Voor een klant ben ik bezig met het vormgeven van een Interface voor een AIR-appllicatie. Deze maak ik op in Illustrator in sRGB. Binnen Illustrator ben ik genoodzaakt een kleurprofiel te kiezen, en heb in dit geval daarom de sRGB IEC61966-2.1 gekozen. Dit is volgens Adobe dé Europese standaard voor het ontwerpen binnen RGB werkruimtes, vandaar.
Ik heb ondertussen mijn hele kleurenpalet gebaseerd op dit profiel. De RGB waardes heb ik voor de bouwers van de Interface uitgewerkt in een soort kleurenwaaier met daarin de RGB-waardes zoals ze vertaald worden door mijn kleurenprofiel.
Nu komt het probleem:Wanneer ik de interface-ontwerpen verzamel in een PDF (met ingebakken kleurprofiel) wordt deze, volgens de klant, niet juist getoond bij hun presentaties. Dit baseren zij op het tooltje van Apple, de 'Digitale kleurenmeter'. Deze meet namelijk andere RGB-waardes dan ik heb gedefinieerd in de kleurenwaaier.Ik snap wel hoe dit kan gebeuren, aangezien de digitale kleurenmeter geen kleurprofiel kan laden, maar wat ik wil weten of na het invoeren van alle waardes door de bouwers, zoals ik ze heb gedefinieerd, de kleur wel overeind blijft, of dat het volledig onnodig is geweest dat ik überhaupt de RGB-waardes heb uitgewerkt.
De bouwers gebruiken overigens Flex voor de bouw van de Interface. Ik heb begrepen dat het hierin niet mogelijk is een kleurprofiel te laden. Het gaat dus niet om de vertaalslag van scherm naar drukwerk, maar het gaat erom dat het digitaal overal en door iedereen juist gezien/getoond wordt.
Eventuele oplossing:Ik kan zelf de RGB-waardes gaan definieren door middel van de 'Digitale Kleurenmeter'. Alleen weet ik niet in hoeverre deze waardes overeind blijven op een PC. Daarbij komt het probleem dat ik bij het vormgeven geen goede referentie zou hebben op mijn eigen scherm.
Wat vraag ik van jullie:
Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen!
Gegroet,Janjaap
Trouwens, als ik het allemaal goed begrepen heb (kleurentheorie, niet jouw verhaal), dan is de enige constante qua kleurmeting de Lab-waarden. Die worden ook gebruikt bij conversie van de ene kleurruimte naar de andere.
bertvanderveen om 12:53, 3-12-2009Je klant moet volgens mij een sRGB-kleurenprofiel instellen voor de gebruikte schermen, dan zijn de RGB-waarden denkelijk gelijk.En natuurlijk een Gamma-instelling van 2.2 Trouwens, als ik het allemaal goed begrepen heb (kleurentheorie, niet jouw verhaal), dan is de enige constante qua kleurmeting de Lab-waarden. Die worden ook gebruikt bij conversie van de ene kleurruimte naar de andere.
Bedankt voor je reactie, Bert.
Het probleem wat de monitorinstelling betreft, is dat zo'n 10.000 gebruikers deze applicatie zullen gebruiken.Dan zou dus iedereen zijn scherm moeten aanpassen. Dit lijkt mij niet realistisch.De LAB-waarden is een goede tip die ik uit zou moeten testen.
Mocht je meer ideeën hebben dan hoor ik dat graag!
jkleine om 13:17, 3-12-2009Citaatbertvanderveen om 12:53, 3-12-2009Je klant moet volgens mij een sRGB-kleurenprofiel instellen voor de gebruikte schermen, dan zijn de RGB-waarden denkelijk gelijk.En natuurlijk een Gamma-instelling van 2.2 Trouwens, als ik het allemaal goed begrepen heb (kleurentheorie, niet jouw verhaal), dan is de enige constante qua kleurmeting de Lab-waarden. Die worden ook gebruikt bij conversie van de ene kleurruimte naar de andere.Bedankt voor je reactie, Bert.Het probleem wat de monitorinstelling betreft, is dat zo'n 10.000 gebruikers deze applicatie zullen gebruiken.Dan zou dus iedereen zijn scherm moeten aanpassen. Dit lijkt mij niet realistisch.De LAB-waarden is een goede tip die ik uit zou moeten testen.Mocht je meer ideeën hebben dan hoor ik dat graag!
Ik heb het getest, en de LAB-waarden blijken constant te blijven.De waarden die je in de linkerkant ziet + 'staalopties' zijn IllustratorDe waarden die je in het rechtenkant ziet (Kleurkiezer) is Photoshop.Bovenin staat de kleurkiezer.
Je kunt zien dat de RGB waardes met elkaar verschillen, maar de LAB waardes gelijk blijven.
Nu rest mij te vragen:Kan Flex omgaan met LAB kleuren?
Ik zou proberen de in de PDF getoonde kleuren te stroomlijnen met de sRGB-kleuren. Dan heb je natuurlijk nog wel een probleem als je .ai en .psd mixt. Moet daar nog wat langer over nadenken
In een ander threadje hier kwam Peter V met een link naar een presentatie van Henk Gianotten over deze problematiek:
http://www.productionprinting.nl/documents/Ricoh_DoT_Gianotten_SPOT_W_5-11-09.pdf
bertvanderveen om 14:11, 3-12-2009De LUTs van Sjop en Illustrator verschillen dus, wat erg slordig is van Adobe. Als ik heel snel door de FLEX-documentatie scan, lijkt het erop dat enkel RGB als kleurmodel gebruikt wordt.Ik zou proberen de in de PDF getoonde kleuren te stroomlijnen met de sRGB-kleuren. Dan heb je natuurlijk nog wel een probleem als je .ai en .psd mixt. Moet daar nog wat langer over nadenken In een ander threadje hier kwam Peter V met een link naar een presentatie van Henk Gianotten over deze problematiek:http://www.productionprinting.nl/documents/Ricoh_DoT_Gianotten_SPOT_W_5-11-09.pdf
Ik zou proberen de in de PDF getoonde kleuren te stroomlijnen met de sRGB-kleuren.
Onze klant is wat dat betreft erg kritisch (gelukkig). Er zou eigenlijk een kleurprofiel binnen de Adobe-software moeten zijn die overeenkomt met het apple-systeemprofiel. Want ook wanneer ik een test uitvoer tussen verschillende Mac's zijn de kleurwaardes onderling verschillend.
Ik zou al blij zijn als op iedere Mac dezelfde kleur gemeten wordt.
Dat is ook de reden dat je voor de toepassing die helemaal uit moet gaan van de grootste gemene deler (internet, dus) dat hele kleine setje van web-compliant kleuren hebt.
Je kunt (ook als klant) te kritisch zijn. Ik neem aan dat je ook geen rekening houdt met de 10% mannelijke gebruikers die een vorm van kleurenblindheid hebben, of mensen die in een oranje geschilderde ruimte werken, etc. etc.
Op een gegeven moment is er iets van een optimum bereikt (inspanning t/o resultaat) en zul je het daarmee moeten doen. Of je moet ervoor kiezen een stijl te kiezen met twee kleuren: zwart en wit & zelfs dan zal het niet door iedereen identiek 'gezien' worden.
bertvanderveen om 15:21, 3-12-2009Volgens mij is dat laatste niet mogelijk. Er zijn geen twee beeldschermen gelijk, zelfs al heb je ze nog zo goed gecalibreerd.Dat is ook de reden dat je voor de toepassing die helemaal uit moet gaan van de grootste gemene deler (internet, dus) dat hele kleine setje van web-compliant kleuren hebt.Je kunt (ook als klant) te kritisch zijn. Ik neem aan dat je ook geen rekening houdt met de 10% mannelijke gebruikers die een vorm van kleurenblindheid hebben, of mensen die in een oranje geschilderde ruimte werken, etc. etc.Op een gegeven moment is er iets van een optimum bereikt (inspanning t/o resultaat) en zul je het daarmee moeten doen. Of je moet ervoor kiezen een stijl te kiezen met twee kleuren: zwart en wit & zelfs dan zal het niet door iedereen identiek 'gezien' worden.
Het probleem zit 'm in de kleurmeting door de Digitale-kleurenmeter van de kleuren die in de PDF staan.Heeft de monitorcallibratie ook invloed op de Digitale-kleurenmeter?
bertvanderveen om 15:31, 3-12-2009Ik weet het denk. Je zou denken dat de kleurmeter weergeeft wat er naar het scherm gestuurd wordt (originele waarden maal kleurinstelling scherm), en dus niet de originele waarden. Maar dat kun je makkelijk testen.
Ik heb op verschillende systemen testen gedaan op 1 bepaalde kleur (de BU-1). Hetzelfde bestand geopend met hetzelfde kleurprofiel, maar waardes blijven verschillen per systeem. Deze systemen hebben dezelfde specificaties. Dezelfde videokaarten, zelfs dezelfde chipsetrevisie. Het enige wat van deze Mac's verschilt is de callibratie van de monitor. Het callibratieprofiel dus.
Wanneer ik van callibratieprofiel wissel, wisselen de kleuren in de digitale-kleurenmeter echter niet.
Ik kan hieruit concluderen dat het ergens in het systeem door een (systeem)profiel wordt bepaald.
(Bewerkt door jkleine om 17:27, 3-12-2009)