Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 13:01   
geplaatst door: might
Een oom heeft mij gevraagd een boek vorm te geven, maar ik wil graag weten wat jullie een reële vergoeding vinden.

Ik zit te denken om - als het zover komt - per pagina te vragen, gezien ik het buiten werktijd moet doen en dus overal 'losse' uurtjes vandaan moet halen. Een uurtarief loopt naar mijn mening op die manier te hoog op i.v.m inefficiënt werken. (Een hele dag ergens aan werken is natuurlijk veel efficiënter als dat je elke avond een uurtje doet)

Ik heb ervaring met boeken opmaken i.v.m ik dit ook als werk doe. Het boek zal tussen de 70 en 120 pagina's beslaan, en bestaat uit allerlei wisselende lay-outs met veel beeld. Oplage weet ik niet, maar het is bestemd voor boekhandel/verkoop.

Wat is een reëel bedrag per pagina voor familie, en misschien net zo belangrijk: als je het zelf ook leuk vind om te doen?

Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 13:04    reactie #1
geplaatst door: hydraat
Kan je oom iets wat jij niet kan? Bv je huis schilderen o.i.d.? Betaal elkaar dan in uren aan elkaar, elk uur dat jij aan het boek besteedt, gaat hij aan de slag met de kwast. Ik heb ook zo'n soort deal en dat bevalt prima!

Certified Casper Expert (JAMF CCE)
Certified Casper Administrator (JAMF CCA)
Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 13:08    reactie #2
geplaatst door: might
Dat is best een goed idee! Echter, hij zit in de IT... en daar heb ik geen enkel klusje voor...

Bovendien wonen we ver uit elkaar, en voor de huis- tuin- en keukenklussen heb ik een handige partner (aannemer).

(Bewerkt door might om 13:35, 30-01-2012)

Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 14:15    reactie #3
geplaatst door: Pshot
.
Bewerkt: 31 maart 2021 - 11:59 door macqintosh
Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 14:25    reactie #4
geplaatst door: marcone
ik heb 1 regel die ik strikt volg: Nooit iets doen voor familie. Werk en privé altijd gescheiden houden.

Mocht je zelf die regel niet handhaven, dan zou ik je gewone tarief pakken en er bv. 20% vanaf doen als korting. Duidelijke afspraken maken, alles laten accorderen, zelf de spullen aanleveren bij de drukker etc. etc. Een 'foutje' sluipt er zo in, en ruzie of 'gedoe' heb je natuurlijk liever met niemand, maar vooral niet met familie.

Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. - Mark Twain
Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 14:26    reactie #5
geplaatst door: might
Och nee, absoluut niet marktconform!

Ik maak boeken die normaal gok ik zo'n 35 tot 70 euro per pagina kosten, of volgens een standaard uurtarief. Precies weet ik het niet, ben niet van de administratie/offertes ;)

Ik zat zelf meer in de richting van 5 - 10 euro per pagina te rekenen, en dan misschien met een maximum van X euro? Ik ga er dan vanuit dat ik ook verantwoordelijk ben voor de fotografie die in het boek komt.
Ik weet het aantal pagina's nog niet exact, en bovendien heeft hij nog nooit een boek gemaakt terwijl er heel wat per week door mijn handen gaan.

Ik ga dus nog zeker met hem om de tafel, maar ik weet zéker dat hij gaat vragen wat ik er voor wil hebben. Daarom wil ik iets reëels horen, misschien van iemand die in dezelfde situatie heeft gezeten?

(Bewerkt door might om 14:27, 30-01-2012)

(Bewerkt door might om 14:44, 30-01-2012)

Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 14:47    reactie #6
geplaatst door: marcone
gewoon eerst bespreken wat je gaat doen, hoeveel pagina's etc. Dan op gevoel een prijs maken? Zoiets van: als je het uitbesteed bij X ben je zeker Y kwijt. Bij mij Z. Handje klap, klaar.
Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. - Mark Twain
Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 14:50    reactie #7
geplaatst door: Marius8
Pas op zoiets kan een enorme valkuil worden, weet ik uit ervaring.
Misschien heeft die oom een vriend die ook een boek wil uitbrengen en dan weet jouw oom wel een goedkoop adresje ...
Zelf hanteer ik een marktconform tarief, ook voor vrienden en familie bij de IT klussen. En dat is € 68,- per uur.

Maar ......

Voor vrienden en familie schrijf ik lang niet alle uren.
Zo kun je toch met recht zeggen wat jouw normale tarief is en hoef je je nooit iets uit te leggen.

Iets wat ik altijd probeer uit te vinden is wat het totale project kost en dan probeer ik altijd dat mijn rekening is verhouding staat met de totale kosten en er in ieder geval niet een (te) groot percentage van opsnoept. Deze strategie heeft mij al heel veel werk opgeleverd !
Succes.

Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 15:06    reactie #8
geplaatst door: mrmaster
gratis doen en een percentage van de opbrengst vragen. Dan heeft hij geen grote kosten vooruit en dan heb je een vriendendienst gedaan waar je af en toe iets aan overhoudt.
"It is amazing what you can accomplish if you do not care who gets the credit"
Harry S. Truman
Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 15:15    reactie #9
geplaatst door: might
Marius8: O nee, zo is hij helemaal niet hoor! Ben ik niet bang voor. Heb al vaker kleine dingen (huisstijl o.i.d) voor hem gemaakt, en dat ging echt prima. En als hij wel met onbekenden aankomt die ook iets goedkoops willen, is dat jammer. Ik werk gewoon fulltime dus doe het alleen als ik er zin in heb. En ik ben goed in 'nee' verkopen als ik er niet achter sta, ik ben er dan ook niet van afhankelijk.

Bedankt ook voor de rest van de ervaringen die je neerzet, zal het allemaal in overweging nemen!

mrmaster: ook een goeie... dankjewel!

Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 15:20    reactie #10
geplaatst door: marksch
Hoi,

Ik zou in zaken met familie precies zo omgaan als met klanten. Het grootste probleem is dat familie en vrienden achteraf altijd vragen of je niet nog even zus of toch nog even zo kan doen. Daar moet je altijd erg mee uitkijken.

Ik zou dit absoluut niet gratis doen. Daar is het een veel te grote klus voor. Het normale tarief rekenen en 20% korting lijkt me een prima idee.

Bedenk wel: als je oom er geen geld voor over heeft, dan is het misschien toch niet zo belangrijk voor hem om zijn werk in boekvorm uit te geven.

Vriendelijke groet,

Mark

Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 15:36    reactie #11
geplaatst door: paulusch
@might: je kan de familiaire beperking ook omzeilen door een deal te (laten) maken met de uitgeverij. Ik begrijp deels dat die oom van jou voor dat boek al een uitgeverij heeft. Dan kan jij jouw werkzaamheden laten betalen via die uitgeverij. Waarbij gelijk de kanttekening dat een uitgeverij paginaprijzen heeft die beduidend lager liggen dan jouw inschatting van 50-70 euro.
Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 16:10    reactie #12
geplaatst door: might
Nee, de uitgeverij is er nog niet. We gaan eerst een klein deel van het boek opzetten (meer een uitgebreide presentatie, zeg maar) en daarmee verder werken. Pas als er een uitgeverij is, komt het hele boek er.
En die prijs, dat ligt maar net aan de uitgeverij en wat daar allemaal bij inzit. Bovendien heb ik het over de vormgeving, en niet over het uitgeven.

marksch, dit is inderdaad iets te veel werk om het voor helemaal niets te doen, dat ben ik met je eens. Maar goed, laten we eerst maar eens kijken of we het hele boek überhaupt 'verkocht' krijgen.

(Bewerkt door might om 16:13, 30-01-2012)

Familiedienst vergoeding
30 januari 2012 - 16:22    reactie #13
geplaatst door: janmo
Vraag eens wat je oom voor een bedrag hiervoor in het hoofd heeft.

Persoonlijk zou ik er niet aan beginnen of je moet het puur als hobbyisme zien. Grote kans dat je er buitensporig veel werk aan zult hebben waarbij niet alles tot volle tevredenheid van je oom geregeld zal kunnen worden. Wanneer het je niet uitmaakt dat je er een slecht betalende klant met heel veel noten op zijn zang bij krijgt moet je het vooral doen. Ikzelf hou liever privé en werk strikt gescheiden.

Familiedienst vergoeding
31 januari 2012 - 09:41    reactie #14
geplaatst door: Gottfried Julius
Het eerste dat in mij opkwam " je oom?, dat toe je toch voor niks?".
Niet zo "kil" doen zeg.
"Wie goed doet goed ontmoet", zei m'n moeder altijd!  En zo is het.

Maar ja, ik ben ook al een oude babyboomer en die doen dat nog...........


Juul

(Bewerkt door Gottfried Julius om 9:42, 31-01-2012)

http://www.norderney.nl
Mac gebruiker sinds 1986 alweer
Familiedienst vergoeding
31 januari 2012 - 10:03    reactie #15
geplaatst door: might
'Juul', jij kent mij niet en jij kent mijn oom niet. Dat toontje mag wel even lager, of ligt dat misschien ook aan het feit dat je een oude babyboomer bent, als we toch in vooroordelen gaan denken?

Ik weet wat mijn oom van mij verwacht, en hij weet welk resultaat dit met zich meebrengt. Gratis doen is geen optie voor hem, dit weet ik omdat ik al meer voor hem heb gedaan. Ik wil alleen niet dat hij teveel wil betalen, omdat ik dit deels voor mijn eigen plezier doe. Ik heb nog nooit een klus van deze omvang aan iemand aangeboden. Daarom vraag ik wat jullie reëel vinden, en dan zorg ik dat ik daar voldoende onder ga zitten.

Voor de rest: Bedankt voor jullie reacties, ik heb meer dan genoeg opties die ik in mijn overweging kan meenemen! Ik vraag eerst wat hij in zijn hoofd heeft, maar ik wil graag een reëel tegenwoord hebben omdat ik verwacht dat de kosten voor hem anders teveel oplopen.

Familiedienst vergoeding
31 januari 2012 - 11:44    reactie #16
geplaatst door: Pieterr
Ik vind het antwoord van Gottfried Julius niet zo vreemd eerlijk gezegd.

Het gaat hier om een activiteit (begrijp ik) die je voor je lol voor een familielid wilt doen. Dat je daar in het dagelijks leven je brood mee verdient betekent niet dat je er nu ook persé geld voor moet vragen. Vergelijk met een professionele fotograaf die foto's maakt op de bruiloft van zijn familielid. Reis- en materiaalkosten kun je natuurlijk wel zonder meer declareren. Maar daar is ook duidelijk van wat de kosten zijn. My 2 cents.

"One experiment is worth a thousand expert opinions."