araminta om 23:44, 10-03-2003Er staat achter een draad in een forumonderdeel de nodige informatie, zoals 'aantal reacties,' en het aantal keren dat de draad bekeken is. Bij dat laatste staat 'bekeken x keer.' Het zou iets netter zijn om daar 'x keer bekeken' van te maken, maar goed...
"Netter" suggereert nogal wat. Taalkundig netter? Netter om te zien? Netter voor het begrip? Of netter in de lijst?Taalkundig heb je gelijk. Het is beter om te zeggen dat iets x keer is bekeken. (waarvoor "x" dus staat voor het aantal keren dat de draad is bekeken.).maar dan zijn we al meteen in een dillema beland: Is het ook beter? Of sneller voor het begrip?Dat laatste denk ik niet. Internet is een snel medium. Afkortingen zijn zodanig schering en inslag, dat een vreemdeling eerst even (ff) moet wennen.In dat kader is het IMO (naar mijn mening) dan ook sneller te begrijpen als er staat "bekeken x keer" i.p.v. "x keer bekeken". Je wordt direct op het goede been gezet.
Als je zou zeggen dat een ":" aanbevelenswaardig is, ga ik mee.De strofe wordt dan: "Bekeken: x keer".
Leon???
Jazzaddict om 11:49, 11-03-2003Dick,dillema bestaat niet hoor !Hoe gaan we dit dilemma nu oplossen ?
Iig, ik d8 niet dat het echt commentaar was, zie het meer als opbouwende kritiek
(Bewerkt door Sylvia van Schie om 23:16, 11-03-2003)
>>>Citaat van Inkiepinkie:
Na het gezever over een wachtwoordknopje wat grafisch niet helemaal correct (of is het korrekt?) is en een topic over taaleigenaardigheidjes lijkt het me hoog tijd dat er, naast een Baggerbox, ook een Muggezifterijplein komt.....
Het goede woord is: correct.Verder: Omdat het muggenzifterij is, (met een 'n") zal het dus wel muggenzifterijplein worden.Maar: ik wil niet muggenzifterig over komen natuurlijk,dus ik zal er niets van zeggen.
>>>Citaat 2 van Inkiepinkie
De meeste sites, fora en nieuwsgroepen stikken van de taal- en stijlfouten. Ook kranten en tv-ondertiteling vormen daarop geen uitzondering. Geen wonder ook, want tegenwoordig leren ze ook geen fatsoenlijk Nederlands meer op school. Als je zo af en toe wat sollicitatiebrieven leest, slaat de schrik je om het hart. In ieder geval stoor ik me er niet meer aan, op elke taalfout reageren zou dan een dagtaak worden.
Dit gaat nu echt de kant op van het muggenzifterijplein, maar ik ben het met bovenstaand citaat dus niet eens.Ik wil uitzonderingen maken voor een dyslecticus, maar ik vind toch echt dat taal (zowel geproken als geschreven) toch van enig nadenken mag getuigen. En een eerste stap in het nadenken is het schrijven van stukjes zonder al te veel taalfouten. Een goede manier is het stuk even overlezen heb ik gemerkt.Ik stoor me maar matig aan veel taalfouten, maar ik merk wel dat ik uitgezonderd bovengenoemde dyslecticus, de schrijver van een stuk met veel taalfouten niet erg serieus neem. En denk nu niet dat ik taalkundige ben of daarin heb gestudeerd. Ik vind taal gewoon leuk en vind het jammer als er zo slordig mee wordt omgesprongen.Vandaar mijn reactie op jouw stuk.En nu kan ik neergesabeld worden geloof ik. Of afgeschoten..??
(Bewerkt door Dick de Roos om 9:33, 12-03-2003)
Maar in de tijd dat ik naar school ging werd dat er ook behoorlijk ingepompt. Nu dat niet langer zo is kun je het mensen haast niet meer kwalijk nemen.
Pardon? Mag ik even fulmineren tegen de klakkeloze aanname dat leerlingen tegenwoordig geen uitputtend taalonderwijs meer genieten?
Ik weet als neerlandicus met doceerervaring wel aardig wat de leerlingen op de middelbare school zo'n beetje moeten leren.
Ook vandaag de dag worden leerlingen gewoon wegwijs gemaakt in de kofschip-regel, het verschil tussen hen en hun, als en dan en wat dies meer zij!
Waarop tegenwoordig in het onderwijs echter de nadruk wordt gelegd is dat mensen zich op hun niveau moeten kunnen redden met de Nederlandse taal. Dat ze snappen wat de belastingdienst bedoelt of dat ze snappen hoe een handleiding werkt is voor VMBO-leerlingen veel belangrijker dan bijvoorbeeld de correcte vervoeging van het werkwoord e-mailen. (geë-mailde!). Voor leerlingen die naar het wetenschappelijk onderwijs willen doorstromen of VMBO-leerlingen met een administratieve ambitie ligt dat uiteraard anders.
Ik krijg een heel sterk vomeergevoel bij de "vroeger was alles beter" insteek hierboven. ("Vroeger was alles beter: was een onderbroek geen veter, kwam het bier gewoon per meter.") Daarnaast zou het ook helpen als jullie allemaal eens zouden stemmen op een partij die onderwijs wat hoger in het vaandel draagt dan bijvoorbeeld de huidige grootste partij in de tweede kamer......
Weer even on-topic:Ik denk dat het bijzonder aardig is dat Araminta de moeite heeft genomen om de beheerders er even op te wijzen dat er wellicht nog iets verbeterd kan worden aan MacFreak.
Desalniettemin is de strofe "Bekeken x keer." niet zonder meer als incorrect aan te merken. "x keer bekeken." is imho esthetisch mooier, maar niet noodzakelijkerwijs beter.
De suggestie voor de dubbele punt vind ik wel mooi; met interpunctie bereik je hier snel resultaat. (Ook in deze zin)
AMEN. :colgate:
Cees Sweere om 11:36, 12-03-2003 informatie met taalfouten komt een stuk minder serieus over!
Kritiek over taalgebruik komt altijd als" zich superieur voelen" over.Diegenen die hier altijd zo hoog oplopen over het juiste taalgebruik,blinken zelf niet zo erg uit in grammatica of zinsconstructies,vind ik.Nog erger en zeer aanmatigend is het publiekelijk terechtwijzen van vermeende fouten in de postings, zoals hier al eens gebeurt.Als men zich toch niet kan inhouden,stuur dan een discreet persoonlijk bericht.Elke vogel zingt zoals hij gebekt is en niemand hoeft zich daarover te schamen.Leven en laten leven!Wat mij betreft Cees, op dit forum is elke Apple voor mij belangrijker dan het spreekwoordelijke puntje op de i van het taalgebruik.Ik veronderstel dat er andere fora zijn om oeverloos door te zeuren over punten en komma's.Voor alle duidelijkheid,ikzelf heb geen enkele ambitie om te denken dat ik foutloos Nederlands zou kunnen schrijven.Iedereen op DIT forum heeft het recht om nu en dan fouten te maken tegen de grammatica of de woordenschat van het Nederlands,zonder daarvoor publiekelijk op de vingers getikt te worden.Voila,dat moest er even uit! Voor de rest zie ik jullie allemaal zeer graag.
Cees Sweere om 11:36, 12-03-2003Jongens. meiden : (interpunctie !) ik heb genoten van deze discussie !!Toen ik enkele weken geleden voorstelde om het Engelse woord "Poll" te vervangen door enquete of iets dergelijks, werd ik door een aantal lieden om de oren geslagen met het gegeven dat dat woord in de Van Dale stond en daarom goed was. {knip} AMEN. :colgate:
Ik was een van die leden die je daarmee om de oren sloeg. Maar niet omdat het woord poll in de Van Dale staat. Dat staat er compleet los van. Poll en Enquete hebben gewoon een verschillende betekenis.
En dan ga ik mij nu even bij Luc voegen: stuur iemand die je wilt terechtwijzen op foutjes een persoonlijk berichtje of een e-mail, maar doe dat niet publiekelijk.Er zijn van die mensen die overloos kunnen zeuren over een taal- of grammaticafoutje en dan vervolgens zeggen dat het een gebrek aan respect voor de lezer is als er taal- of grammaticafouten in voortkomen. Ik vind dat iemand publiekelijk terechtwijzen meer getuigt van geen respect hebben. Maar dat is slechts mijn onnozele mening.
Maar volgens mij kunnen we beter naar de nieuwsgroep nl.taal gaan om daar lekker verder over te zeveren
Sylvia van Schie om 16:17, 12-03-2003[Er zijn van die mensen die overloos kunnen zeuren over een taal- of grammaticafoutje en dan vervolgens zeggen dat het een gebrek aan respect voor de lezer is als er taal- of grammaticafouten in voortkomen. Ik vind dat iemand publiekelijk terechtwijzen meer getuigt van geen respect hebben. Maar dat is slechts mijn onnozele mening.
Uit.
Nee, je moet het ook zeker niet persoonlijk opvatten. Ik doelde inderdaad niet op jou, noch op een ander specifiek persoon op dit forum for that matter.Ik doel meer op de mensen op internet in het algemeen die overloos zeuren over taal- en grammaticafouten.
Ik loop meestal niet over van vriendelijke enthousiasme als ik discussies als deze tegenkom. Zal me ook verder afzijdig houden, voor ik weer verkeerde dingen zeg Nogmaals, het was niet persoonlijk bedoeld, excuses als het zo overkwam.
tecks om 10:56, 12-03-2003 de kofschip-regel, het verschil tussen hen en hun, als en dan en wat dies meer zij!
Wie weet waar ik deze regels op het wereld wijde web vind?
En hier.
(De site linkt niet zo goed diep/door, volg de link naar spellingsregels Nederlands)
(Bewerkt door tecks om 10:13, 13-03-2003)