Meten is weten. De ene monitor is de andere niet, en ook twee identieke printers zullen zeer verschillend presteren. Daarom werken de standaard profielen niet afdoende. Je zal ieder apparaat van een eigen profiel moeten voorzien wil je er van op aan kunnen. En dat moet dan ook nog onderhouden worden....apparaten verlopen langzamerhand.
Een rgb-waarde op de ene monitor zal er ergens anders compleet verschillend uitzien, idem met cmyk waardes bij verschillende drukkers(!), en ook de vertaling van bv een pantone kleur naar een cmyk of rgb kleur kan op 1000 manieren. Pantone levert zelf bibliotheken aan, maar die staan sterk ter discussie. De cmyk waardes op een Pantone waaier (als je die al hebt) geven ook niet zoveel aan, want de ene drukpers zal die anders weergeven dan de andere.
De werkwijze heel beknopt: binnenkomend materiaal (van derden of van een scanner ofzo) moet zijn voorzien van een ICC profiel. Via je eigen gecalibreerde profielen en je werkomgeving (bv Adobe RGB voor je rgb omgeving) vertaal je dat in bv photoshop naar LAB waardes. Die geven namelijk het kleurgevoel weer, apparaatonafhankelijk. Na bewerking ga je het uiteindelijke product vertalen naar de ICC profielen van het uitvoerapparaat (bv je printer, of die van de drukpers van een drukker, of sRGB als je voor het web werkt). Maar in bv in de nieuwe standaard pdf's die eraan zit te komen (X3) kan je ook in 1 document verschillende afbeeldingen enzo met allemaal verschillende profielen laten staan, net hoe je ze hebt aangeleverd gekregen, en dan vertaalt de drukker dat uiteindelijk wel naar zijn eigen profiel. Erg handig! Zover is het echter nog niet....
Overigens: werk in InDesign, want in Quark was (is?) het allemaal nog niet goed geregeld....
Hmmm....als ik het zo nalees kan je hier waarschijnlijk nog niet veel mee, terwijl het ook nog eens vreselijk incompleet is....en daardoor niet echt betrouwbaar, helaas.
Ik sluit me verder aan bij de verwijzing naar de colormanagement site, Koldenhof geeft ook cursussen omtrent deze materie (ook nog sponsorbaar door Syntens, of Economische Zaken). Ik geef toe dat ze niet altijd even inzichtelijk zijn, maar het is dan ook geen eenvoudige materie, tamelijk onmogelijk om dit in een korte forumtoelichting uit te leggen.