Maar als die uitgever toch toestemming verleent, kan hij die antwoorden dan ook even niet digitaal aanleveren? Die heeft hij vast nog wel ergens in een documentje staan. Dan heb je helemaal geen OCR-programma meer nodig.
Ja hoor, staat toch echt zo'n mooi copyright-c-tje...
/me is met TimotheusA) Copyright is en blijft copyrightB) Sommige lesmethodes, zeker de wiskunde methodes, bieden de antwoorden en uitwerkingen ook digitaal aan. Die staan op de CD die is meegeleverd met elk boek.
Ik begin zelf net in het onderwijs en verbaas mij vaak enorm over de grote hoeveelheid kopieen en rips die docenten verspreiden onder hun leerlingen.
Maar goed, we dwalen steeds verder af Bovendien is deze hele discussie overbodig als blijkt dat het gaat om in-house ontwikkelde antwoordenboekjes. Dat is natuurlijk ook gewoon een optie
On-topic:
Ik heb zelf een tijdje geleden ook gezocht naar OCR software (voor mijn aantekeningen), maar dat viel nogal tegen. Ik gebruik VueScan en die bakte er niet heel veel van, voornamelijk omdat ie dingen naar het Engels probleert te matchen.
talula om 23:23, 4-10-2007Inderdaad, ik wil graag de antwoorden uit de antwoordenboeken online zetten op de electronische leeromgeving (ELO) van school.Met andere woorden, daar kunnen alleen de leerlingen en betrokken docenten bij en wij hebben als school voor de methode plus antwoordenboeken, zij het op school op papier of op de ELO, betaald.Ik ben jou trouwens helemaal geen verantwoording schuldig, maar heb wel net als bertvanderveen een broertje dood aan mensen die beschuldigingen uiten zonder zelf verstand van zaken te hebben. Een beetje respect graag, je praat hier wel tegen een professional.
Ik ben jou trouwens helemaal geen verantwoording schuldig, maar heb wel net als bertvanderveen een broertje dood aan mensen die beschuldigingen uiten zonder zelf verstand van zaken te hebben. Een beetje respect graag, je praat hier wel tegen een professional.
Heb je ook een beetje respect voor deze leraar én IT-professional?
Het feit dat het alleen voor leerlingen etc. toegankelijk is maakt niet uit, het blijft herpublicatie en dat is verboden zonder toestemming. Je hebt betaalt voor de boeken, niet voor de methode. Anders zouden andere scholen die methode niet meer kunnen gebruiken. De vergelijking met een willekeurig ander boek (desnoods van Mulisch) gaat 100% op. Schoolboeken vormen op geen enkele manier een uitzondering.Je kunt antwoorden on line zetten als je zélf de opgaven maakt en de uitkomst en/of motivatie daarvan op jullie interne web zet. Overschijven mag niet, je accepteert dat toch ook niet van je leerlingen?
Ik zal je één belangrijk verschil noemen: leerlingen kunnen ook thuis/buiten de les controleren of ze hun werk goed gedaan hebben, en zodoende bespaar je kostbare lestijd op school. Gevolg: meer nuttige lessen, betere opleiding, leerling profiteert daarvan en dat is het allerbelangrijkste van onderwijs.
'Het blijft herpublicatie', wordt er gezegd. Sla de dikke van dale er eens op na, zou ik zeggen.
pu·bli·ca·tie (de ~ (v.), ~s)1 het uitgeven van een geschrift2 uitgegeven werk => uitgave3 openbaarmaking, afkondiging4 papier waarop een afkondiging staat => affiche
Volgens mij geef ik niets uit, ik maak geen affiches, en het belangrijkste: ik maak het niet openbaar. Een ELO is zoals jullie weten afgeschermd en dus niet openbaar, degenen die er wel toegang toe hebben kunnen de antwoorden ook overdag op school inzien en hebben er dus ook voor betaald.
Dit is trouwens het laatste wat ik hierover te zeggen heb, ik ben deze discussie behoorlijk zat. Degenen die wel de moeite hebben genomen om mijn vraag te beantwoorden, dankjewel voor de tips!
@hitchhiker: Of ik respect voor jou heb? Ik denk dat er weinig mensen zijn die respect hebben voor mensen die anderen zonder ze goed te kennen direct beschuldigen en in hokjes plaatsen. Je zegt nota bene zelf leraar te zijn; als je zo ook met je leerlingen omgaat zou ik niet graag in jouw klas willen zitten.
Ik heb er ook maar even een (papieren) woordenboek bijgehaald:
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Of een website waar alleen scholieren mogen (kunnen?) komen als openbaar geldt weet ik niet, een school op zich is een openbare instelling, als die website onder school valt, is die daarmee naar mijn idee ook openbaar.
De uitgave is in ieder geval verveelvoudigd: er staat minstens één exemplaar op de webserver en elke keer dat een leerling een pagina oproept wordt daar een exemplaar heen gestuurd.
De voorwaarden hoeven niet allebei vervuld te zijn om in overtreding te wezen.
Meer over auteursrecht.
Het auteursrecht gaat niet over wat handiger is voor leerlingen of het onderwijs in het algemeen. Het zou ook handiger en beter voor iedereen zijn als je nooit meer ergens voor zou hoeven betalen, is ook zo'n redenering.
Mijn 'beschuldiging' blijkt terecht, het was dan ook een gok die nauwelijks mis kon gaan. Zoals ik al eerder zei "Gezien de -zeker in het onderwijs - ongebreidelde kopiëerpraktijk is het juist kort door de bocht en naïef om aan te nemen dat alles netjes geregeld is."
Je hoeft iemand niet te kennen om 'm te beschuldigen. Wel eens te hard gereden bij een werkende flitskast? Die kent jou niet, jij kunt het niet kennen, want het is een ding en geen persoon. Toch wordt het dokken.
Je oordeelt zelf te snel: ik ben wel leraar, maar heb al 25 jaar geen leerlingen. Maak je ook geen zorgen: pas als ze me dwingen ga ik voor de klas.
(edit: typo)
(Bewerkt door FreakinFrank om 0:43, 6-10-2007)
Moeilijker hoef je het niet te maken, lijkt me. En moeilijker màg je het ook niet maken.
Mijn dank aan FreakinFrank die in deze verhitte discussie zijn hoofd koel heeft weten te houden.
Ik vraag me af hoe dat werkt... Moet elke docent het hele jaar een lijstje bijhouden van de kopieen die hij heeft gemaakt uit auteursrechtelijk beschermd werk? Goed om te weten in elk geval.
Ik zal je één belangrijk verschil noemen: leerlingen kunnen ook thuis/buiten de les controleren of ze hun werk goed gedaan hebben, en zodoende bespaar je kostbare lestijd op school.
En dat is dus waar dat reprorecht om de hoek komt zetten: als jullie dat betalen is er niets aan de hand en is hetgeen je wilt doen legaal verantwoord. Betalen jullie geen reprorecht, dan mag je de kopieen niet beschikbaar stellen aan de leerlinen.
Geef de man/vrouw een goed antwoord op zijn vraag of zwijg!
zelfs het kopieren van een rijbewijs als indentificatie bij een bank of mabiele gsm winkel is op deze manier verboden, (doet de KLPD ook)
Oef wat wordt ik hier moe van...
door rood licht lopen mag ook niet...
(Bewerkt door Xinix om 14:51, 6-10-2007)
hitchhiker om 0:00, 6-10-2007Je hoeft iemand niet te kennen om 'm te beschuldigen.
hitchhiker om 0:00, 6-10-2007Je oordeelt zelf te snel: ik ben wel leraar, maar heb al 25 jaar geen leerlingen.
Uiteraard betaalt mijn school reprorechtvergoeding. De beschuldiging is daarom wel degelijk ongegrond. FreakinFrank verwoordt trouwens heel mooi wat een idiote situaties je krijgt als je zo ontzettend ver gaat met het doorvoeren van regeltjes.
@Cailin: natuurlijk hoeft een docent die kopieën niet bij te houden. Als alle leraren dat er ook nog bij zouden moeten doen zou iedereen overspannen raken. Je begint net zelf in het onderwijs zeg je, dan zal je snel genoeg merken wat een drukke baan het is en hoe veel er dagelijks van je gevraagd wordt.
@Miriam1 en Xinix: De lol gaat er wel gauw vanaf zo inderdaad. Als mensen zich voortaan bij iedere vraag moeten gaan verantwoorden omdat iedereen meteen weer over auteursrecht begint te piepen, dan komt er een moment waarop ik dit ooit zo vrolijke forum voorgoed vaarwel zeg. En jullie hebben het overigens tegen een vrouw, maar dat terzijde.
(Bewerkt door talula om 13:32, 6-10-2007)
Edit: Talula, overweeg niet weg te gaan, we hebben je nodig !
(Bewerkt door Chardonnay om 15:30, 6-10-2007)
Ik vroeg het me alleen af, omdat die stichting er dus voor zorgt dat het geld naar de goede auteurs gaat. Vroeg me af hoe ze dat dan bijhielden
Maar het is ook de bedoeling dat we hier prettig met elkaar omgaan, en niet dat er met een beschuldigende vinger wordt gewezen voordat het duidelijk is wat er aan de hand is.
Mensen zijn onschuldig totdat het tegendeel bewezen is.
Daarom het dringende verzoek (ook bij vermoeden van illegaal gedrag) om de toon prettig te houden, en dus niet meteen beschuldigend. Als je een probleem denkt te signaleren, dan zit er een knop 'Meld' onderaan waarmee je e.e.a. aan de moderatoren kunt melden.
Als we proberen zelf voor rechter te gaan spelen dan lopen we het risico dat deze prettige site minder prettig zal worden.
Bij deze hier verder alleen on-topic s.v.p. (dus over OCR) en de rest van de discussie eventueel in een ander (zelf op te starten) draadje.