Een klant wil een blad maken voor kinderen. Daar moeten ook foto's van kinderen in komen. Nu heb ik gehoord en op diverse pagina's gelezen dat je daar toestemming voor moet vragen. Hij wist dat niet en vroeg mij of ik het "even" wilde uitzoeken.
Nu heb ik wel een pagina gevonden met de wet bescherming persoonsgegevens (linky), maar die tekst is voor mij nauwelijks tot niet te begrijpen. Laat staan dat ik het dan ook nog weer begrijpelijk moet uitleggen.
Kan iemand mij uitleggen, in "normaal" Nederlands, hoe het precies zit met het fotograferen van kinderen en/of plaatsen van foto's met kinderen in een blad en op internet?
Deze klant is een organisatie waar jaarlijks vele kinderen "over de vloer" komen met scholen, kinderfeestjes etc. Ook zijn er open dagen waar mensen (en dus ook kinderen) op bezoek komen. Onlangs hadden ze een open dag met ca 1500 bezoekers. Moet je dan van iedereen toestemming hebben?
Alvast bedankt.
Voor overzichtsfoto's waarbij echt veel mensen in beeld staan (maakt niet uit of het kinderen zijn) vraag ik geen toestemming.
Gaat het om foto's waarbij een paar (tot vijf/zes) personen in beeld zijn, vraag ik ieder individueel toestemming, met een heel simpel toestemmingsformuliertje ("hierbij verklaar ik geen bezwaar te hebben tegen gebruik van foto's waarop ik afgebeeld sta tbv ....")
Het gaat erom, of de persoon herkenbaar in beeld is. Is dat zo, dan moet je toestemming hebben als je de foto publiceert. Behalve als er belangen spelen die groter zijn dan die van de persoon zelf. Bijvoorbeeld bij nieuwsfoto's: het laten zien van het nieuws is in zo'n geval belangrijker dan de bescherming van de privacy van een persoon. Maar dit is altijd een spanningsveld: bijvoorbeeld een foto van een verkeersongeval heeft nieuwswaarde. Maar een close-up van een slachtoffer of van een ambulancebroeder zal waarschijnlijk onder portretrecht vallen. Dus ook als het nieuws is, moet je rekening houden met deze afweging.
In jouw geval zou ik zorgen dat je overzichtsfoto's maakt waar de personen zo klein op staan dat ze niet of nauwelijks herkenbaar zijn. Dit kun je afwisselen met enkele foto's van kleine groepjes waarbij je dan wél vraagt om toestemming voor publicatie. Zoals evdb uitlegt.
In een grote menigte (hoe groot is groot dan?) ben je relatief anoniem, zie het als een publieke locatie waar veel mensen komen en je dus mag verwachten "risico" te lopen te worden gefilmd, gefotografeerd. In een dergelijke situatie kun je niet verwachten dat iedereen geraadpleegd wordt, laat staan dat er met iedere afzonderlijke mening rekening kan worden gehouden.
In een kleine gemeenschap, denk aan een klaslokaal, kan van ieder afzonderlijk individu wel om toestemming gevraagd worden, er kan ook rekening mee gehouden worden.
Een individu dat toestemming geeft, daar mag van verwacht worden dat die daartoe redelijkerwijs in staat geacht mag worden dat te overwegen. Van een kind kun je dat dus niet verwachten, daar zijn de ouders (voogd) voor, evenals bijvoorbeeld verstandelijk gehandicapten.
Persoonlijk: Ik maak zelf foto's voor een school (schoolkrant/website/publicaties)en zorg altijd dat de geportreteerden er 'fatsoenlijk' opstaan. Ga ervan uit hoe jezelf (wel/niet) op een foto wilt staan en hanteer dat als norm. Overigens heb ikvoor dat ik hiermee begon via de beschikbare kanalen gemeld dat mensen (ouders dus)die bezwaar hebben tegen publicatie dit ten alle tijden kenbaar kunnen maken bij mij.Er is 1 ouder geweest die liever niet had dat de foto's van zijn kinderen op de websitewerden geplaatst.
Zelf vond ik destijds info op deze site.
Goed dus dat je erover nadenkt en anderen om raad vraagt. Blijf zo zorgvuldig!
Ook al snap je niets van die wetteksten, dit had Mr ook zelf uit kunnen vinden.
Het zal er ook aan liggen op welke locatie een foto gemaakt is/wordt. Is dat een gewone school, dan zal het geen probleem zijn als er een grote groep mensen relatief anoniem op te zien is. Maar heb je het over een speciale school, het Riagg of een instantie in de jeugdzorg, dan kan ik me voorstellen, dat sommige ouders toch liever hebben dat zij of hun kinderen niet op de foto staan. Ook al zijn ze amper te herkennen en ook al staan er nog 100 mensen (kinderen en volwassenen) op de foto.
groetjes
Mathy
ach, de werkbaarheid/realiteit is altijd een compromis met de wetgeving.
Het gaat hier niet om een school, maar om een soort museum. Waar o.a. scholen op bezoek komen. Ik maak de foto's niet, dat doet een / doen de medewerker(s).
Bij het zoeken ben ik ook een aantal keren "expliciete" toestemming tegengekomen. Daarbij denk ik aan toestemming vragen voor elk ding apart: blad, internet, dingetje zus, uitgave zo.
Of mag het bij het vragen van toestemming ook zoiets als: ...alle publiekaties ter promotie van... of is dat weer te vaag?
(Bewerkt door Mr Wimpy om 9:53, 6-01-2009)
Het betekent dat de persoon een actie moet doen om toestemming te geven. Dus het zetten van een handtekening, 'ja' zeggen of wat dan ook. Als je enkel een bordje op zou hangen "als u voorbij dit punt loopt geeft u toestemming" dan is dat NIET expliciet, de persoon verleent jou niet echt (=expliciet) toestemming en dat mag dus niet.
Je zou dus wel iemand kunnen laten tekenen voor toestemming van publicatie in alle mogelijke media.
Mr Wimpy om 9:52, 6-01-2009Hey bedankt.Het gaat hier niet om een school, maar om een soort museum. Waar o.a. scholen op bezoek komen. Ik maak de foto's niet, dat doet een / doen de medewerker(s).
Ik noemde een school om het voorbeeld aan te halen hoe er daar over gedacht werd.Deze regel hebben zij zelf ingesteld, waarschijnlijk doordat gescheiden ouders hun kind kwamen terughalen ...
Dat wil dus niet zeggen dat ik het ermee eens ben, maar geeft des te meer de gevoeligheid van het onderwerp weer.
[/Terug naar het onderwerp]
rhbrgn om 22:05, 5-01-2009De reden hiervoor was dat deze kinderen daardoor getraceerd kunnen worden. Dit mocht niet i.v.m. vaders/moeders en andere mensen die dan weten waar dat kind van school gehaald kan worden
rhbrgn om 11:09, 6-01-2009waarschijnlijk doordat gescheiden ouders hun kind kwamen terughalen ...
rhbrgn om 11:09, 6-01-2009[/Terug naar het onderwerp]