Nu een jaar later kom ik een persbericht tegen over de aankondiging van een boek met daarop de cover een foto die ik destijds genomen heb. Ik stuurde hem een mail met de vraag of het niet raar is dat zonder enige toestemming mijn foto voor een boek gebruikt werd.
Hele excuus email terug met daarin de gang van zaken, het bleek dat die persoon zijn email was kwijtgeraakt en ze hem daarom maar gewoon gebruikt hadden... Mijn vermoeden is dat het boek al gedrukt is, oplage voor mij nog niet onbekend evenals de prijs van het boek.
Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Wat zijn reëele bedragen enz?
Conclusie: wend je tot een auteursmaatschappij want jullie zitten in elkaars vaarwater.In Nederland: BURAFO.In België: SOFAM en SABAM.
(Bewerkt door michelvdb om 18:29, 21-08-2004)
Heb jij deze persoon gevraagd of jij hem mocht fotograferen?Heb jij deze persoon laten tekenen dat deze afstand doet van de rechten over deze foto, heb je dus een contract opgesteld waarin deze persoon tegen (al dan geen vergoeding) voor jou geposeerd heeft.
Wanneer dit niet het geval is is deze persoon vrij de foto te gebruiken naar zijn goeddunken en kun jij als fotograaf geen enkel recht aan het maken van de foto alleen ontlenen lijkt mij. Je hebt namelijk willens en wetens deze persoon het digitale bestand geschonken. Dit ook weer tenzij er iets anders op papier is vastgelegd.
Wanneer je om geld verlegen zit vraag dan een kleine vergoeding (tussen de 50 en 100 euro) voor deze foto, echter dit zal alleen gaan wanneer je dit vriendelijk vraagt, wettelijk heb je denk ik geen poot om op te staan.
G-ice
In dit geval moet de uitgever gewoon betalen zodra de maker zich bekend maakt. Blijf aardig en stuur na overleg een factuur en verzoek bij een eventuele herdruk om naamsvermelding in het colofon en een paar bewijsexemplaren.
Ik maak met regelmaat omslagen voor de literaire wereld. Voor het grafisch ontwerpen van een omslag (voor, achter en rug) betalen de meeste uitgevers standaard zo'n 450 euro (was voorheen 1.000 gulden) - ongeacht de oplage. Voor gebruik in andere publicaties of herdrukken volgen er geen extra euro's (maar als ze tevreden zijn wel extra opdrachten).
Heb vorig jaar weleens een foto geschoten van een voor mij onbekend iemand.
Mijns inziens is hier geen sprake van auteursrecht maar, zoals michelvdb beschrijft, van portretrecht. Daar kun je als maker niets mee. De rechten zijn aan de geportretteerde...
Maar... om een lang verhaal nog langer te maken:Mijns inziens is hier wel sprake van de wet op auteursrecht (beeldrecht) voor jou als fotograaf, jouw foto, die je weliswaar gemaakt hebt zonder toestemming maar wél hebt laten zien aan degene die je hebt gefotografeerd, is gebruikt zonder jouw toestemming. De persoon op jouw foto heeft jou NIET uitdrukkelijk verzocht om de foto of de film te vernietigen, dus is hij accoord gegaan met de foto. Dat jij hem dan nog de foto toestuurt is voor hem leuk, maar dat betekent niet dat hij de foto voor commerciële doeleinden mag reproduceren/openbaar maken/verveelvoudigen. Het is jouw artistieke creatie en daarvoor hadden zij jou toestemming voor moeten vragen. Ben je onvindbaar? Dan moeten zij een vrijwaringscontract aanvragen bij de Stichting FotoAnoniem (zie de laatste regels van de quote hieronder).
Ergo: 'zij' zitten (naar mijn mening) fout. Maar volgens mij als je het netjes speelt gaan ze wel accoord met een of andere schikking, zo niet, zou ik er wél werk van maken want dit is knap lullig.
Laten we het gelijk maar even netjes doen: Citaat van de website voor auteursrecht: http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/pagina.asp?pagkey=22091
Fotograaf
Als fotograaf krijgt u automatisch auteursrecht op al uw fotos. Dit houdt onder andere in dat alleen u beslist wat er mee mag gebeuren. Als u anderen daarvoor toestemming geeft, mogen de fotos gebruikt worden in bijvoorbeeld (school)boeken, op posters en ansichtkaarten, of in een cd-boekje. U kunt aan deze toestemming financiële voorwaarden verbinden. Eigenlijk verkoopt u een licentie voor een bepaald gebruik, tijdsduur en plaats. Het is belangrijk de voorwaarden van de licentie zorgvuldig met elkaar af te spreken en, bij voorkeur schriftelijk, vast te leggen.
U behoudt altijd uw persoonlijkheidsrecht op uw werken. Dit houdt onder andere in dat u bezwaar kunt maken als anderen uw werk verminken of aantasten, het een andere naam geven of er de naam van iemand anders (die van henzelf bijvoorbeeld) bij zetten.
De bedoeling van het auteursrecht is dat auteurs, en dus ook fotografen, in staat zijn hun creaties commercieel te (laten) exploiteren en dat anderen niet zonder toestemming aan hun geestelijk eigendom komen. Voor het gebruik van foto's waarvan de maker onvindbaar is bestaat de mogelijkheid een vrijwaringscontract te krijgen bij de Stichting FotoAnoniem. Deze is ondergebracht bij Burafo. ( http://www.burafo.nl/cms/db.php3?id=9 )
(Edited by Monique at 21:04, 21-Aug-2004)
(Edited by Monique at 15:22, 22-Aug-2004)
Kopen is de beste oplossing. Voor een cover-foto in Nederland ben je dan al gauw tussen de 350 en 650 EU kwijt (en soms nog meer, gerelateerd aan oplage en verspreiding) Helaas publiceren mij klanten alles wereldwijd waardoor ze soms nogal eens schrikken van de prijs. Maar beter dan bovenstaande acties achteraf te krijgen...
Monique heeft dan ook helemaal gelijk.............ik stel voor kom met redelijk voorstel, mochten ze daar niet op in gaan......sue them
Weer een citaatje (sorry maar ondanks dat dit een onderdeel van mijn studie was kan ik het niet zo mooi zeggen als op die website van auteursrecht): http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/pagina.asp?pagkey=22228
UitzonderingEr bestaat een belangrijke uitzondering als het werk in dienstverband wordt gemaakt. In dat geval geldt, volgens de Auteurswet, de werkgever als de maker van al die werken die door de werknemers in dienstverband zijn gemaakt. Omdat de werkgever als 'maker' wordt aangemerkt, verwerft deze automatisch daarmee ook het auteursrecht.
Ik hou jullie op de hoogte, alvast hartstikke bedankt voor de heldere tekst en uitleg tot zover...
Heb maandag de uitgever gesproken en hij beloofde mij dat het netjes afgehandeld zou worden. Ik heb vermeld dat ze me maar een voorstel moesten doen en dat ik dat wel zou zeggen of ik er wel of niet mee akkoord zou gaan...
Nu inmiddels een week verder heb ik nogsteeds niets gehoord. Maandag maar weer eens contact met de uitgever opnemen...
Heb vorige week ook contact gehad met iemand van Burafo en die zei dat het met 100,- tot 150,- wel tevreden mocht zijn... Dat word wel mijn 'streefgetal'...
a.s. vrijdag word trouwens dat boek al gepresenteerd...
Ik ben wel blij dat je een compensatie/vergoeding krijgt, gefeliciteerd! Wel jammer dat het op deze manier moest gaan.