Ik houd al geruime tijd een computerlogboek bij, waarin ik allerlei dingen opschrijf die ik lees op dit forum of elders, en die vroeg of laat voor mij van nut kunnen zijn. Ik doe dit om een beetje grip te krijgen op de eindeloze reeks van topics die dagelijks mijn ogen passeert, en waarvan ik me, als de nood aan de man komt, vaak nog wèl kan herinneren dàt ik ze gelezen heb, maar nìet meer wààr precies. Natuurlijk kan de zoekfunctie dan goede diensten bewijzen, maar een garantie voor succes biedt die toch niet, ook al omdat het aantal treffers vaak groot is, en de moed om al die treffers door te gaan vlooien minder groot; en verder omdat je je niet altijd kunt herinneren of je bepaalde dingen hier gelezen hebt of elders.
Anderen zal het niet anders vergaan. Daarom: zou het geen idee zijn om uit de eindeloze reeks problemen die op dit forum besproken wordt, een selectie te maken en die te herschrijven, bijvoorbeeld in de vorm van vragen met antwoorden? Er bestaan al dergelijke boeken (bv. eentje onder redactie van David Pogue), maar die zijn in het Engels, en nog afgezien daarvan: zulke boeken kunnen er nooit genoeg zijn, al was het maar omdat het aantal problemen altijd aanzienlijk groter zal blijven dan het aantal probleemoplossingen. Als een boek nuttig is, vindt het altijd zijn weg.
Je zou zelfs kunnen overwegen om van zoiets een jaarlijkse publicatie te maken (het MacFreak Jaarboek 2004, 2005
); want uiteindelijk evolueert alles in de electronische wereld in sneltreinvaart. En MacFreak heeft inmiddels een vrij grote en trouwe achterban, dus enige afzet lijkt gegarandeerd. Als de kosten een probleem zouden zijn, zou je zelfs kunnen denken aan mogelijkheid tot voorinschrijving (evt. met speciale prijzen voor donateurs), zodat de aanloopkosten gedekt zouden zijn.
Zou zoiets, de realiseerbaarheid even daargelaten, in een behoefte voorzien, of ben ik de enige die denkt dat dit nuttig zou kunnen zijn?