersenen en is een zeer actief mentaal proces: kijken, beoordelen en dan doen. Je stelt je altijd voor hoe de wereld in elkaar zit; de wereld zelf neem je niet waar. Fotografen kijken anders naar de wereld als niet-fotografen. Hun waarnemingsvermogen is als ze fotograferen anders dan als ze buiten het fotograferen om naar de dingen kijken. Mij is verteld dat dit waarnemingsvermogen aangeboren is en slechts in beperkte mate te trainen.
Zoals Jurriaan al zei: fabrikanten hebben kapitalen in "hun" techniek gestopt, dat moet eerst goed terugverdiend worden.
macmatters om 13:42, 29-10-2004...en waarom zijn er nu nog maar 2 fabrikanten die dit concept gerbuiken[/b]...
We gaan toch niet lelijk doen, hè..?
[ Ger ][/news]
[ Ger ]