Iedereen alvast bedankt voor jullie input!
(Bewerkt door Buibkier om 21:25, 18-04-2005)
(Bewerkt door lector om 0:10, 19-04-2005)
@lector: ik ben druk bezig met fotografieboeken, heb er ondertussen eentje geleend en 1 besteld, maar daarin heb ik nog geen antwoord gevonden op deze vraag en ja, waar ga je dan als maccer het eerste heen met je vraag?
@iJoost: wat bedoel je eigenlijk met een indirecte flits?
(Bewerkt door Buibkier om 22:47, 18-04-2005)
Nou, en verder kan jij met je 300d vast ook heel veel flitsinstellingen zelf bepalen. De allerbelangrijkste vuistregel is, is dat je de belichting van een flitsfoto bepaalt door 3 factoren:1. instelling flitser, die kan je harder en zachter zetten2. diafragma: dat bepaalt de hoeveelheid licht die op uiteindelijk op je negatie.. uhm, sorrie, chip valt3. sluitertijd: die bepaalt bij flitsfotografie hoeveel het omgevingslicht meespeelt bij het maken van de foto. Een flits duurt nog geen 10.000ste deel van een seconde, dus door je camera op 1/500e of 1/1000e te laten fotograferen maakt niks uit als het wat donker is, maar als er kaarsjes, lampjes of straatverlichting isa, kan je door met een lange sluitertijd (1/15, 1/8) hele mooie foto's maken: de flits bevriest je onderwerp (bijvoorbeeld een persoon in een gezellig cafe) en door die lange sluiterijd komen de gezellige lampjes en kaarsjes ook op de foto, vooral als je (punt 2) diafragma lekker open staat.
Ik raad je aan nog veel fotoboeken te gaan lezen, en zoek bij bijvoorbeeld http://www.photo.net eens op flitsfotografie. Het is een behoorlijk technisch en soms ingewikkeld onderwerp, maar als je het eenmaal een beetje onder de knie hebt, kan je hele mooie flitsfoto's maken, vooral door veel te experimenteren. Ik zou de raad van iJoost niet helemaal opvolgen, het kan best mooi en leuk zijn!
succes!
Standaard heeft Canon afgesteld dat ze teveel licht geven, foutje bedankt...Ik neem aan dat je op de 300D je flitser kan afstellen dat hij minder licht afgeeft, de 10D en 20D hebben die instelling in ieder geval.
Flitsen bij veel omgevingslicht heet inflitsen en kan dient om schaduwen in te vullen (en dat is waarvoor de meeste persfotografen het gebruiken).Het kan ook gebruikt worden (zoals boven beschreven) bij minder licht of dichtgedraaid diafragma waarbij het bestaande licht een onscherp (bewogen) beeld geeft en de flitser een scherp beeld omdat het licht van de flitser er maar erg kort is en dus min of meer overeenkomt met een snelle sluitertijd.
Buibkier om 22:45, 18-04-2005ik ben druk bezig met fotografieboeken, heb er ondertussen eentje geleend en 1 besteld, maar daarin heb ik nog geen antwoord gevonden op deze vraag en ja, waar ga je dan als maccer het eerste heen met je vraag?
Je moet eens het boek lezen "Flash, the most available light" van Quest C. Couch III, ISBN 0-9748267-0-7. Hierin staat alles wat je wilt weten over flitsen en HEEL veel tips om het mooi te doen, zowel binnen als buiten.
Fool om 7:56, 19-04-2005Ik neem aan dat je op de 300D je flitser kan afstellen dat hij minder licht afgeeft, de 10D en 20D hebben die instelling in ieder geval.
Welke instelling bedoel je hier voor de 20D? Bedoel je de custom instelling voor het uitmiddelen of enkel onderwerp oplichting?
BertW om 11:05, 19-04-2005Welke instelling bedoel je hier voor de 20D? Bedoel je de custom instelling voor het uitmiddelen of enkel onderwerp oplichting?
Ik bedoelde de Flash Exposure Compensation (Flits Belichtings Compensatie?), dat is het knopje het dichts bij de ontspanknop (draaiwiel niet meegerekend).
Hiermee kan je de lichtverhouding van de flits regelen, dus relatief lichter of donkerder.In het geval van de Canon Digitale SLR's eigenlijk altijd donkerder
Jan Pelt om 23:08, 26-04-2005@ BulbkierDe 420X is mij inderdaad ook door andere mensen aanbevolen; in de tussentijd behelp ik mij met een oude Philips flitser met een richtgetal van 42 en dan werk ik in 'manual mode', dan heb je nog wat greep op de situatie net zoals een oude analoge camera. Nadeel vind ik de vaak lange recuperatietijd van zo'n oud ding als-ie bijna voluit geflitst heeft. Is de 420X hier wat sneller mee, vonne?
De 420X is mij inderdaad ook door andere mensen aanbevolen; in de tussentijd behelp ik mij met een oude Philips flitser met een richtgetal van 42 en dan werk ik in 'manual mode', dan heb je nog wat greep op de situatie net zoals een oude analoge camera. Nadeel vind ik de vaak lange recuperatietijd van zo'n oud ding als-ie bijna voluit geflitst heeft. Is de 420X hier wat sneller mee, vonne?
Wat is snel? Paar tellen, heb het nooit gemeten. grootste voordeel van de 420EX vind ik het formaat (toch vrij klein) en dat kop kantelbaar en draaibaar is. Zet er nog een omnibounce op en je hebt het perfecte hulplicht.kijk maar op: http://emedia.leeward.hawaii.edu/frary/elan7e4.htm (onder staan de recycle times)
vonne om 1:26, 27-04-2005Wat is snel?
Wat is snel?
Snel is dat ouwe ding van mij binnen een woonkamer ofzo; enkele tellen. Maar met het onderwerp op 10 meter afstand in een gebouw met een donker plafond van 15 meter hoog flitst-ie voluit: "POF!" en dan duurt het wel 20 seconden (een lange science-fiction-achtige piep) voor die weer bruikbaar is. Weg snapshots, alleen de eerste heb je dan.
.... and i get really anoyed waiting for the flash to fully recycle.
Als ik dan zoiets lees in een review, vind ik dat niet bemoedigend om die 420 ex flitser aan te schaffen.
vonne om 9:50, 27-04-2005Met verse batterijen 0.1 seconde,lees ik.
Waar staat dat?? Waar het mij om gaat is dattie ook snel recycled na een 'volle' flits (POF !) oftewel op een beetje ruime afstand zonder goed reflecterende omgeving.
Buibkier om 22:45, 18-04-2005Mijn vraag komt ook deels voort uit wat ik vanavond op tv zag. Bij de aanstelling van Dick Advocaat bij Gladbach waren er allemaal journalisten die een foto van hem maakten tijdens zijn presentatie. Een persruimte dus (waar genoeg licht is, denk ik), maar toch staat elke fotograaf met zn fototoestel en flitser te fotograveren... Waarom?@lector: ik ben druk bezig met fotografieboeken, heb er ondertussen eentje geleend en 1 besteld, maar daarin heb ik nog geen antwoord gevonden op deze vraag en ja, waar ga je dan als maccer het eerste heen met je vraag? @iJoost: wat bedoel je eigenlijk met een indirecte flits?(Bewerkt door Buibkier om 22:47, 18-04-2005)
Het heersende licht heeft behalve een zekere meetbare kleur die wordt uitgedrukt in 'graden Kelvin' hoe blauwer, koeler, des te hoger; hoe roder, warmer, des te lager deze is, een bewolkte hemel heeft een kleurtemperatuur van ca 5500K een 100Watt gloeilamp CA 2900K, foto graveer je bij dit licht dan zal de opname op een daglichtfilm een roodzweem (oranjegloed) te zien zijn. Om deze reden kan worden ingeflits, met het flits licht wordt de kleurtemperatuur verhoogt tot daglichtwaarden. De camera kan het flits licht automatisch regelen Ook wel TTL genoemd deze meet het door de lens, pas wel op als je een licht achtergrond hebt zal de meting niet goed zijn het zelfde is als de achtergrond te donker is, daarom is een losse lichtmeter beter, ik stel de camera altijd handmatig een paar stops minder of meer, of je meet het licht voor je op de grond is toepasslijk op open velden. ook is het beter om de flitser niet boven de lens te plaasten maar er net naast.
(Bewerkt door JJmac om 14:06, 8-05-2005)
Buibkier om 22:45, 18-04-2005 allemaal journalisten die een foto van hem maakten ... maar toch staat elke fotograaf met zn fototoestel en flitser te fotograveren... Waarom?
en voor onderwater fotografie gebruik je vooral de flitser niet omdat het te donker is maar om de kleuren weer tot leven te brengen
(Bewerkt door Kamermans om 13:39, 22-05-2005)