We leverden destijds altijd in overleg met de plaatselijke drukker de bestanden aan als Illustrator .EPS of X-Press/Indesign. Tot zover ging alles prima.
Inmiddels is het bedrijf flink gegroeit en laten ze het drukwerk om wat voor reden dan ook door heel de Benelux en daarbuiten drukken. Ze hebben zelf inmiddels een aantal DTP'ers achter een Windows Pc zitten.Tot zover leverden wij de bronbestanden gewoon op CD/DVD aan hun en zijn regelden het verder. Is mede door Flightcheck zelden tot nooit wat mee aan de hand.
Maar nu...
Vragen ze ons om naast de bronbestanden ook één 'standaard PDF' (voor zover standaard standaar kan wezen) die ze naar welke drukker waar dan ook in Europa kunnen sturen. Ikzelf ben daar een beetje huiverig voor om eerlijk te wezen. Mede omdat ze dan met deze stap meteen de verantwoording bij ons leggen.
Als er eens iets mankeerde aan een document bij onze plaatselijke drukker was het even een belletje en in goed overleg werd het opgelost. Maar hoe gaat dat bij een drukker in Duitsland die een 'drukklare' PDF aangeleverd heeft gekregen waar hij een fout in ziet als het uit de pers rolt. Dan draaien ze natuurlijk gewoon door en is het jammer in het ergste geval. Naar mijns inziens kun je zoveel instellen en dus ook fout doen en vraagt iedere drukker om net weer iets anders. Dan heb je natuurlijk nog Pitstop enz. maar had wel eens begrepen dat dat ook alleen maar in de Benelux een 'standaard' is.
Ben ik nu zo'n doemdenker of zitten er gewoon veel haken en ogen aan dit verhaal.
(Bewerkt door Nelis00 om 19:38, 10-04-2006)
Het feit blijft heel simpel. Geen verantwoordelijkheid 'nemen'. Dat is altijd de opdrachtgever die de drukker uitkiest en/of aanstuurt.
Buiten dat accepteren wij geen claims buiten ons werk zelf. Die risico's zijn ondefinieerbaar en dus niet in te calculeren. Anders wordt de prijs afhankelijk van de nabewerkingen. Dat wordt een beetje duur als het om grote oplages gaat. Nationaliteit doet er ook niet toe. Volgens mij staat het ook ergens netjes in de leveringsvoorwaarden...
Op zich is het 'standaard' pdf geen echt probleem binnen Europa. Het klinkt misschien flauw, maar hier gaan wekelijks allerhande pdf's de wereld rond, niks certified pdf. Oké, ze worden hier wel goed gecontroleerd op fouten en je moet goed weten maar je mee bezig bent. Nog nooit problemen mee gehad (op die ene keer met een drukker die geen pdf, xpress en InDesign aankon, tja)
Oftewel: Als je het doet, op voorhand geen aansprakelijkheid accepteren. Als je een fout maakt (stel), corrigeer je die, klaar. (in het ergste geval is er alleen over jouw rekening naar hen te praten)
Via deze weblog kun je misschien wat meer te weten komen. In de rechterkolom staan een aantal definities rond PDF/X beschikbaar. Grafische grootheden zoals Henk Gianotten en Roelof Janssen vertoeven daar frequent en wellicht kun je jouw vraag direct aan hen voorleggen. Als één van hen het niet exact kan beantwoorden dan kan bijna niemand het, denk ik...
[ Ger ][/news]
De al genoemde Henk Gianotten is wat dit betreft een bron van wijsheid, en via Syntens hebben wij hem al een keer langsgehad voor een goeddeels door hen betaalde workshop in standaards. Knetter-interessant! Lijkt me de moeite waard daar eens naar te informeren. Ook een goede op dit gebied, vooral gericht op kleurconsistentie is Erik Koldenhof. Die weet ook erg veel van de verschillende eisen die aan drukker en prepress worden gesteld voor standaardisatie.
Want laten we eerlijk zijn: eigenlijk is het toch van de zotte dat dit niet gewoon kan? Het valt aan klanten steeds slechter uit te leggen, merk ik maar je moet er wel degelijk heel voorzichtig in zijn!
Noot achteraf: die ISO-norm is op zich goed, maar nog zodanig wijds gedefinieerd dat het nog steeds niet helemaal lekker over kan komen in kwaliteit. Maar het is in ieder geval een begin-standaard. De grootste problemen heb je dan wel getackeld.
Om misverstanden (en onself veilig te stellen) te voorkomen leveren wij in principejuist géén PDF aan, maar brengen we dit soort belangrijk werk naar een professionelelithograaf (De Schutter Neroc in dit geval). Nu ben ikzelf geen professionele lithograaf,maar ik weet wel dat die dingen goed kunnen aanleveren aan praktisch elke drukker/printer die verstand van eigen zaken heeft.Dat wil dus niet zeggen dat een kaartjesdrukker dan gelijk complete verpakkingenkan drukken... het blijft een specialisatie in mijn ogen.
Maar buiten een lithograaf (wat een hóóp zekerheid met zich meebrengt) vragen wijin dat soort gevallen ook een proefdruk. Dit om, wat de vorige berichten al zeggen,ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk fouten worden uitgesloten. Vindt de klant zo'nproefdruk te duur of overbodig, dan is dat ook goed. Maar dan zijn de risico's ook voorde klant, en halen wij onze handen er vanaf. Aan wie het ook ligt, het kan áltijd foutgaan, en een proefdruk, lithografie en goede afspraken met degene naar wiede drukbestanden heen moeten kan dat voorkomen.
Mvg,Joram
Zo doe ik het altijd, en dat werkt prima met verschillende drukkers in Nederland België en Duitsland.
suc6
Nog nooit problemen mee gehad, wel altijd een Iris proef mee sturen en soms aan de pers gaan kijken.
http://store.adobe.com/products/pdfprintengine/main.html
Los van het feit dat ik niet kan zeggen of jullie dit als bedrijf wel of niet moeten willen, is de conclusie van dit draadje voor mij niet "dat het gewoon niet mogelijk is".
Volgens mij kan het dus wél, gegeven sommige reacties hier ! Als je maar voldoet aan bepaalde standaards en eist dat de drukkerijen in kwestie dat ook doen. Dat is hetzelfde als direct afspraken maken met de drukker om de hoek, alleen doe je dit nu wat onpersoonlijker via standaards.En dan hoeft PitStop echt niet gewoon Adobe software met de juiste profielen en job-options. Ik denk wel dat enige ervaring met pdf-aanleveren dan erg verstandig is, voordat je aan een internationale klus gaat beginnen.
Sterker nog:ik denk dat we er niet aan ontkomen dat we dit in de (nabije) toekomst ook gewoon allemaal zo móeten gaan doen veel grote media zijn al over op ISO standaards, hoe goed of slecht die ook zijn. De vraag is dus niet of het kan, en of je het moet gaan doen, maar wannéér in mijn ogen.