Kritiek op advertorials op MacFreak
27 oktober 2022 - 10:08    reactie #100
geplaatst door: Timotheus
Sinds het verdwijnen van de MacFreak Shop zijn de enige inkomsten van MacFreak advertorials. Daarbij weren we veel, maar plaatsen we wel als wij denken dat het verantwoord is.

Alle begrip daarvoor, dat vooropgesteld. En alle waardering voor alle moeite die in deze site wordt gestoken. Maar toch …

Iedereen heeft inmiddels een geweldige hekel aan die eindeloze stroom advertenties die over ons wordt uitgestort. Dat weten de adverteerders natuurlijk ook. Daarom zijn er sinds geruime tijd advertenties die er niet direct als advertenties uitzien. Zoals advertorials. En zoals allerlei berichten van influencers, die tegen betaling enthousiast doen over alles wat in hun kraam te pas komt, ook al hebben ze geen idee wat het eigenlijk is. Dat wordt veel effectiever geacht, en is het waarschijnlijk ook.

Maar om de zaak even tot advertorials te beperken: ik heb daar toch moeite mee. Een advertorial oogt als een journalistieke bijdrage (een kleine mededeling 'advertorial' ergens in een hoekje doet daar niets aan af), maar is gewoon reclame. Een advertorial zet de lezer dus doelbewust op het verkeerde been. Daarmee ga je naar mijn idee een grens over.

En de advertorial van gisteren betrof een programma dat pretendeert je Mac 'schoon te maken'. Iedere Mac-gebruiker die een beetje in de zaken thuis is, weet dat zo'n programma een tricky business is, dat in onervaren handen veel schade kan aanrichten, die vaak moeilijk te repareren is. Het tegendeel dus van wat het programma pretendeert. Is het verstandig dergelijke 'mededelingen' te plaatsen? Worden onervaren mensen hiermee niet op het verkeerde been gezet?

Nee, dan wat mij betreft beter een gewone advertentie, die namens zichzelf spreekt, en waarmee iedereen kan doen wat hij/zij wil. Misschien minder effectief, maar wel zo eerlijk en transparant.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
Kritiek op advertorials op MacFreak
27 oktober 2022 - 10:41    reactie #101
geplaatst door: sluisje
Een beetje vertrouwen in onze gastheer zal niemand misstaan.

Een advertorial zet de lezer dus doelbewust op het verkeerde been. Daarmee ga je naar mijn idee een grens over.
Is dat zo? Zijn hier forumbezoekers op het verkeerde been gezet? Én nog doelbewust ook? Dat zijn baude beweringen. Heb je dit ondezocht en daarmee enige onderbouwing daarvoor? Of scheer je vanuit een populistisch onderbuikgevoel de MacFreak 'ingezonden mededeling' (duidelijke classificatie trouwens) hier over één kam met het fenomeen influencers waar je kennelijk niet zo van gecharmeerd bent.

Daarnaast doe jij je hier voor als iemand die dit programma van Intego van binnen en buiten heeft onderzocht en kom je tot de conclusie dat dit een 'tricky' programma is. Waarop is dat gebaseerd? Is een programma als schijfhulpprogramma niet tricky? Ook dat programma kan immers in onervaren handen onherstelbare schade aanrichten. Moet het advies daarvoor dan niet zijn om het direct na installatie van het OS van de schijf te verwijderen?

Kortom de bezorgdheid en soms verontwaardiging dat hier op MacFreak een reclame is te zien van een programma dat niet ieders goedkeuring kan wegdragen maar wel voor inkomsten zorgt is naar mijn idee gezeur.

Reclame is een niet weg te denken onderdeel van ons economisch model. Leer ermee leven, stoor je er niet aan.

Trouwens, het bewuste artikel is al niet meer op de voorpagina te zien. Waar maken we ons druk over?
Kritiek op advertorials op MacFreak
27 oktober 2022 - 11:05    reactie #102
geplaatst door: MacFrankie
Is een programma als schijfhulpprogramma niet tricky? Ook dat programma kan immers in onervaren handen onherstelbare schade aanrichten.
Met dat programma kun je alles met al je schijven doen, met uitzondering van je opstartschijf. En laat dat nu bij 99,99% van de Macgebruikers de enige schijf zijn.

Daarbij is Schijfhulpprogramma verstopt in de map Hulpprogramma's. Dat is een map waar tante Truus uit Assen nooit in kijkt. Daarbij maakt Apple geen reclame voor Schijfhulpprogramma, zoals: "Wil je meer opslag en een snellere Mac? Gebruik dan Schijfhulpprogramma!" Nee, dat doet Apple niet.

De makers van CleanMyMac en Mac Washing Machine X9 doen dat wel. Zij pretenderen je Mac op te ruimen. Daarbij kosten ze geld, terwijl zelf je Mac opruimen gratis is, en je je Mac mogelijk beter leert kennen. Want waar deze tools op z'n gevaarlijkst zijn, is in de handen van leken. Die gaan, zonder kennis van zaken, hun Mac opschonen, geregeld met negatieve neveneffecten.

Zoek maar eens (bv op deze site) naar "problemen door CleanMyMac" en "problemen door Schijfhulpprogramma". Laat me de resultaten maar weten!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Kritiek op advertorials op MacFreak
27 oktober 2022 - 11:26    reactie #103
geplaatst door: sluisje
Grappig dat je CleanMyMac noemt. Enige tijd terug waren er posts te lezen waarin software van MacPaw werd aangeprezen. Iets met Oekraïne wellicht.

Met dat programma kun je alles met al je schijven doen, met uitzondering van je opstartschijf. En laat dat nu bij 99,99% van de Macgebruikers de enige schijf zijn.
Bij de meeste van mijn kennissen hangt er wel degelijk een harde schijf aan de Apple. Is het niet voor extra opslag vanwege die belachelijke SSD van 256GB in veel modellen modellen dan is het voor een timemachine backup.
In dat laatste geval heeft men zelfs Schijfhulpprogramma moéten gebruiken omdat de aangeschafte disk veelal niet voor de Mac geformatteerd is. Dus ook tante Truus uit (ik dacht) Alkmaar heeft schijfhulpprogramma wel eens gebruikt.

Daarbij scheer je nu CleanMyMac en Mac Washing Machine X9 over één kam. Ik weet niet of dat juist is. Wanneer ik op Mac Washing Machine X9 zoek zie ik nergens dat dit programma problemen heeft veroorzaakt.

Ik heb eerder de indruk dan sommige forumleden een groot vooroordeel hebben tegen dit programma zonder goed op de hoogte van de werking en het gebruik te zijn.
Kritiek op advertorials op MacFreak
27 oktober 2022 - 12:30    reactie #104
geplaatst door: orange
...Wanneer ik op Mac Washing Machine X9 zoek zie ik nergens dat dit programma problemen heeft veroorzaakt...
Dat is de kunst hè. ;) De eerste paar pagina's zoekresultaten worden kunstig direct of indirect door Intego beïnvloed.

Daarnaast is CleanMyMac daar nog handiger in geweest, en is dat programma in veel grotere aantallen misbruikt.

Hier wordt Mac Washing Machine X terloops genoemd:
https://www.macfreak.nl/macos-en-osx/appletips-virusscanner-als-een-stok-achter-de-deur

In tegenstelling tot CleanMyMac, dat 5 pagina's zoekresultaten oplevert.

Maar geloof me: deze programma's doen gewoon exact hetzelfde. O.a. ingrijpen op plekken waar je beter weg kunt blijven ten faveure van een paar luttele (vaak zelfs tijdelijke) MB's.
Kritiek op advertorials op MacFreak
27 oktober 2022 - 12:45    reactie #105
geplaatst door: sluisje
Zoals al eerder vermeldt: Het gaat hier niet om CleanMyMac.

En nee, ik geloof je niet zomaar. Kun je jouw claim onderbouwen? Of is dit slechts ingegeven door de bekende vooroordelen?

De plekken waar je beter bij weg kunt blijven zijn er m.i. niet meer op de moderne Macs. Daar heeft Apple zelf al het nodige aan gedaan.
Kritiek op advertorials op MacFreak
27 oktober 2022 - 13:46    reactie #106
geplaatst door: MacFrankie
Ik geloof je op je blauwe ogen dat je een fantastisch leuke baan hebt bij Intego, best sluisje!

Ik heb nog nooit met deze software gewerkt, dus officieel heb ik hier geen verstand van, maar tools die taalbestanden weggooien, die vertrouw ik niet. Gewoon even zoeken, problemen genoeg (en gegarandeerd)!

Maar als Intego-supporter neem ik aan dat jij hier het eerste aanspreekpunt bent als men hier problemen te melden heeft. Sportief van jou!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Kritiek op advertorials op MacFreak
27 oktober 2022 - 17:26    reactie #107
geplaatst door: sluisje
Valt me nog mee dat je mij niet van trollen beschuldigt.  :tounge: Het lijkt er weer eens op dat wanneer iemand hier niet de mainstream volgt er wel iets aan de hand moet zijn.

Maar leuk dat je toegeeft er zelf geen verstand van te hebben. We kunnen jouw ondeskundige 'advies' dan ook gewoon naast ons neerleggen.