Vragen over prepress
8 maart 2010 - 11:51   
geplaatst door: zap
Hallo,

Ik ben een beginnend vormgever en bezig met een magazine ontwerpen dat gedrukt gaat worden. Het is alweer een hele tijd geleden dat ik met print-media bezig geweest ben (heb tot dusver voornamelijk webdesign en motion graphics gedaan) dus ik ben mijn kennis aan het bijschaven over het prepress process. Nu loop ik tegen een aantal dingen aan die ik nog niet zo goed begrijp, misschien dat iemand zo vriendelijk is om mij hiermee te helpen?

Het gaat om het volgende:

- Inktdekking. Moet ik vragen aan de drukker wat de maximale inktdekking is voor het papier dat wij hebben gekozen? Ook vragen wat het beste kleurprofiel is?
- Inktdekking in photoshop: als ik bij mijn foto's in photoshop het zwart en wit punt selecteer bij de levels, zodat het contrast lekker hoog is, zie ik in het zwart enorme waarden bij de CMYK staan. Opgeteld komen die ver voorbij de maximale inktdekking. Kan ik dmv. een ICC profiel deze inktdekking inperken?
- Zwart. Ik weet dat je zwart nóg zwarter krijgt door een nieuwe staal te maken met 100& K, 50% M en 50%C (in indesign). Is dit een veilige techniek?
- Kan ik alle fonts veilig afdrukken? Ik heb een opentype gratis font, hoop dat er geen problemen mee ontstaan.
- Witte tekst op zwart. Hoe dun mag dit maximaal zijn?
- Dropshadows, transparante kaders, glow's. Dit kan allemaal prima in inDesign, maar hoe lelijk wordt dit met drukken? Ik moet m'n transparantie uiteraard afvlakken, maar heb geen idee wat dat met de kleuren eronder doet.. Wat is de beste optie qua blendmode met dropshadows e.d.? Rasteren lijkt me het veiligste..

Het zou echt top zijn als iemand mij hier wat heldere antwoorden op kan geven. Dan ben ik diegene een hoop verschuldigd!

Vragen over prepress
9 maart 2010 - 21:06    reactie #1
geplaatst door: zap
Vraag ik teveel? ;)

Als iemand dit leest en toevallig het antwoord weet op 1 van de vragen, ben ik daar ook heel blij mee!
Alvast bedankt.

Vragen over prepress
9 maart 2010 - 21:35    reactie #2
geplaatst door: DTP2
Dat wat jij vraagt dekt zo'n beetje 75% van al het belangrijke wat je als dtp'er leert in je opleiding of werkervaring. Is allemaal niet even in een paar woorden te vatten.

Inktlimieten voor drukken is niet echt mijn cup of tea als ontwerper voor grootformaat printwerk. Bij ons wordt dit allemaal door de rip van de printers geregeld door de inktlimieten en inktrestricties van de specifieke media. Ik ga er voor het gemak van uit als jij een goede colourmanaged workflow gebruikt met de juiste instellingen en ook nog eens het goede pdf profiel dat dit op de achtergrond allemaal netjes geregeld wordt. Zo heb je het ISO Coated v2 300% (ECI) pdf profiel en die 300 zal daar niet voor niets staan.

Ja, je kunt zwart onderdrukken met extra kleuren om diepzwart te krijgen. De waardes hiervoor verschillen per persoon. Te veel geeft problemen, te weinig te weinig effect en te veel van 1 kleur een zweem over je zwart. 100, 40, 40, 0 is wat veiliger en geeft over het algemeen diepzwart. Dit bij (kleine) teksten niet doen! Je ziet het verschil niet en is niet meer sluitend te drukken.

Hoe klein mag je diaptekst zijn? Tsja, print het eens uit en kijk of je het nog kunt lezen en of het nog fijn leest. Je kunt kleiner diap drukken dan je fijn kunt lezen.

Je laatste is wellicht nog wel de moeilijkste. Simpel gezegd moet jij helemaal los kunnen gaan in InDesign en zelfs RGB en CMYK door elkaar kunnen gebruiken. Dit hoort allemaal "rechtgetrokken" te worden tijdens het aanmaken van je pdf en de software van je drukker of lithograaf hoort die pdf weer goed te kunnen verwerken. In de praktijk schort hier nog heel veel aan en is netjes en gestructureerd werken vaak een van de beste tips. Welk pdf profiel jij moet gebruiken, hoort je drukker je te kunnen vertellen.

Vragen over prepress
9 maart 2010 - 22:34    reactie #3
geplaatst door: zap
Bedankt voor je reactie!

Ik heb een te leuke tijd gehad op mijn opleiding en daarna te weinig werkervaring opgedaan in de print branche... Maar het komt allemaal goed, ZEKER dankzij behulpzame mensen zoals jij.

Ik gebruikte inderdaad voor de veiligheid ICC Coated v2, dus dat zit vast wel goed.
Bedankt voor je tip ook om de tekst niet diepzwart te drukken, is een goeie!

Die effecten in indesign zal ik wel zo min mogelijk gebruiken, gewoon creatieve oplossingen vinden voor dat soort dingen ;)

Nu kan ik er weer vol vertrouwen tegenaan.
Voor mij is het ook gewoon heel belangrijk dat ik de drukker niet belast met dingen die ik zelf had kunnen voorkomen/oplossen.

Thanks!

Vragen over prepress
10 maart 2010 - 00:01    reactie #4
geplaatst door: macmos
Jemig Zap,

waar woon je ergens? Volgens mij kunnen we beter even een half uurtje praten dan 2 uur typen hier op t forum. Ik help je graag maar heb vooralsnog geen zin in blauw getikte vingers :)

Vragen over prepress
10 maart 2010 - 09:11    reactie #5
geplaatst door: zap
Haha!

Het valt allemaal best mee toch? Er zijn gewoon een aantal dingen die ik helaas niet heb geleerd op het grafisch lyceum. (en dat ligt echt niet alleen maar aan mij ;)
Maar als dat een serieus voorstel is, laat maar weten.

Vragen over prepress
10 maart 2010 - 09:17    reactie #6
geplaatst door: Robert
[news]@ zap: ik zou macmos even een PB sturen, want dit soort aanbiedingen komen waarschijnlijk niet erg vaak langs...  ;)[/news]
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Vragen over prepress
10 maart 2010 - 09:35    reactie #7
geplaatst door: Hatetepee
...Voordat het zover is, nog wat leesvoer om de tijd te overbruggen:

Ik vind eigenlijk niet dat je 'los' moet gaan met het kleurgebruik, omdat het later toch allemaal 'recht' wordt getrokken. Je hebt dan geen enkele controle meer over hoe het eindresultaat eruit komt te zien qua kleuren. Ook wanneer een prepress afdeling van een drukkerij het niet zo goed digitaal kan rechttrekken, zal de drukker het op de pers doen. Dan weet je helemaal niet waar je blijft (meestal worden de teksten veel te schraal). Ikzelf werk altijd in CMYK (met profiel) en kijk in Photoshop naar de maximale dekking van ongeveer 325%. Als die te hoog is pas ik het meteen zelf aan, concentrerend op de donkerste partijen, maar wel zo dat het contrast en dergelijke visueel goed overeind blijft. Dat is per foto anders natuurlijk. Meestal komen de waardes van CMY uit op tussen 70% en 75%, en het zwart op maximaal 95%. Er kunnen dan ook behoorlijk wat extra uren in gaan zitten (wie betaald dat). Wanneer ik heel veel foto's aangeleverd krijg die 'goed' zouden moeten zijn, controleer ik later in de PDF de maximale dekking in Acrobat Professional. Je kunt in Acrobat de Uitvoervoorbeeld-modus aanzetten met ook de maximale dekking op 325%, dan zie je precies -in fel groen- waar de dekking te hoog is. Je kunt dan de ergste foto's eruit pikken om alsnog te corrigeren. De moraal van dit verhaal is dus eigenlijk dat ik vind dat het het eigenlijk 'handwerk' is wat je per foto visueel moet beoordelen en aanpassen... als je het goed wil doen...

Vragen over prepress
10 maart 2010 - 09:48    reactie #8
geplaatst door: zap
Dus in principe het juiste ICC profiel gebruiken + zelf het contrast in de gaten houden en dan nog in zowel photoshop als in de uiteindelijk pdf de inktdekking controleren. Is inderdaad veel werk, maar wel nodig! Als je iets doet, kun je het net zo goed vanaf het begin goed doen, dus ik ben het eens met dat je niet helemaal "los moet kunnen gaan". Volgens mij is het voor de hele industrie beter als vormgevers echt goed weten waar ze mee bezig zijn.

Sowieso is dit een handig topic voor groentjes zoals ik (en die zijn er genoeg). Dus ik zou zeggen, ga los mensen :D

Vragen over prepress
10 maart 2010 - 20:13    reactie #9
geplaatst door: Peter Villevoye
De beste leerschool is 'n praatgrage drukker.
En dan liefst eentje die niet te conventioneel is.
En als hij dan ook nog geen moeite heeft met
het aannemen van "open" (werk)bestanden,
dan zit je in je aanloopperiode gebeiteld !
Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !
Vragen over prepress
10 maart 2010 - 20:51    reactie #10
geplaatst door: Remko
Ik kan het helemaal met de reactie van Peter eens zijn.

Ik werk op de prepress van een drukkerij in Amsterdam.
En bij ons is het beleid dat we graag 'open' bestanden aangeleverd willen hebben.
Wij zijn duidelijk niet een drukker die graag een c-PDF willen hebben en dat dan 'klakkeloos' drukken.
(Zonder collega drukkerijen te dissen)

Dus als een drukkerij echt iets voor je wil drukken nemen ze de tijd voor je.
Want dan ben je blij en kom je terug.

Maar wij zijn niet zo goedkoop als de 'PDF-drukkerijen'.
(in de br€€dste zin van het woord)

De meeste antwoorden die je zoekt moe je toch in overleg met je drukker doen.
Als je meer info wil hoor ik het wel.

P.S. let niet te veel op spel- tik en gramatica foutjes
Aai am oonlie joeman!!!
Vragen over prepress
12 maart 2010 - 16:10    reactie #11
geplaatst door: markof
en ondanks dat ik later in dit topic ben aangekomen,bied ik bij deze ook mij gratis diensten aan mocht e.e.a toch niet lukken en snelle hulp geboden is. :reading:
Vragen over prepress
12 maart 2010 - 19:33    reactie #12
geplaatst door: deejee54
Beste Remco, wat een onzin verhaal vertel jij.
Een beleid van liever "open bestanden". Bang voor PDF bestanden? Niet goed kunnen werken met Pitstop? PDF drukkers zijn goedkoop bezig?
Vreemd verhaal. Bij ons kun je alles aanleveren, Indesign, Quark, noem maar op, maar het liefste goede, professioneel gemaakte PDF bestanden. Vreemd ook dat jullie dan duurder zijn, het is toch normaal dat men een klant helpt en voorlicht. Moeten wij nu meer gaan rekenen als men een open bestand aanlevert en minder als het een PDF bestand is? Klakkeloos drukken is meer aan internet drukkers maar niet aan mensen die hun vak verstaan, ongeacht wat ze aangeleverd krijgen.

(Bewerkt door deejee54 om 19:38, 12-03-2010)

Vragen over prepress
13 maart 2010 - 00:10    reactie #13
geplaatst door: zap
@ Remko en Markoff: thanks gasten, ik krijg echt enorm veel hulp van iedereen en dat is top!
Weet zeker dat het nu zal gaan lukken allemaal.
Bedankt!
Vragen over prepress
13 maart 2010 - 08:37    reactie #14
geplaatst door: Remko
Hallo Deejee54,
Ik denk toch dat je mijn verhaal een beetje anders moet lezen.
Ik wilde duidelijk maken dat wij natuurlijk alle bestanden verwerken.
En dat we dus niet zo'n 'alleen-maar-PDF-drukkerij' zijn.

In mijn ondertoon heb ik inderdaad over de drukkers die momenteel onder de prijs werken,
maar iemand die dat niet doet hoeft zich niet aangesproken te voelen.
:shakehands:

P.S. let niet te veel op spel- tik en gramatica foutjes
Aai am oonlie joeman!!!