Jongens toch, wat een heisa.

Eigenlijk is het toch simpel?
1) Als je je aansluit bij een forum (Macfreak of gelijk welk ander forum op het net) moet je meestal toestemmen met de T&C's waarin duidelijk staat dat posts in een forum altijd bewaard blijven. Als je als lid info post of het forum, ga je hiermee akkoord. Simpel. Als het niet wettelijk afdwingbaar is, dan toch moreel. Het is common-practise op het net, en bij deze deel van de normen die gelden op internet. (Bovendien zijn er dingen zoals Google cache.) Als je niet wil dat men iets over 20 jaar nog kan lezen, schrijf dan niets.
2) Als user heb je het volste recht om ook te stoppen met posten of lid te zijn van een forum. Goed: maak dan je persoonlijke info uit je profiel leeg (dat kan op MF), en laat je toegang door de moderatoren blokkeren. Alle mail van het forum wordt dan ook uitgeschakeld. Dat is zover ik begrijp hier ook gebeurd. Je kan er dan als user niet meer in, en je wordt niet meer lastig gevallen. Waar zit hier het probleem?
3) Moderatoren hebben natuurlijk ook de verantwoordelijkheid om punt 2 ook uit te voeren!
4) Als je een lezersbrief naar een krant stuurt, en de krant publiceert die in de editie van morgen, dan ligt die krant binnenkort ook in het archief bij de lokale bibliotheek. En wat je daarin schreef, kan je ook niet zomaar intrekken, wijzigen of uitgommen. Anders zouden we in George Orwell's 1984 terechtkomen, Ieder volwassen mens moet het verstand hebben om fatsoenlijk en bedacht te reageren en te posten, net zoals je dat overal in de maatschappij (op het werk in conversaties, in brieven, wetten ,,,) ook zou moeten doen. Op internet is dat niet anders. Op dit forum ook, dus is het logisch dat alle geproduceerde content blijft staan. De wetgeving die je toestaat je de deregistreren is volgens mij hier niet voor bedoeld, maar voor andere databanken (anti-spam opt-out lists, etc.)
5) Uitzondering op regel 4: posts/comments die niet meer onder vrije meningsuiting vallen volgens de algemeen heersende normen en waarden van de maatschappij van de doelgroep (denken we aan racisme, nazi-sympathisanten, etc.) mogen op last van overheid, rechtbank verwijderd worden.
6) Ik ben nog van de 'oude garde'. (30+) Vroeger, voordat Internet een tool voor de massa werd (voor pakweg 1998), en alleen gebruikt werd door researchers, militairen, etc, geldde de Netiquette en vrijheid van meningsuiting als hoogste goed. Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nettiquette. Wat mij betreft liggen deze regels in lijn met mijn commentaren 1 tem 5. En aangezien die RFC voor iedere internet gebruiker telt (zie je contract bij je provider of internet policy op het werk maar na), dus ook nog altijd van toepassing voor alle gebruikers.
Tot slot:
ik heb ook spijt van sommige posts uit mijn verleden, omdat over de jaren mijn mening en kennis ook verfijnde of veranderde, ofwel omdat ik door tijdsgebrek posts net iets te gebald maakte, waardoor ze soms aan fijngevoeligheid en details ontbraken, met misverstanden tot gevolg. (Misschien geldt dit straks ook voor deze post
omdat ik ze rap-rap schrijf ), maar dat lijkt me een leerschool, en deel van ouder worden en evolueren als mens, waarbij de regels hierboven blijven gelden,
Kortom: het is simpel: een user mag zich perfect desactiveren op een forum, maar waarom zou de geproduceerde content dan ook moeten verdwijnen?
Vgl met Facebook: ik vind dat je perfect je Facebook profiel en foto's (met nadruk op profiel) moet kunnen verwijderen zodat je als persoon niet meer vindbaar bent. Facebook houdt zich daar jammer genoeg niet aan. Maar elke 'like' en comment die ik maak, tja, die mag wat mij betreft blijven bestaan.