Poll

Moeten de MacFreak Smileys worden aangepast?

Nee, die geven MacFreak juist een eigen smoel
22 (52.4%)
Ja, want ze zijn inmiddels uit de tijd
5 (11.9%)
Nee, want sommige geven meer weer dan huidige emoticons
6 (14.3%)
Ja, want sommige geven de verkeerde boodschap weer
4 (9.5%)
Anders, namelijk...
5 (11.9%)

Totaal aantal stemmen: 32


antw: Poll: moeten de MacFreak Smileys worden aangepast?
reactie #25 geplaatst: 12 november 2018 - 22:46
Mee eens :thumbs-up:. Ik las alleen ergens dat de 'geanimeerde smileys' dan problematisch zouden worden in Retina? Geen idee of dat zo is..
geplaatst door: boiing
antw: Poll: moeten de MacFreak Smileys worden aangepast?
reactie #26 geplaatst: 12 november 2018 - 23:15
Anders, namelijk: kan me er weinig druk om maken. We moeten het gewoon doen met wat er beschikbaar is. Als mensen een forum of dienst wel of niet gebruiken om de rits emoticons die beschikbaar zijn dan weet ik 't niet meer...
geplaatst door: Sypie
Check sypie.nl voor eigenwijze reparatieblogs.
antw: Poll: moeten de MacFreak Smileys worden aangepast?
reactie #27 geplaatst: 13 november 2018 - 08:34
Ik vind het ook niet zo belangrijk. Als het eenvoudiger is om de standaard iOS en macos smileys te gebruiken zou ik dat zeker doen.
geplaatst door: peterdh
Sathu Thai Massage, Groet, Peter
antw: Poll: moeten de MacFreak Smileys worden aangepast?
reactie #28 geplaatst: 13 november 2018 - 09:09
Gezien de reacties hier en in de poll zou je eigenlijk iemand moeten vinden die de oude smileys omzet naar "Retina"-smileys.

Helemaal mee eens,

Citaat
Ik ben er zelf niet handig genoeg in en kan niet inschatten hoeveel werk het is voor iemand die wel dagelijks/regelmatig met grafische editors in de weer is?

Tot nu toe heeft nog niemand zich gemeld.

Citaat
Zijn er geen tools die plaatjes "opwaarderen" naar Retina-plaatjes?

Niet dat ik weet.

Citaat
Misschien als je daar een eerste voorzet mee kunt doen en die dan met de hand nog wat bijwerkt is het minder werk dan van scratch af aan de smiley-collectie om te zetten naar Retina?

Zou mooi zijn.

Als dit kan dan zou dat absoluut mijn voorkeur hebben. Als het niet mogelijk is, dan denk ik dat we overgaan op de emoticons die Apple ook gebruikt. Want dat lijkt me ook niet het het eind van de wereld...  ;)
geplaatst door: Robert
antw: Poll: moeten de MacFreak Smileys worden aangepast?
reactie #29 geplaatst: 13 november 2018 - 11:29
Is het nog mogelijk om te achterhalen waar de smileys origineel vandaan kwamen.
Mogelijk dat ze daar nu ook een retina versie van de smileys hebben.
geplaatst door: PS-MacGek
MacBook Pro Retina 15" (Late 2013), Mac mini (2018). Mac Mini (2012), iPhone 11
Avatar made by Dale Humphries
antw: Poll: moeten de MacFreak Smileys worden aangepast?
reactie #30 geplaatst: 13 november 2018 - 11:33
Heb daar een tijd geleden erg hard naar gezocht, maar niet achter kunnen komen.
geplaatst door: Robert
antw: Poll: moeten de MacFreak Smileys worden aangepast?
reactie #31 geplaatst: 13 november 2018 - 18:34
Kunnen we hier SVG plaatjes op het forum zetten?

Als dat zou kunnen, zouden we de huidige smileys kunnen omzetten naar SVG formaat.

https://www.w3schools.com/html/html5_svg.asp

https://www.w3schools.com/graphics/svg_intro.asp

geplaatst door: puk1980
Heerlijk, die stilte! : - )
antw: Poll: moeten de MacFreak Smileys worden aangepast?
reactie #32 geplaatst: 14 november 2018 - 09:15
@ puk1980: als het uitgangspunt onscherp is dan helpt het omzetten naar SVG toch ook niet?
geplaatst door: Robert
antw: Poll: moeten de MacFreak Smileys worden aangepast?
reactie #33 geplaatst: 14 november 2018 - 12:18
Ik vind het ook niet zo belangrijk. Als het eenvoudiger is om de standaard iOS en macos smileys te gebruiken zou ik dat zeker doen.

BAM, de spijker op de kop.

Het is enkel een kwestie van de smiley -module uit het forum halen en je bent klaar.

- Winst qua performance (php) op de server
- Winst qua updaten van het forumscript (less dependency)
- Winst in de browser want pagina's hebben minder http requests
- Winst qua Retina want emojis zijn gewoon Unicodes (lettertype/text qua rendering)
- Windows, Android, Linux, iOS, macOS, alles heeft emoji/unicode support

Sterker nog, wij gebruiken allemaal wel een of andere chat -achtige dienst om te appen met elkaar of X te delen en wat hebben al die apps met elkaar gemeen? Ze gebruiken emoji's native als de standaard omdat het gewoon op je toetsenbord zit + er zit nog een veel belangrijkere gedachte achter die heel veel mensen niet begrijpen of weten. Voor veel mensen zijn emoji's gewoon kinderachtige, nieuwe, hippe variant van de MSN smiley's maar dat is totaal niet waar. Het is universeel en een lachebekje is overal gelijk aan hetzelfde lachebekje want deze heeft een codepoint [ U+1F600 ] --> 😀, de stijl (grafisch) mag dan anders zijn tussen Android en iOS maar de boodschap is hetzelfde en beide charters hebben dezelfde waarde.

Het wilt ook niet zeggen dat je 400 verschillende emoji's moet gebruiken voor alles en nog wat of dat je ze verplicht bent te gebruiken. Elk toetsenbord heeft een gedeelte waar de emoji's staan die je het meest of laatst gebruikt hebt dus die zijn extreem snel te pakken.  En zo niet, in Systeemvoorkeuren > toetsenbord > tekstvervanging kun je ze zelf instellen.
Zodat iets als dit:
:) of 8) of (y)🙂 en 😎 en 👍
dit wordt terwijl je typt. Hoef je niets extra's te doen.
 
Wat we nu doen met smileys (plaatjes) toevoegen, is hetzelfde als dat we elke letter van het alfabet zouden gaan proberen te vervangen door een plaatje met daarop de letter afgebeeld. Zo'n 400 plaatjes achter elkaar vormen dan samen een zin die je kunt lezen, als je niet blind bent, en daar komen we bij punt twee dat totaal vergeten wordt door veel mensen omdat ze hier weinig mee te maken hebben.

Emoji's zijn ook nog eens een accessibility feature. Screen readers vertalen emoji's naar wat ze betekenen in hun eigen taal. 💛

Citaat
Many people with blindness and low vision use screen readers, also known as text-to-speech, in order to interpret information on the screen. When reading a message with an emoji, a description of the emoji is read out loud. For example, if my friend sends me a message with a yellow heart at the end, my screen reader would read the message and identify the emoji as “yellow heart.”

En het stopt niet alleen daar, je kunt met een emoji of smiley ook je verhaal een lading meegeven, bewust of onbewust. Ik persoonlijk heb heel veel moeite met bepalen in welke context mensen teksten bedoelen wanneer ik hen niet kan zien. Als er 😉 of 🤪 of 🥴 achter staat dan weet je meteen dat het eerder humor is dan serieus en dan reageer je er mogelijk heel anders op. Alleen het 'gevaarlijke' van smiley's (plaatjes) is, is dat ze vooral ontworpen worden om mooi, leuk, uniek, anders te zijn dan de miljoenen versies die ooit gemaakt zijn in het MSN tijdperk. Wat je dan gaat krijgen is dat mensen geanimeerde duimpjes omhoog of omlaag gaan gebruiken - en na 300 jaar deze versies getoond te hebben op MacFreak (vooral omdat MF een hele periode moeite had om met z'n tijd mee te gaan) zullen ze vast onderdeel van, zijn geworden. Niet meer weg te denken of zoiets maar vanuit het perspectief toegankelijkheid wordt er bijan nooit gedacht.

En niemand hoeft in de zak van sinterklaas mee naar Spanje maar verplaats het gewoon eens naar de offline wereld. Wij vinden het heel normaal dat winkels en centra's toegankelijk zijn voor mensen die minder valide zijn. We denken er eigenlijk nooit echt over na, tenzij je iemand in je omgeving hebt die daar dagelijks mee te maken heeft. Dan weet je pas wat voor ellende het vaker is om je te verplaatsen met een rolstoel, ondanks dat het de laatste jaren veel beter is geworden. Op het internet zijn we nog heel lang niet zo ver qua acceptatie dat deze mensen gelijk zijn en het internet net zo makkelijk zouden moeten kunnen gebruiken zoals wij dat doen. Op het internet is een website 'rolstoeltoegankelijk' maken te vergelijken met een feature toevoegen! Als je site geoptimaliseerd is voor mensen die blind zijn of slechtziend dan heb je EXTRA werk gedaan. Zoiets is eigenlijk best wel gruwelijk als je er over nadenkt.


Technische gegevens

MacFreak heeft al extreem veel plaatjes op hun domein. Zo'n 43% van alle requests richting de browser (homepage) is een plaatje.


Kijk dat hele paarse blok in het midden. Dat overspant als het ware 1,5 seconde dat de browser enkel bezig is met het laden van plaatjes. Achter elkaar, alle plaatjes. Een browser kan maar X aantal plaatjes tegelijk beginnen met inladen dus het aantal requests richting de browser moet je zo laag mogelijk proberen te houden. Gemiddeld zit MF op ongeveer 80 requests wat aardig veel is.
Huidige smiley's omzetten naar .svg objecten zal de smiley alleen maar zwaarder maken dat de relatief kleine .gifjes nu al zijn maar als je 10 of 12 op een pagina hebt zijn het wel 10 of 12 browser requests. Ongeacht hoe klein ze zijn een browser kan er maar gemiddeld 5 HTTP/1 tegelijk starten. Het renderen van een pagina gaat dus steeds in pakketjes van laten we zeggen 5 tegelijk.


En nee dit gaat de wereld niet redden qua optimalisatie maar je ziet ook bovenaan op regel 1 (blauw) dat de server eerst 2,5 seconde nodig heeft om überhaupt aan site content toe te komen. In dat gedeelte is de server dus bezig met allerlei toepassingen doen, mogelijk PHP en weet ik veel wat nog meer. We willen allemaal 1000-en-3 functies maar die moeten ook verwerkt en ingeladen worden. Het is denk ik heel belangrijk om over alles goed na te denken. Waarom iets toevoegen dat gewoon op ons toetsenbord zit en dat we massaal gebruiken in Berichten /chat apps.

geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd