ik ben recht na school een twee-tal jaren geleden hier bij de drukker terecht gekomen, deze had net een ctp-geplaatst en was op zoek naar iemand om deze afdeling draaiende te houden. Met beperkte kennis en zonder ervaring ben ik dan ook aan deze klus begonnen. We zijn nu twee jaar verder en het lukt me aardig om de twee persen draaiende te houden...
Ik werk hier met trueflow 3 een pdf-workflow van screen, impositieschema's maak ik met flatworker.Aangezien ik nooit niets anders gekent heb ben ik benieuwd naar andere hun ervaringen andere workflows of impositie-software zoals de workflow van Agfa en preps,...
Ik ben erg benieuwd of andere dezelfde problemen met bijvoorbeeld transparantie en spotkleuren kennen die ik wel is tegenkom in deze wondere wereld van de CTP...?
Maar CTP, nee, niet mijn pakkie-an...
Wij werken hier met Apogee X (PDF workflow) in combinatie met Preps waarin we de templates maken (impositieschema's). Problemen met transparantie en spotkleuren zijn ook hier bekend, maar eigenlijk alleen bij CMYK+PMS. Het ligt eigenlijk puur aan het "hoe" en "wanneer" afvlakken. Met een PDF 1.4 werkt het goed(ondersteuning, maar dus ook behoud(!) van transparantie) maar dan moet je toch ergens gaan afvlakken want dit doet de RIP zelf niet (TP Flattener van Apogee X doet dit bij ons). Helaas heb ik me er nog niet zover in kunnen verdiepen dat het me gelukt is om bijvoorbeeld een vrijstaand cmyk photoshopbeeld (m.b.v. transparantie, dus geen clipping path), geimporteerd met InDesign op een PMS achtergrond, goed door de rip te krijgen.
Voordat we de keuze voor CtP en workflow hadden gemaakt, zijn we drie jaar geleden met 5 leveranciers begonnen. Uiteindelijk hebben we om meerdere redenen heel bewust gekozen voor Prinergy als workflowsoftware en Trendsetters als belichters. Allen geleverd door Creo, inmiddels opgenomen in de Kodak groep. Wij zijn zeer tevreden over het resultaat. Natuurlijk hebben we in de eerste maanden nog een paar kleine bijstellingen in de settings (met name trapping) moeten doen, maar vooralsnog lijkt alles prima te werken.
Wat betreft het probleem met transparantie en steunkleuren; dat probleem kennen wij ook omdat binnen de geldende (internationale) profielen voor certified PDF versie 1.3 is vastgelegd. Het probleem betreft een overdruk'fout' (transparantie) bij een PDF afkomstig uit InDesign, waarbij een slagschaduw is aangebracht op een steunkleur achtergrond. Bij verwerking van een dergelijk PDF naar FC, waarbij de workflow alle kleuren omrekent naar CMYK werd de slagschaduw in een wit vlak geplaatst (de steunkleur was verdwenen).Door in de workflow de steunkleuren in stand te houden en pas bij het aansturen van de plaatbelichter aan te geven dat de steunkleur FC moet worden, konden we het probleem omzeilen.
Binnen Prinergy wordt gebruik gemaakt van Preps als impositieprogramma. Voor de toekomst zijn we ons aan het orienteren op een aanlever- en controlemodule (Synapse Insite), waarmee de klant hun PDF kan uploaden en na korte tijd zelf kan beoordelen, goed- of afkeuren. Ook willen wij graag een koppeling met een MIS-systeem, waarbij een uitgebreide data-uitwisseling tussen de systemen plaats vindt. Een eerste begin is al gemaakt door de CIP-3 inktvoorinstellingen beschikbaar te stellen bij de drukpers. Maar voordat we alles helemaal naar wens hebben, zijn we wel een tijd verder.
Macnum om 21:07, 6-09-2005Wat betreft het probleem met transparantie en steunkleuren; dat probleem kennen wij ook omdat binnen de geldende (internationale) profielen voor certified PDF versie 1.3 is vastgelegd. Het probleem betreft een overdruk'fout' (transparantie) bij een PDF afkomstig uit InDesign, waarbij een slagschaduw is aangebracht op een steunkleur achtergrond. Bij verwerking van een dergelijk PDF naar FC, waarbij de workflow alle kleuren omrekent naar CMYK werd de slagschaduw in een wit vlak geplaatst (de steunkleur was verdwenen).Door in de workflow de steunkleuren in stand te houden en pas bij het aansturen van de plaatbelichter aan te geven dat de steunkleur FC moet worden, konden we het probleem omzeilen.
Maar dan heb je het probleem met transparantie (of dus bijv. een slagschaduw gemaakt in InDesign) op een steunkleur nog niet opgelost toch? Je gaat op 't laatst de steunkleur omzetten naar FC? Maar als je dus FC op een PMS achtergrond wil drukken (5 drukgangen) blijft het probleem zich voordoen.
Wij drukken veel FC-werk en omdat er nog steeds DTP-ers zijn die iets hebben van 'dat kan de drukker wel...' worden we nog steeds met extra kleuren geconfronteerd. Dan zijn we binnen onze workflowsoftware genoodzaakt om pas bij het belichten van de platen een omzetting van de steunkleur naar CMYK te doen om geen problemen te krijgen. Moet de steunkleur gedrukt worden, dan is er niets aan de hand.
Ik heb vanmorgen in Photoshop (versie 7) een nieuw CMYK-bestand met transparante achtergrond gemaakt. Daarin heb ik met een 'zachte' penseel kleurtjes geklodderd, voldoende om een hele geleidelijke overgang naar de transparante achtergrond te krijgen. Dit heb ik bewaard als .PSD bestand en geplaatst in Indesign (CS). Hieronder heb ik in een nieuw kader een steunkleur getrokken. Vanuit hier heb ik naar een PDF geëxporteerd met de PDF-stijl SheetSpotHiRes_1v2. Deze PDF heb ik even in Acrobat bekeken (voorbeeld van scheidingen) om de kleurseparatie te beoordelen. De PDF heb ik door Prinergy laten lopen met behoud van steunkleuren en een 'virtuele' plaat gemaakt. Deze was exact zoals hij hoorde te zijn: de overvloeien van de CMYK-kleuren naar transparant en dan geleidelijk overgaand in de 5e kleur, die even geleidelijk tevoorschijn kwam. Geen problemen dus.
Wat zijn dan de precieze problemen waar jij mee wordt geconfronteerd, gPod?
Bij een pdf van versie 1.3 zou het fout lopen volgens mij,als ik een pdf binnenkrijg waar iets transparant op een pms kleur ligt loopt 9/10 op de plotproef fout.Wij zijn dan genoodzaakt om de klant te vragen een pdf te maken van een hogere versie en hiermee is het probleem meestal opgelost. Bij vierkleurenwerk waar toch PMS kleuren zijn gebruikt vraag ik de klant om bij het maken van de pdf te kiezen voor CMYK ipv ongewijzigd.
Ik heb al veel onderzoek gedaan naar deze problemen maar voorlopig kan ik nog geen vaste lijn trekken in het voorkomen van de problemen met transparantie en pms-kleuren.
En dan vraag ik me nog het volgende af: een pdf van een A2 affiche waar heel wat transparantie in is gebruikt is 166 MB groot, die abnormale grote en extreem lange laadtijd (in tientalle lagen) op het scherm heeft er vast mee te maken dat de RIP deze file niet kan verwerken, wat er uiteindelijk op de plaat komt lijkt nog niet eens op wat het zou moeten zijn. Dit gebeurde al twee maal met dezelfde klant, welke instellingen heeft de klant fout staan.
ps: bestaat er eigenlijk een soort van CTP-gemeenschap in belgie met een forum enkel en alleen over de wondere wereld van CTP of word het dringend tijd daar een paar mensen de hoofden bij elkaar steken en zoiets verzorgen, CTP-freak of iets dergelijks
(Bewerkt door Mark Lenaerts om 10:53, 9-09-2005)
Bij het maken van de PDF wordt toch echt pdf 1.3 gemaakt. Deze keuze zit ingebakken in de voorinstellingen SheetSpotHiRes_1v2 voor de PDF export. Ik heb ook e.e.a. uitgedokterd en merkte dat bij diverse workflowleveranciers hier duidelijke verschillen in zaten. Prinergy deed dit wel goed, zolang je de kleuren maar in hun 'waarde' laat totdat je de platen gaat belichten. Pas op dat moment maak je dan de keuze deze steunkleur op te bouwen.Inderdaad heb je meer zekerheid bij versie 1.4 (waar transparantie zijn intrede doet), maar nogmaals bij de diverse settings van de Ghent PDF-werkgroep wordt deze (nog) niet geaccepteerd. Als drukker proberen we ons aan dit gegeven te conformeren.Duidelijk is dat het erg lastige materie blijft. Vooral omdat je afhankelijk bent van de (kennis van de) aanleverende partij en deadlines, waardoor het regelmatig niet mogelijk is om nieuwe bestanden op te vragen.