De foto's zijn gemaakt met een Canon Powershot A70 (3.2 MegaPixels). De foto's komen als jpg uit de camera en ik bewerk ze vervolgens in Photoshop. Nu heb ik ergens gelezen dat je voor 3,2 MegaPixels de afbeelding op een resolutie van 175 dpi moet zetten. Dit heb ik gedaan en vervolgens opgeslagen (als jpg wederom).
De afdrukken zijn naar mijn mening niet scherp en je ziet duidelijk "jpg-vorming", zoals ik dat noem: blokvorming en onscherpe randen.
Doe ik iets fout? Of verwacht ik gewoon te veel van digitale fotografie???
groet,
Ruud
Want ik heb een 2.1 megapixel camera, en ik heb geen last van pixelvorming...
Wat gaat er niet goed? Dat weet ik niet precies, maar probeer is een paar foto's zonder al die bewerkingen...
Maar analoog is altijd mooier.
Net zoals de anderen ook al meldden: ga niet nabewerken. Doe ik zelf ook nooit, met uitzondering van een incidenteel rood oog, of het iets opkrikken van de helderheid ofzo.
Als je toch gaat nabewerken; maak de foto's met zo weinig mogelijk compressie, het liefst tiff of raw.
Analoog is (nu nog) beter dan digitaal, alleen het gebruiksgemak is zoveel groter, en het verschil is zo klein, dat ik tegenwoordig >90% van mijn foto's digitaal maak.
Standaard staat de camera niet op de grootste opnamestand ingesteld, en krijg je dus ook niet de hoogste kwaliteit.
Vervolgens: na een aantal bewerkingen in Photoshop, m.n. verkleinen of uitsnede, is het absoluut noodzakelijk de foto op scherpte te controleren, en evt. een 'unsharp mask' verscherping toe te passen.
Tenslotte zeg je er niet bij (maar ik kan het raden) hoe je in Photoshop de JPEG-compressie hebt ingesteld.Als je die op de hoogste kwaliteit zet moet het goed gaan.
Als je dan een JPG-bestand overhoudt van 1 MB of meer (hangt af van je onderwerp) en je laat het printen tussen 180 en 300 dpi moet het er goed uit zien.
PS: Volgens mij kan je met de A70 geen RAW of TIFF opnames maken.
(Bewerkt door Panico om 9:27, 14-07-2004)
Neem een beter kwaliteit, bijvoorbeeld 10. Maar begin dan weer met het originele beeldmateriaal. De jpeg compressie is lossie, wat wil zeggen dat het gecomprimeerde materiaal weggegooid is en niet meer terug komt. De foto kan dus nooit meer beter worden na de compressie. Dus de originele foto weer nemen en opnieuw gaan bewerken. Dan moet het met compressie 10 of 12 zeker lukken.
greetsdanny
Welke compressie heb je met de opname gebruikt.Waarschijnlijk teveel compressie (normaal of zo)Ik gebruik altijd Superfine (minste compressie, bestanden worden wel groter)
Groet
In de camera betekent dit: camera op opnamestand zetten, dan kies je FUNC.Scroll naar beneden, de onderste keuze in alle programmastanden is de scherpte/resolutiestand.Kies L voor Large geloof ik, de grootste meest linker optie (de resolutie is erboven af te lezen)Druk nu op SET en kies Superfijn (of het gladste, minst blokkerige figuurtje)Je ziet tevens rechts onder in beeld het maximum aantal (nog te nemen) opnames verminderen.Druk weer op FUNC en je bent klaar.
In Photoshop betekent dit: Bewaar als JPEG, Kwaliteit op Maximaal.
Ik daag je uit met jouw beste digitale camera tegen mijn beste analoge.Ik maak een dia op 4x5 inch (en laat die professioneel printen), daar kun jij met geen enkele digitale variant tegenop.
Maar hier ging het om een probleem met een 3 Mp camera bij de HEMA...
En dan dit: 72 is een schermresolutie, en heeft niets te maken met hoe je de foto gaat afdrukken.Een foto (in dit geval JPEG gemaakt met een camera van 3 Mp) heeft een maximale hoeveelheid beeldinformatie die wordt uitgedrukt in pixels. Die smeer je uit over een steeds grotere papiermaat naarmate je de printresolutie verkleint. Maar dat ga je natuurlijk zien, hoe hoog de kwaliteit bij de compressie ook stond ingesteld.
Kijk maar eens met een loupe naar je beeldscherm (72 dpi/ppi) en dan naar een afdruk waarbij de printer op 72 stond.Allebei niet om aan te zien. Op 300 print het kleiner, maar scherper.
(Bewerkt door Panico om 10:03, 14-07-2004)
Wat kost jouw camera?Moet nog wel wat redelijk blijven ook he! Mijn koste 3000 euro + nikon lens!
En dat ik mijn digitaal bestand proffesioneel laat afdrukken, ale kweet toch niet zene!Zou het ne keer willen zien eigenlijk. Natuurlijk kun je zo wel geen doorsneel foto's maken he; Waar het hier toch om gaat eigenlijk.
greetsDanny
kwaliteit van contrast en grijstintenkwalitiet van de kleuren (dus: zijn ze helder en zijn ze realistisch: veel digitale camera's leveren veel sterieler kleuren dan analoog)kwaliteit van minieme kleur- en verzadigingsovergangen in donkere en lichte delen op de fotogebruik van scherpte-diepte.
succes
Ik speek hier wel van een digitale reflex camera! Toestel van rond de 3000euro dat de proffesionele fotograferen gebruiken! Dus met losse nikon lenzen! zal je wel een link geven waar ge een foto kunt downloaden op jpeg zodat hij binnenkomt. Hou er rekening mee dat ik gewoonlijk fotografeer op RAW formaat foto's van een slordige 145MB!! stuk
Analoog kan mischien wel even goed zijn, maar de ontwikcentrale's gaan er op achter uit! Resultaat slecht belichte films en slechte afdrukken! Denk niet dat iemand reis foto's laat ons zeggen 200Foto's gaat laten afdrukken manueel tegen mischien 5 euro stuk?
Dit draadje ging over een slechte afdruk verkregen met een Powerhot A70.Hier moet je gewoon goede 'huis, tuin- en keuken' foto's mee kunnen makenvan een acceptabele kwaliteit.Dat was het probleem!
De geoefende amateurfotograaf kan nog steeds beter uit de voeten met analoog.
Verder blijft er een kwaliteitsverschil, al is dat miniem. Digitale foto's zijn opgebouwd uit pixels, en die zijn vierkant. Dat levert gewoon iets anders op dan de korrelstructuur van analoge foto's.
Panico om 9:55, 14-07-2004@ DigitallifeIk daag je uit met jouw beste digitale camera tegen mijn beste analoge.Ik maak een dia op 4x5 inch (en laat die professioneel printen), daar kun jij met geen enkele digitale variant tegenop.
Wat is dit nu voor vergelijk Je vergelijkt de kwaliteit van een TC toch ook niet met die van een APS camera.Maar de meeste digitale reflexen hebben wel een beelddrager die de grote van een APS hebben en daar bereiken ze wel een kwaliteit mee die kleinbeeld heeft ingehaald en waarmee ze al aardig richting middenformaat gaan.Daarbij is dia bedoeld om zo groot mogelijk weer te geven op een scherm,maar hoeveel mensen houden nu nog dia avondjes,maar toegegeven,tegen de projectie van zo'n formaat kan digitaal niet op en zal dat ook nooit kunnen,als is het alleen maar dat met zulke bestanden eenvoudigweg niet te werken valt,de grote van een 4x5 chip nog even buiten beschouwing gelaten.
jouw probleem zit in een resolutie van 175 dpi.Dat is véél te laag. Het fotolab vraagt 300 dpi.
Om een goede afdrukkwaliteit te garanderen, moeten uw digitale (foto)bestandenaan een aantal voorwaarden voldoen:- Het digitale (foto)bestand dient een JPG (JPEG) bestand te zijn.- Uw (foto)bestand dient een breedte-hoogte verhouding ofeen hoogte-breedte verhouding van 2:3 te hebben.- Het JPG (JPEG) (foto)bestand dient een RGB indeling te hebben.- De resolutie (de pixelformaten) van uw foto bepaalt op welk formaatu uw foto kunt laten afdrukken. In de onderstaande tabel vindt u de afdrukformatenen pixelformaten naast elkaar. Afdrukformaat in cmMinimaal beeldformaat in pixelsIdeaal beeldformaat in pixels
Het Presto Print/FujiPrint* WebPhoto programma controleert overigens automatischof uw (foto)bestanden aan deze voorwaarden voldoen.
Natuurlijk was mijn vergelijking DSLR vs TC4/5 niet eerlijk, dat was juist de bedoeling.
Maar wat het nog aan stof doet opwaaien... Bijna off-topic!
Over kosten en kwaliteit kunnen we duidelijk zijn, die gaan hand in hand.Wat je natuurlijk inlevert is gebruiksgemak, cq handzaamheid.Een TC op een studiostatief is nu eenmaal minder wendbaar dan een goede spiegelreflex met zoomlens.En als je op dat grote formaat fotografeert breng je de opnames toch niet naar de HEMA!
Maar goed, weer even terug naar de discussie:er zijn sites en onderzoeken (consumentenbond, natuurlijk) waar de verschillende printlabs vergeleken worden op prijs en kwaliteit. Daarbij maakt het uit hoe ze afdrukken, een vaklab gaat uit van 300 dpi, dan kun je dus niet groter dan 13x18 (1535x2126), maar op 180 dpi kun je wel tot 20x30 gaan, zij het met een mindere kwaliteit.En als je bij een vaklab meer betaalt is dat ook omdat je meer (constante) kwaliteit en service krijgt.
De keuze is aan u, maar ook hier geldt: de voorwaarden moeten optimaal zijn.Een slechte opname (foute belichting, beweging, 400 ASA ipv 50) wordt nooit mooier dan een goede.Over smaak valt niet te twisten, die discussie wil ik hier dus ook niet voeren...
@ Danny: als je wilt kan ik je de prijzen mailen, daar zal ik hier maar niet verder op ingaan...