Ik moet een ding opmaken wat dmv rotatiedruk gedrukt gaat worden. Kleuren komen hier heel anders uit zie ik. Ligt dit aan het feit dat het inktraster verder uit elkaar ligt? (gebruik ik hier de goede termen?)Ik zie bijvoorbeeld bij 50%K dat je zonder vergrootglas de puntjes kunt tellen en dat de randen van vlakken hierdoor niet scherp worden.Is het aan te raden alleen volle cmyk waardes te gebruiken, of bijv. zoveel mogelijk combinaties? (zoals 100%Y 100%M)
Thanks!!
Dit is het kleuren profiel wat ik ervoor gebruik: ISO Newspaper26v4
Even google en downloaden.
Later werd de techniek een soort hybride van de rasteropbouw van bijv. offset en diepte van napjes die meer gelijk was. Het voordeel hiervan was dat de techniek eenvoudiger was en de litho's ervoor veel goedkoper.
Wat jij zag is rotatiediepdruk met een vrij grof raster. De oneffen randjes zijn het resultaat van het gebruik van snel vervliegende inkt en een goedkope sterk zuigende drager (die gewenst is bij diepdruk, hoewel er ook betere kwaliteiten gebruikt worden die fabelachtige drukresultaten opleveren, zie bijv. de grotere buitenlandse modebladen en in NL oa Margriet, Libelle en ook Allerhande, als ik me niet vergis).
Het door michel004 aangeraden profiel voldoet trouwens niet voor rotatiediepdruk. De correcte profielen bevatten het woord 'web' en zijn op de bekende adressen te vinden.
Voor meer informatie over de techniek en het aanleveren zou je contact kunnen opnemen met een rotatiediepdrukker als NDI, in Deventer.
Dus het juiste kleurprofiel gebruiken lost alles op? Ik ben nog steeds huiverig voor te weinig inkt in een kleur, zoals 50%K.Het profiel wat de beoogde drukkerij (nog niet def.) aanraadt is FOGRA29. Kan dit?Anders gebruik ik US Web Uncoated V2. (dat is iets wat in het verleden goed is gegaan met dit product)
Bedankt voor de opheldering over de techniek. Het is dus echt iets wezenlijk anders dan offset.
http://www.rotosmeets.nl/nederlands/aanleveren/kleurprofielen.asp
Zie dat er erg veel goede info te vinden is, bijvoorbeeld
http://www.rotosmeets.nl/nederlands/aanleveren/richtlijnen.asp
Ik zou hier flink rondneuzen. Erg leerzaam.
(Bewerkt door bertvanderveen om 17:25, 23-04-2010)
Hartstikke bedankt.
En je neem natuurlijk kleurproeven mee zodat de drukker weet welke kleur hij moet halen
@zap:Je omrekening van 50% K naar C13MY10 kan ik niet helemaal volgen. Als ik kijk naar krantendruk (rotatie coldset) staat in de ISO-norm een puntverbreding van ong. 26% bij 50% raster. Dat betekent dat je 50%K uit de opmaak resulteert in een grijstint van 76%K na drukken. Je andere kleuren worden dan in druk ong. C23/MY19 waarbij je ook nog eens het risico loopt dat een van de kleuren meer of minder uitvloeit (bijv. door te veel of weinig druk) en je een lelijke kleurzweem gaat krijgen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een kleur C20,M23,Y29 wat een roze zweem geeft. Ik zou mijn kleuren dus zo enkelvoudig mogelijk kiezen.
En het icc-profiel voor de omzetting van foto's moet je eigenlijk krijgen van je drukker. Bij rotatieheatset wordt gewerkt met een maximaal totaal inktpercentage (%C+%M+%Y+%K) van ca 300%. Bij rotatiecoldset is dat ca. 220%. Dat scheelt een beetje... Ik zou dus met het omzetten van de RGB-foto's naar CMYK zo lang mogelijk wachten.
Succes met deze puzzel.
@Macnum: Bedankt voor de kleurentip.. ik zal wel 50% K gaan gebruiken dan! Ga ook gelijk achter het profiel van de drukker aan. Thanks!
Informeer ook eens bij de drukker naar de puntverbreding!
Houdt er rekening mee dat met rotatieoffset het sluitend drukken minder nauwkeurig gaat dan met vellenoffset. Een vlak opbouwen uit meerdere kleuren vraagt om problemen. Blader eens op je gemak door een paar kranten, en dan ook de advertentiepagina's. Dan zul je zien wat je wel en wat je zeker niet moet doen.
En nogmaals, dit is bij rotatie-coldset. ISO-norm 12647-3
deejee54 om 11:04, 29-05-2010Zie hier een grote, vaak gemaakte fout over puntverbreding.Een puntverbreding van 26% geeft bij 50% tint geen 76% tint maar 63% tint.
@ deejee54: Sorry, maar de uitleg die jij er aan geeft is fout. 20% puntverbreding resulteert bij 50% in het origineel tot inderdaad 70% in druk.De rest van de curve die de toonwaarde toename weergeefts loopt, meestal, logaritmisch af naar 0%, en op naar 100%.
Kijk ook eens op: http://www.prepressure.com/design/basics/dot_gain
@ iedereen (die geïnteresseerd is)
Rotatiedruk is een verzamelnaam voor meerdere drukprincipes zoals hier al eerder doot anderen is verteld:- diepdruk: vaak hoge oplagen in FC, dun en goedkoop papier) tot breedtes van wel 368 cm- flexo: meestal enkelzijdig. 1-2 kleuren of FC: kartonnage. FC en/of meerdere PMS kleuren: verpakkings- en label industrie). Kwaliteit komt steeds hoger te liggen door beter flexo-materiaal, belichters met hogere resolutie, automatisering en nieuwe digitale tools voor verbetering van aangeleverde bestanden.- offset: meestal heatset (geforceerde droging mbv droogtunnels of combinatie van UV-inkt en bijpassende droging, etc.). Breedten variëren van 33 tot 225 cm. Tijdschriften, DM, Formulieren, Tickets, Waarde drukwerk.
Over offset even wat meer informatie.
Onderstaande links zijn enkel een voorbeeld, er zijn uiteraard meerdere fabrikanten. En ik maak niet bewust reclame voor deze bedrijven, maar vertel enkel uit mijn ervaring.
http://www.manroland.com/com/en/lithoman.htm. O.a. voor glossy tijdschriften. Oplagen in (meestal) FC zijn veelal lager dan in diepdruk. Deze persen zitten meestal in het 'tot 225 cm' bereik. Meestal complete afwerkstraat voor snijden vouwen en nieten tot een compleet eindprodukt.
Dan zijn er nog de 'formulieren' persen van bijvoorbeeld Müller Martini: http://www.mullermartini.com/nl/dut/desktopdefault.aspx/tabid-1434/260_read-1302/.Deze worden ingezet voor veel DM werk, formulieren en alles met te hoge oplagen voor vellen offset in FC en/of veel PMS kleuren. Standaard breedte 52 cm. Vaak mogelijkheid voor inline stansen, perforeren, snijden, kappen, inserten van een tweede papierbaan of losblad.Er zijn persen in dit segment die, niet standaard geleverd, een inkjet print systeem bevatten voor het personaliseren van het drukwerk. Let wel: deze systemen kunnen printen met een snelheid van zo'n 100-200 meter per minuut!
Waarschijnlijk kennen velen het variabel printen met inkjet op hoge snelheid niet, anderen wel. DRUPA 2008 en IPEX2010 lieten bijvoorbeeld de fullcolor (simplex en duplex) inkjetpersen zien van o.a. Océ, Kodak, HP, Screen, IBM en EFI die gebruik maken van DOD (Drop-On-Demand) of CIJ (Continuous InkJet). Wat velen misschien niet weten is dat de continuous inkjet techniek al sinds de jaren 50 van de vorige eeuw bestaat.
FILM PDF http://graphics.kodak.com/KodakGCG/uploadedFiles/kodak_stream_pto_v12.pdf
Macsniper