Ik ben al een tijdje aan het overwegen om een digitale spiegelreflex camera aan te schaffen. Ik heb momenteel een Panasonic DMC-TZ2 (nog niet lang in bezit). Op zich bevalt deze prima, alleen heb ik moeite met de belichting en scherpte (als ik vlakbij foto's maak van kleine dieren bijv). Nu zie ik overal advertenties van de Canon EOS 450D. Ik heb op internet al wat recensies opgezocht, en dat 'dingetje' lijkt me wel wat.
Nu vraag ik me nog wel het een en ander af. Misschien dat jullie mij hierbij kunnen helpen?
Ik maak graag foto's van dieren (bewegen snel waardoor het met een digitale camera vrij lastig wordt om een mooi beeld te krijgen). Nu zoek ik een camera waarmee ik mooie, scherpe close-ups kan maken. Ik begrijp dat er meerdere lenzen te verkrijgen zijn, maar wat is exact het verschil tussen al die lenzen? Ik overweeg namelijk om de kit van 18-55mm te kopen. Waarvoor kan ik deze lens allemaal gebruiken, en waarvoor juist niet?
2e vraag: heb je bij digitale spiegelreflexcamera's minder last van foute belichting als bij een digitale camera? Als ik namelijk een totaalshot maak van bijv. mijn terraria dan krijg ik een ontzettend overbelicht gedeelte van de lamp, en een zwaar onderbelicht onderwater gedeelte. Blijf ik deze problemen ook houden, of is dit te voorkomen?
Daarnaast heb ik gelezen dat de kwaliteit een stuk beter is (scherpte/korreligheid). Is dit te verwaarlozen, of is dat daadwerkelijk zo?
Het is nogal een flink bedrag en zou ervan balen als het achteraf een miskoop blijkt te zijn.
Alvast bedankt!
Grtz Dennis
je stelt een heleboel vragen, en uit die vragen blijkt dat je (nog) niet veel verstand hebt van fotografie. In dit stadium zal een spiegelreflexcamera met kitlens vrees ik inderdaad een miskoop blijken te zijn. Zo'n ding kan veel, maar alleen in de handen van iemand die weet hoe er mee om te gaan.
Over macrofotografie zijn vele boeken geschreven; in de bibliotheek zijn er vast wel enkele te vinden. Of ze over digitale fotografie of fotografie met filmpjes gaan maakt in dit geval niet veel uit. Vaak blijken de grootste uitdagingen niets te maken te hebben met het soort camera, maar wel met bijvoobeeld licht en belichting, de keuze van standpunten en de omgang met levende dieren. Ook zul je enige kennis moeten hebben van begrippen als sluitertijd, diafragma, scherptediepte en brandpuntsafstand.
Kortom, dit vraagt enige inspanning, maar kan ook een leuke hobby worden. Wil je dat allemaal niet, dan raad ik je aan een compactcamera te kopen die heel dichtbij kan scherpstellen, en waar een afstandbediening bij te krijgen is. Zorg voor een goede lichtverdeling in het terrarium en schakel de ingebouwde flitser uit. Ik denk dat je zo meer succes hebt dan met een spiegelreflex.
Veel plezier!
Heb toevaliig vorige week een nieuwe gekocht....maar dan een Nikon D80. Voorheen had ik een "gewone" spiegelreflex. Het is net zoals x7 zegt een investering....je moet er wat voor doen. Het komt erop neer dat je niet alleen maar de autostand moet gebruiken want dat is de "blonde" stand. M.a.w. niet nadenken en klikken.Wil je echter veel meer uit je cam halen zul je verder en dieper erop in moeten gaan.
Succes met je keuze.
Ik ben het e.e.a. wijzer geworden over de bovenstaande vragen, en heb toch besloten om er een te kopen. Ik ga binnenkort denk ik nog een tele-lens erbij kopen van Tamron. Die zijn een stuk goedkoper zie ik. Zit er ook een (groot) verschil tussen deze 2 merken op de prijs na?
Tamron lenzen passen ook op een nikon cam.(afh van het model)
DennisvdH om 22:09, 23-07-20082e vraag: heb je bij digitale spiegelreflexcamera's minder last van foute belichting als bij een digitale camera? Als ik namelijk een totaalshot maak van bijv. mijn terraria dan krijg ik een ontzettend overbelicht gedeelte van de lamp, en een zwaar onderbelicht onderwater gedeelte. Blijf ik deze problemen ook houden, of is dit te voorkomen?
Dat heeft met belichting te maken en weinig of niets met de gebruikte camera. Wat je wel kunt doen is twee foto's maken, één met d lamp goed belicht en één met het terrarium goed belicht en die in een foto-bewerkingsprogramma (zoals bijvoorbeeld Photoshop) tot één goede foto samenvoegen.[/news]
DennisvdH om 22:09, 23-07-2008Goeieavond,Canon EOS 450D. Ik heb op internet al wat recensies opgezocht, en dat 'dingetje' lijkt me wel wat.Ik maak graag foto's van dieren (bewegen snel waardoor het met een digitale camera vrij lastig wordt om een mooi beeld te krijgen). Nu zoek ik een camera waarmee ik mooie, scherpe close-ups kan maken. Ik begrijp dat er meerdere lenzen te verkrijgen zijn, maar wat is exact het verschil tussen al die lenzen? Ik overweeg namelijk om de kit van 18-55mm te kopen. Waarvoor kan ik deze lens allemaal gebruiken, en waarvoor juist niet?2e vraag: heb je bij digitale spiegelreflexcamera's minder last van foute belichting als bij een digitale camera? Als ik namelijk een totaalshot maak van bijv. mijn terraria dan krijg ik een ontzettend overbelicht gedeelte van de lamp, en een zwaar onderbelicht onderwater gedeelte. Blijf ik deze problemen ook houden, of is dit te voorkomen?Daarnaast heb ik gelezen dat de kwaliteit een stuk beter is (scherpte/korreligheid). Is dit te verwaarlozen, of is dat daadwerkelijk zo?Het is nogal een flink bedrag en zou ervan balen als het achteraf een miskoop blijkt te zijn.Alvast bedankt!Grtz Dennis
Antwoorden:
- 450D is een prima keus als 'starter'DSLR
- je zult al snel merken dat een 450D veel sneller reageert: sluiter indrukken is direct foto.
- Of je in staat bent met een 450D en kitlens scherpe foto's te maken hangt van meer factoren af dan alleen de camera. Je moet wel leren met de camera en met name fotografisch 'wetten' om te gaan (denk aan sluitertijd, diafragma, ISO, etc.)
- Hou er rekening mee dat een compactcamera een 'alles-in-één-lens' heeft die van Macro tot Tele en soms ook groothoek kan. De kitlens geeft je beperkt groothoek (18mm is ±28mm tot beperkt tele 55m is ± 80mm) (die brandpuntsverlenging is niet echt maar de uitsnede van je beeld werkt wel zo) Voor specifieke fotografie kies je 'dus' ook specifieke lenzen, dat is het verschil met spiegelreflex fotografie; dus voor macro heb je een macrolens (ef-s 60mm) nodig, voor lange afstand dichterbij halen een telelens (EF 70-200L) en voor groothoek een groothoeklens (ef-s 10-22) (tussen haakjes voorbeeld van de desbetreffende Canon-lenzen; 'L' lenzen van Canon zijn de profi-lijn) (L)Lenzen maken erg veel uit voor de kwaliteit van je foto's: mooiere kleuren, scherper, snellerÂ…
- zoals in het antwoord van Robert: belichtingsproblemen zijn fotografisch en hebben niet zoveel te maken met het soort camera. Wellicht dat er in de toekomst sensoren komen die hoger dynamisch bereik hebben en plaatselijk de belichting aan kunnen passen. Tot dan: grote lichtverschillen leveren altijd proiblemen op. Een lichtbron zoals lucht, zon of lamp ten opzichte van landschap, steeg of inhoud van je terrarium leveren altijd over/onderbelichting op. Die situatie moet je dus schipperen, verloopfilter gebruiken, dubbelopname maken en later photoshoppen of je compositie aanpassen zodat je die lichtbron niet meer in beeld hebt.
Voor nu echter: heel veel plezier met je nieuwe camera leren kennen: vooral veel doen!!
Ik heb hem vandaag binnen gehad. Meteen gaan expirimenteren en ik ben er echt blij mee. Prachtige kleuren, lekker scherp en ontzettend veel opties! Ik heb er tot nu toe (nog) geen spijt van. Binnenkort maar eens rondkijken voor de lenzen, maar eerst op zoek naar een stevige tas!
Als je naar lenzen gaat kijken, kijk dan vooral ook naar de samenwerking met jouw camera b.v snelheid van werken (scherpstellen, tracking). De enige manier om dat te ervaren is de lens op je camera te zetten en (buiten de winkel) wat te experimentern. Ondervond zelf (Canon 350D) dramatische verschillen met de eigen Canon lenzen en b.v. een kwalitatief soortgelijke "goedkopere" Tamron (traag en moeite met scherpstellen). Ik vond de respons van de lens erg belangrijk en heb dus voor "duurdere" canon producten gekozen.Maw er is meer dan alleen kwaliteit van de lens maar b.v. ook de interactie met de body. Blijft ook allemaal afhankelijk van wat voor werk je ermee gaat doen natuurlijkMacGB
Ik zoek eigenlijk een betaalbare macro én telelens in één.
bedoel je tele- of zoomlenzen? ik krijg de indruk dat je zoomlens bedoelt.
Handige site vind ik altijd FredMiranda. Objectieve (honderden) gebruikersrecensies, overzichtelijk.
Mijn ervaring (ik heb zelf een Canon 400D): gebruik van je toestel wijst pas echt uit aan welk soort lens je behoefte hebt. Zo kwam ik erachter, ondanks dat ik vrij snel een telezoom had aangeschaft, ik de zoom eigenlijk weinig gebruikte. Ik blijk veel meer van de groothoek te zijn. Standaard zit er dan ook altijd een groothoek zoom op mijn camera (17-70mm). En meestal fotografeer ik op 17mm. Dus mijn volgende aanschaf wordt een supergroothoek (neigend naar fisheye)
Dus niet meteen naar de winkel hollen, effe rustig aankijken.
(Bewerkt door star stardust om 13:40, 26-07-2008)
boek "over digitale fotografie" van Scott Kelby
Wat mij fout lijkt is dat het blad onderaan eraf gesneden is. Dat is zeker een DONT?
(Bewerkt door DennisvdH om 22:47, 26-07-2008)
Als betaalbare tele/macrolens zou je kunnen kijken naar de Sigma 70-300 (http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses_all_details.asp?id=3303&navigator=3)
Nu vond ik tijdens het zoeken ook de Canon EF 75-300mm 1:4-5.6 III. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen ten opzichte van de Sigma APO 70-300mm F4-5.6 DG MACRO? Hij is maar iets duurder in aanschaf.
Fijn dat er zoveel fotograven hier zijn!
Jarenlang was de 100 mm (op dia) mijn enige lens
Ik heb ook van Canon de 70-300 f/4-5.6 IS USM. Snelle en stille AF.Ik gebruik hem o.a. om vogels en insecten te fotograferen.
Ik had eerst een goedkopere Tamron van dit bereik, maar die had een trage en lawaaiige AF.Toen ik de Canon voor het eerst gebruikte was ik verkocht wat USM betreft.
Een goede lens is een investering, maar die kan meerdere camera's mee.
JJ
Bedankt voor jullie hulp allemaal
(Bewerkt door DennisvdH om 21:59, 6-08-2008)