Is er een manier om een Illustrator bestand met vecotors, plaatjes (PDS meestal) en letters zo te comprimeren dat het nog steeds drukkwaliteit blijft maar toch handelbaar en verzendbaar?
dank!
en als je de tijd van deze post ziet, dan weet dat dat niet echt leuk is...Het indd bestand bestaat uit twee pagina's die elk en enkel een geplaats EPS bestand uit Illustrator bevatten. Elk bestand is rond de 130mb groot...
Ik werk op een Macbook 2Ghz met 2GB geheugen en nog ongeveer 9 Gb vrij op de HD
(Bewerkt door woz om 8:35, 24-11-2006)
Daarnaast is het ook beter om niet te exporteren als PDF, maar een PDF te makenm.b.v. printen als Postscript en dan door Acrobat Distiller te halen. Dan zijn de PDF'skleiner, en heb je minder kans op gekke dingen door eventuele transparanties enzo.Die kleinere PDF's zijn vaak meer dan de helft kleiner, en dus veel beter te FTP-enof mailen.
Sinds CS is het niet meer nodig om in EPS te importeren of opslaan. AI, PSD ofTIFF's zijn gewoon goed hoor
Veel scholen leren ontwerpen in Illustrator omdat ze een Indesign niet kunnen betalen
Buiten dat scholen niet altijd geld hebben, leren ze mensen ook ontwerpenin Illustrator omdat je daar meer vrijheid hebt in het maken van eenontwerp. Indesign kan gewoon een hoop niet wat je veel makkelijker inIllustrator doet.
Maar Indesign en Quark zijn van oudsher opmaakprogramma's, en geen ontwerpprogramma's. Daar zijn o.a. Photoshop en Illustrator voor.
kebdarge om 6:00, 24-11-2006Ik werk op een Macbook 2Ghz met 2GB geheugen en nog ongeveer 9 Gb vrij op de HD
[news]Ik durf er een stuk appeltaart op te zetten dat je probleem de vrije ruimte op je harddisk is. Aangezien er enorm veel spool werk plaats vindt tijdens het aanmaken van PDF of print bestanden loopt je harddisk vrij snel vol. Ik zou m'n harddisk maar eens wat leger maken, want 9GB vrij zit tegenwoordig tegen de kritische grens aan van het minimum dat zware applicaties zoals Adobe CS nodig hebben aan vrije ruimte om te kunnen functioneren. [/news]
Klein voorbeeld => teskt correctie: In je opmaak zoeken welke .ai, .ai openen, correctie uitvoeren tussen alle paden door, illustrator opslaan (en zorgen dat hij niet opgeslaan wordt als .ai converted), Indesign openen en .ai verversen en opnieuw printen.
Voor 1 keer gaat dat maar 20 keer per dag is vreselijk tijdrovend en vervelend
jeroend om 11:41, 24-11-2006Klein voorbeeld => teskt correctie: In je opmaak zoeken welke .ai, .ai openen, correctie uitvoeren tussen alle paden door, illustrator opslaan (en zorgen dat hij niet opgeslaan wordt als .ai converted), Indesign openen en .ai verversen en opnieuw printen.
Als je alt-klikt op een geïmporteerde afbeelding (werkt in Indesign en Illustrator), danopent hij de afbeelding automatisch in het juiste programma. Dan hoef je ook niet tezoeken, hehe. En hij slaat alleen als "converted" op als je een oud Illustratorbestandopent in een nieuwere versie.
Wat ontwerp je dan in Indesign als ik vragen mag? Plaatjes, layouts van bladen, logo'sverpakkingen of iets dergelijks?
Sinds kort ontwerp ik niet meer. Maar deed alles (commercieel drukwerk) in Indesign. Enkel logo's enz ontwerpen en restaureren deed ik in Illustrator
Tja, ieder zijn manier
woz om 8:35, 24-11-2006Enne... iets meer geheugen in je macje is 'out of the question'?
Ja, 2Gb is de max voor een MacBook...Ik ga wel eens met distiller klooien...
Maar goed. Mijn .ai bestanden zijn ook niet bepaald klein... dus het blijft sowieso wat behelpen...
AI is een werkbestand en EPS is een uitvoerbestand.Je maakt je ontwerp en slaat dit op in AI-formaat en als je het wilt laten drukken zal je het toch moeten opslaan als EPS. Denk hierbij wel aan de uitvoerresolutie en afvlakkingen van het bestand (schaduwen en transparanties). DOe je dit niet, dan bestaat de kans dat de drukker niet zo blij met je is.Dit bestand plaats je in Indesign en daar maak je een Postscript-bestand die je weer door Distiller haalt.
Ook denk ik dat je MacBook te licht is, regelmatig opslaan van je bestand wilt ook wel helpen.
Succes,Willeke