Calibreren naar de drukker toe
23 september 2005 - 14:06   
geplaatst door: theohagtingius
Lieve mensen,

Ik heb het volgende probleem;

Voor een hoogwaardig kwalitatief blad zijn wij met de productie begonnen…

Werkwijze van scans is als volgt;

We hebben opzicht en doorzicht modellen en digitale beelden die uiteindelijk zoals ze op een gecalibreerde monitor (LAcie, Eelctron blue IV, 22") ook zo uit de drukpers moeten rollen…

Mijn vragen zijn:
A: hoe calibreer ik deze monitor m.b.v. een hardware-matig toestel (LaCie BlueEye monitorcalibrator)
B: hoe ga ik vervolgens te werk (ik heb kleurprofielen van de drukker gekregen en we werken met Photoshop CS in een Tiger omgeving)

Dank u zeer veel alvast…

Imac 27", 3,2 gHz I5, 8Gb RAM, 1 TB
Iphone 5s 8 Gb
Ipad Retina 16 Gb
Calibreren naar de drukker toe
23 september 2005 - 14:43    reactie #1
geplaatst door: Pako
Ik zit ook met vergelijkbare problemen.
Ik weet al wel iets van CMS; maar nog niet alles. Ik vraag me ook nog steeds af of ik niet het beste kan werken met de standaard Adobergb1998 en Euroscale Coated of ISO Euro instellingen.

Ik gebruik voor het hardware-matig calibreren een Gretag McBeth EyeOne; die genereert een icc-profiel die Colorsync gebruikt.

Ik gebruik in mijn CS-apps echter altijd de Adobe1998 voor rgb en -tegenwoordig- ISO FOGRA27 voor cmyk:
Vraag: als je callibreert: moet je dan Adobe1998 laten vallen en het door de Eye-One aangemaakte profiel voor RGB-kleurweergave gebruiken?

Ik zou zeggen: in je CS-bestanden RGB instellen met het profiel van je drukker en hetzelfde met de CMYK-instellingen. Ook in Colorsync kun je het profiel van je drukker gebruiken voor rgb.

Hou er wel rekening mee dat je beeldscherm nooit exact een weergave kan geven van het drukwerk. het is en blijft een benadering.

Calibreren naar de drukker toe
23 september 2005 - 14:59    reactie #2
geplaatst door: macsniper
RGB: Monitorcalibratie gebruiken bij RGB instelling en altijd geëmbed profiel gebruiken voor zowel RGB, CMYK als Grijswaarden.

CMYK: ISO is op dit moment het beste algemene profiel waarbij rekening moet worden gehouden met o.a. vellen of rotatie en of er met negatiefplaten of postiefplaten wordt gewerkt (CtP is altijd postief)
Het beste is om een profiel van de drukker zelf te krijgen als deze daar over beschikt. Maar daar over hebben in het verleden al meer draadjes gelopen.

Vooral communicstie is belangerijk: hoe zit de 'workflow' of het vervolgtraject in elkaar. Het zal je verbazen hoeveel drukker een CtP installatie hebben en niets doen met geëmbedde profielen. Dit ligt overigens niet altijd aan de drukker (of operator), de leverancier denkt niet altijd goed met de klant mee en gaat te veel af op door de fabrikant verstrekte gegevens. Maar dit is wel een beetje kort door de bocht...

Calibreren naar de drukker toe
23 september 2005 - 14:59    reactie #3
geplaatst door: Speedy Scholten
En dat is nu precies waarom er cursussen color management worden gegeven. Het een lastige materie.
als het echt heel kritisch drukwerk is en alles moet perfect worden dan zou ik zeker zo'n cursus ovewerwegen.

Zie hier bijv.
http://www.emday.nl/cursus/cursus_fcm.html

En volgens mij doet Adobe ook regelmatig cursussen.
suc6

Relax... visit Norway!
http://www.koppangcamping.no
Calibreren naar de drukker toe
23 september 2005 - 15:05    reactie #4
geplaatst door: Tomorrowstand
Kijk ook eens op www.colormanagement.nl . Veel uitleg, en een goed forum. De theorie is iets ingewikkelder dan in een reactie is uit te leggen, overigens is hier op het forum er al erg veel over geschreven. Toch maar een poging:

Een profiel is een beschrijving van hoe een bepaald apparaat of bestand met kleur omgaat. Elk apparaat heeft dus zijn eigen profiel, en elk bestand ook! Een digitale foto zal vaak een sRGB profiel hebben, omdat veel camera's zo zijn in gesteld. Een gescande plaat daarentegen moet het profiel van de gebruikte scanner eraan gehangen krijgen. En die plaat laat je dan zien op een monitor die zijn eigen profiel gebruikt. Dat laatste stel je in in Colorsync -> hardware gebruiken om een profiel te maken, en dat in colorsync installeren als profiel voor je monitor. Vanaf dat moment gebruikt je systeem dat, hoef je niet meer in andere progjes in te stellen.

Je drukkersprofiel is nodig om naar toe te werken op het eind, als je zelf de cmyk-scheiding maakt.

Jij had net een quark 4 opgeduikeld toch? Volgens mij is het daar erg slecht werkend te krijgen met ICC-profielen, maar dat weet ik niet helemaal zeker - ik ken alleen InDesign in combinatie met ICC profielen.

Vb: je hebt een foto met sRGB, je importeert die in InDesign  waar de cmyk-instellingen staan op: profiel van je drukker. Voor RGB kan je sRGB gebruiken, maar Adobe RGB is ruimer. Aangezien je foto echter sRGB gebruikt zal dat niet veel toevoegen … en het gaat om de cmyk hier. Als je nu exporteert naar pdf en gelijk je kleurscheidingen aanmaakt (dus naar cmyk toe) wordt de pdf aangemaakt met het kleurprofiel van de pers van je drukker, dus de cmyk-waarden worden daarheen geconverteerd en staan dan goed.

Dit is erg in een notendop, voor kwalitatief hoogwaardige zaken is er wel meer te regelen …

En wat je op je scherm ziet, kan je ook laten "proofen" door je scherm te vertellen dat er op een "profiel van je drukpers" gedrukt wordt: je krijgt dan een proefvoorvertoning. Dit kan je ook in Acrobat 6 nog doen met de pdf. Geeft een heel aardig beeld, doorgaans. Nog beter: op een goede kleureninkjet (moet je daar wel een profiel van hebben, doe dat via bv pixelpad) proeven waarbij je print als "proef". In photoshop bv makkelijk te zien bij 'print with preview', en dan "proef" selecteren. Een foto (met bronprofiel sRGB) print je dan op je printer (met je printerprofiel) met als "proef"profiel het profiel van je drukker. Snap je het nog? Hij simuleert dan de drukpers op je printer, en dat gaat (afhankelijk van de juistheid van je profielen) erg goed.

voor alles is een tijd - en hier besteed ik de rest
Calibreren naar de drukker toe
23 september 2005 - 16:54    reactie #5
geplaatst door: Pako
Er is wel één maar:

Probleem wat je bijvoorbeeld met InDesign kunt krijgen is dat nadat je werkt met document 1 met profiel X je gaat werken in document 2 met profiel Y. InDesign kan dan gaan kleurmanagen en de kleuren gaan aanpassen! (Je swatches dus: dit zie je wanneer je kleuren in opbouw percentages achter de komma hebben gekregen)
Dan is je document dus flink gefucked.

De aanleiding hiervoor: voor elk document een uniek (want van die specifieke drukker) kleurprofiel gebruiken is dus ook een lastig iets in een studio waarin je elk uur wel een ander document opent, maar waar je ook vaak pas op 'uur U' weet naar welke drukker een job uiteindelijk gaat!

Calibreren naar de drukker toe
23 september 2005 - 17:17    reactie #6
geplaatst door: theohagtingius
Ik denk dat ik de werkwijze gevonden heb die voor ons van toepassing is:

we bewerken beeld op een gecalibreerde monitor in RGB, op het moment dat we naar de drukker gaan met ons beeld doe ik in Photoshop het volgende:

Image -> mode -> convert to profile en daar wijs ik de drukker zijn kleurprofiel aan…

Imac 27", 3,2 gHz I5, 8Gb RAM, 1 TB
Iphone 5s 8 Gb
Ipad Retina 16 Gb
Calibreren naar de drukker toe
23 september 2005 - 18:35    reactie #7
geplaatst door: arjan
..... en dan opsturen als (Certified) pdf.
Calibreren naar de drukker toe
23 september 2005 - 20:06    reactie #8
geplaatst door: theohagtingius
hehe

we mogen in quark aanleveren, zij maken de pdf

:music:

Imac 27", 3,2 gHz I5, 8Gb RAM, 1 TB
Iphone 5s 8 Gb
Ipad Retina 16 Gb
Calibreren naar de drukker toe
23 september 2005 - 21:33    reactie #9
geplaatst door: Pako
Lucky B…d ;-)
Calibreren naar de drukker toe
25 september 2005 - 14:27    reactie #10
geplaatst door: Macnum

Citaat
theohagtingius om 17:17, 23-09-2005
we bewerken beeld op een gecalibreerde monitor in RGB, op het moment dat we naar de drukker gaan met ons beeld doe ik in Photoshop het volgende:

Image -> mode -> convert to profile en daar wijs ik de drukker zijn kleurprofiel aan…


Een prima werkwijze zou ik zeggen. Let alleen even op de juiste wijze van omzetten wat betreft de Intent (Perceptueel, verzadiging, relatief of absoluut colorimetrisch), wat betreft Compensatie zwarte punten en wat betreft Dithering. Je drukker kan je hier vast in adviseren.