eps, tiff, jpeg?
3 december 2009 - 21:01   
geplaatst door: wasiknogmaar18
Misschien is het een vraag die al heel vaak is gesteld en beantwoord... maar ik ben nieuwsgierig met welke bestandsformaten jullie het meest werken, als het gaat om foto's in Indesign.
Door de jaren heen heb ik altijd alles braaf naar .eps omgezet, maar de exacte reden daarvan weet ik eigenlijk niet echt. Het is me ooit aangeleerd.
Groeten, Bart
eps, tiff, jpeg?
3 december 2009 - 21:19    reactie #1
geplaatst door: Kapotlood
EPS gebruik ik al jaren niet meer. Voor plaatjes gebruik ik altijd
of gewoon PSD's (vooral als ik vrijstaande beelden heb), of TIFF's
als het bestand net even wat kleiner mag zijn (LZW-compressie).

Mvg,
Joram

eps, tiff, jpeg?
3 december 2009 - 21:32    reactie #2
geplaatst door: arjansmac
als je zonder kleurbeheer wilt werken, dan .eps ;-)  icc profielen werken niet met eps bestanden in indesign

eps is echt verleden tijden tijd dus

gebruik .psd (met de optie om lagen aan en uit te zetten in indesign) dat scheelt ruimte en extra bestanden die je moet opslaan
jpeg mag ook, lekker klein, tiff heeft weinig zin, gebruik liever een jpeg op hoogste kwaliteit, scheelt al gauw een factor 10 aan grootte. Verschil zie je echt niet.

made on a mac !, met vriendelijke groeten, Arjan Scholten | MBP 17", 4Gb, OS 10.6.7 | G5 Dual 1.8 2Gb, OS 10.4.11 | Quicksilver 867Mhz 1Gb, OS 10.4.11 | LaCie 160 + 500 extern, eMac, HP M1120n MFP
eps, tiff, jpeg?
3 december 2009 - 21:35    reactie #3
geplaatst door: DTP2
Bitmapbeelden (en eigenlijk ook vectorbeelden) als eps zijn dinosaurussen uit de tijd dat Quark XPress de scepter nog zwaaide en er eigenlijk geen Creative Suite was. Het is eigenlijk een containerformaat die heel veel soorten informatie kan bevatten. Zelfs door elkaar. Als je nu nog steeds je bitmapbestanden naar eps omzet is het wellicht eens tijd voor een opfriscursusje?! Je moet als ontwerper wel met je tijd meegaan.

Tegenwoordig kun je perfect uit de voeten met .psd. Zelfs alle lagen etc worden meegenomen in de andere programma's. Inderdaad zoals Joram al aangeeft gebruiken wij ook heel erg veel tif met LZW compressie.

eps, tiff, jpeg?
3 december 2009 - 22:28    reactie #4
geplaatst door: hitchhiker

Citaat
arjansmac om 21:32, 3-12-2009
eps is echt verleden tijden tijd dus

Wordt er niet meer getekend in Illustrator bijv.? Daar is eps volgens nog wel degelijk zinvol voor.
eps, tiff, jpeg?
3 december 2009 - 22:49    reactie #5
geplaatst door: Monique
Ik gebruik best vaak eps, vooral als ik afbeeldingen heb getekend/gemaak die de ene keer groter en de andere keer kleiner moeten zijn. Vind ik persoonlijk wel makkelijk.
In quark of indesign gebruik ik voor foto's gewoon tiff.
eps, tiff, jpeg?
3 december 2009 - 23:56    reactie #6
geplaatst door: bertvanderveen
Een idelae workflow voor logo’s in diverse uitvoeringen is om die in één illustratordocument “op elkaar” te zetten. Met lagen werken dus. Geef die zinnige namen, zoals "zwartwit groot", "zwartwit klein", ..., ..., "met pay-off", etc, etc & je kunt door herplaatsen met Optie-keuze (Klinkt wat raar, maar je gebruikt dan Place PDF en gebruikt de Layers-tab) je document met grote precisie aanpassen & hebt maar één master nodig.
Bert Vanderveen [...]
+++ Applegebruiker sinds 1989 (van System 6 via OSX naar macOS 15)
eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 00:03    reactie #7
geplaatst door: DNA

Citaat
bertvanderveen om 23:56, 3-12-2009
Een idelae workflow voor logo’s in diverse uitvoeringen is om die in één illustratordocument “op elkaar” te zetten. Met lagen werken dus.

Heeft Adobe niet juist hierom Artboards ontworpen in CS4?
Zodat je in 1 document met meerdere artboards kunt werken.. Iedere artboard krijg zijn eigen artwork, in dit geval een logo. Deze artboards kun je ook weer overlappen en voor/achter elkaar leggen met andere artboards.

Apple = Click, Boom, Amazing!
eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 08:19    reactie #8
geplaatst door: Kapotlood

Citaat
hitchhiker om 22:28, 3-12-2009


Wordt er niet meer getekend in Illustrator bijv.? Daar is eps volgens nog wel degelijk zinvol voor.

NIet helemaal... een illustrator bestand plaats je gewoon als AI.
Zorg wel dat je PDF-compatibility aan hebt staan overigens.

En voor drukken (zeker de betere kwaliteit materialen/druktechnieken)
moet je geen JPG gebruiken. Ook geen hires-JPG. Die bestandsgrootte
die je ermee wint bokst niet op tegen de verliezen die je hebt, en tegenwoordig
is het niet meer zo erg om een redelijk groot bestand te plaatsen.
Daar zijn computers meer dan sterk genoeg voor.

eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 09:40    reactie #9
geplaatst door: daveh
Nou, dan moet je wel met een vergrootglas je drukwerk beoordelen. Ik gebruik heel vaak jpg. Ik zie geen verschil, laat staan dat een leek het ziet. Computers zijn krachtig genoeg inderdaad maar als je veel bestanden met ftp stuurt is het kleinere formaat van jpg wel heel handig vooral onder tijdsdruk (of je moet een snelle dsl lijn tot je beschikking hebben)!
eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 09:45    reactie #10
geplaatst door: Monique
Ik sluit me aan bij joram's verhaal over die jpegs. "Vroegah" maakte je je druk om te grote tiffs maar nu maakt het door snel internet, snelle computers, grote mailboxen etc. echt niet meer uit. Maar een jpeg is en blijft een gecomprimeerd bestand en voor sommig drukwerk/sommige afbeeldingen misschien 'best te doen' of 'acceptabel' maar over het algemeen gewoon niet afdoende qua kwaliteit. Als je bijv. afbeeldingen met een tekst of lijnen hebt kan het een beetje gaan blurren. Voor een lokaal krantje of een nieuwsbrief voor de school die gewoon verveelvoudigd wordt door kopietjes te maken kan je vanalles gebruiken, maar als je mooi drukwerk hebt dan gebruik je tiff.
En eigenlijk gebruik ik uiteindelijk vaak een eps omdat als de klant de documenten wil hebben ze vaak die ai niet kunnen openen of een beetje in paniek raken want wdn is een .ai-extensie.

(Ja, ik heb van die klanten... Die klok die horen ze wel maar die klepel hè... Waar issie... :dozingoff:)

(Edited by Monique at 9:46, 4-Dec-2009)

eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 10:05    reactie #11
geplaatst door: Mac jojo
wat aanvullende info....

TIFF - Tagged Image File Format.
Dit is een gecomprimeerd beeldformaat waarmee foto`s zonder kwaliteitsverlies worden opgeslagen. Nadeel is de grotere bestandsgrootte dan JPEG, die echter wel kwaliteitsverlies kan opleveren.

Een LZW compresie binnen de tiff is een compressie op compressie. Wordt de omvang wel kleiner, maar een belichter/rib niet vrolijker van...

EPS (Encapsulated PostScript)
Een bestandsformaat dat zowel raster- als vectorbeeldgegevens waarbij de beeldinformatie in PostScript wordt beschreven. Het bestand bevat een PostScript-code en een weergave van het beeld in lage resolutie (PICT-preview). Een EPS is dan ook een exactere beschrijving van je beeld. :reading:

Mac = Plug and Play
Windows = Plug and Pray
eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 10:19    reactie #12
geplaatst door: Toco
Ik snap de discussie over jpg's/espssen naar drukker sturen niet zo goed. We hebben tegenwoordig toch 'gewoon' c-pdf's met ingesloten kleurprofielen? En afhankelijk van de drukker spreek je af welke je wilt gebruiken en stem je daar zo goed mogelijk op af..............

Dat geldt alleen bij conventioneel drukwerk. Bij digitaal kan je gewoon een paar proefdrukjes laten maken om het te beoordelen en eventueel on-site (als je echt haast hebt) met je flaptop op schoot een aanpassing en een nieuwe c-pdf met aangepaste kleuren maakt en daar weer een proefdruk van maakt.

:satisfied:

1 NAS wil ik niet, ik wil op NAS-1.
eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 10:40    reactie #13
geplaatst door: arjansmac
als je een pdf maakt (certified voor bijv drukwerk: Sheetcmyk) dan wordt in die instellingen ook een jpeg compressie toegepast! uiteraard met kwaliteit maximaal, maar als je dat niet doet krijg je enorme pdfs.

Die jpeg compressie wordt op veel plekken toegepast, voor foto's maakt het m.i. echt niet uit, is een beetje theoretische discussie,
Voorbeeld vmeegemaakt laatst: een drukker die per se een fotobeeld op 300 dpi wil voor een A0 poster, 250 dpi keurde hij af! Daar ga je toch niet met je neus bovenop zitten kijken naar de pixels....
Om van het gezeur af te zijn het beeld maar nog een keer opgeblazen met photoshop.

made on a mac !, met vriendelijke groeten, Arjan Scholten | MBP 17", 4Gb, OS 10.6.7 | G5 Dual 1.8 2Gb, OS 10.4.11 | Quicksilver 867Mhz 1Gb, OS 10.4.11 | LaCie 160 + 500 extern, eMac, HP M1120n MFP
eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 10:49    reactie #14
geplaatst door: yichalal
jpg is vooral te vermijden als je daarna nog aanpassingen wil doen aan de foto, dan merk je al snel dat je heel wat informatie kwijt bent tegenover een origineel bestand (tiff, RAW...). Als eindproduct is het inderdaad OK en wordt het ook eeffectief gebruikt in pdf zoals arjansmac zegt.
eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 10:57    reactie #15
geplaatst door: arjansmac
mee eens: ik fotografeer ook in RAW, zeker niet in jpeg formaat...
made on a mac !, met vriendelijke groeten, Arjan Scholten | MBP 17", 4Gb, OS 10.6.7 | G5 Dual 1.8 2Gb, OS 10.4.11 | Quicksilver 867Mhz 1Gb, OS 10.4.11 | LaCie 160 + 500 extern, eMac, HP M1120n MFP
eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 10:58    reactie #16
geplaatst door: Kapotlood
(c)PDF's hebben niet altijd de voorkeur hoor :)

Bijvoorbeeld bij verpakkingen of ander gespecialiseerd/hoogkwaliteit drukwerk.
Daar is het van belang dat een werktekening maximaal aansluit op de wensen
van de drukker, en geen (c)PDF die daar met elke drukker rekening kan houden.
Niet omdat het niet mogelijk is met (c)PDF's, maar meer omdat je dan met een
gigantische (en altijd groeiende) berg met profielen zit... met de grote hoeveelheid
verschillende drukkers die je in die branches tegenkomt is daar geen doen aan.

De 2e reden is omdat het vaak nog naar een lithograaf gaat die met ArtPro de
bestanden écht drukklaar maakt. De betreffende drukkers krijgen dan soms zelfs
gewoon een ArtPro bestand waar ze mee gaan drukken (of ze dan zelf een PDF
maken of dit ArtPro bestand door de rip gooien weet ik overigens niet).

JPG's zijn misschien bruikbaar bij kranten e.d., maar als ontwerper/DTP'er
moet je mijns inziens nooit uitgaan van een "acceptabele" kwaliteit, maar
het maximale eruit willen halen. Bij het maken van (c)PDF's heb je inderdaad
ook compressie, maar deze is anders dan wanneer je in Photoshop een plaatje
bewaart als hires JPG met de kwaliteit op 12 (maximaal).

Als je een (c)PDF maakt van een bestand wat al gecomprimeerde plaatjes
(JPG's) bevat, dan wordt dit alleen maar meer gecomprimeerd... niet wenselijk
voor grafici als je 't mij vraagt, zelfs niet als het een acceptabele kwaliteit
levert die een normaal mens niet ziet. Net zoals ontwerpen zelf gaat 't niet
wat een klant/consument ziet, maar wat men onbewust voelt. Een slecht
logo/foto/ontwerp hoeft voor de consument ook niet als zodanig ervaren
worden, maar een goed en sterk ontwerp wordt onbewust wel ervaren als
"kwaliteit". Ik vind persoonlijk dat dit ook opgaat voor de kwaliteit van het
drukwerk en het gebruik van JPG's/acceptabele kwaliteit.

Mvg,
Joram

eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 11:26    reactie #17
geplaatst door: Mac jojo
Weten waar je over praat en wat de dingen inhouden is zeer belangrijk in je werk!
@joram: Goed gezegd :thumbs-up:
Mac = Plug and Play
Windows = Plug and Pray
eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 11:56    reactie #18
geplaatst door: gPod
Hoewel ik zelf ook absoluut de voorkeur heb om met native (.psd .ai) bestanden te werken, toch wat nuances wat mij betreft.

- TIFF met LZW compressie geeft bij moderne RIPs in principe helemaal geen problemen
- JPG hoogste kwaliteit geeft in (ook hoogwaardig) drukwerk absoluut goede resultaten

@joram: Vaak ben ik 't met je eens, maar je verhaal over JPG/compressie vind ik eerlijk gezegd niet erg overtuigend. Ik kan je zo stapels drukwerk laten zien waarbij jij echt niet het verschil gaat zien tussen geplaatste JPG's of TIFF/PSD's etc. En dat heeft niks met gevoel te maken, dat is gewoon simpelweg niet zichtbaar.

En de stelling dat de JPG compressie bij het opslaan van een HR PDF anders is dan bij een JPG die je vanuit Photoshop opslaat, kun je die onderbouwen?

Over het eps-formaat hoef ik niets te zeggen, daar zijn de meeste het wel over eens volgens mij...  :wink:

g i d e on
eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 12:09    reactie #19
geplaatst door: Kapotlood
Die compressie komt door het gebruik van verschillende engines,
net zoals bijvoorbeeld de verschillende compressie-engines van
Photoshop en Fireworks. Je kan met Fireworks veel kleinere JPG's
maken en toch dezelfde kwaliteit behouden als Photoshop.
Een soortgelijk verschil zit 'm ook in de compressie-engines tussen
Photoshop en Acrobat Distiller.
Toevallig gister een mooi voorbeeld tussen Photoshop en Fireworks
gezien bij de Adobe UserGroup XL in Amsterdam... leuke dag was
dat zeg! :)

Je kunt 't (ook als professional) inderdaad niet altijd met het blote
oog zien, maar ik ben van mening dat je gewoon altijd van het best
mogelijke uit moet gaan, en niet al vooraf consessies doen als dat
niet nodig is. JPG is van origine niet bedoelt om mee te drukken,
en hoewel 't niet altijd zichtbaar is, is de kans altijd groter dat je het
wel ziet vergeleken met gewoon Tiff's/PSD's te gebruiken. :-)

Mvg,
Joram

eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 13:00    reactie #20
geplaatst door: gPod
Maar het verschil in compressie-engines zegt nog niets over de kwaliteit, die kan in beide gevallen ook 'goed' zijn.

Nogmaals, mijn voorkeur heeft ook .psd (of desnoods tiff) maar als ik JPG aangeleverd krijg die 1op1 geplaatst moet worden dan ga ik die bestanden niet meer omzetten naar een ander bestandsformaat.
In de praktijk wordt tegenwoordig (door o.a. digitale fotografie) nou eenmaal veel JPG aangeleverd, mits daar niets meer aan bewerkt hoeft te worden, is in deze context dus ook niets mis met het JPG formaat. Maar da's mijn mening.

Overigens, was gisteren inderdaad een erg leuke dag in A'dam!
Diverse inspirerende/interessante sessies gezien (op de "Hollywood Interactive" sessie na, pfffff ;-).

(Bewerkt door gPod om 13:02, 4-12-2009)

g i d e on
eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 13:03    reactie #21
geplaatst door: Toco

Citaat
joram om 12:09, 4-12-2009

Je kunt 't (ook als professional) inderdaad niet altijd met het blote
oog zien, maar ik ben van mening dat je gewoon altijd van het best
mogelijke uit moet gaan, en niet al vooraf consessies doen als dat
niet nodig is.

:shakehands:  :satisfied:

1 NAS wil ik niet, ik wil op NAS-1.
eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 13:42    reactie #22
geplaatst door: Mac jojo
Naar mijn mening moet je een JPG te allen tijden bewerken. Ik laat de kleurconversie van RGB naar CMYK in ieder geval niet aan een derde partij over, die wil ik zelf zien en kunnen beheersen.

Daarnaast als je een diversiteit aan bestanden hanteert binnen je opmaak, bijv. JPG en TIFF de 1 wel in CMYK de ander niet, etc... roept dat alleen maar om problemen. Die zullen zich niet altijd maar toch zeker wel eens voordoen, en dan meestal op een moment dat het je niet uitkomt. Dus? Voorkomen is beter dan genezen. Je files/bestanden van te voren op een juiste manier behandelen.

BTW... Alles wat in een bestand gecomprimeerd is, moet een belichter als het ware eerst inlezen, uitpakken en dan verwerken. Iets wat in de productie enorm vertragend kan werken. LZW is een compressie op een compressie... in principe dus een dubbele reken tijd... :cool:

Mac = Plug and Play
Windows = Plug and Pray
eps, tiff, jpeg?
4 december 2009 - 13:57    reactie #23
geplaatst door: gPod
Een JPG die rechtstreeks van een fotograaf komt (die z'n zaakjes goed voor elkaar heeft, maar daar ga ik vanuit) kan best zonder bewerking de opmaak in. Werken in een RGB workflow gaat al jarenlang zonder problemen.
Ook TIFF met LZW compressie hebben (bij mijn drukker, met fatsoenlijke RIP) nog nooit problemen opgeleverd, hoewel ik ze niet vaak gebruik. Want nogmaals (3e keer ;-)), als ik alles zelf in de hand heb, werk ik ook bij voorkeur met native bestanden.
g i d e on
eps, tiff, jpeg?
5 december 2009 - 12:51    reactie #24
geplaatst door: Peter Villevoye
De JPEG is ooit bedacht door het Fraunhofer-instituut,
om pixel-data op intelligente wijze te comprimeren.
(De Kodak Photo-CD was daarvoor een aanleiding.)


Daarbij worden verschillen in naburige pixels (8x8)
bijeen bekeken aan de hand van hun L*ab-waarden.
Want (zo beredeneerde het instituut) het menselijk oog
is gevoeliger voor helderheden dan kleuren - het oog
bevat namelijk meer staafjes- dan kegeltjes-zenuwen.
Dus kan je best veel nuances weghalen in "chroma",
maar moet je oppassen met nuances in "luminatie".

Daarnaast wordt minder gecomprimeerd in nuances
in gebieden waar het oog gevoeliger is (middentonen)
dan in bijv. de donkere gebieden. De meeste pixel-data
gaat uit van minstens 256 gradaties per kanaal, terwijl
onze ogen in totaal ca. 150 gradaties waarnemen.

Er valt dus heel wat te bezuinigen op rauwe pixel-data.
En in de maximale kwaliteit-stand zie je daar niks van.
Het zijn meetkundige verschillen maar geen zichtbare.

Naarmate je de kwaliteit lager instelt, gaat JPEG heel
andere technieken in die 8x8 pixel matrices gebruiken,
zoals het vervangen van de echte detaillering met fake
(ruis, verlopen) of een matrix met één kleur invullen.


De JPEG is dus een heel intelligent bestandsformaat
en prima bruikbaar voor zuiniger omgaan met pixels.
Als je daar tenminste behoefte aan hebt.

Maar als je bestanden nog intensief moet bewerken
(met name in contrasten, kleuren, etc.) dan is JPEG
een minder goede start, en soms zelfs onbruikbaar.


Overigens is Photoshop in staat om een toegepaste
JPEG-compressie te herkennen en niet nogmaals te
comprimeren. Bij een wijziging in het beeld zal alleen
het gewijzigd gebied opnieuw gecomprimeerd worden.
Maar maak je bestand in zijn geheel één pixel kleiner,
dan verstoor je àlle matrixen. Houd formaat intact !

Studea — Advies - Training - Begeleiding in DTP, web- en app-design.  En... een PixelFreak !