Kijk ook eens op
www.colormanagement.nl . Veel uitleg, en een goed forum. De theorie is iets ingewikkelder dan in een reactie is uit te leggen, overigens is hier op het forum er al erg veel over geschreven. Toch maar een poging:
Een profiel is een beschrijving van hoe een bepaald apparaat of bestand met kleur omgaat. Elk apparaat heeft dus zijn eigen profiel, en elk bestand ook! Een digitale foto zal vaak een sRGB profiel hebben, omdat veel camera's zo zijn in gesteld. Een gescande plaat daarentegen moet het profiel van de gebruikte scanner eraan gehangen krijgen. En die plaat laat je dan zien op een monitor die zijn eigen profiel gebruikt. Dat laatste stel je in in Colorsync -> hardware gebruiken om een profiel te maken, en dat in colorsync installeren als profiel voor je monitor. Vanaf dat moment gebruikt je systeem dat, hoef je niet meer in andere progjes in te stellen.
Je drukkersprofiel is nodig om naar toe te werken op het eind, als je zelf de cmyk-scheiding maakt.
Jij had net een quark 4 opgeduikeld toch? Volgens mij is het daar erg slecht werkend te krijgen met ICC-profielen, maar dat weet ik niet helemaal zeker - ik ken alleen InDesign in combinatie met ICC profielen.
Vb: je hebt een foto met sRGB, je importeert die in InDesign waar de cmyk-instellingen staan op: profiel van je drukker. Voor RGB kan je sRGB gebruiken, maar Adobe RGB is ruimer. Aangezien je foto echter sRGB gebruikt zal dat niet veel toevoegen
en het gaat om de cmyk hier. Als je nu exporteert naar pdf en gelijk je kleurscheidingen aanmaakt (dus naar cmyk toe) wordt de pdf aangemaakt met het kleurprofiel van de pers van je drukker, dus de cmyk-waarden worden daarheen geconverteerd en staan dan goed.
Dit is erg in een notendop, voor kwalitatief hoogwaardige zaken is er wel meer te regelen
En wat je op je scherm ziet, kan je ook laten "proofen" door je scherm te vertellen dat er op een "profiel van je drukpers" gedrukt wordt: je krijgt dan een proefvoorvertoning. Dit kan je ook in Acrobat 6 nog doen met de pdf. Geeft een heel aardig beeld, doorgaans. Nog beter: op een goede kleureninkjet (moet je daar wel een profiel van hebben, doe dat via bv pixelpad) proeven waarbij je print als "proef". In photoshop bv makkelijk te zien bij 'print with preview', en dan "proef" selecteren. Een foto (met bronprofiel sRGB) print je dan op je printer (met je printerprofiel) met als "proef"profiel het profiel van je drukker. Snap je het nog? Hij simuleert dan de drukpers op je printer, en dat gaat (afhankelijk van de juistheid van je profielen) erg goed.