Maar als de speculatie dat hij dezelfde CMOS chip heeft als de Nikon D5000 waar is, en die kans is groot, want Sony produceert die chip, dan is dit een camera om in de gaten te houden!
[Edit: is geen gerucht meer]
(Bewerkt door MacFrankie om 20:01, 19-05-2009)
De specificaties blijven giswerk. Uit de serie kun je wel afleiden of het een LiveView camera wordt (A3xx) of een LiveView-loze instapcamera (A2xx). Zoals de A200 en de A300, die op LiveView en tiltscherm na identiek zijn, zal dat ook met de A230 en A330 wel zo zijn. Standaard een CMOS sensor op alle modellen, ook de goedkoopste, zou ook mooi zijn; dat zou Sony's grote probleem uit het verleden, beeldruis, definitief op kunnen lossen.
En of de A1000 een topmodel is (de A930 als een opvolger van de A900 is misschien logischer) of een instapmodel a la Canon 1000D wordt is ook nog niet duidelijk.
We zullen binnenkort zien of Nikon en Canon zich zorgen moeten gaan maken...
Het lijkt een iets opgewaardeerde A300, met nog steeds een 10 megapixel CCD sensor. "Super Steady Shot" heet nu "SteadyShot INSIDE" in-camera image stabilization.
Het instelwiel is iets anders, de hele camera heeft een make over gehad. Er is een nieuwe kitlens, de 18-55mm. Deze zal de vorige kitlens, de 18-70mm, wel gaan vervangen. Jammer van net even dat extra beetje bereik, maar de nieuwe lens heeft wel de focus motor ingebouwd (net als Canon al vanaf de eerste EOS heeft, en Nikon is er ook op overgestapt). Gelukkig heeft de body nog wel een focus motor, dus al je oude Minolta lenzen doen het er nog op.
Voor mij een grote (positieve) verrassing: er wordt nu ook SD en SDHC geheugen ondersteund! Sony heeft door dat CF heeft zijn beste tijd gehad, ook voor D-SLR's, en niet iedereen zit op Sony's MS (Duo) te wachten.
Overigens is er ook een Alpha 380. Nog steeds een 14 megapixel CCD, dus ook hier geen CMOS beeldchip. Ik ben benieuwd waar Sony zijn eigen CMOS dan wel in stopt...
Ook de A200 heeft een opvolger gekregen, de A230. Ook hier is het een make over.
Voorlopige conclusie: de A300 en de A350 hebben een leuke upgrade gekregen, qua uiterlijk zijn ze veranderd, ze zijn compacter en lichter geworden (ik hoop dat dat geen nadelige gevolgen voor de voor mij perfecte grip heeft gehad), en weinig gebruikte knopjes zijn verbannen, maar geen grote wijzigingen, zoals bv een CMOS chip.
(Bewerkt door MacFrankie om 20:10, 19-05-2009)
De Minolta camera divisie is overgenomen door Sony. Velen op dit forum hebben foto of video als hobby, vandaar dat ik een melding deed van een nieuwe Sony camera.
Ik heb geen fascinatie met Sony camera's, maar Sony camera's zijn ook camera's. Net zoals Olympus en Pentax maakt ook Sony goede camera's. Als ik een boodschap heb, dan is het wel dat er meer merken bestaan dan alleen Nikon en Canon. Want helaas denkt fotograferend Nederland dat helaas.
In dit licht geplaatst vind ik de Olympus E-P1 ook een camera die het vermelden waard is. Een compact toestel, geen spiegelreflex, maar wel met verwisselbare lenzen. Een apparaat waar veel mensen op zaten te wachten (misschien zonder het zich te realiseren), want je hebt kwaliteit (grote sensor), flexibiliteit (verwisselbare lenzen), uitbreidbaarheid (flitser e.d.) in een compacte verpakking. Want de ruimtevretende spiegel is eruit gehaald. Deze is in het digitale tijdperk namelijk niet meer nodig.
Dus geen fascinatie naar een merk, maar wijzen op keuze (differentiatie) heeft mij doen besluiten een bericht over Sony te typen. Daarbij zit er decennialange innovatie in Sony, wat enigszins onderscheidend is.
DSC-HX1 Beeld van topkwaliteit met professionele functiesExmor CMOS-sensor van 9,1 megapixels, 20x G-lens en 10 fps
Pracht van een toestel !
Ik denk dat de merknaam Sony wel goed gebruikt wordt!
Sony camera's zijn net zo speciaal als Canon of Nikon camera's. Dat is niet Sony's verdienste, maar Minolta's verdienste. Die maakte decennia geleden de eerste spiegelreflex met autofocus volgens het principe dat nu nog steeds wordt gebruikt. Dus ook door Canon en Nikon.
Sony camera's zijn net zo speciaal als Olympus camera's. Olympus had met de OM10 een vooruitstrevende volautomatische (nog geen AF...) spiegelreflex. Wat een jaar later ook in de Minolta (de voorloper van Sony) modellen zat.
Conclusie: er is geen speciaal merk. Ze maken allemaal goede camera's. Alleen zeg dat niet tegen een fotograaf, die zal dat ontkennen. Voor hem (m/v) bestaat er alleen Nikon (en heeft hij (m/v) gehoord dat er ook nog iets als Canon bestaat), of alleen Canon (en heeft hij (m/v) gehoord dat er ook nog iets als Nikon bestaat).
In het topsegment heb je lenzen die voor één merk gemaakt zijn. Als je die lens voor je werk nodig hebt, bepaalt dat je merkkeuze. Alles wat daaronder zit is inwisselbaar. Canon maakt lenzen die ook onder de naam Sigma op de markt komen, Nikon lenzen zijn er soms ook met een Tokina plakker erop, en er zijn Sony lenzen die ook als Tamron in de schappen liggen. Het maakt weinig uit op welke body je zo'n lens klikt.
Door mijn analoge Minolta verleden voelen Sony camera's meteen vertrouwd aan. Met Nikon heb ik dat ook, met Canon heb ik dat minder. De vorige generatie Sony camera's liggen me echt perfect in de hand, Nikon ligt zeer goed in de hand, en Canon toch een stuk minder. Ik kan mijn pink niet laten rusten, die zweeft ergens los onder de body. Datzelfde heb ik trouwens ook enigszins met de nieuwe Sony's A230 en A330. De oudere body's waren qua afmetingen beter voor mij! Misschien zitten er teveel Sony invloeden in het laatste ontwerp...
Omdat Sony net zo speciaal is als Conon, Nikon, Olympus en Pentax, moet je kijken welke camera je het best bevalt, en die kies je. En niet Canon in 2009 omdat Canon toen de camera van het jaar had, en Nikon in 2008 omdat Nikon toen de camera van het jaar had. Geen idee wie wanneer de camera van het jaar had, het is gewoon een voorbeeld.
Ik beargumenteer mijn keuze voor Sony dan wel, ik heb verschillende merken onderzocht en overwogen, maar mijn jarenlange goede ervaringen met Minolta hebben er waarschijnlijk onbewust wel voor gezorgd dat Sony met een voorsprongetje begon.
Sony (de A300 dan) voelt mij als oud-Minolta fotograaf vertrouwd aan, de bediening gaat intuïtief, en dat is belangrijk bij fotografie. Zo zie je dat emoties en argumenten toch te koppelen zijn...
@tantepoes: ik vind de Sony Alpha's die voor 2009 zijn uitgebracht stuk voor stuk degelijke camera's, met een hoogwaardige afwerking, zonder kraakjes.
De nieuwste serie Alpha's (A230/A330/A380) lijken me wat meer plastic. Meer gericht op de instappers in de D-SLR fotografie (met een ingebouwde handleiding in de camera), voor fotografen met kleine handen. Ik vind mijn A300 prettiger in de hand liggen dan de nieuwe A330!
ernst om 16:18, 24-07-2009 mooie en goed onderbouwde reactie,waarvoor dank en niks aan toe te voegen als....Nikon man
Toch wel:Er wordt veel gesproken over de camera's, maar naar mijn mening is de lens het allerbelangrijkste. Hier lees ik niet veel over. Alle grote merken hebben fantastische hele dure lenzen, maar de instaplenzen bij de genoemde merken zijn allemaal niet zo best. Maar ik ben dan ook een Leica "man"
ernst om 17:41, 9-07-2009Als Nikon man, wat is jullie fascinatie met deze SONY camera's? Is dat vanwege debefaamde lenzen of iets anders.
Aangezien een groot deel van de elektronica, waaronder de chip, in de Nikon bodies van Sony komen kun je het wellicht al deels begrijpen. Daarnaast waren in ieder geval de oude goede Minolta lenzen kampioen op het gebied van kleuren en bokeh. Helaas heeft Minolta ook veel prut uitgebracht, waardoor de gebruikers niet zo fanatiek zijn als bij Canon en Nikon.
Leica maakt goed glaswerk, en Panasonic maakt daar camera's bij. Het Four Thirds systeem, wat onder andere door Panasonic en Olympus wordt gevoerd, is een apart maar interessant systeem. En de laatste toevoeging, Micro Four Thirds, is het ook waard om in de gaten te houden: dit zijn de eerste "spiegelloze spiegelreflexen". Qua autofocus nog niet helemaal vergelijkbaar met een D-SLR, kwalitatief wel.
Minolta heeft hele mooie camera's en lenzen gemaakt, Sony's samenwerking met Carl Zeiss levert ook topglaswerk op, dus er zijn voldoende goede lenzen voor Sony D-SLR's verkrijgbaar. Daarnaast zitten er in de assortimenten van Tamron en Sigma ook goede lenzen voor Sony. Voor de amateur en de semi-pro heeft Sony hetzelfde te bieden als Nikon en Canon.