Deze camera is een DSLR (ofwel digitale spiegelreflex) van net geen 800 euro.
Verder zit ik heel veel te lezen op deze website.http://www.digitalefotografietips.nl/
En heb een goed boek besteld speciaal over deze camera:http://www.vanduurenmedia.nl/titel.asp?ID=643
En voor de liefhebbes luister naar de podcast van Twiphttp://www.twiplog.com/
En volg bv wat mensen rond Frederick Van Johnson (o.a. van Twip). Dit zijn echt professionals, leer je veel vakjargon en wat prof. fotograven allemaal doen, tips en tricks en waar ze heen gaan en hoe ze fotograferen. Zitten ook veel Mac gebruikers tussen!http://frederickvan.com/
(Bewerkt door denn88 om 9:33, 17-02-2010)
Ik wil em zelf igg graag hebben...
1. Een goede fotograaf2. Een goede lens3. Een goede body
De eerste vereiste is al geregeld. Ik zou mijn geld vooral in een goede lens steken. De standaardlenzen bij veel nieuwe camera's zijn het vaak (net) niet. Het geld dat een goede lens kost kun je besparen door de body tweedehands te kopen (marktplaats e.a.). Inderdaad zit je dan met garantie, maar het prijsverschil kan spectaculair zijn. Kocht zelf een Canon 20D (zonder lens) voor 275 euro. Weliswaar 'slechts' 8MP, maar dat is heus voldoende om professioneel te kunnen werken.
Topcamera, fullframe met nog altijd prima specificaties.
Ik zou gaan voor een D90:
Grotere en stevigere body (wat fijner qua grip dan de ielere body's voor Aziatische handjes van Canon, althans als het gaat om de instapmodellen van Canon 450 en 550D)
Zelfs lenzen uit de jaren 70 hebben dezelfde vatting/mount wat de beschikbaarheid van lenzen ten goede komt
Vind het matglas helderder dan van Canon's
De interne flitser van Canon's (ja ook van de duurdere 30D, 40D en 50D) maken standaard onderbelichte foto's.
Wat is uberhaupt je budget ?
In jouw geval: 1000D is de goedkoopste optie: kost je incl. ef-s 18-55 415.
In principe kun je met een dergelijke spiegelreflex alles wat je ook met durdere modellen kan.Je begint net, dus het leren van alle principes ben je eerst lang genoeg zoet mee.Na verloop van tijd weet je dan veel beter wat voor fotografie je maakt en wat voor soort camera en lenzen niet te vergeten je écht nodig hebt.Op basis van die inzichten koop je dan een nieuwere -betere- body en lenzen.
Ik ben nog maar net bezig met fotografie en Flickr: http://www.flickr.com/photos/dennisburger
Ga aan de slag met Adobe Lightroom of Aperture, leer Lightroom Killertips op:
http://www.lightroomkillertips.com/
Zoek in iTunes op de video-podcast van Lightroom Killertips.
@ spooter ik ben aziatisch met kleine handen
(Bewerkt door Popyoulair om 13:47, 17-02-2010)
Popyoulair om 1:53, 17-02-2010...voor mijn opleiding fotografie/video...
Dan heb je een body nodig die je geen grote beperkingen oplegt.
Pako om 9:29, 17-02-2010...In jouw geval: 1000D is de goedkoopste optie: kost je incl. ef-s 18-55 415....
Lens is matig, body is kwalitatief gezien goed, maar het niet hebben van spotmeting vind ik een gemis.
Pako om 14:39, 17-02-2010Canon en Nikon zijn marktleider;...
Dus??? Betekent dat dat je niet verder hoeft te kijken??? Alsof er alleen maar BMW's en Mercedessen op de weg mogen rijden???
@Popyoulair: Koop een body waarmee je verder kunt groeien. De Nikon D3000, de Canon 1000D, de Olympus E400 serie en de Sony A230/330/380 zijn daardoor niet zo geschikt. Ze maken prima foto's, maar ze vormen geen sterke basis voor een fotoset.
De Canon 500D, Nikon D5000 en de Sony A500 zijn mooie camera's waarmee je jaren vooruit kunt. Samen met een kitlens zitten ze in de buurt van jouw budget. Of koop de body en een 50 mm prime (2e hands voor weinig, al zal je dat bij de Nikon D5000 niet kunnen doen).
Ga eens naar een fotograaf en probeer eens wat body's uit!
Ik heb hem net even erbij gehaald en er staat precies dit:
EOS 450D Kit + EF-S 18-55 mm lensSpiegelreflexcamera
Dit lijkt mij een hele goeie studiecamera dat binnen jou budget past...
Succes met je keuze!
Aanbieding trouwens geldig tot 21 Feb.
(Bewerkt door appeltjeitje om 16:33, 17-02-2010)
@appeltjeitje: Mooie camera, matige lens. Samen met een goede lens (bv een 50 mm prime) een goede keuze.
@Popyoulair: probeer eens wat camera's uit, ze moeten jou wel bevallen, je moet altijd zelf beslissen wat het wordt, en niet wat de forumleden hier zeggen...
De vergelijking met dure automerken gaat in dit geval helemaal niet op.Een Canon 1D is zeg maar een dure bmw; de 1000D als het ware een VW polo.Beide kun je mee rijden, sturen en schakelen werkt op dezelfde manier, de BMW ligt echter beter op de weg, is sneller en luxer
Maar investeren in een hele dure body nu -terwijl je in eerste instantie gewoon een spiegelreflex nodig hebt om te leren fotograferen- is helemaal niet nodig.
Dus ook met een Canon 1000D kun je een systeem beginnen. Maar deze body heeft beperkingen waar een serieuze amateur al snel tegenaan loopt. Niet de beginner, die gewoon even betere kiekjes wil maken dan met een compact toestel.
Onder andere de Canon 1000D en de Sony A330 zijn beginnerscamera's. Dat is een subset van de instapcamera's. De drempel is erg laag, maar de mogelijkheden zijn beperkt.
De Canon 450D (en hoger) heeft ook z'n beperkingen, maar daar loop je niet zo snel tegenaan. Of het moeten de flitsopties zijn, bij gebruik van een Canon systeemflitser.
Wat dat betreft is Sony beter: de simpelste body kan alles wat de Sony (of Minolta) systeemflitser kan, inclusief draadloos flitsen.
Dus skip de beginnerscamera's, en ga voor een instapcamera (Canon 450D / 500D, Nikon D5000, Sony A300 / A450 / A500, Olympus E520, ...).
@Pako: ipv BMW en Mercedes had ik ook Volkswagen en Volvo kunnen zeggen, of Toyota en Mazda. Mijn punt was dat er meer smaken zijn dan alleen Canon en Nikon.
Over systeem gesproken: natuurlijk heeft ook Sony, Pentax, Olympus zijn eigen systeem-opbouw.Wat ik bedoel is dat het geen enkel probleem is om te beginnen met een beginners-body en die later te upgraden.
Qua systeemkeuze zou ik eens kijken naar wat de gemiddelde pro-fotograaf gebruikt: het is Canon of Nikon. Dus als je adviseert een hogere body te nemen, is het advies om direct in een 'pro'systeem te stappen net zo belangrijk.
Wil je de top in body's (bediening), dan ga je voor Nikon. Wil je de top in glas, dan ga je voor Canon. Beetje zwart/wit gesteld, maar zo is het zo ongeveer verdeeld.
De meeste fotografen halen de topmodellen niet, en dan is het speelveld weer helemaal open. Zet er dan gerust Sony (Minolta), Pentax en Olympus naast.
Ik adviseer een instapcamera, waarbij je er dan wel op moet letten dat het niet een echte beginnerscamera is waarop "essentiële" zaken ontbreken. Oftewel: sla de Fox over, neem de Polo, je kunt binnen elk merk doorgroeien naar een Golf en zelfs een Passat. En dat is voor de meesten voldoende.
tantepoes om 19:50, 17-02-2010Ik zou nog niet dood gevonden willen worden in een Volkswagen..........
Dan mag jij de metafoor Fox, Polo, Golf en Passat vervangen door Twingo, Clio, Mégane en Laguna!