cPdf cmyk + spot, welk profiel?
5 juni 2008 - 14:13   
geplaatst door: Stolichnaya
Ik ben een cPdf aan het maken in cmyk met een stansvorm die als spotkleur aangegeven is (magenta op spot gezet). Maar welk profiel kies ik zometeen? Ik heb geprobeerd met Ghent SheetSpot 1v3 maar als ik dan in het rapport kijk zie ik dat Pitstop als fix er een GWG_GenericCMYK van heeft gemaakt. Dus wat is er mis? Ik werk met Indesgn CS3/Pitstp Pro
Vlaanderen boven
cPdf cmyk + spot, welk profiel?
5 juni 2008 - 15:04    reactie #1
geplaatst door: hardus
ik gebruik "SheetSpotHiRes_1v2.joboptions" voor FC met steunkleuren
cPdf cmyk + spot, welk profiel?
5 juni 2008 - 16:34    reactie #2
geplaatst door: Stolichnaya
Thanx, maar ik zou toch graag 1v3 willen gebruiken. Of moet ik eerst ouderwets een ps maken en die door Distiller halen? Er zit toch geen verschil meer tussen rechtstreeks uit ID of Distiller?
Vlaanderen boven
cPdf cmyk + spot, welk profiel?
5 juni 2008 - 16:34    reactie #3
geplaatst door: Hatetepee
Het lijkt mij niet verstandig om magenta als spot te kiezen, Althans als er nog meer in het drukwerk zit dan alleen de stansmestekening (waar magenta inzit).
Wanneer de stanstekening wel het enige is wat op de plaat komt te staan, maakt het niet uit dat je een cmyk profiel hebt.

Ik maak altijd zelf een spotkleur aan met een naam als b.v. "stansmes".

cPdf cmyk + spot, welk profiel?
5 juni 2008 - 17:10    reactie #4
geplaatst door: Stolichnaya
Goede opmerking Hatetepee. Maar in dit document zit in het fc gedeelte geen magenta, dus dat was een veilige keuze. Ook geeft Pitstop aan dat black als spotkleur staat maar dat kun je in ID niet veranderen. Wat ik ook raar vind dat als ik wil certify-en in Pitstop ik weer opnieuw het profiel moet aangeven en zelfs controleren.

(Bewerkt door Stolichnaya om 17:26, 5-06-2008)

Vlaanderen boven
cPdf cmyk + spot, welk profiel?
5 juni 2008 - 17:19    reactie #5
geplaatst door: braeburnrocks
Heel simpel, je gebruik magenta als steunkleur en dat neemt hij aan dat het een van de CMYK kleuren is en zet hij 'm om!
Pak een echte PMS kleur en je bent van het gezeur af!
cPdf cmyk + spot, welk profiel?
5 juni 2008 - 18:33    reactie #6
geplaatst door: Stolichnaya
Helaas kan ik die Pantone-kleur geen andere naam geven zoals 'stansvorm'. Is dit de enige oplossing?
Vlaanderen boven
cPdf cmyk + spot, welk profiel?
5 juni 2008 - 19:24    reactie #7
geplaatst door: MACRETEP
Je kunt elke nieuwe kleur aanmaken en die een naam geven. En een stansmes maak je aan in Illustrator en plaatst dat in Indesign op de juiste positie. Dubbelklik in Illustrator op een kleur in het kleurenpalet van Illustrator en je krijgt een venster waarin je naam, kleurwaarde etc kunt aanmaken of wijzigen. Zo heb ik waarden/namen aangemaakt voor stansmes, preeg, contrapreeg, goudbrons, goudfolie, goudpasta, zilverinkt, zilverpasta, zilverfolie, laserfolie, matte lak en glanslak. Zo kun je zelfs in een stansmes nog een verschil maken tussen een snijlijn en een rillijn.

Ik vergat nog te melden, dat je een stansvorm in Illustrator moet maken als volgt; lijn 0,33 punt, kleurnaam stansmes, kleurkeuze reflex blue of iets in die range. En als dat mes moet liggen op een blauwe ondergrond, dan kun je in het kleurenpalet van het mes de kleur terugdraaien naar 30% van de waarde om de zichtbaarheid te vergroten.

(Bewerkt door MACRETEP om 19:34, 5-06-2008)

Windows gooit nog een keer zijn eigen ruiten in...
cPdf cmyk + spot, welk profiel?
5 juni 2008 - 19:33    reactie #8
geplaatst door: Hatetepee
Als je die kleur een logische naam wilt geven zou eerst een nieuwe staal aanmaken die b.v. "stansvorm" heet, vervolgens gooi je die PMS-kleur weg die je niet wilt In jouw geval magenta. Indesign vraagt dan welke kleur de elementen moeten krijgen die met de PMS gedefinieerd zijn die je weg wilt gooien, dan kies je de nieuwe staal. Ik ga er hierbij wel vanuit dat je die stanstekening in Indesign getekend hebt, dus niet geïmporteerd van Illustrator.

Als je de werkwijze van MACRETEP (hierboven) wilt gaan volgen, moet je niet vergeten dat je de gehele tekening -alles in die stansmeskleur- op overdrukken moet zetten. Anders kunnen er elementen in de opmaak die onder de stansmes liggen uitgespaard gaan worden.

(Bewerkt door Hatetepee om 20:16, 5-06-2008)